Отиди на
Форум "Наука"

Вaсил Левски - тема посветена на него и делото му.


Recommended Posts

 • Потребител

Васил Левски
Български революционер
и национален герой
Васил Левски
Роден: 18 юли 1837
Карлово, Османска империя, днес България
Починал: 18 февруари 1873 г. (на 35 г.)
София, Османска империя, днес България
*Годишнината се отбелязва традиционно на 19 февруари Vasil Levski signature.svg

Васил Левски (на стария правопис: Василъ Лѣвскій) е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, български революционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.
Той пътува по страната и създава тайни районни комитети, които да подготвят националния бунт. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Други известни негови прозвища са „Дяконът“ и „Джингиби“ (Неуловимият). През 2007 година чрез национално телевизионно допитване на БНТ е избран за номер едно в списъка на най-великите българи за всички времена.

Роден: 18 юли 1837
Карлово
Починал: 18 февруари 1873 г. (на 35 г.)
София
stock-photo-bulgaria-circa-a-stamp-print

1_09_04_09_6_54_02.jpeg
1e4e95995c.jpg
http://jorosavov.blog.bg/history/
Блог за Левски.
________________
Интересна статия:
http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1681230

http://www.vasil-levski.org/

Цитати от писма и документи от Левски. Дадени са по сборник на И. Унджиев, който предвид епохата, когато е съставен и издаден е малко тенденциозен, но не можах да намеря нищо по-стойностно, нито пък целите писма.
Познатиятъ вече предатель и убиецъ на покойния Василий Левски въ последно време е станалъ официаленъ шпионинъ.
Цялата статия.
http://tangrabg.wordpress.com/2011/02/07/pop-krastio-oficialen-spionin/

Link to comment
Share on other sites

 • Мнения 117
 • Създадено
 • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

 • Потребител

Ще снимат нов игрален филм за Васил Левски

3a_v6s1sk.jpg
Името на актьора, който ще изиграе Васил Левски, ще стане известно на 14 ноември
Снимка: БГНЕС

Асоциацията "Българска кинокласика и култура" (АБКК) и община Карлово обявиха национална дарителска кампания за набиране на средства за нов игрален филм за Васил Левски. Минималната сума, необходима за проекта, е 2 300 000 лв.
Това съобщи на пресконференция председателят на АБКК Максим Генчев, който ще бъде сценарист и режисьор на филма, предаде БТА. Той увери, че средствата ще бъдат използвани прозрачно, а част от приходите на филма ще бъдат дарени за възстановяване на български паметници на културата.

"Амбицията ни е да направим висококачествено произведение за световния филмов пазар, да минем границите на България", заяви Генчев.

Името на актьора, който ще изиграе Левски, ще стане известно на 14 ноември, когато е кастингът за актьорския състав на филма.
Сюжетът ще проследява събитията от 1841 г. до 1873 г. и няма да включва сцена с обесването на Апостола, което, по думите на Генчев, е "един от най-тъжните моменти в историята ни".

Снимките ще са четирите сезона и ще започнат още от тази зима. Режисьорът изрази надежда филмът да бъде готов до края на 2013 г.
"Целта на проекта е животът на Левски да бъде разказан на съвременен език така, че младите хора да могат да преоткрият един от най-светлите образи в историята ни", каза още Генчев.
По думите му във филма ще се говори на турски, сръбски и гръцки, а на всеки 2 минути и половина ще има събитие, което променя посоката на действие и държи зрителите в напрежение.

Кметът на Карлово и лидер на СДС Емил Кабаиванов обяви, че не само ще отдели средства от бюджета на общината за снимките на филма, но заедно със служителите в администрацията ще участва в кампанията с лични средства.
Той отбеляза, че ще настоява за среща с министъра на културата Вежди Рашидов и с премиера Бойко Борисов, за да ги убеди, че и държавата трябва да участва във финансирането на художествени проекти, посветени на български национални герои.

Номерът на сметката в банка ЦКБ АД, по която всички желаещи могат да преведат своите дарения, е:
IBAN: BG94CECB979010C9817501
BIC:CECBBGSF
Дарения могат да се направят и чрез изпращане на SMS с текст DMS KINO на номер 17 777 за всички мобилни оператори на стойност 1 лев (без ДДС).

"Бунтът на робите" е първият звуков български филм и филм за Левски, който обаче е цензуриран. Филмът е на Васил Гендов, който изиграва и ролята. Премиерата е била на 2 октомври 1933 г. в „Модерен театър”.
През 1969 г. Вили Цанков започва снимките на сериала “Демонът на империята”. Джингиби (Васил Левски) се играе от Илия Добрев.
Антоний Генов влиза в образа в постановката “Тайната вечеря на дякона Левски” от Стефан Цанев.
През 1978 г. Илия Караиванов играе в пиесата “Левски” на Васил Мирчовски.
През 2005 г. режисьорът Димитър Шарков прави телевизионна адаптация на “Тайната вечеря на дякона Левски” от Стефан Цанев. Левски се играе от Даниел Цочев.

http://dnes.dir.bg/news/film-kampania-vasil-levski-12372436

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

В „интересната статия” в „168 часа” под заглавието „Най-важният въпрос” е написана следната тъпотия: „Така въпросът какво и докъде се е виждало от Пази мост оная зима става критично важен, за да се установи дали Апостолът е бил предаден.”

Този „най-важен въпрос” си е измислица на автора на нескопосаната статия. Никъде в сериозната литература за Левски не се споменава, че заптиетата са видели как той и Бакърджията се срещат, след като се разминали със заптиетата при „Пази мост”.

Авторът на статията или не се е запознал подробно с фактите, известни за залавянето на Левски, или нарочно лъже.

Лъжа е написаното: „В съмнителния спомен на Хасан Али (разказан на стари години от сина на Христо Латинеца) той твърди, че хич не хванал вяра на Левски и казал на другия заптия: "Днес българите имат Байрям (Коледа), а тоз гяур ни баламосва, че отива да работи на лозето". (Левски обаче казва, че само ще нагледа какво е свършено, а не че ще работи.)”


Интересно, че вестникарчето не продължава по-нататък разказа на старшия стражар


В спомена си Али чауш споменава, че на въпроса кой е и къде отива, Левски отговорил: „Аз съм от Ловеч и отивам на лозето си да видя колко тор са стоварили.” Не е казвал Левски, че щял да работи, но старши стражарят обяснява по-късно, че и ходенето до лозето на Коледа му се сторило съмнително. Още повече, че самият „лозар” му се видял подозрителен – виждал го бил и по-рано, когато му казал обаче, че бил от Свищов. По-нататък Али чауш обяснява, че другото заптие проследило Левски и видяло, че той не се спрял в лозята, само минал през тях, излязъл на пътя и продължил към Къкрина.

Разкарали са напразно геодезите.

post-2642-0-47185100-1366020970_thumb.jp
Тези хора да знаят, че са ги избудалкали.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

По телевизиите много се говори за Левски, но никога нищо не се казва. Заради това когато имам време все чета за Левски и търся онова , което не искат да ни кажат. Говорят все за това дали попа го е предал или не, като че ли делото на Апостола е концентрирано единствено в залавянето му. Обикновено датата 19февруари се е превърнала в дата на Поп Кръстьо, за когото се говори повече отколкото за Левски.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

По телевизиите много се говори за Левски, но никога нищо не се казва. Заради това когато имам време все чета за Левски и търся онова , което не искат да ни кажат. Говорят все за това дали попа го е предал или не, като че ли делото на Апостола е концентрирано единствено в залавянето му. Обикновено датата 19 февруари се е превърнала в дата на Поп Кръстьо, за когото се говори повече отколкото за Левски.

Васил Левски е обесен на 18 февруари.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Дааа, така е Еньо, ама 'автора' на темата надали знае даже и това (т.е. защо е така). Както не си е направил труда да открие и види, колко и какви теми имаме тук за Левски.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Знаме поръчано да се ушие от Левски за бъдещото въстание и участвало в априлската епопея на българският народ.
9d0b851c1fab38ca.jpeg
Ето за това ми харесва Левски. Демократска република, а знамето като за царство. Въртял ги е на малкият си пръст и от верата и истината не е отстъпвал никога.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Обяснението, че „Работническо дело” е виновно за „неправилната” дата на честването на обесването на Левски е наивно. Пак ли този вестник е виновен и за отбелязването на смъртта на Христо Ботев? Той е загинал на 20 май/1 юни, но празнуваме гибелта му на 2 юни.

Според мен разминаването идва от календарите, които българите са ползвали да 1900 г. и после от 1901 до края на март 1916 г., когато у нас става преминаването от юлиански към григориански календар.

През втората половина на 19 в. в България календарите са изглеждали, както този по-долу: дадени са датите едновременно по юлианския календар (първата колона с цифри) и по григориански календар (дясната колона). Григорианския календар се е използвал в Западна Европа, докато юлианският продължавал да се използва в Османската империя, Русия и балканските страни.

post-2642-0-39500600-1366131261_thumb.jp

Фрагментът е от календар от 1875 г. Такива календари са продължили да се издават и след 1901 г. Само, че тогава в тях се появява малка разлика.

post-2642-0-72455100-1366131270_thumb.pn

След 1901 г. българският календар все още е юлиански, но съответствието с датите, които са по григорианския календар, се получава, като се добавя един ден повече.

Замяната на юлианския с григорианския календар в България става през 1916 г. Тогава след 31 март идва 14 април. В отпечатаният календар за нея година съответствието между дните по стария и новия стил обаче е било същото като 1901 г.

На практика се е получило така, че от 1901 г. нататък, тези които са отбелязвали обесването на Левски, както до тогава - на 6 февруари по стар стил, са го отбелязвали на 19 февруари по нов стил и противоречие не е имало. Аналогично смъртта на Ботев е била отбелязвана на 20 май, но е било 2 юни.

Вероятно при тези обстоятелства след въвеждането на григорианския календар през 1916 г., популярните дотогава празници в България е продължавало да се честват по съответствието между юлианския и григорианския календар дотогава.

http://5ko.free.fr/bg/jul.php?y=1873; http://5ko.free.fr/bg/jul.php?y=1876 ; http://5ko.free.fr/bg/jul.php?y=1900 ; http://5ko.free.fr/bg/jul.php?y=1901 ; http://5ko.free.fr/bg/jul.php?y=1916

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тезата за 18 февруари съм я чувал и друг път. Лично аз не го приемам, камо ли да повярвам на клипчето на БТВ. Трябва сериозен човек да даде мнение по въпроса а не някаква си лъжлива телевизия..

Датата обаче не е важна според мене , а делата на Апостола.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Хайдут, този форум все пак има амбицията да бъде научен. Явно си голям почитател на измислиците около Васил Левски, но недей тук да твориш и тиражираш нови.

Никой не знае историята на въпросното знаме с кръста. Красимир Узунов също се опитва да го свърже по някакъв начин с Левски, но не стига по-далеч от заявлението: „Предполага се, че е принадлежало на въстаническа чета от района на Панагюрище.” http://www.boiniznamena.com/?action=article&id=12

post-2642-0-98418800-1366181575_thumb.jp

Това е другата страна на въпросното знаме.

Сведенията на въстаници от април 1876 г., че Левски през 1872 г. бил поръчвал някакви знамена, са доста съмнителни. Тия въстаници едва ли са познавали нарочения за поръчител. А ако Левски действително е имал намерение да поръча знаме, то той щеше да иска то да изглежда така:

post-2642-0-78554100-1366181585_thumb.jp

Даже щеше да даде на шивачката за тертип един устав на БРЦК.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Ако съдим по информацията тук http://www.focus-news.net/?id=f17460 изглежда знамето се намира в Националния военно-исторически музей.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

К. Гербов твоята тела е толкова научка колкото .... За мене знамето си е поръчано от Левски.

Благодаря обаче че показа и другата му страна - не бях я виждал.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не познавайки достатъчно
или по-точно никак Левски и делото му, зашеметени от комунизма
българите и националистите също: създават за Левски една грешна и
нереална представа. Според такива излиза че всичко, каквото е казал или
мислил, и помислял Левски е гениално и безгрешно. Това го правят по стар
комунистически навик, понеже другарите : Ленин, Сталин Маркс и т.н. все
бяха безпогрешни.


Левски е грешил и то доста. Няма как при напрежението под което е бил и
огромното физическо и психическо натоварване да не е допускал грешки.
Тъпото е че някои хора смятат тези грешки за гениални негови идеи. Има и
друго противоречие, смятат добрите му изпълнения за грешни. Например се
смята за огромна грешка на Левски убийството на момчето чирак. Еми не е
било грешка. Левски до дупка не е искал да го убива и накрая като го е
наръгал, не е било смъртоносно, но момчето е взело да вика още по силно и
тогава е последвало смъртоносното движение: повторно наръгване или
завъртане на камата в тялото - не се знае с точност.


Ето някои грешки на Левски.


- това не е грешка, но искам да го коментирам . Идеята му за зимно
въстание - оказала се е глупава, но не е грешка, защото само я е
обмислял и след като се е съветвал с опитният Ф. Тотю е зарязал тази си
идея. Забележете: съветвал се е !


- За безспорна грешка може да се смята изказването на Левски за чиста и
свята република, при това сериозна грешка. Не го е мислел сериозно, но
го е казал да угоди на някои хора. По онова време духът на комунизма,
комуните и революциите е бил пуснат от бутилката и е бил много модерен.
Казал го е да им угоди но ....


Представете си не бяха го хванали и обесили, беше подготвил възстанието и
то бе избухнало. Колкото и както да го е подготвял нямаше да успее да
се справи с огромната турска армия и отделно пашибозуците-опълчението
им.


Щеше ли Русия да започне в последствие освободителната за нас война ? На
дали монарсите на : Румъния, Сърбия и Гърция щяха да са доволни под
носа им да се създаде република, която е пръв враг на монархията. На
Руският цар Освободител също нямаше да му хареса това с републиката. Та
нали година по-късно подобни леви елементи го убиват. Дори да бяха
преглътнали тези неща с републиката, то България щеше да е още
по-разпокъсана в Берлин, а обединение-съединението щяхме да го гледаме
през крив макарон.


Кога щяха да пуснат аванта на една република да стане силна, като и без това са гледали само как да ни ощавят.


Предполагам обаче че Левски е щял да се извърти за тези си приказки и да заглади нещата. Бил е наистина много умен.


- следващата му и най-голяма грешка се казва Д. Общий, даже не е
българин , ами сърбин. Апостола не го е понасял, но за да няма раздори
го е приел. А трябвало да се опълчи на Каравелов и ако трябва да се
скарат жестоко, но да не взема този леко луд човек.


Можел е също тайно и с хитрина да го ликвидира и така да оправи нещата.
Според мене е имал подобен замисъл, понеже Общий е взел да върти и
страшни интриги.


Сега от разстояние на времето е лесно да намирам грешките на Левски. Но тогава нещата са седели по-различно.


Левски буквално не се е спирал имал е да мисли за толкова много неща,
колкото умовете ни не могат да осмислят. Предполагам че аз или друг на
неговото место щяхме да правиме грешка след грешка.


За това, което Апостола е правил( като дела, пътувания, организирания на
срещи, бягства от турците, съставяне на комитети и планове) може да се
каже че грешките му са направо никакви, тоест направо си е свръх-човек.


Жалкото е че не го познаваме добре. Сравнявал съм го за себе си с други
личности от онова време и мога само да кажа: никой не може да му стъпи
на малкият пръст. Чак в последствие от ВМРО се появяват хора от
неговият размер.
_________________

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ако съдим по информацията тук http://www.focus-news.net/?id=f17460 изглежда знамето се намира в Националния военно-исторически музей.

В информацията от линка има интересна подробност:

Знамето, заръчано от Левски, също има кръст. В средата на знамето на

Апостола е избродиран кръст в центъра, на който е разположено слънце с

16 лъча. Знамето е осветено в храма “Свети Георги” в Панагюрище, където

Апостолът е пял на богослужение.

Това не съответства на показаното тук знаме, липсва описаното слънце с 16 лъча. Дали някъде има запазено такова знаме със слънце? Или е останало само в спомените?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

post-2642-0-76116300-1366283512_thumb.jp

Това е поместено в книгата „Българските бойни знамена” на Иван Иванов. Понеже не съм чел посочените документи нямам установено мнение по въпроса. Приемам, че Левски може да е поръчал някакво знаме, но трябва да се отчита и това, че доста хора след Освобождението са си приписвали заслуга за негова сметка.

Ганьо Маджареца е съратник на Апостола, така че може и да са си говорили за някакво знаме. Но едва ли са стигали до детайли. А и да са стигали, „бай” Васил е бил инат. Факт е, че на двата печата на БРЦК и на устава лъвът е без корона. В писмото си до Любен Каравелов от януари 1871 г. пък е казал: „ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република”.

По повод историята на знамето, в информацията на „Фокус” се споменава, че Мария Ганева се заловила за работа, но след обесването на Левски знамената останали недовършени. Най-вероятно при довършването са дошли девиза „Свобода или смърт”, короната върху главата на лъва, кръстът… Надписите „Карловски окръг” и „1876” показват, че знамето е окончателно завършено за Априлското въстание. А кога е започнато, един бог знае.

Иначе въпросното изображение на лъв с корона, тъпчещ турско знаме и девиз „Свобода или смърт”, са идея на Георги Раковски още от 1862 г. Факт е, че на знамето, за което стана дума вече по-горе, лъвът държи и меч.

post-2642-0-82203100-1366283520.jpg

В този клип в 1.55-та минута се вижда за малко лицевата страна на знамето.

http://www.youtube.com/watch?v=tFXqykkcT5A

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И според мен короната не съответства на републиканските възгледи на Левски. Даже и кръстът не съответства на революционната цел, както е формулирана от Левски - срещу тиранското управление, а не срещу турците и вярата им:

"Ние не гоним турския народ, нито вярата му, а царя и неговите
закони, с една дума турското правителство, което варварски владее не
само нас, но и самите турци.
"

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

И според мен короната не съответства на републиканските възгледи на Левски. Даже и кръстът не съответства на революционната цел, както е формулирана от Левски - срещу тиранското управление, а не срещу турците и вярата им:

"Ние не гоним турския народ, нито вярата му, а царя и неговите закони, с една дума турското правителство, което варварски владее не

само нас, но и самите турци."

Защо Левски нарича турския султан "цар" ?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Левски е бил силно вярващ православен, което никак не съвпада с приказките му за република.

Според мене просто е ползвал духът на онези времена.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Приказки? Кой е този, който подценява Левски? :) Та той изгражда цяла революционна републиканска идеология!Защо Левски нарича турския султан "цар" ?

? :icon_rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...