Отиди на
Форум "Наука"

туризъм и протести


Recommended Posts

  • Потребител

тези събития от последните дни, които разтърсиха малката ни държавица, са доста съмнителни. аз лично не вярвам ама никак нито на групичката инвеститори, повлекли къде що кмет из горите има, а те пък от своя страна принудили баби да протестират за да "работят горите"; обаче въоще не вярвам и на групата "еколози", зад които прозират диверсионни интереси. като са захапали точката със смяна на статута на горите е ясно на всеки, че основната цел не е екологията, а гората вече да не е гора, да се продаде, урбанизира, и естествено с това вървят комисионни и хонорари. сега, малките планински общини въобще нямат нужда от ски писти. това е масов, неекологичен туризъм, от който сме си изпатили веднъж на морето, за да го повторим сега и в планините. селцата и градчетата имат обаче нужда от съвсем друг тип туризъм - екологичен туризъм, селски туризъм, балнеоложки туризъм, културно-познавателен туризъм, поклонически туризъм, винен туризъм, гастрономически туризъм, и тн. но не и масова зимна рекреация.

идеята, че планинската рекреация е алтернатива на морската, е от времето на зрелия социализъм, когато с партийно решение беше подето устрояването на Боровец, по същия начин, по който с решение на ЦК на БКП през 1959 гласува строителството на Слънчев бряг. Планинската и морската рекреация не са алтернативи, а самите те имат нужда от алтернатива. Такъв тип туризъм, наречен масов, е неизгоден, особено в специфични и крехки територии, като планините и крайбрежието, защото води до концентрация на обща и туристическа инфраструктура, неравномерно разпределение на доходите от туризъм, ограничава мобилността и влиянията на туризма, нарушава екоравновесието, предпоставка е за конфликти с местното население, води до неравномерно разпределение на финансовите ефекти на туризма по територията на страната, създава нужда от нискоквалифицирана работна ръка - чистачки и готвачки, предпоставка е за ол инклузив, т.е извън хотелската верига местните ще получат едно голямо нищо, привлича нискомотивиран контингент, с нулеви интелектуални, артистични, художествени и тн. интереси и тн. и тн. Затова тази планинско-морска рекреация има нужда от алтернатива. Алтернативата за сапарева баня, Паничище, Добринище и тн. не е зимният ски туризъм, а културният, поклонническият, религиозният, селският, екологичният, виненият, кулинарният, балнеолечебният и тн. и тн. туризъм. Но за това се иска пипе. Иска се местният кмет да изработи стратегия, да познава спецификата на района, да привлече квалифициран персонал, да развие проекти. Естествено такива кметове няма. Те чакат да дойде някой голям инвеститор и да им построи пистите, и после юруш да се пързаляме. Това ще съсипе природата, и това е най-малкият проблем. Това ще съсипе хората. Защото контактите с алкохолизирани англичани на морето имат своята аналогия с контактите с хора, чиято единствена мотивация и интерес се свеждат до това да се пързалят.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Масов, неекологичен туризъм", ама прави бързи печалби. А разните еколюбители, поклонници и т.н. имат един съществен недостатък - че не пият. Заради тях кръчмарският бизнес ще пропадне. :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно така. Печалбите са бързи, но не отиват в местното население, а в чуждите туроператори, изнасят се. Освен това привличайки нискоквалифицирана работна ръка, тя от своя страна е и нископлатена. Този тип туризъм, следователно, за местното население е финансово най-неизгоден. Социално, екологично и културно също е неизгоден.

В момента проблемът в банско е, че понеже почти всички хотели са на ол инклузив, местните кръчми фалират.

ако обаче баба мара си отвори селска къща за гости, а внуката й си направи резервационна система по интернет, печалбата отива у них.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно така. Печалбите са бързи, но не отиват в местното население, а в чуждите туроператори, изнасят се.....

Доколкото знам, туроператорите само организират почивките срещу съответната комисионна. Основната печалба би трябвало да е за хотелите?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не. Туроператорите взимат цялата сума пари. дават комисионна на агентите, ако има такива, и плащат на доставчици - хотели, гидове, транспортни фирми. Основната печалба отива при туроператора.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

селцата и градчетата имат обаче нужда от съвсем друг тип туризъм - екологичен туризъм, селски туризъм, балнеоложки туризъм, културно-познавателен туризъм, поклонически туризъм, винен туризъм, гастрономически туризъм

:good:

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

България е държава на доносниците и монополите. Тъй че идеята в нея да вирее дребен бизнес практически няма как да се реализира. Тъй че е много трудно да се осмисли, че е въпрос на време след като благодарение на презастрояването "Слънчев бряг" замяза на софийската серия "Младост", то е въпрос на време и броя на туристите в СБ, да се изравни с тези, дето посещават серията "Младост".

Доколкото "динките" (популярно название на еколозите, защото отвън са зелени, а отвътре червени) защитават не екологични, а тесни олигархически интереси, то и протестът им няма за цел да се опази природата, а просто на някой да стане далаверата, която най-често не е за казване, защото е свързана със съсипване на околната среда. Та "динките", ако имаха идея да пазят природата, щяха да мислят за алтернативи, при които хората да имат поминък. Защото ръсетено на едни голи фрази "екотуризъм", "селски туризъм" и други подобни не помагат на никого и за нищо. Хората, протестиращи на "жълтите павета" не ги е еня нито за природа, нито за хората. Те се надяват да получат местенце в някоя листа на БСП, а след това да се сдобият с голям хотел, за построяването на който да се секат дървета, да се унищоват дюни, да се лее бетон и други подобни прелести. А за това как хората ще намират клиенти за "селски туризъм", "екотуризъм", колко ще са рентабилни - е, както се казва спасението е в ръцете на самите давещи се. Държавата ще рещламира големите курорти и големите хотели, където работят големите световни туроператори. За хората от бедните планински селца не мисли никой. А те е нормално да се питат защо трябва да се грижат за всичко, щом за тях не мисли никой.

Иначе има да чакате да видите "динки" дето да чистят отпадъците засипали полани и върхове у нас. Какъв "екотуризъм", след като на всяка поляна и във всеки водоем може да видите да плават найлонови торбички, гащи, употребявани презервативи и дамски превръзки, автомобилни гуми и други подобни обекти, които биха доставили голяма еконаслада на всеки екотурист?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...