Отиди на
Форум "Наука"

Азиатският Еднорог


Recommended Posts

  • Потребители

Азиатският Еднорог

В началото на 90-те години зоолозите бяха въодушевени от възможността да проучат неизследваната фауна на Югоизточна Азия.Заради ожесточените военни конфликти в региона и свирепия геноцид на Червените кхмери,девствените джунгли на Виетнам и Камбоджа бяха Tera incognita за науката в продължение на десетилетия.След падането на режима и отварянето на границите манията за нови видове завладя много изследователи.

Още при една от първите експедиции през 1992 беше открита уникалната Саола(Pseudoryx nghetinhensis) – вид копитно животно напомнящо антилопа, коeто беше поставено в нов род Pseudoryx. Зоологията не бе попадала на едър бозайник от около 50 години, когато в същият регион бе открит Купрея (bos sauveli).В следващите години бяха открити и описани още три вида eлени Мунтжак-(Muntiacus puhoatensis), (M. putaoensis),(M. truongsonensis), както и доста дребни бозайници. Такива открити биологията не познаваше от началото на 20-ти век.

През 1993 на контрабанден пазар за животински части, немските биолози Peter и Feiler попадат на изключителна находка –спираловидни рога със странна извивка при върха, не принадлежащи на нито един вид познат на науката.Според виетнамските ловци рогата са от “Линх Дуонг”, много рядко копитно животно, което според легендите яде змии и има естествена противоотрова срещу тях.По късно става ясно че животното е известно и в Камбоджа под името Ктинг Вор.

post-10707-066888900 1349616466_thumb.jp

Новината за митичния бик бързо обикаля света и новия вид е описан през 1994 под латинското име Pseudonovibos spiralis. Дебатите около класифицирането му разделят учените. Въпреки ча са открити нови рога на пазарите в Хо Ши Мин и Да Лат (Виетнам) и Камбоджа,остава проблема че това е единствената известна част от животното и не може да се даде окончателна оценка за поставянето му в конкретен трайб Antilopini (Peter and Feiler, 1994a), Caprini (Nadler, 1997),или Bovini (Dioli, 1997; Timm and Brandt, 2001).

Съмненията от действителното съществуване на Ктинг Вор се оборват от нов чифт рога открит в Канзаския Университет и датиращ от 1920г, които до този момент са считани за рога от женски Купрей.

Френският естественик Arnoult Seveau изминава над 10000 км. през Камбоджа и Виетнам в търсене на редкия бозайник и открива сведения за около 50 рога, като 6 от тях датират от преди 1930 г.

Международния съюз за опазване на природата признава официално съществуването на Pseudonovibos spiralis и го поставя в Червената книга като Засрашен вид.

В най-авторитетния източник за бозайниците Walker’s mammals of the World го описва като нов вид в 6-то си и последно засега издание.

Ктинг Вор става известен като най-редкия бозайник на планетата. Във филма си за Камбоджа(1999) Дейвид Адамс го нарича „Митичния Еднорог на Азия“

post-10707-099066600 1349616175_thumb.jp

Загадката около „Бика, който яде змии“ е разкрита в началото на новото хилядолетие

След мащабно ДНК изследване на голям брой от откритите рога Herbert Thomas, Arnoult Seveau и Alexandre Hassanin (2001,2003)доказаха, че те принадлежат на обикновено домашно говедо(Bos Taurus).С помощта на спектрален анализ и силиконови отливки от вътрешността им, беше установено, че изключителната форма е изкуствено създадена на базата на много прецизна гравюра и полиране, а е закривена при върха посредством нагряване и охлаждане.

В крайна сметка“ Еднорога“ се оказа забележителен фалшификат!

post-10707-043535700 1349617147_thumb.jp

Тази необикновена измама явно е плод на легендата за „Бика, който яде змии“ чиито рога се считат за силна противоотрова в Югоизточна Азия и имат огромна цена.Не е ясно дали фалшивите рога имат един източник, но създаването им води началото си от 20-те години на миналия век, когато търсенето на нови видове е в разцвета си.

Днес, десетилетие сред разбулването на загадката все още има учени, които смятат че Ктинг Вор съществува, а много ловци във Виетнам и Камбоджа ще рапортуват, че са го срещали поне веднъж!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ако си припомните серията романи на ван Хюлик, еднорогът е символ на справедливостта в древен Китай. Впрочем, това е културно-исторически факт, а не само романова измислица.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...