Отиди на
Форум "Наука"

Защо Рим преследва християнството ?


Recommended Posts

  • Потребител

Защо римляните преследват християнството , след като проявяват голяма търпимост към другите религии ? В своята ,,История на света " , изд. ,,Рива ", 2006 г. , френските историци Жан-Клод Баро и Гийом Биго предлагат следното обяснение :

Първо -езичеството .Иисус отделя религията от политиката и Бог от кесаря -цезар и християните , макар да искат да бъдат като апостол Павел добри граждани , отказват да величаят като божество императора . А култът към ,,Божествения цезар " е идеологическата основа на Римската империя .

Второ -мястото на жената . Иисус е най-големият феминист сред религиозните водачи . Той е измислил равенството между мъжете и жените . Нататък християнските църкви са станали женомразки , но първоначалната идея остава . Навсякъде жената е подвластна и презирана . В Индия са горели вдовиците . В Китай селяните и досега убиват новородените от женски пол .Всички традиционни религии затварят жената . Така е било при гърците с техните гинекеи , също и при латинците .

Трето -въпросът с робството . Наистина много сериозен , защото римското общество е било изцяло зависимо от робството . Християнските водачи са много предпазливи на тази тема . Още тогава отношението им е казуистично : по принцип всички хора са равни , но на практика робите трябва да продължат да служат на господарите си . Самият принцип за универсално равенство е бил немислим за римляните . Да се твърди , че робите са човешки същества като господарите си , е означавало да се подкопае общественият ред . ,, Декларацията за правата на човека и гражданина " , писана много по-късно от атеисти в името на Френската революция , не би била възможна в нехристиянски контекст . За брахманите с тяхната кастова система и днес всички хора не биха могли да бъдат равни . И римляните са смятали така .

Какво мислите по въпроса ? Съгласни ли сте с тези твърдения ?

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Римляните гонят християните най-вече защото не зачитат римските закони и създават държава в държавата. Тук съм писал по темата:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2100

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Иначе някои от обясненията, които си представил са доста погрешни. Съгласен съм, че Християнството отдиференцира императорската от божествената власт, което е причина последователите на тази религия да се разглеждат като изменници и да бъдат преследвани.

Но в римското общество, въпреки че жената нямала пълни граждански права, тя била доста по-свободна от жените в Елада, например. Даже имали право да унаследява.

Колкото до робството - още Сенека пише в писмата си до Луцилий за по-човешко отношение към робите. За разлика от Гърция, където робът си остава такъв до живот и дори да се освободи, той и наследниците му никога няма да получат граждански права, в Древен Рим освободеният роб става пълноправен гражданин, а неговите наследници могат да бъдат дори и сенатори. Бащата на Диоклециан бил освободен роб /според слуховете/. В това отношение римляните нямали предразсъдъци, затова създали глобална и дълготрайна империя, цивилизовала дивите варварски народи в Европа.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Римляните по принцип са недоверчиви към някои религиозни системи, главно източни, но не само:

- към юдаизма, защото юдаистите не признават чужди богове (което е изглеждало светотатство за римското религиозно съзнание, отворено към много богове и към синкретизъм);

- към сиро-финикийските (пък и към келтските и германските ) култове заради човешките жертвоприношения и самоосакатявания, които са чужди на практичния дух на римската религиозност;

- към най-ранното християнство и по принцип към всички затворени общности, които намаляват значението на политическото тяло на империята в умовете на адептите си.

Истината е, че още преди Константин Велики нататък християнството постепенно се лишава от езотеричния си, затворен характер, излиза от малките, затворени общности на първите християни и това го прави по-приемливо за империята. Неслучайно с масовизацията на християнството тъкмо християнският епископат се превръща в онази сила, която запазва и пренася римската цивилизация сред варварите.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...