Отиди на
Форум "Наука"

Тестатика - енергия от "нищото" ?


Recommended Posts

 • Потребител

Случайно попаднах на нещо ,за което не бях чувал.

"Тестатика", така е наречен един генератор за енергия в Швейцария, в християнската община-кооператив, с име Methernita, не използващ никакви външни източници, но доставящ електричество в продължение на повече от 30 (!) години в количества достатъчни за задоволяване на цялата община, включително и намиращите се там производствени работилници.

И тази разработка била от българина Стефан Маринов.

Повече по темата : http://www.burgasnovinite.bg/Balgarskiyat-genii-Stefan-Marinov.html

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Ще те пратят в паранауки мой човек... Чувал съм, н не вярвам да работи или да има описаните качества поне - ако работи доколкото го познавам допускам, че е вид радиоизотопен източник на ток, като се ползва друг начин на конверсия и инфлуентна електростатична машина /на Pidgeon/Вече е излязло нещо на БГ? Браво. Швейцарската комуна дето го ползва се казва МетернитаЩе пробвам да поанализирам схемата, но няма да е сега

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Определено.

Аз обаче имах предвид друго но е излишно сложно и неефективно.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Тесла също говореше за свободна енергия и имаше и кола движеща се с нея....

Но докато не намерят начина как може тази енергия да се оданъчи, приватизира, профитизира с всички възможни методи ще бъде потисвано, пренебрегвано....

Нормално.

:goodpost::goodpost::goodpost:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

За паранауки си е това

Точно пък този проект да се е изгубил... Вечни двигатели нямаКато е имал Тесла защо не си е направил собствено захранване за опитите си, а е разчитал на електроцентрали?Плюсът е от мен заради споменаването на това нещо, което може и да съществува, но едва ли е това за което ко смятат.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Жоро, идеята ми за да постна това беше разбирачите да кажат къде е уловката, защо не може да стане.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Знач - вечен двигател не е. През 2005 го гледах това нещо, ще го видя пак... Не може да се създаде енерги от нищото, но май имаше изотопи из него. Ако е така - може да се направи въртящо, но едва ли ще се тегли енергия от него

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За паранауки си е това

Точно пък този проект да се е изгубил... Вечни двигатели няма

Като е имал Тесла защо не си е направил собствено захранване за опитите си, а е разчитал на електроцентрали?

Плюсът е от мен заради споменаването на това нещо, което може и да съществува, но едва ли е това за което ко смятат.

Защото за електроцентралите му плащали парииииии.

Нали знаеш, че се опитал да построи източник на свободна енергия в мащаб на централа, но случайно се запалила зградата и той фалирал. Затова притежаллят на всички негови изобритения става банкар инвеститор....Хи, хи, хи. Сякаш на назначиш вълк за овчар на стадото.

Още не се беше поминал, когато притежателят на всички теслови изобритения нарежда да се унищожи черната кутия от която се е снъбдявал с ток електродвигателят на тесламобила....

:goodpost::goodpost::goodpost:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Е то е ясно че не е вечен двигател, но ако харчи много по-малко енергия отколкото може да създаде и КПД му е достатъчно голямо ?

А иначе ето ти още един ентусиаст, последовател на Ренкин :)

http://www.flagman.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/53889/%D0%A3%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%91%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BC-%D0%BE%D1%82-%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BC-%D1%82%D0%BE%D0%BA

Учувдащо и притеснително е, че немалко хора му вярватр поне от първата страница

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Но в случая с Тестатиката е като да направиш електромотор да върти генератор, който пък с произведения ток да храни мотора. То просто няма да тръгне и каквито и маховици и начални развътания да му правиш. Може да се постигне някакво инерционно въртене дето ще спре и то още по-бързо ако му теглиш енергията. Индуктивните спирачки са така. Електрическите машини всъщност са преобразуватели на енергия - електрическа в механична - електромотара и обратно - динамото, алтернаторът... Понякога са обратими, но не винаги, или поне не с еднаква ефективност в двете посоки.

Същите такива ги има работещи с електрическо поле /често наричано електростатично/ - Инфлуентната машина на Уимшърст. Тоест - тя е динамото. Ако свържем полюсите на въртяща се към полюсите на невъртяща такава, втората ще се завърти - ще се получи електростатичен мотор /има варианти на такива двигатели в ютюбету/. Не е нещо особено и няма кой знае какво практичско приложение, а ако някой намери - да си патентова.

Машината на Метернита очевидно е базирана на концепцията "електродвигател си върти генератора", но ако в тази система не влиза външна енергя - то тя просто няма да работи.

Факт е, че статичното електричество /високо напрежение и много малка сила/ от такава машина може да се преобразува използваемо /обратното/, така че може да се направи динамо без магнити и намотки. Не се наемам обаче да кажа дали ще си струват усложненията по превръщането в използваемо електричество. Също така трябва да е ясно, че при тези превръщания няма откъде да дойде повече енергия от вкараната.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

http://www.testatika-berichte.richard-taube.de/testatika_1.pdf

За любопитковците, който желае сега нямам време. Слагам го тук, за да не го търся пак и ще го прегледам като имам време.

Някаква машина за фокуси ми се струва че е, нищо повечеМен също ми е любопитно защо са тези усложнения и как е добило подобна популярност. Защо точно това?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Май си чел същите неща дето и аз...

Както и свръхпроводящи пресечени полюси по полюсите /в сличай че магнитното поле на земята не съвпада като въртене с това на планетата - пример - полюсите/ и други подобни...

Скъпо - за мащабите и енергията дето ще дадеИма енергийни потоци около нас, но плътността на енергията им е твърде ниска...

Някой да ползва случайно светлинна мелница / турбина вместо фотоволтаик?

Ако трябва да се изгради мачта висока 100 м за да дава ток кoлкото батерия от 1.5 V...

Детекторният радиоприемник се захранва с енергията на радиовълните, благодаря ма Емил от Льоняберия, че ми го напомни,

Но какво ако едва светва светодиод?

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • 1 месец по късно...
 • Потребител

Е, тръгна се от "тестатика", а се стигна до съвсем други генератори. Ако се вгледаме по-внимателно, то ще установим, че "тестатика" е просто модифициран и подобрен електростатичен генератор на Уимшърст. Силата на въртенето на дисковете не се влияе от включеното "съпротивление" (ако има такова), понеже става дума за прост кондензаторен разряд. Така би трябвало да разглеждаме енергията, необходима за завъртане и получената ел. енергия отделно, а не като "електродвигател си върти генератора". Един малък поток не може да завърти турбина, но може да напълни язовир, който впоследствие да го направи, нали ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Силата на въртенето на дисковете не се влияе от включеното "съпротивление" (ако има такова), понеже става дума за прост кондензаторен разряд. Така би трябвало да разглеждаме енергията, необходима за завъртане и получената ел. енергия отделно, а не като "електродвигател си върти генератора". Един малък поток не може да завърти турбина, но може да напълни язовир, който впоследствие да го направи, нали ;)

Не, влияе. Инфлуентните машини, тоест тези дето бачкат с електростатична индукция (щото има и трибо/с триене/електростатични) произвеждат енергия като им се преодоляват електростатичните сили от външни механични. Тоест те така преобразуват енергия. Ако разделечаваме плочите на зареден въздушен кондензатор, ще произведем енергия, която ще се изрази в повишаване на напрежението / натрупване на повече заряди. Това някъде вече съм го писал, в "Eлектростатични генератори" може би, а там някъде има и клипове как се държи друга инфлуентна машина (дирод) с и без кондензатор, както и електростатични мотори...

Иначе бавно ще заредим кондензатор/и, ако обаче има кой да върти машината. Можем да заредим лайденска стъкленица или батерия от такива /с нужната големина, дебелина на стените и с малък саморазряд/ достатъчно за да убие кон /или слон/.

Но това не значи енергия от нищото или дори изгодна

Евтино динамо може да се направи, пак казвам ако обаче има как да му се превърне / ползва енергията.

С разни хвърчила или метализирани балони с голяма площ може да се направи нещо такова, но ще дава малко и непредвидима енергия /по време на буря - повече :) /

Евала ти че раздвижи тази тема...

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Темата е много интересна, още повече, че тестатика генератора е обект на сериозно изследване от много учени и големи общности ентусиасти по света. Българин е в основата на това откритие и не ни отива да стоим някак встрани от общия интерес и да подмятаме, че видиш ли, това е фантастика и паранаука. Докато другите вече са доста напред с материала. Ненаучно е да се отрича, докато не бъде доказано, че е грешно. :)

Ето писмено и схематично описание на генератора на Пол Бауман:

http://www.rexresearch.com/testatik/testart.htm

Братушките дори са развили темата върху това описание и то доста обстойно:

http://www.americaru.com/talk/showthread.php?t=2322

И това е първото, което ми попадна в нета.

Доколкото ми е известно тази машина не е генератор във вида, който сме свикнали да виждаме (и сравняваме), а е своего рода уловител на радиант енергия, посредством решетестата структура на металните си пластини. Нещо, което май е от научния репертоар на Тесла. А с този учен някой да смее да спори?

Нещата са доста по-сложни и си струва да се задълбае. :book:

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Напротив, ненаучно е да се приема нещо без доказателства.

А кой дава научните доказателства?

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Знач - вечен двигател не е. През 2005 го гледах това нещо, ще го видя пак... Не може да се създаде енерги от нищото, но май имаше изотопи из него. Ако е така - може да се направи въртящо, но едва ли ще се тегли енергия от него

betacapt.jpg

Някаква странна разновидност на бета радиоизотопен генератор /батерия/ но знае ли човек...

За любознателни - радиоизотопни бета генератори /вид атомни батерии/, няколко вида.. Единия от начините е с директно наелектризиране.

Ей, мислех тема да пусам ама... Пак ще пустна.

От тук директно се сваля пдф, на англ. е

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Напротив, ненаучно е да се приема нещо без доказателства.

Най-важно е дали нещото върши полезна работа, а дали може да се докаже научно или не , са подробности :grin:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Ми това се опитвам да кажа, че няма как да върши...

Освен ако не е изотопен източник, но тогава ще е малко и е излишно сложен.

Изчезнала ми е картинката от предишния пост

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Странно
Ами проблема е там, че обикновено това което не е научно не работи. А за това което работи и се твърди че е ненаучно, обикновено ненаучната част се оказва просто незнание на твърдящия. Както е например случая с брауновия газ за който има какви ли не магически претенции, но си е най-обикновена смес от водород и кислород. :)

Ако сега нямаше мини горелки и поялници на газ в диапазона 15 - 35 лв, щеше да си струва човек да си прави електролизер и горелка, ама сега едва ли...Изв. за офтопика

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...