Отиди на
Форум "Наука"

Мистерията в Майерлинг


Recommended Posts

  • Потребител

На 30 януари 1889 г. австроунгарският престолонаследник Рудолф Хабсбургски и любовницата му Мария Вечера са намерени мъртви в малък ловен павилион в Майерлинг . Трагедията остава неизяснена и до днес и поражда множество хипотези - от самоубийство до заговор .

Принц Рудолф е роден като дете на австроунгарския император Франц Йосиф I и императрица Елизабет (Сиси ) . Отрано се оказва , че прилича на майка си . Проявява артистични заложби . Интересува се от поезия и музика , опитва се да пише . Научава 5 езика . Често се среща с журналисти и интелектуалци и дори с евреи . Заради физическата си красота е любимец на жените в двореца . Другата му страст са либералните идеи . Мрази Германия , кайзер Вилхелм I и Ото фон Бисмарк . Настоява за разтрогване на алиансите и съюз с Франция . Пише анонимни статии в тази насока и ги публикува в опозиционен вестник . През 1881 г. се жени за Стефани , дъщерята на белгийския крал Леополд I . Първоначално бракът им върви добре , но след 2 години тя ражда дъщеря и се оказва , че не може да има повече деца . Между тях настъпва отчуждение . През 1886 г. той научава , че чичо му крал Лудвиг II Баварски , интерниран като луд , е умрял при странни обстоятелства . Това му причинява ужасно страдание , както и на майка му . Обикаля столичните вертепи . Но през есента на 1888 г. се случва събитието , което променя живота му . На 1 бал се запознава със 17-годишната Мария Вечера , дъщеря на барон Албин Вечера и гъркинята от Смирна Елена Балтачи . Рудолф веднага се влюбва в нея . Започват да се срещат тайно във виенския Гранд хотел , а после в личните апартаменти на принца в двореца . На 13 януари 1889 г. Рудолф предлага на Мария да се омъжи за него . Тя му вярва . Вече си представя , че е негова жена и губи ума и дума . На 27 януари с.г. посолството на Германия дава голям бал по случай 1-та годишнина от коронацията на новия германски кайзер Вилхелм II . Тъй като императрица Елизабет отсъства , гостите на приема води Стефани . Мария Вечера и майка й също са там. Всички се кланят на Стефани , но изведнъж тя се заковава на място. Пред нея стои 1 непозната и я гледа предизвикателно . Мария се е самозабравила напълно ! Майка й я принуждава да се поклони . Избухва скандал . На другия ден Франц Йосиф привиква сина си . Разговорът продължава дълго . Какво са си говорили , никой не знае , но сблъсъкът им е яростен . Когато принцът си тръгва , адютантът намира императора припаднал .Същия следобед Рудолф намира Мария и двамата заминават за малкия ловен павилион на 40 километра от Виена в Майерлинг . Те прекарват заедно нощта срещу 30 януари 1889 г. В 6 часа сутринта престолонаследникът излиза от стаята си , отива при лакея Йохан Лошек , нарежда му да го събуди след 1 час и се връща . В 7 часа прислужникът чука на вратата , но никой не отваря . Той отива при граф Хойос , личен приятел на Рудолф , който му нарежда да разбие вратата . В 7,30 часа Лошек нахлува в стаята . Рудолф и Мария Вечера са потънали в кръв . Мария лежи на леглото , а Рудолф е издъхнал напода до кревата . Главите и на двамата са разбити . В ръката си принцът стиска револвер ...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е застреляни ли са или травмите са от друго? Оглед, куршуми? Врати, прозорци, ъгъл на стрелбата, ако е стрелба?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историците дават всевъзможни отговори на загадката . Една от най-странните версии е , че това било интрига на самите любовници . Рудолф и Мария Вечера са инсценирали смъртта си , за да започнат нов живот . Но тази хипотеза е нереалистична в материален и психологически план . Това явно е измислена история .

Следващата версия изкарва Рудолф и Мария заварен брат и природена сестра . Между тях има физическа прилика и подобна роднинска връзка би могла да обясни драматичния разговор между Рудолф и Франц Йосиф . Ако императорът е разкрил пред сина си , че е баща на Мария , може да разберем защо е припаднал след това . Но и тази теза трябва да се отхвърли заради личността на Франц Йосиф , за когото се знае със сигурност , че не е имал незаконни деца .

Много по-солидна основа има тезата за двойното самоубийство . Това е официалната версия на австрйските власти . В 3 игрални филма по въпроса Майерлинг е представен като историята на 1 невъзможна любов , чийто епилог може да бъде само смъртта - както Тристан и Изолда или Ромео и Жулиета . Рудолф е бил тормозен от дълбоките различия и разминаването с баща си , който го държи настрана от властта . Няколко дни преди драмата присъства на военни маневри и заявява : ,, Аз никога няма да бъда император на Австрия . " Мария е била готова да направи всичко , което той й каже . Срещата с императора слага край на всяка надежда и принцът е срещнал жена , готова да го последва в смъртта .

И все пак днешните историци поставят на първо място не двойното самоубийство , а двойното убийство ! Лелята на Рудолф Мария - Терезия констатира , че черепът му е строшен от много силен удар . По ръцете му има следи от борба . Обратно на обичая го погребват с черни ръкавици .

Единият от прозорците на стаята в Майерлинг е бил разбит отвън . Освен това револверът , намерен в ръката на Рудолф , не е бил неговият- онзи върху нощното му шкафче , с който тероризирал жена си .

Историците са убедени , че е имало убийство заради думите на Зита Бурбон-Пармска ( балдъза на нашия княз Фердинанд ) , която е съпруга на последния австроунгарски император Карл I . Тя проговаря през 1983 г. , когато е деведесет и една годишна . Твърди , че е присъствала на разговор между ерцхерцогинята Гизеле , сестра на Рудолф , и леля й Мария Йосифа :

,, Щом е било убийство - каза сестрата на Рудолф , - защо виновните не са били наказани ? " ,, Кой ти каза това ?" - попита леля ми . И Гизеле отвърна : ,, Поисках да присъствам при полагането в ковчега и огледах внимателно тленните останки на брат ми . Ако Рудолф се беше самоубил , щеше да има следи от изгаряне на слепоочието му . Но нямаше , което значи , че куршумът е изстрелян от по-голямо разстояние ... " Тогава леля ми въздъхна и прибави : ,, Да , вярно е , но те заклевам никога да не повтаряш това ! "

Какво мислите по въпроса ?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами - не знаем фактите. Едната версия е самоубийство и убийство - единият от тях го е свършил, поради бурният нрав на ерцхерцога или на жената. Втората е да е убит. Австроунгарските аристократи рядко се избиват един друг, да не кажем никога. Но все пак би имало сили, които биха го направили, ако много им обърква работите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Историците са убедени , че е имало убийство заради думите на Зита Бурбон-Пармска ( балдъза на нашия княз Фердинанд ) , която е съпруга на последния австроунгарски император Карл I . Тя проговаря през 1983 г. , когато е деведесет и една годишна . Твърди , че е присъствала на разговор между ерцхерцогинята Гизеле , сестра на Рудолф , и леля й Мария Йосифа :

Какво мислите по въпроса ?

Мисля си че възрастните аристократки са си падали по сензации не по-малко от нашите възрастни жени. За мен си е нещо в стил невъзможна любов и самоубийство поради това.

А, мисля си и още нещо, австрийските Хабсбурги от край време са се сродявали с баварските Вителсбахи, за които се говорело в цяла Европа че имат нещо "лудешко" да го наречем. От както основателят на рода преспал преди векове в планината с някаква зла магьосница. Та от там може би са и емоционалните проблеми на Рудолф. Това са само мои догатки, разбира се. :laugh:

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Може да е политическо - ако наистина е смятал да либерализира империята... Той и Лудвиг Баварски умира при не много ясни обстоятелства, макар, че той си е бил качествено изперкал, де.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор История

Един от присъстващите в павилиона в Майерлинг е бил принц Филип Кобург - брат на княз Фердинанд.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Никой от присъстващие в Майерлинг не говори за случилото се.За мене те понякакъв начин пазят паметта на кронпирнца.Вероятно той е убил любовницата си в изблик на гняв и след това се е самоубил.

П.П. Много малко известен е фактът че Рудолф е много близък приятел с княз Фердиднанд.През 1887 г. именно Рудолф поощрява Фердинанд да поеме българския престол.

.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Дали такъв човек отговаря на профила да убие любимата си в пристъп на гняв? Или може би на драматично раздвоение между дълга и чувствата, прибавяйки непростимото й поведение на най-официалното място в империята...

Или някой е решил да предпази империята от владетел с такива либерални прогресивни и реформаторски възгледи и е използвал, а може би и създал, този прекрасен повод?

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първо трябва да се изясни, че саморъчно или с помощ са умрели.....

Това с модерните методи и технологии може и сега да се провери защото там почиват мощите му в криптата на капуцините....

Трето, на кой му донесе пряко или косвенно тази смърт на престолонаследникът на една от най-големите сили в Европа.... :book: :book: :book:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Аз залагам на това, че поръчителят на убийствата е австрийският ерцхерцог Карл Лудвиг:

първо: той има лична изгода от премахването на престолонаследника ( Франц Йосиф няма други синове, а принцът до момента не е имал наследник и не е можел да има повече деца от съпругата си. Ситуацията обаче се променя когато той е готов да се ожени повторно и вече се налага предприемането на крути мерки. );

второ: макар това му решение да няма юридическа стойност, Карл Лудвиг се отказва от престола в полза на сина си ( за да не буди подозрение )

и трето: трябва да е бил някой наистина приближен на принца за да се възползва така ловко от припадъка на императора и безочливото, твърде самоуверено поведение на любовницата на бала и да инсценира двойно самоубийство.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...