Отиди на
Форум "Наука"

Човешката памет работи като харддиска


ISTORIK

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

В човешкия мозък има мулекулярен механизъм, който отговаря за съхраняването на информацията и действа на принципа на компютърния харддиск. Това установили американски учени от медицинския център SUNY Downstate.

Направените експерименти показали, че временното потискане на съответните молекули може да спре усвояването на постъпващата информация и на практика да блокира дълговременната памет, предаде Би Би Си.

Според твърденията на американските учени дълговременната памет се обезпечава от фермент, наречен протеинкиназа М-зета. Той има свойството да укрепва връзките между невроните чрез механизъм, аналогичен на съхраняването на информацията в компютрите, т.е. - чрез двоичен код, състоящ се от нули и единици.

Специалистите са уверени, че тяхното откритие ще може да се прилага при разработването на нови методи за лечение на разстройства, свързани с нарушение в съответните връзки в мозъка, например невропатични болки, болките в ампутирани крайници, дистония и посттравматичен стрес.

Във фармацията резултатите от изследването могат да бъдат прилагани при разработването на нови терапевтични средства за укрепване на паметта или предотвратяване на нейната загуба.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, интересно наистина !

А дали и човешкия мозък ще може да се форматира като хард-диска при тотален срив на всички системи (програми) ? :crazy::diespam:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • 5 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Човекът деградира, остава му само мозъкът

Според китайски учени хората деградират физически, затова в бъдеще от нас ще остане само мозък, съобщава RIN.ru.

Регресът на физическите способности на съвременния човек е налице - ако нашите прадеди са могли с лекота да изминават по 50 км на ден или да яздят цял ден, то днес такива способности показват само спортистите и то далеч не всички, показва проучването, цитирано от Агенция КРОСС.

Учените директно свързват физическата деградация с развитието на технологиите. Именно заради технически прогрес хората са загубили голяма част от способностите си. Ако работата върви така и в бъдеще, то, твърдят учените, късогледството ще стане нормално, тъй като хората ще забравят, че може да се гледа и надалеч. И това ще бъде само началото.

Впрочем, до днешните изводи на китайските мъдреци, преди 10 години е достигнал американецът Бил Джой. През април 2000 година той публикува статия, в която пише "Нашите най-мощни технологии на XXI век: роботехника, генно инженерство и нанотехнологии, заплашват да направят от хората изчезващ вид".

Хората все по-често предпочитат да прехвърлят своите функции, а понякога и съдбата си във властта на информатиката и технологиите, предпочитайки виртуалния свят пред реалността. Учените не изключват възможността в бъдеще хората да деградират толкова много, че единствено мозъкът да остане органът, способен да функционира, а останалите части на човешкото тяло да атрофират и да станат безполезни.

http://dnes.dir.bg/news/mozak-chovek-sintetichen-jivot-6713418?nt=4

Братята китайци обаче са големи оптимисти. С развитието на технологиите деградира не само тялото, но и интелектът. Защо ти е да четеш книги, да се напрягаш да мислиш, да търсиш сам отговори и решения, когато цъкаш на гуглето и хоп - разнородна информация, чужди гледни точки и която най-ти харесва си я наливаш в мозъка и започваш да я повтаряш като папагал.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител
Братята китайци обаче са големи оптимисти. С развитието на технологиите деградира не само тялото, но и интелектът. Защо ти е да четеш книги, да се напрягаш да мислиш, да търсиш сам отговори и решения, когато цъкаш на гуглето и хоп - разнородна информация, чужди гледни точки и която най-ти харесва си я наливаш в мозъка и започваш да я повтаряш като папагал.

Да, но все пак информацията, намерена в Гугъл, е написана от някого, нали? А и именно различните гледни точки карат голяма част от интернет потребителите да започват да спорят, да доказват твърдения, да търсят информация, да оборват тези...целият тоя умствен труд не развива ли мозъка?

Някъде бях чела, че човечеството вече тотално се е срастнало с природата - в днешно време няма човек, който да не разчита на неживата природа, за да оцелее. Замислете се - ние носим дрехи от тъкани, които или са изкуствени, или произлизат от други организми. Нуждаем се от пластмасови кутиики, за да общуваме помежду си. Машини произвеждат храната ни. Байпаси, изкуствени крайници, очила, химични лекарства, слухови апаратчета поддържат живота ни...Да не говорим, че от откриването си до сега (за 40 години) над 7 млн. души са родени "бебета в епруветки". Компютри правят планове, прогнозират и изчисляват живота ни.

Човечеството отдавна вече не разчита само на ДНК-то си, за да оцелее. Казват и че следващата стъпка в еволюцията е вече извършена - първо неорганичната материя е създала органичния живот, после този органичен живот се е развил и в последните десетилетия органичният свят се е слял с неорганичния - за да създаде така нареченото същество от нов тип - "метачовек" - гигантско обединение на милиарди хора, продуктите на техния труд и средата, която те обитават.

И ако цената на това е "крайната специализация" - досущ както навремето древните едноклетъчни еукариоти са загубили способността си да живеят сами, но така са успели да създадат по-изгодната форма - многоклетъчния организъм, то това не значи ли, че цялата тази тенденция на физическа деградация на отделния индивид, всъщност не е жертва в името на "общата кауза" - един по сплотен и обединен ...надвид??

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...