Отиди на
Форум "Наука"

Европейската нощ на учените 2013


П. Теодосиев

Recommended Posts

  • Администратор

Европейската нощ на учените е ежегодно събитие, което се провежда в един и същи ден в цяла Европа и се осъществява с финансовата подкрепа на Европейската комисия по Седма Рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие, подпрограма "Хора". На този ден университетите и научните институти отварят врати за гражданството, за да представят своите научни постижения и да покажат предизвикателните и любопитни страни от живота на учения. За България този проект започва през 2006 г. През изминалия период участващите в Нощта на учените университети и научноизследователски организации насочват общественото внимание и популяризират постиженията на различни области на науката: физика и технологии (2006); археология и история (2007); биология, химия и екология (2008); астрономия (2009), наука и индустрия (2010), химия (2011), иновации (2012). Тази година Нощта на учените ще се проведе на 27 Септември под мотото е TРИЪГЪЛНИКЪТ НА ЗНАНИЕТО И ЕВРОПЕЙСКОТО ГРАЖДАНСТВО.

"Ние сме част от вас, станете и вие част от нас!"

В днешното информационно общество значението на професията на учения е от изключително значение за съвременното развитие на държавата. Ако обичате предизвикателствата и не сте направили все още вашия избор, кариерата в науката, образованието и иновациите е ценна реализация. Тя може да се окаже вашият път. От нашата Нощ на учените ще откриете, че учените са интелигентни, забавни с чувство за хумор, непосредствен начин на общуване и получаващи удоволствие от своята реализация.

"Голямата наука възниква от най-малката идея."

Същевременно, обединявайки всички страни-членки в Европейския съюз в тази обща платформа за популяризиране на учените и тяхната работа, ние ще ви покажем значението и влиянието на самата наука в нашия ежедневен забързан живот чрез демонстрации, изложби и дискусии, свързани с последни значими иновационни и технологични разработки в различни сектори като енергия, нови материали, качество на живот.

"Живея за да уча, уча за да живея!"

Много от инициативите в Нощта на учените са посветени на младите хора – тяхното представяне като бъдещите таланти на България.

ПРОГРАМАТА: - http://www.cys.bg/2013/ktrio/program.html

- http://blog.britishcouncil.org/bulgaria/2013/09/24/european-researchers-night/

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

27 септември (петък) кафене Once upon a time…

Заведението зад Национална библиотека “Св. Св. Кирил и Методий” предлага топли и студени напитки, а ние добавяме и щипка наука

18.00-19.00ч. “Разбий доцента!”
Имало едно време… трима доценти, готови да бъдат разбити с въпроси.

Доц. Любомира Николаева-Гломб знае всичко за вирусологията и микробиологията. Ако не си превеждате какво точно значи това, си представете човек, който ще оцелее и ще се смее последен след нашествие на зелени човечета, биологична война или разговор с пресуеверен събеседник.

Познаваме добре доц. Милен Богданов от участията му в “Лаборатория за слава FameLab” и Софийски фестивал на науката. Освен че е един от най-обичаните преподаватели във факултета по химия и фармация, Милен е и живото доказателство за това, че учените могат да бъдат предизвикателни и интересни за широката публика.

За доц. Валери Голев пък вече е казано и изписано много. Едно от големите ни научни имена в областта на астрономията и астрофизиката прие поканата да бъде част от шоуто “Разбий доцента!”. Доц. Голев може разкаже всичко както за звездите над нас, така и за космоса отвътре. Той умело жонглира с наблюдателната и извънгалактична астрономия, а от време на време се забавлява и с виртуалните обсерватории. Ако винаги сте искали да поспорите с него по темата за нощното небе и далечните обекти във вселената, сега е моментът.

Задайте въпросите си към тримата доценти на адрес info@sofiasciencefestival.bg или на живо. Всеки допуснат въпрос печели награда от списание “BBC Знание”

19.30-20.30ч. “Логично, нали?”
Имало едно време логика! Тазгодишната победителка в конкурса “Лаборатория за слава FameLab” инж. Галя Пенчева, съоснователка на Център за забавна математика, ще разкрие тайните на логическото мислене. Пригответе се да откриете логика на неочаквани места.

21.00-22.00ч. “Музиката в главите ни”
Имало едно време един бъдещ лекар – Виктория Илиева, студент по Медицина, финалист от “Лаборатория за слава FameLab“ 2012. И двама музиканти. Те ще разкажат как работи мозъкът, когато възприемаме музиката, трудно ли е едновременно да пееш и да свириш, и какво става като се включат и танците.

Зала “Палавееви” на Британски съвет

18.00–20.00 ч. “Наука и PR”
Победителят на “Лаборатория за слава FameLab“ 2010 и визуален артист Христо Колев-Christobel изследва възможностите на науката да бъде в помощ на специалистите по ПР и реклама. Изключително любопитна и
новаторска, презентацията ще бъде насочена както към професионалисти от областта, така и към широка публика.

20.00-22.00 ч. “Дом на научния комуникатор в София? Защо не?!“
Заповядайте да помечтаем заедно с учени от Форум Демокрит – има ли място за клуб на всички хора, занимаващи се с комуникация на наука? Какво вече се прави. Какво още може да прави този клуб? Къде може да се разположи? Как да прави връзка с публиката? А с учените? Ами общината?

След 20.00 ч. останете в зала “Палавееви”, за да гледате директно стриймване на Европейската нощ на учените в Лондон!

http://blog.britishcouncil.org/bulgaria/2013/09/24/european-researchers-night/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...