Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

DSCF2196.JPG

Малко детайли, снимани от Thorn.DSCF2195.JPGDSCF2187.JPGDSCF6586.JPGnude.JPGПредполагам, че те вълнува голямата сцена под Богородица и ангелите?

Според мен, това е част от историята на тримата влъхви.

Share this post


Link to post
Share on other sites

точно така. каква е тази гола жена. сцената е възхвала на богородица -имаме овчарите, влъхвите, ангелите, това е вариант на Агни Парфири, ама голата сцена не ми е ясна.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Голата е може би слугинята?

В най-стария пласт стенописи в Кремиковския манастир има много интересни детайли като облеклото, шапките и др.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не се сещам в евангелията да се споменават дойки и слугини. Полуголите жени са две и са в центъра на цялата композиция, някак не върви за второстепенни персонажи такова положение.

Има доста надписи, може те да подскажат...

Share this post


Link to post
Share on other sites

сто на сто са някакви блудници. усъмнили се в непорочността на Богородица, и после покаяли се. Пример -Св. Мария Египетска.

слугините се изобразяват в Рождеството . Тук конкретно цялата сцена е О тебе радуется - Агни Парфири.

Редактирано от alvassareiro

Share this post


Link to post
Share on other sites

сто на сто са някакви блудници. усъмнили се в непорочността на Богородица, и после покаяли се. Пример -Св. Мария Египетска.

Не е Мария, а Саломея. Точно тя е без риза в иконата на Рубльов, но не се споменава да е блудница. Съблякла си е ризата, за да не се намокри, като извършва "Окъпване на младенеца". http://ru.wikipedia.org/wiki/Саломея-повитуха

Сцената не е канонична и в нея има много наслоявания.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Голямата фреска „Рождество Христово” в старата църква „Свети Георги” в Кремиковския манастир е уникална в българската и руската иконопис.

post-2642-0-76630600-1368598702_thumb.jp
Стенописите върху западната стена: в горния регистър - голяма композиция „Рождество Христово”,
отстрани две сцени от „Поклонение на влъхвите”; в долния регистър - сцени от живота на Богородица


post-2642-0-03009500-1368598710_thumb.jp
Детайл от „Рождество Христово” и самостоятелна сцена „Поклонение на влъхвите”

В голямата композиция „Рождество Христово” не е представена традиционната сцена с пещерата, в която Дева Мария е легнала и до нея са яслите с новородения Исус, обвит в пелени, а над яслите стърчат главите на вола и магарето.

В горната част на стенописа е изобразена композицията „Богородица с Младенеца на трон”, наричана още „Богородица Всемилостива (Панахранта)”. Тронът не се вижда, но Богородица е седнала и държи на коленете си Христос, който е в цялото си великолепие на Вседържител.

Долу, вляво от централната композиция е показвана самостоятелно сцената „Поклонение на влъхвите”. Тук Богородица с детето Христос също са на трон, но атмосферата очевидно е по-битова. Според Атанас Божков на първите изображения на Рождество Христово Дева Мария била представяна именно седнала на трон.

Прави впечатление, че в „Рождество Христово”, освен тримата влъхви и овчарите, присъстват много царе и царици, патриарси, обикновени хора. На преден план сцената с двете жени коренно се различава от традиционното „къпане на Младенеца”. Няма го замисления Йосиф.

(Обяснение на всички съставни части на традиционното изображение на „Рождество Христово” са дадени в http://files.school-collection.edu.ru/dlrstore/f5390dd3-58c8-4ae1-a74d-4c44b3fefa18/Sujeti/II.Detstvo/7.Rojdestvo/Rojdestvo_Opisanie.htm)

Намерих две изображения, повече или по-малко сходни с въпросната фреска в Кремиковския манастир. Едното изображение е от икона, намираща се в историческата пещера Светия Вертеп в град Витлеем (Израел), в която се приема, че се е родил Исус Христос.

post-2642-0-67577700-1368598716_thumb.jp
Олтарът в пещерата Светия Вертеп на Витлеем

post-2642-0-50979000-1368598724_thumb.jp
Детайл от иконата „Рождество Христово” в олтара

На практика приликата между иконата и фреската е само в присъствието на двете женски фигури на преден план. Във Витлеемската икона техният вид не е така еротично разюздан, както е на стенописа в Кремиковския манастир. На иконата жената вляво е облечена със стилна рокля, има огърлица и венец на главата. Жената вдясно пък, макар и полугола, не впечатлява с някакви природни дадености. Двете жени държат същите дарове-символи, като на стенописа, но в иконата те са значително по-малогабаритни. Останалата част на композицията от Витлеем си е всъщност традиционното Рождество Христово в пещерата.

За разгадаването на загадъчния сюжет от Кремиковския манастир помогна най-вече стенописа от 16 век, намиращ се в църквата на манастира Дохиар в Света гора. На този стенопис Дева Мария е седнала на трон с детето Христос на коленете си. Присъстват и двете жени, поднасящи своите дарове. Макар Богородица да не е в пещера, а Христос в ясли, има планина, пътеводна звезда и ангелски хор Тук са влъхвите с дарове и пастирите, наблюдаващи чудото.

post-2642-0-34078600-1368598730_thumb.jp

Показвам две репродукции от стенописа на Света гора: на едната се вижда горния край на композицията, другата репродукция е по-ясна.


post-2642-0-78971400-1368598735_thumb.jp

Съдържанието на картината изглежда е обяснено в текстовете, поставени на разни места в изображението. Аз си направих труда да разчета надписите над двете женски фигури. Вляво той е Н ГН ТО СПНЛЕON, което в превод означава „Земята (дава) пещера”. Т. е. жената вляво олицетворява Земята, която дарява Богородица с пещера. Надписът при фигурата вдясно е I ЕРIМОС ТIN ФАТNIN. Преводът на български език е: „Пустинята (дава) ясла”. Преводите са „свободни”, по подразбиране, тъй като не владея гръцки език, за да дам буквално как трябва да се четат текстовете.

По-нататък ми помогна една гръцка статия, от която разбрах, че изображението на стенописа в манастира Дохиар е било създадено по един църковен коледен химн http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2011_12_01_archive.html (статията е съвсем в края). Оказа се, че този химн се пее и у нас по време на вечернята срещу Рождество Христово. Неговият текст е: „Какво можем да Ти подарим, о Христе, Който заради нас се яви на земята като Човек! Всяко творение Ти поднася благодарност. Ангелите - песен, небето - звезда, мъдреците - дарове, пастирите - учудване, земята - пещера, пустинята - ясла, човеците - девицата Майка. О, превечни Боже, помилуй нас!” http://synpress-classic.dveri.bg/23-2002/Bogomladeneca.htm

post-2642-0-17937500-1368598741_thumb.jp
Детайли с текстовете от стенописа „Рождество Христово” в Кремиковския манастир

Думите на коледния химн са изписани върху стенописа от Кремиковския манастир. За интригуващата ни сцена с двете жени може да се каже, следното:
- над жената вляво текстът е „земля вьртьпъ” (земя пещера). Което означава, че тази жена олицетворява земята, която поднася пещера;
- над жената вдясно текстът е „пустиня яслы” (пустиня ясли). Значи имаме олицетворение на пустинята, която поднася ясли.

Съществува тропар за Рождество Христово от Роман Песнивец с подобно съдържание: „Дева днес ражда Предвечния Бог; земята пещера на Непристъпния поднася; ангели с пастири славословят; влъхви със звездата пътешестват, защото зарад нас роди се Младенец - Предвечният Бог.” http://www.forum.bg-nacionalisti.org/index.php?topic=1558.25;wap2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Браво на Гербов! Обаче ми изглежда, че в гръцкия вариант пустинята не се олицетворява от жена, а от мъж - изпосталял и оголял пустинник, на който му се броят ребрата. Та една причина за появата на полуголата жена е може би фактът, че на български пустиня е от женски род.

Share this post


Link to post
Share on other sites

все пак как да си обясним еротизмът в женския образ на пустинята

Според мен, така, както е нарамила огромното корито не е хич еротична, но все пак толкова много анатомия е доста странно да присъства на стената на православна църква.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Интересно е защо „пустинята” е с гръб към Богородица. Вероятно зографът не е виждал оригиналния сюжет на композицията, а е имал ерминия, в която не е указано конкретното положение на фигурата. Имало е нещо от вида: „гола до кръста жена, застанала на колене, носи на раменете си ясли, отгоре пише „пустиня ясли”. Представянето на фигурата в анфас е накарало художника да нарисува гърдите.

А може зографинът да е бил новатор и нарочно да е завъртял фигурата? Не съм ходил в Кремиковския манастир, но стенописът е нависоко и може би отдолу не правят впечатление подробностите.

Иначе голи женски фигури има в църквите по стенописи и на резба, когато се предават сцените с грехопадението и изгонването от рая, както и в Страшния съд – въпросните „блудници”. Има и сюжет „Богородица Млекопитателница”, на който Дева Мария кърми новородения Исус.

post-2642-0-35036700-1368697675_thumb.jp

По-добре е да не правим гадания, защото често истината излиза не предполагаема.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Иначе голи женски фигури има в църквите по стенописи и на резба, когато

се предават сцените с грехопадението и изгонването от рая, както и в

Страшния съд – въпросните „блудници”. Има и сюжет „Богородица

Млекопитателница”, на който Дева Мария кърми новородения Исус.

Религиозните сюжети по принцип си имат замисъл. Голите женски фигури се свързват с греха и ада. „Богородица

Млекопитателница” все пак си е облечена.

За това мисля, че в пустинята от Кремиковци има или нещо сбъркано, или недоразбрано.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Голите фигури не са чак толкова рядко срещани в църковната живопис, а причините за да ги има са разни: естество на сюжета, древната традиция, символика.

Конкретно защо пустинята поднасяща ясла е разголена обаче не мога да кажа. Може да е просто резултат от древната традиция алегоричните фигури да се представят разголени, което е пречупено през схематично-символичния рисунък на средновековието. Може разголената фигура да символизира голотата, т.е. безплодието на пустинята. Но с гадаене може и трудно да се нацели - трябва ровене в Ерминиите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...