Отиди на
Форум "Наука"

Възникването на Португалия през 12 век


Recommended Posts

  • Потребител

Тук бих искал да разгледаме основаването на португалската държава през Реконкистата . В българскоезичната уикипедия пише само това :

през 1139 дон Алфонсо Енрикеш се обявява за първи крал на Португалия (от 1143 Португалия официално е независимо кралство).
Може ли колегата алвасарейро да даде повече информация за това ? Също и затова кога се оформя португалската народност и какъв е произходът на португалците . Поздрави !!!
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Както често става - графът на новозавоюваната територия се обявява за крал и постепенно си издейства повече или по-малко авторитетно външно признаване на легитимността. По подобен начин и дукът на Апулия постепенно става крал на Сицилия, а ако ни трябва иберийски пример - графовете на Каталуния и Барселона стават крале на Арагон. Интересни са тези случаи, в които не папата, а друг крал санкционира обособяването на новата корона. На Пиринеите обикновено това е кралят на Кастилия.

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Графството е основано още преди да се е заформила същинската реконкиста поне в тая част на полуострова ;) Още 868 г. , само че впоследствие е погълнато от Галисия, това което се споменава горе е вече Второто Португалско графство.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

възникването на Португалия е пряко свързано с Риконкищата. В Португалия концепцията за реконкища е в много по-широк смисъл от този, който ние влагаме. това не е просто война срещу исляма и маврите. Риконкищата е процес на възстановане на статута и социалната организация на населението от времето на визиготите, които са пометени от маврите. Християнските войски от Астуриас и Галисия тръгват на юг, свободните селяни, които при маврите са живеели в мир и толерантност като свободни отново са върнати към стария си статут на полуроби, които дължат данъци и труд на феодалните си господари. което предизвиква редица въстания на християнското население срещу новите им християнски господари. Има документи, които описват как християните се бунтуват срещу новите си господари, но са въведени отново към предишния си статут - primitiva servituta - т.е стават нещо, което са били 600 години преди това. А тези, които се бунтуват, са наречени libertinos - синове на роби. В общи линии това е социалния характер на риконкищата.

Благородниците идват, заемат нови земи, често оставени на произвола, без господар, и това нещо се нарича presuria - една такава презурия, т.е плячка, е създадена в 868 г. в района на Порту от презора Вимара Переш. Презурията която създава е едно малко хълмче, където днес е катедралата на Порту, и това труно може да се нарече графство и е включена веднага към северните християнски кралства.

През 1064 християнските войски превземат Коимбра и става столица на новото графство Konimbrisense. Преди този период е трядно да се говори за каквито и да било португалски графства, кралства и тн. 11 век е векът на създаването на държавата. Упадъкът на халифата съчетан с постоянен приток на кръстоносци от холандия, франция, англия допринасят за военните победи на християните. Та точно в този период се създават дрете графства - condados - Portucalense в порту и Conimbrisense в Коимбра. Те са независими но поне на теория са в ситуация на васалитет към краля на Леон.

През 1095 император Афонсу 6 - император, защото съчетава трите корони на Леон, Кащела и Гализа и е сузерен на двамата графове на Порту и Коимбра обединява двете графства в едно и го дава на една от дъщерите си - dona teresa - която по това време е женена за един френски благородник - граф Dom Enrique - от могъщ френски феодален род - дуковете на Borgonha. И те - Dom Enrque и Dona Teresa - първите принцове на Португалия, днес погребани в най-старата португалска катедрала в Брага. Енрике умира в 1114 и управлението на графството със столица Гимарайш пада в ръцете на принцеса Тереза, майка на младия Afonso Enriques. В 1122 той се обявява за върховен владетел. В този момент майката-регент се подкрепя от галисийските благородници и дори се жени за един от тях - принц Фернау Переш да Трава, който на практика управлява портукаленското графство. Населението му естествено не е доволно от това положение на подчиненост на Галисия и точно това е звездният миг на младия Афонсу Енрикиш. Подкрепен от една страна от бурзоазията от Гимарайш, от епископи на Брага и редица портукаленски фидалгуш. Обявил се за върховен владетел на Портукаленсе, печели и естествено майка му дона Тереза не е съгласна. Настоява, че владетел е тя. И двамата - майка и син - започват кръвопролитна битка близо до замъка в гимарайш. това е битката, в която се ражда Португалия.

Признат за легитимен владетел - граф на графствата порту и коимбра, все пак Афонсу Енрикеш все още е зависим от краля на Леон. През 1139 е битката при Ourique между армията на Дон Афонсу Енрикеш и маврите в южната част на страната. Легедната, създадена след това, разказва, че сам Христос е слязъл на бойното поле, обещал е победа за Афонсу Енрикеш а той в замяна трябва да му посвети страната си. Така или иначе, победата над по-многобройната арабска армия дава на Афонсу Енрикеш огромен престиж сред християнските владетели поне на Иберийския полуостров и най-вероятно му помага да извоюва независимост за страната си. След 1140 г. той се подписва като КРАЛ. Което означава, че няма как да бъде васал на краля на Леон. Дали е отхвърлил едностранно васалитета или не не е ясно, но в 1143 на една среща в Самора, дн. Испания, самият крал на Леон дава на Афонсу Енрикеш титлата Крал. В 1169 за първи път папата в була призвана кралската титла на Афонсу Енрикеш върху кралство Португалия.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Графството е основано още преди да се е заформила същинската реконкиста поне в тая част на полуострова ;) Още 868 г. , само че впоследствие е погълнато от Галисия, това което се споменава горе е вече Второто Португалско графство.

това пренасяне на термини от българската история върху португалската не го разбирам. Същинската реконкиста в португалия започва именно през 9 век, а презурии като тази от 868 има бол и преди тази дата, и след нея.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Е не ги знам как са на португалски термините, но въпросния Вимаро Перес през 868 се провъзгласява за "конт на Португалия", демек граф.

След кратка справка - Portuguese: Condado Portucalense - това не е ли така?

Та по време на тази реконкиста Португалия не е независима обаче, а е част от Леон.

Социалния характер на реконкистата ми навява обратнопропорционални аналогии с османското нашествие на балканите, тук в началото на тяхното настъпление се наблюдава подобен феномен - предпочитанието на християнските селяни към по-безконтролната и ниско данъчна власт на мюсюлманите в сравнение с християнските им феодали, но отношението им към това при балканската реконкиста е точно обратното.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, ако ползваш википедия, ползвай поне португалската версия.

вимара Переш за кратко се обявява за граф на портукаленсе - това не е португалия, а малко парче земя в района на порту. Португалия се ражда след сливането на Портукаленсе и конимбрисенсе в 12 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тоест страната е наречена на един от градовете си?

Интересно, че не се е наложило античното име Лузитания или пък "кралство на свебите", да речем.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

наречена е на един от градовете си защото това е честа практика по време на португалската риконкища. Другото графство което след това влиза в състава на португалия е conimbrisense - с център Коимбра. В този период все още няма единно национално чувство за единство, а просто се превзема град след град, т.нар презурии, като в по-големите се формират графства. след това едно от тях обединява другите и дава име на цялата страна.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понеже съм бил в Порту и Брага (единствените места по време на краткото ми посещение в Португалия преди 2 години), бих искал да попитам дали е вярно това, което ми обясниха там за името Португалия. Портукале означавало Portus Calae, пристанище на Кала (в момента град/предградие южно от Порту).

Ето и снимки от катедралата на Брага (Sé de Braga)

http://en.wikipedia.org/wiki/Braga_Cathedral

100% представител на романската архитектура с тежък портал и много, много тъмен интериор.

Отстрани на катедралата има малко площадче, на което има паметник в стил, който в България наричаме "соц"-реализъм, който описва въпросните събития от историята.

Редактирано от Perkūnas
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

През 1095 император Афонсу 6 - император, защото съчетава трите корони на Леон, Кащела и Гализа и е сузерен на двамата графове на Порту и Коимбра обединява двете графства в едно и го дава на една от дъщерите си - dona teresa - която по това време е женена за един френски благородник - граф Dom Enrique - от могъщ френски феодален род - дуковете на Borgonha. И те - Dom Enrque и Dona Teresa - първите принцове на Португалия, днес погребани в най-старата португалска катедрала в Брага. Енрике умира в 1114 и управлението на графството със столица Гимарайш пада в ръцете на принцеса Тереза, майка на младия Afonso Enriques. В 1122 той се обявява за върховен владетел. В този момент майката-регент се подкрепя от галисийските благородници и дори се жени за един от тях - принц Фернау Переш да Трава, който на практика управлява портукаленското графство. Населението му естествено не е доволно от това положение на подчиненост на Галисия и точно това е звездният миг на младия Афонсу Енрикиш. Подкрепен от една страна от бурзоазията от Гимарайш, от епископи на Брага и редица портукаленски фидалгуш. Обявил се за върховен владетел на Портукаленсе, печели и естествено майка му дона Тереза не е съгласна. Настоява, че владетел е тя. И двамата - майка и син - започват кръвопролитна битка близо до замъка в гимарайш. това е битката, в която се ражда Португалия.

Разглеждайки материали посветени на Родриго Диас де Вивар - "Ел Сид", срещнах някои сведения за родителите на първия португалски крал. Майка му Тереза (Teresa de León), контеса на Португалия и инфанта на Леон е незаконна дъщеря на Алфонсо VI (Alfonso VI el Bravo) от любовницата му Химена Муньос. Дядо му Алфонсо VI е крал на Леон от 1062 г., а от 1072 г. крал на Кастилия и Галисия (Rey de León, Castilla y Galicia). През 1077 г. се провъзгласява за император на Испания (Emperador de Hispania). Баща му Анри (Енрике) е внук на Робер I дук на Бургундия. Анри се проявава в битките с маврите в Галисия и Северна Португалия. През 1083 г. след завоеванието на Толедо е възнаграден с имение в околностите на Порто. През 1093 г. бургундският рицар, който по това време е един от най-изявените военоначалници на Алфонсо VI получава ръката на незаконнородената му дъщеря и титлата конт на Португалия. Конт Анри взема участие в първия Кръстоносен поход 1096 - 1099 г. заедно с Годфруа Булонски, след което се завръща в Португалия.

Редактирано от Drake
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Признат за легитимен владетел - граф на графствата порту и коимбра, все пак Афонсу Енрикеш все още е зависим от краля на Леон. През 1139 е битката при Ourique между армията на Дон Афонсу Енрикеш и маврите в южната част на страната. Легедната, създадена след това, разказва, че сам Христос е слязъл на бойното поле, обещал е победа за Афонсу Енрикеш а той в замяна трябва да му посвети страната си. Така или иначе, победата над по-многобройната арабска армия дава на Афонсу Енрикеш огромен престиж сред християнските владетели поне на Иберийския полуостров и най-вероятно му помага да извоюва независимост за страната си. След 1140 г. той се подписва като КРАЛ. Което означава, че няма как да бъде васал на краля на Леон. Дали е отхвърлил едностранно васалитета или не не е ясно, но в 1143 на една среща в Самора, дн. Испания, самият крал на Леон дава на Афонсу Енрикеш титлата Крал. В 1169 за първи път папата в була призвана кралската титла на Афонсу Енрикеш върху кралство Португалия.

Крал на Леон и Кастилия през 1143 г. е Алфонсо VII. Същият господин е коронован на 26 май 1135 г. като Imperator totius Hispaniae от легата на папа Инокентий II. След коронацията получил васални клетви от Рамон Беренгер IV конт на Барселона, Гарсия IV, крал на Навара, конта на Тулуза Алфонс I и дори няколко арабски емира. Вероятно Афонсу Енрикеш полага васална клетва на император Алфонсо VII в замяна на признаването му за крал на Португалия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Интересно, значи в хода на ранната реконкиста португалците все още не са знаели, че са португалци :)

За тва, че въпросната презурия е графство знаех от "Световна история" на Киндел-Хиндеман, поне там така го наричат. Затова и направих справката с португалската уйкипедия - http://pt.wikipedia.org/wiki/Condado_Portucalense

Незнам какво пише в самата статия, но Condado със сигурност идва от Конд (граф). Иначе не споря, че си има специфики, които го отличават от да кажем френските или германските графства от периода.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не виждам кой знае каква разлика между графствата и кралствата из иберийския полуостров и кое да е друго из западна европа в периода. А португалците знаят че са португалци много рано - още в 12 век, за разлика от испанците, които и днес не знаят какви са точно, и за разлика от италианците и германците, които го научават в края на 19 век. Затова португалия винаги се е възприемала като една от най-старите европейски държави. И още нещо - границите й не са променяни от създаването й до днес - най-старите в европа (изключваме периода 1580-1640).

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Имали ли са португалските крале претенции към земи на кастилската корона - Галисия например?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За Галисия не, но Афонсо окупира временно част от Леон и по-точно Екстрамадура. В края на XIV век крал Фернанду I умира без да остави законен наследник и това предизвиква война между Кастилия и Португалия за наследството му. Две статии посветени на Средновековна Португалия. Първата е на английски, а втората на руски език.

The Emergence of Portugal

Битката при Алжубароте

118.jpg

Редактирано от Drake
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

И аз май бях качил тука някъде един английски поглед към битката при Алжубарота. Акцентът е малко по-другояче поставен, но всъщност причините за такива конфликти винаги са разнообразни:

http://mglishev.blog...-v-sveta.805451

Редактирано от glishev
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не виждам кой знае каква разлика между графствата и кралствата из иберийския полуостров и кое да е друго из западна европа в периода. А португалците знаят че са португалци много рано - още в 12 век, за разлика от испанците, които и днес не знаят какви са точно, и за разлика от италианците и германците, които го научават в края на 19 век. Затова португалия винаги се е възприемала като една от най-старите европейски държави. И още нещо - границите й не са променяни от създаването й до днес - най-старите в европа (изключваме периода 1580-1640).

Мммм, германците го научават много по-рано (имат си Свещена римска империя на германския народ ;) ), испанците и италианците също. За португалците не знам.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Алжубарота е доста интересна битка от периода, напомня малко на Креси и Аженкур с решителната роля на стрелците и победата на значително по-малобройната армия. Жоао І заслужава адмирации за диспозицията на войските и доста по-гъвкавото им придвижване и престрояване на бойния ред в сравнение с кастилските.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...