Отиди на
Форум "Наука"

"Казан" за ракия от IX век !?!


Drake

Recommended Posts

  • Потребител

Според Илия Дочков, уредник на музея в Обзор, местен жител е открил въпросната находка. Цитираният анонс и видеоклипът във линка по долу са дело на Иван Колев от flagman.bg

138729121852031.jpg

Инсталация за която се смята, че е най-древният казан за ракия в света е открит в Обзор,разкри пред Флагман.бг уредникът на музея Илия Дочков. Находката датира от 9-ти век и впечатлява със своя вид. Тя е съставена от три съда – голям, поставен върху огъня. В него са джибрите. Втори през който минават спиртните пари и чрез глинени тръби стига до трети - медено бакърче, където дестилатът вече е охладен.

“Дотогава съдовете за производство на спирт, т.нар аламбити са били три до десет литра и изцяло служили на фокусници и алхимици. Нашият съд е доста по-голям. Той е за промишлено количество производство. Досега няма открит друг подобен съд.“, обясни Дочков. Ракиеният казан е открит съвсем случайно от местен жител.

Това е една от най-интересните находки в местния музей, който все още е със статут на музейна експозиция. Уредникът му Илия Дочков грижливо е експонирал находките, а голямата част от тях са впечатляващи, такива на които може да завиди всеки един музей или частен колекционер. Експонатите са били собственост на Дочков, събирал ги над 30 години, но с дарение наскоро ги прехвърля на кметството в Обзор.

http://flagman.bg/новини/56540/Археолози-откриха-в-Обзор-най-стария-ракиен-казан-в-света-(ВИДЕО)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Хората не са прости бре... Нормално е

А тръби от глина лесно се правят, кондензатор / топлообменник във вид на серпентина (змиевик по инженерному) ще е по-труден, но не невъзможен...

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хората е са прости бре... Нормално е

А тръби от глина лесно се правят, кондензатор / топлообменник във вид на серпентина (змиевик по инженерному) ще е по-труден, но не невъзможен...

Топлообменника не е задължително да е във вид на серпентина.Има много ефективни казани които имат доста ефикасни резервоари за охлаждане.

Тук намерих някои работи за казаните.

post-12666-0-29871600-1387391332_thumb.g

Първите свидетелства за истински дестилационни методи датират от четвъртото хилядолетие пр.н.е. във Вавилон. Древните използвали естествено охлаждане в глинени съдове, за да извличат малки количества дестилиран спирт за парфюми. По-късно „Монголските казани” са били използвани в Централна Азия още от 7. век от новата ера. С тях напитките са се замразявали, а водните кристали са се отстранявали. Мюсюлманските алхимици от 8. и 9. век усъвършенствали този метод, като добавили реторта. Тази технология била „взета назаем” от европейците и доразработена. Това е сложило и началото на модерната алкохолна индустрия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Топлообменника не е задължително да е във вид на серпентина.Има много ефективни казани които имат доста ефикасни резервоари за охлаждане.

Тук намерих някои работи за казаните.

attachicon.gif11111.gif

Първите свидетелства за истински дестилационни методи датират от четвъртото хилядолетие пр.н.е. във Вавилон. Древните използвали естествено охлаждане в глинени съдове, за да извличат малки количества дестилиран спирт за парфюми. По-късно „Монголските казани” са били използвани в Централна Азия още от 7. век от новата ера. С тях напитките са се замразявали, а водните кристали са се отстранявали. Мюсюлманските алхимици от 8. и 9. век усъвършенствали този метод, като добавили реторта. Тази технология била „взета назаем” от европейците и доразработена. Това е сложило и началото на модерната алкохолна индустрия.

Има някои вид водка /не са от евтините/ където специално пише, че са студено дестилирани...

Интересното е, че тези водки имат съвсем други вкус от другите. Хем етил, етил. По принцип формулата е съща.

За показаното на картината, съм го виждал на село, когато и тук беше забранено печенето на ракия, с разлика, че слагат в средата една голяма глинена саксия/изолира и не плува/ и върху нея съдът в който да капи авкохола. Отгоре върху голямата тенджера емайлдисан съд с закръглено дъно, например в които бъркат тесто, пълен с ледена вода.

Пил съм такава......мин 60-70 градуса....

:grin::grin::grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Да си спомним за най-обикновената дестилация:
destilaciq_html_304f9b3e.jpg
Първата следа от истинска дестилация идва от Вавилония и е от ІV хилядолетие преди Христа. Използвани били глинени съдове със специална форма за извличане на малки количества дестилиран спирт чрез естествено охлаждане, който служел за парфюми.
Процесът на пречистване се е различавал доста от модерната дестилация и е включвал изпаряване с последвала кондензация - за извличане на етерични масла. Примитивните дестилационни съдове се наричали аламбаци. Аламбак е арабското наименование на ambikos, което означава цилиндричен съд с коничен връх.
Ето един такъв уред, намерен в сев. Месопотамия /Tepe Gawra/, датиращ от 3500 г. пр. н. е.:
alembic_tepe_gawra.jpg
Подобни съдове имаме намерени и в Мохенджо Даро /Индия/.
В Европа имаме открито изображение на аламбак на Хиос, датирано откъм 16 в. пр. н. е.
Разбира се, ако говорим чисто за получаване на спиртна напитка чрез дестилация, възрастта ще поспадне с няколко хиляди години. В Китай получаването на арак от ориз започнало към 9 в. пр. н. е. Те са първопроходците на това поприще /както винаги/.
Иначе първите постановки в Европа за дестилиране на вода са дело на гърците в Александрия. Пръв Аристотел описва принципа на дестилация на морска вода. Данните са оттук:
Съществуват доказателства, че към ІІІ век от нашата ера алхимиците в Александрия (Египет) използвали дестилацията за получаване на спирт.
Най-прочутият от тях бил гностикът Зосим. Ето схема на неговия апарат:
Zosimosapparat.jpg
Дестилацията в казан също е много стара техника - в Китай я използвали още 3000 години преди Христа, в Египет - 2000 години пр. Хр., в древна Гърция - 1000 години пр.Хр., а в древен Рим - 200 години пр.Хр.
Развитието на дестилатора (казана) със съд за охлаждане (колектор) - необходим за ефикасна дестилация на спиртни напитки без замразяване - е резултат от труда на арабски и персийски алхимици през VІІІ-ІХ век. Казанът или дестилаторът наречен по-късно аламбик е изобретен от Гебер (Хабир Ибн Хайан, 721 - 815). Той забелязал, че виното нагрято в такъв съд отделяло запалима пара, която той описал като "трудно приложима, но от огромна полза за науката". Малко по-късно Ал Рази (864 - 930) дава описание на алкохолната дестилация и приложението й в медицината. По това време, дестилираните алкохолни напитки стават доста популярни: поетът Абу Нууас описва вино, което "има цвят на дъждовна вода, но отвътре е тъй жежко, сякаш е огнена главня ". Термините alembic, alcohol, и вероятно метафоричното spirit (дух) и aqua vitæ (жива вода, вода на живота) за дестилирания продукт, са достигнали до нас от алхимиците на Средния изток.
И по нашите земи за намирани подобни глинени съдове за дестилация /аламбаци/. От времето на Второто българско царство са известни засега още пет съда за дестилация - два от с. Хотница, от с. Дядово, Новозагорско, от Ямбол и от Южните Родопи. Съдовете са малки, но рязкото увеличаване на броя им показва масовизиране на процеса. Сигурно е, че освен за лечебни и козметични цели аламбиците вече се използват и за добиване на високоалкохолни напитки.
0037-large.jpg
Дестилираният алкохол се появява за първи път в Европа в средата на ХІІ век сред онези алхимици, чийто интерес бил насочен повече към медицинските "еликсири" отколкото към получаването на злато от олово. За aqua ardens (горяща или огнена вода) се споменава в Compendium Salerni на медицинското училище в Салерно. Рецептата била закодирана, което предполага, че са я пазели в тайна. Тадео Алдероти в неговата Consilia medicinalis споменава "серпентината", като се смята, че това е била охлаждащата тръба на казана.
Днешният процес на дестилация не се е променил практически от VІІІ век.
Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

иначе това произведение на изкуството горе в статията си е менте отвсякъде. Капака отгоре си е дестилатор, в който са варяли розово масло. Та намерили капака, присадили го на кюпа и те ви 'инсталация'. Даже си личат разликите в цвета и наслагванията.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...