Отиди на
Форум "Наука"

От къде е вашият род?


Flavius

Recommended Posts

  • Потребител

Покрай темите относно генетическите проучвания на българите и спора дали сме тюрко-алтайци или иранци, или автохтонци, реших да пусна една по-лична тема, в която да споделим за своя личен произход.
Знаете ли от къде произлиза вашия род? Имало ли е вливане на българи в рода ви от територии, които вече не са в пределите на България? Имало ли е смесване с представители на други етноси?
В случая с моя род ще кажа, че родителите на баба ми по майчина линия произхождат от преселници от Костур (днешния град Кастория в Гърция). Напуснали Костурския край по време на размириците по времето на Али паша Янински и се заселили в село Бели Осъм, община Троян. Впоследствие махалите, които населявали се обособили в сегашното курортно село Чифлик. Фамилията на прадядо ми е Богдански, а на прабаба ми Алашка като и двете фамилии са свързани с имената на махалите на Бели Осъм, в които живеели. Как са се наричали в Костурско не знам.

Имам родословно дърво, което стига до моя пра-пра-пра-пра дядо, който бил овчар и се казвал Кольо. Турци го заклали в Балкана над село Бели Осъм и му взели овцете някъде в периода 1860-1870г. Характерните имена предавани в този род са Марин, Найден, Минко, Драгол, а за жените Куна, Пена, Дана, Мита, Рада.

Бих искал да разширя знанията си относно този клон на рода ми и за това бих искал да ми препоръчате, ако има някакви заглавия на книги или статии относно заселването на Костурския край с българи и изселванията им по времето на Али паша Янински, преселванията им в България. Откъде мога да прочета османските данъчни регистри за Костур? Моя пра-пра дядо е бил фронтовак в Първата световна война и е оцелял. Мога ли да видя списък с имената на фронтоваците от тази война и евентуално да проследя маршрута на войсковите части в които е бил?

От този род произлиза баба ми, която е женена за дядо ми, който е по род от Клисура, но са се заселили в село Розино след Априлското възстание. Когато напускат Клисура фамилията им е била Салчеви. Някакви заглавия да препоръчате за заселването и развитието на Клисура?

Друг клон на рода ми за който търся повече информация е рода на баба ми по бащина линия. Нейните родители са румънци, които са се заселили в Южна Добруджа по времето, когато е била към Румъния. Впоследствие родът й се изселва в Румъния, но тя остава в България, където се омъжва за дядо ми, който е местен българин. Баба ми е живяла в село Смолница, за което съм чувал, че било населено с голям брой куцовласи, но тя ми е казвала, че нейния род идва от село Vulpășești близо до град Роман, окръг Нямц. Интересува ме от кои части на Румъния са били преселвани румънци, куцовласи и прочие в Южна Добруджа, когато е била към Румъния? Някакви заглавия да ми препоръчате за този румънски период на Добруджа? Също ще съм благодарен за инфо относно окръг Нямц, за това с какви хора е бил заселен и въобще за неговата история.

Тази ми баба се омъжила да дядо ми, който е българин, родом от село Конаре, община Генерал Тошево. Също някои заглавия да ми препоръчате за Добруджа и нейното етническо заселване.

В обобщение по майчина линия рода ми изглежда така:

дядо ми- българи от Клисура, напуснали след Априлското възстание

баба ми- македонски българи, преселници от Костур в края на 18 век

По бащина линия:

дядо ми- българи от Добруджа

баба ми- румънци от окръг Нямц

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Малоазийски българин - откъм баща ми, от тези Семерджиеви (има и други, не се оказа рядка фамилия) съм последен май.



Чакам турците да си ми върнат земята някъде в / около Чанак кале ;)

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Много хубава тема.

Можете да си поиграете с направата на родословно дърво. Можете да го построите отдолу - нагоре (като дърво) или - наобратно, тоест - отгоре - надолу. Въпрос на прегледност...

Ето няколко примера за родословни дървета...

Дал съм и примерна празна бланка.

Прародителите ви

\

бабите и дядовците,

\

родителите ви,

\

ВИЕ, ваши (евентуални) братя и сестри,

\

вашите деца,

\

вашите внуци,

\

вашите правнуци

Можете да включите в родословното си дърво и други свои роднини (братовчеди, чичовци, вуйчовци, лели, вуйни, племенници и др.).

Единственото, от което се нуждаете е: желание за изследване на рода, търпение, достоверна информация и идея как да подредите дървото (надолу или нагоре).

post-471-0-86794100-1381825185_thumb.jpg

post-471-0-11434400-1381825208_thumb.jpg

post-471-0-02238200-1381825216_thumb.jpg

post-471-0-21184800-1381825227_thumb.jpg

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако се интересувате от генеалогия, в България има вече организирани клубове. Издава се и списание - Родознание Genealogia:

http://genealogy-bg.com/

I

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Моя пра-пра дядо е бил фронтовак в Първата световна война и е оцелял. Мога ли да видя списък с имената на фронтоваците от тази война и евентуално да проследя маршрута на войсковите части в които е бил?

Такъв списък може да се извади единствено от Военния архив в Търново. Но под "извади", нямам предвид наготово, ще се наложи епично и крайно трудоемко ровене по регистрите и бланките. За целия период на ПСВ мобилизираните фронтоваци са били общо над 800 000 души. Отделно в тоя архив и не можеш просто да седнеш и да търсиш - за да ти дадат нещо за ползване там (след като си извадиш картата) трябва да им дадеш списък с точните заглавия на книги и документи, които искаш да ти намерят.

Мога да помогна струва ми се единствено с позициите, придвижването и битките на войсковата част, в която е бил, но разбира се и на нея ще ми трябва име (номер) ;)

Иначе аз за моето родословие не знам много, лично - само до прадядо ми. Иначе баба ми да кажем знае за още 5-6 прадядовци назад, само имената им обаче. Никой от родовете на 2-мата ми дядовци и 2-е ми баби не е преселнически, нито има данни да се е смесвал с някакви други етноси. Всичките са от села в радиус до 80 км от София. В общи линии пълна скука :) или по-скоро не съм разпитвал бабите си достатъчно. Т.е. разпитвал съм ги естествено, но те обръщат внимание на такива детайли, които мен слабо ме интересуват. Баба ми например знае, че баща й е участвал в ПСВ, но не може да ми каже никакви подробности, къде е бил разпределен, къде се е бил, въобще никакви истории - отишъл, после се върнал и това е. Знае, че дядо ми е служил в БНА като танкист, но естествено не може да ми каже на какъв танк ;) и тн.

Но определено си заслужава всеки един човек да направи подобно мащабно проучване за собствения си род с каквото си се захванал ти, особено ако има толкова бурно изселническо минало.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Такъв списък може да се извади единствено от Военния архив в Търново. Но под "извади", нямам предвид наготово, ще се наложи епично и крайно трудоемко ровене по регистрите и бланките.

Предлагам на всички съфорумници да постнат снимките на техните дядовци и прадядовци и по тях да отсъдим и претеглим родовият им и народностен произход.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Предлагам на всички съфорумници да постнат снимките на техните дядовци и прадядовци и по тях да отсъдим и претеглим родовият им и народностен произход.

А ти от позицията на какъв точно ще съдиш и теглиш, чак от какъв народностен произход е, че и родов който и да е?

Такива психо притегления само в кораба майка в Белград си позволяват.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Айде няма нужда от такива семейни мемуари, има си фейсбук за снимки на родата и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

А защо снимки на прадядовци? То тогава фотографията едва е прохождала, а и отделно ще да са не добре запазени - направо у фейсбук, но и там не е сигурно дали не е играл фотошопа и някой кривокрак ханотюрк може изкуствено да си е дръпнал очите ;) между другото имаше един форум където са супер убедени, че могат да класифицират произхода на хората само по външния им вид - по две снимки в профил и анфас. ако има заинтересовани мога да издиря линк.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...