Отиди на
Форум "Наука"

Продължителност на живота и удари на сърцето


vorfax

Recommended Posts

  • Потребител

Изследванията показват, че при бозайниците общият брой сърдечни удари по време на живота е удивително постоянна величина, въпреки различната продължителност на живота им. Когато броят на сърдечните удари е в зависимост от телесното тегло, разликата в продължителността на живота може да бъде голяма, достигаща дори до половин милион пъти от хамстера до кита. Тези данни притежават своята значимост, доколкото, от еволюционна гледна точка, те представят зависимост между продължителността на живота и наличната енергия, която може да бъде обобщена накратко така: “по-малки енергийни нужди, по-продължителен живот”. Съпоставката между хомеотермните и хиберниращите животни предоставя още интересни факти. При хомеотермните животни понижението на телесната температура се предотвратява чрез засилване на метаболитната активност, свързано с повишение на сърдечната честота. При хиберниращите животни понижението на метаболитната активност се дължи на понижение на телесната температура и сърдечната честота.
Средната сърдечна честота, която при нехиберниращи мармоти е 150 удара за минута, се понижава с 3 до 5 удара за минута по време на зимен сън.
При по-малките животни сърдечната честота е по-висока и продължителността на живота е по-кратка, като в сравнение с по-големите животни разликата в сърдечната честота може да достигне 35 пъти, а разликата в продължителността на живота - 20 пъти.

Световният рекорд при бозайниците е притежание на етруската земеровка:

Suncus_etruscus.jpg


Огромното количество храна, която тя поема ден и нощ, изисква голяма жизненост. По тази причина нейното сърце пулсира 1300 пъти в минута! Това е 20 пъти по-бързо от човешкото сърце и петдесет пъти от сърцето на слона. Поради тази причина и продължителността на живота не е голяма - около 15 месеца.


Продължителността на живота е предопределена от активността на енергийния обмен в живите клетки и обратната зависимост между продължителността на живота и сърдечната честота е проява на феномен, според който сърдечната честота е факторът, определящ метаболитната активност и енергийните нужди.

За по-лесно качвам таблицата, която направих, като картинка:

hc9h.jpg


Въпреки че фактът за константния брой сърдечни удари в рамките на един живот е доказан само за бозайници, има множество причини да се смята, че тази закономерност е общовалидна за животинския свят. Така например сърцето на гигантската галапагоска костенурка, при сърдечна честота 6 удара в минута и продължителност на живота 177 години, ще произведе общо 5.6х108 удара за целия й живот. Подобна стойност е изчислена и при плъх - 6.3х108 сърдечни удара за живот с продължителност 5 години при сърдечна честота 240 удара за минута. Наистина, броят на сърдечните удари по време на живота е почти постоянен при различните бозайници, въпреки разликата в продължителността на живота им, която може да достигне и 40 пъти.

В това клипче за най-дълголетните животни прави впечатление, как да го нарека, пасивният, бавният начин на водене на живот сред тях: http://vbox7.com/play:dedc459816&r=emb

В друг клип се разминават стойности, но се отбелязва закономерността: http://vbox7.com/play:9b4a3e5ac7&r=emb

Под #3 е отбелязано, че "Всички животни водят еднакъв живот, с приблизително 1,5 милиарда сърдечни удара."

http://www.bg-cardio-fondation.com/pdf/2002/vol3_3_2002/security/heart%20rate_2002.pdf

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

единственият орган, който не си почива :)

При тебе има още един - черният дроб. :P:P:P

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Шпага, пулсът им става по-бавен и "силно напълнен", във времето когато не спортуват. Чувала ли си "Пулс на спортист"? С по-редки удари, тренираното сърце изпомпва повече.

Така че - спортувайте си.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

то от заседяване също файда няма, тъй като атеросклерозата не спи, а действа.

Спандьо, одобрявам забележката ти.;)

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...