Отиди на
Форум "Наука"

Междусъюзническата война


Recommended Posts

  • Потребител

Ако я бяхме спечелили - повече или по-малко щяха да ни накажат Великите сили?

Възможно ли е било да смачкаме гърците и сърбите и а-ла-1886-та веднага да се обърнем с/у Румъния и Турция и да ги оправим и тях? ( подобно на дву-фронтовия немски модел на фон Шлифен ли беше? - не се биеш на два фронта едновременно защото първо неутрализираш запада и после се концентрираш в/у изтока? )

Можеше ли да устискаме до ПСВ, или всъщност по-точно - можехме ли да катализираме едно нейно по-ранно избухване от което да се възползваме?

Хайде да помислим, бързо, кратко и необосновано отрицание е скучно и нема да ни донесе "нови прочити".

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Мнения 90
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

  • Глобален Модератор

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=14761&hl= - има вече тема в която се разглежда подробно какво можеше и не можеше. Ползвайте и търсачката преди да пускате нови дискусии, особено ако са от по-комерсиалните ;)

Колкото до прилагане на план Шлифен през 1913, той не е сработил при германците та при нас ли? Къде е германската мобилност и инфраструктура, къде е нашата. Отделно при нас не са два фронта, а са 4. Забравяш и включването на Турция накрая - още 250 000 вражески щика в Тракия - тях кой ще ги спира? Сръбско-гръцкия фронт обикновено го разглеждат като общ, обаче всъщност не е - макар и да се допират двата фронта всъщност така и не се стига до съединяване и взаимодействие нито между гръцки и сръбски войски, нито между частите на 2-а и 4-а армия.

Та така, който води война на два фронта едновременно винаги губи, за четири вече не смятам дори за необходимо да се дават някакви обосновки.

Варянта за "разсрочка" между боя с гърците и сърбите от една страна и срещу румънците след евентуалната победа над първите - също е неосъществим. След кратката офанзива на 4-а армия при Щип, която бързо затихва, войната по целия фронт със Сърбия изпада в патова ситуация без перспектива нито едната от страните да пробие някъде, смешните сили на Н.Иванов отстъпват панически пред гръцките пълчища... Как при това положение да свалиш войски от тези фронтове за да ги пратиш срещу румънците?

Може би ако щаба в София беше по-решителен и не бяха спрели настъплението на 1-а армия след Княжевац и на 3-а при Пирот и двете бяха успяли да хванат сръбската Тимошка армия в чувал (макар че щеше да е доста трудно в предвид чукарите и каньоните между Пирот и Ниш) и ако първоначалното настъпление на 4-а армия беше подкрепено решително с покриване на десния й фланг + подкрепления от 5-а армия и заедно бяха преминали Вардар... при това положение има миниатюрен шанс сърбите да се стреснат, да си помислят, че губят войната. Но пак ще си знаят, че останалите им съюзници рано или късно ще ни ударят в оголения тил и ние ще се принудим да спрем. Т.е. войната само срещу Сърбия можехме да я спечелим, но това нямаше да ни донесе победа в цялата Междусъюзническа война. Дори и да кажем, че междувременно 2-а армия предприема успешна контраофанзива и изгонва гърците на юг пак нито те, нито войските от сръбския фронт ще имат възможността на време да се върнат за да предотвратят влизането на румънските войски в София. За турските в Тракия пък да не говорим.

Така че, определено шансовете са били съвсем нищожни, след като милитаристичния и вдъхновен до краен предел щаб, царския двор и обществото в този момент се съгласяват на незабавния мир предложен от гърците, значи наистина е било безнадеждно положението вече.


Без Австро-Унгария нямаше да стане, да ангжира сърбите и румънците, а намеси ли се тя ето ти ПСВ :).

Ами през 1885-а тя прави точно обратното - спира ни да не окупираме Сърбия. 30 г. по-късно политиката й не е променена, те нямат интерес България да се разширява на запад, дори и през ПСВ са настоявали максимум до Вардар да ни се дадат територии, защото още са бълнували за Солун и разширение на юг.

Не знам как си го представяте да устискаме до ПСВ (още повече, че тогава никой и не е знаел, че такова нещо предстои та да "устисква дотогава ;) ).

В Междусъюзническата устискахме едва един месец - това след 9 месеца тотална война срещу империята, крайно изтоштение на човешките и икономическите ресурси и тепърва започване на нова тотална война този път срещу всичките балкански страни... е не стават така нещата.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хубави карти в линка.

Благодаря, Warlord.

Дайте карта на разположението на войските, освен на България, също на Сърбия и Гърция, по времето непосредствено след Конференцията.

За турските 250 000 знаем, че са при Булаир и при Цариград.

За румънските няма значение - знаем, че са в Северна Добруджа и "по Дунава".

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Непосредствено след Лондон ли? Сръбските са както са указани в статията. Гръцките са при Солун, Воден и Енидже Вардар (най-северните им части са стигнали до Гевгелия).

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Непосредствено след Лондон ли? Сръбските са както са указани в статията. Гръцките са при Солун, Воден и Енидже Вардар (най-северните им части са стигнали до Гевгелия).

http://pipesmagazine.com/python/files/2011/03/balkan-peninsula-map.jpg

Дайте да ги нарисуваме на тази карта щото се виждат реки, планини, чукари и дерета?

Това всичките войски на Гърция и Сърбия ли са?

Къде са флотските бази на Гърция?

Румънците условно ще ги сложим с "цифра" 500 000 при Дунава и в Северна Добруджа.

Турците при Галиполи и Цариград с число 250 000.

Сякаш поредност за нокаутиране: Гърция-Сърбия-Турция-Румъния? ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

5fgz.jpg

Warlord,

горе-доле така, нали?

Амммииии, ние с гърците хем договор нямаме, хем се "закачаме" с тях още от Февруари 2013-та.

Та, ОЩЕ на следващия ден след сключване на Лондонския мирен договор - 17(30).05.1913 ги нападаме с все сили.

Оставяме горе при Видин-Берковица само 5-та дивизия и при Сливница-Цариброд-Трън само 1-ва дивизия и с останалите 450 000 души = чувал и плен на гърците при Солун за няколко дни. ...

... следва продължение.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Горе-долу така. 4-а армия трябва да я преместиш малко по-на запад, нейни части заемат и Щип. А 2-а - доста по-на запад, приблизително на линията Гевгелия-Солун-Кавала.

За разположението на гръцката армия по части в началото обаче нищо не мога да кажа, колегата Ресавски май спомена, че може да провери за информация по този въпрос.

Оставяме горе при Видин-Берковица само 5-та дивизия и при Сливница-Цариброд-Трън само 1-ва дивизия и с останалите 450 000 души = чувал и плен на гърците при Солун за няколко дни...

Сърбите като видят, че няма никой срещу тях в Македония, щяха за нула време да ни отрежат пътя за отстъпление и снабдяване по долината на Струма и сме до там - не гърците - а ние ще попаднем в чувал така ;) Отделно - на север 2 дивизии ще трябва да спират 2 армии, което не виждам как ще стане, така че най-вероятно и София ще падне...

Проблема е, че с влизането на сърбите в Македония - границата ни става твърде дълга и минаваща през твърде пресечени местности - това означава дълъг и неудобен фронт изискващ доста сили и внимание.

Аз ако бях ГЩ - щях да хвърля цялата 5-а армия към Скопие в съпорт на 4-а и при това положение мисля, че бихме могли да изтласкаме в кратко време сърбите някъде до линията Скопие-Прилеп. Проблема е че в тогавашния ни щаб треперят за София, защото е близко до границата и не се знае откъде могат да влязат сърбите - затова и 1-а, 3-а и 5-а армия общо взето блеят през цялата война или извършват неадекватни акции с неопределена цел. Е 1-а се сещат да я дислоцират на юг, но твърде късно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Warlord,

горе-доле така, нали?

Амммииии, ние с гърците хем договор нямаме, хем се "закачаме" с тях още от Февруари 1913-та.

Та, ОЩЕ на следващия ден след сключване на Лондонския мирен договор - 17(30).05.1913 ги нападаме с все сили.

Оставяме горе при Видин-Берковица само 5-та дивизия и при Сливница-Цариброд-Трън само 1-ва дивизия - да "абстрахират" сърбите и с останалите 450 000 души = чувал и плен на гърците при Солун за няколко дни. Цялата им армия и оружие.

От българи в новозаетите територии, чрез организациите на ВМРО + опитни войни от други армии, с гръцкото трофейно въоръжение формираме нови 6-та и 7-ма армия.

2-ра армия окупира Тесалия и Епир и натиска към Атика. С гърците сключваме примирие, според което те ще предадат целия си флот в беломорските ни пристанища, като ние ще им върнем пленниците от Солунско 3-4 месеца след предаването на флота.

На сърбите не им издържат нервите и атакуват към София от Македония и от Нишко и Тимошко, примерно на 01.06.1913-та.

Попълнените и върнати на север 1-ва и 3-та армии + новосформираните 6-та и 7-ма унищожават ( общо 400 000-тина души ) северната сръбска групировка и вземат Ниш. 6-та настъпва на юг по Морава-Вардар към сръбската група армии в източна и централна Македония, 1-ва+3-та+7-ма се отправят към Белград. По голямата част на 2-ра ( оставяме една дивизия да охранява старата Османско-гръцка граница, тази до 1881-ва ) +4-та и 5-та от към юг, ведно с 6-та от север унищожават сръбската групировка в Македония.

Към 01.07.1913 сме пред Белград. Сърбите капитулират. След лоши закани на Австро-унгария се спираме окупирали всичко що не е розовичко по тази карта ( съгласно условията на примирието ( "Белградско примирие" ).

Формираме 8-ма армия от българи от Западна македония и Албания, която заема Албанските и Епирските планини и гръцката граница от Котор и Шкодра до Епир - в десетки разпръснати мобилни формирования, както и разбива отстъпващите черногорци...

Съгласно "Белградското примирие" Австро-унгария окупира Западна Сърбия, по-голямата част от Черна гора и Санджак за "опазване на мира", което почва да "сърди" Великите сили от Антантата...

В началото на юли 1913-та, както в РИ се размърдват румънците ( http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0#.D0.A0.D1.83.D0.BC.D1.8A.D0.BD.D1.81.D0.BA.D0.B0_.D0.B8.D0.BD.D1.82.D0.B5.D1.80.D0.B2.D0.B5.D0.BD.D1.86.D0.B8.D1.8F ) и турците ( http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D1%81%D1%8A%D1%8E%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0#.D0.9E.D1.81.D0.BC.D0.B0.D0.BD.D1.81.D0.BA.D0.BE_.D0.BD.D0.B0.D1.81.D1.82.D1.8A.D0.BF.D0.BB.D0.B5.D0.BD.D0.B8.D0.B5_.D0.B2_.D0.A2.D1.80.D0.B0.D0.BA.D0.B8.D1.8F ).

Както в РИ, бавно увеличаваме съпротивата срещу турците в Източна Тракия като поетапно местим частите на 2-ра армия: (3-та и 11-та пехотна дивизия, ) към Одрин и (1-ва бригада от 10-та пехотна дивизия, Серската и Драмската бригада) към Шумен и бавно отстъпваме с тънките си сили от Булаир и Чаталджа - турците както в РИ нарушават линията Мидия-Енос по Лондонския мирен договор, което ни дава основание да го денонсираме.

Връщаме 1-ва и 3-та армия на позиции в проходите и северно от Стара планина да пазят София, като позволяваме на Румънската армия да навлезе в дълбочина в Северна България почти до Балкана и неинтензивно удържаме техния Добруджански Пети корпус преди Шумен и Варна.

7-ма армия остава като окупационен корпус в Източна и Южна стара Сърбия.

На 01.08.1913год. - с основните си сили - група армии 4-та, 5-та и 6-та с обща численост 400 000 души, и полеви състав от над 300 000 души, форсираме Дунава при Видин и в концентрирана формация започваме тотално опустошение на Влашко в посока Букурещ. Преминалата Дунава в Северозападна България румънска армия попада в клещи между отвътдунавската ни група и 1-ва и 3-та армия и бива унищожена при Никопол и Белене.

На 01.09.1913год. Букурещ е превзет, опожарен и обезнаселен напълно от 4-та и 5-та армии, като в същото време 6-та и 1-ва "склещват" и прочистват Добруджа и Лудогорието от румънци, а трета прекосява Балкана в посока юг и подсилва 2-ра срещу турците.

Румъния е срязана на две. Влашко е изцяло окупирано и съсипано и както със Сърбия два месеца по-рано, в интерес на опазване на мира се задължаваме до 3 месеца да го предадем на Австро-унгарците. Съгласно условията на "Крайовския мирен договор" от ( да речем ) 22.09.1913-та - след безусловна капитулация и демилитаризация на Румъния - получаваме цяла Добруджа и цялата делта на Дунав. С този договор си уреждаме и границата с Австро-унгария и с Гърция ( от 1832-ра горе-долу ) + Корфу и признаване от страна на Австро-Унгария на денонсирането от наша страна на Лондонския мирен договор по отношение на владението ни на Албания. Договорът бива признат и от Германия.

Австро-унгарската "мироопазваща" окупация на Северна и центална Ч.гора, Западна Сърбия, Санджак и Влашко изнервя Руснаците и те окупират Молдова. Прибираме си няколкостотинте хилядите българи ( барабар с гагаузите от Буджака и Таврия ) като бежанци. Румънското кралство престава да съществува, както Сърбия и Ч.гора преди това и избухва Първата световна война, в която запазваме "неутралитет".

През Октомври като окупационен корпус са ни ангажирани: 8-ма в Ч.гора, Албания, Епир и Тесалия, 7-ма в Източна и Южна Сърбия и 4-та във Влашко ( изчакваща приемането му от Австро-унгария ) армии.

1-ва, 2-ра, 3-та, 5-та, 6-та, както и новата 9-та ( формирана от добруджански, бесарабски, таврийски, влашки и банатски и други новоосвободени българи с бивше румънско въоръжение и продоволствие ), с общ полеви състав от над 750 000 души, капитулираме турците, превземаме Цариград и окупираме Северозападна Мала Азия.

Икономика на войната? - ИЗЦЯЛО базирана на разорение и унищожение на небългарските населения в завзетите земи ( подобно турците в Изт.Тракия през 1913-та ).

---

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Малий, разгони им фамилията :laugh: това плаче за разиграване като тактическа ролева игра, стига да има достатъчно ентусиазъм и играчи, които да се съгласят да ръководят вражеските армии :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малий, разгони им фамилията :laugh: това плаче за разиграване като тактическа ролева игра, стига да има достатъчно ентусиазъм и играчи, които да се съгласят да ръководят вражеските армии :)

Хайде на игра. Както в клубът казват за война 3 неща са нужни.

Пари, пари, пари.

Давам заем на всеки, който може нещо да ми предложи. Печеля не само във войната ами и в мирът.

post-5590-0-16295800-1388060338_thumb.pn

Еееее получават се малко неприятности, но затова пък значително ще намалее безработицата, и с още заеми и здраве, ще има доста работа за въстановяването на разрушените обекти...

post-5590-0-12789500-1388060520.jpg

Български войници. Лека им пръст.

:elvis:

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Войната храни войната.

Освен храни и добитък и инвентар, небългарското население в завладяваните земи притежава достатъчно злато ( "пари, пари, пари." ), което реквизирано / конфискувано / да плаща продължаването и ускоряването на войната. Както и, още повече злато - победените и капитулирали държави...

Всеки "нокаутиран" ни носи все повече кръв ( български войници и армии - защото ни дава на разположение още и още населени с българи територии ), все повече манджа ( сезонът, между другото е много подходящ -- защото е преди реколта и пълната конфискация и изяждането на добитъка и миналогодишните запаси на чуждите населения, ще подсили хуманитарната им катастрофа -- за ефект а-ла-Холодомор, особено ако и системно се опожаряват и унищожават селищните единици с изглед лишаване от подслон за идващата зима ), и все повече пари ( злато и сребро ) - от грабеж и 'рекет' ( репарации ).

Златото ще ни купува и свежо оръжие от Австро-унгария и Германия.

Човешки загуби:

1. Ще бъдат по-малки като относителен дял от българската войска ( защото нападателната война е по-"евтина" и във време и във злато и в кръв ), и от българските населения ( защото няма да има кой да им спретва изтребление и погроми ).

2. Ще бъдат по-малки и като абсолютен брой, защото нема да има "лоши" битки -- във всеки "рунд", при всеки "нокаут" имаме смазващо превъзходство.

През ПСВ в РИ България вдига 800 000-на армия с "ампутирани" Македония, Тракия и Добруджа и с население от под 5 млн.

Ако България разполага с цялото българско население от цялото българско землище ( около 7 млн. към 1913-та? ), и практически войската се самоиздържа от грабеж и разорение на чуждите населения на своята територия, без да тежи на родната икономика и бюджет, то тогава 1 000 000 полеви състав пълна численост не е невъзможно...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ок, айде ще се спра засега само на първата точка от този грандиозен план :) и май ще се повторя:

Наистина ли смяташ, че докато пердашим гърци с всичките си налични сили и ги гоним чак до Атика, останалите ни врагове около нас ще стоят от страни и ще ни ръкопляскат?

Сърбите в момента, в който видят, че срещу 4-те им армии на фронт от 400 км стоят само 2 дивизии щяха да изкомадват "юруш на маслините" одмах :) А когато тяхната армия се озове зад нашата (и в София), прекъсне й снабдяването и връзките с щаба и тила и ни атакува от две страни заедно с гръцката - резултатът щеше да е доста по-трагичен отколкото в РИ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ок, айде ще се спра засега само на първата точка от този грандиозен план :) и май ще се повторя:

Наистина ли смяташ, че докато пердашим гърци с всичките си налични сили и ги гоним чак до Атика, останалите ни врагове около нас ще стоят от страни и ще ни ръкопляскат?

Сърбите в момента, в който видят, че срещу 4-те им армии на фронт от 400 км стоят само 2 дивизии щяха да изкомадват "юруш на маслините" одмах :) А когато тяхната армия се озове зад нашата (и в София), прекъсне й снабдяването и връзките с щаба и тила и ни атакува от две страни заедно с гръцката - резултатът щеше да е доста по-трагичен отколкото в РИ.

Warlord,

"Грандиозният план" не се поднася с категоричен акцент ( сиреч, със много сериозно изражение на лицето ), но все пак нека поиграем. С едно и две на ум...

Такаа - отговори на твоите въпроси : В РИ се разиграва куцият план http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%BB%D0%B0%D0%BD_%D0%A1%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%B2_%E2%80%93_%D0%9D%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BE%D0%B2 -- след като почетох, разбрах, че "моят" план съвпада с Плана Фичев

Генерал Иван Фичевпредупреждава, че войските се разполагат без нужната концентрация за решителен удар и че поставянето на изходната база на две дивизии (Първа армия) на север от Стара планина ще ги отдалечи твърде много от Македония, намалявайки въздействието им върху главния театър на бойните действия.[1] Това становище се поддържа и в по-късни исторически изследвания, в които се отбелязва, че Савов и Нерезов не преценяват адекватно разстоянията, особеностите на терена и времето, необходимо за преодоляването им.[3] Като слабост в плана се сочи и подценяването на боеспособността на гръцката армия, което оставя войските срещу Сърбия с несигурен тил. Фичев препоръчва съсредоточаване на главния удар срещу гърците, преди да се пристъпи към офанзива на сръбския фронт.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Междусъюзническата можем да я спечелим само със ... съюзници:)

Бием гърци, сърби и черногорци с румънска и турска помощ или турци, гърци и сърби с румънска и черногорска помощ. А защо не и с албанска подкрепа? Общо взето шанса ни е Румъния. Вместо да седнем и да се разберем с тях ние се циганим за Силистра и пр. Ако аз бях Фердинанд им давам одма всичко до линията Русе-Варна! Направо свят ще им се завие:)

Подкупвам черногорците да ударят сърбите в гръб, а албанците да атакуват Епир, ние с румънците бастисваме Цариград, който веднага подаряваме на Гърция(Солун и Халкидики първо ги окупираме, а после великодушно даряваме на Елада), а за компенсация на сърбите им оставям всичко до линията Враня-Охрид.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Междусъюзническата можем да я спечелим само със ... съюзници :)

Бием гърци, сърби и черногорци с румънска и турска помощ или турци, гърци и сърби с румънска и черногорска помощ. А защо не и с албанска подкрепа? Общо взето шанса ни е Румъния. Вместо да седнем и да се разберем с тях ние се циганим за Силистра и пр. Ако аз бях Фердинанд им давам одма всичко до линията Русе-Варна! Направо свят ще им се завие :)

Подкупвам черногорците да ударят сърбите в гръб, а албанците да атакуват Епир, ние с румънците бастисваме Цариград, който веднага подаряваме на Гърция(Солун и Халкидики първо ги окупираме, а после великодушно даряваме на Елада), а за компенсация на сърбите им оставям всичко до линията Враня-Охрид.

И после иде лесничаря на парка и изгонва всички тези герои да си одът в къщи, защото е късно вече и трябва да си вечерят. :grin::groupwave2::grin::groupwave2::grin::groupwave2::grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Междусъюзническата можем да я спечелим само със ... съюзници :)

Бием гърци, сърби и черногорци с румънска и турска помощ или турци, гърци и сърби с румънска и черногорска помощ. А защо не и с албанска подкрепа? Общо взето шанса ни е Румъния. Вместо да седнем и да се разберем с тях ние се циганим за Силистра и пр. Ако аз бях Фердинанд им давам одма всичко до линията Русе-Варна! Направо свят ще им се завие :)

Подкупвам черногорците да ударят сърбите в гръб, а албанците да атакуват Епир, ние с румънците бастисваме Цариград, който веднага подаряваме на Гърция(Солун и Халкидики първо ги окупираме, а после великодушно даряваме на Елада), а за компенсация на сърбите им оставям всичко до линията Враня-Охрид.

Невъзможно, брате :))

Румъния не иска само Силистра; И как така ще им даваме Добрич??

Черногорците няма да ударят сърбите никога.

Солун... да им го бяхме дали наистина, но тогава, когтао сме готови на това гърците вече са си го взели и иде реч да ги молим за земите около него а те са правят на ударени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Скуби, заби ми нож в гърба, гаче си съюзник-разбойник отпреди 100 години! :)

Прав си за съюзници иил съюзник. Ако имаше една едничка могъща страна която да имаше в интерес да помага България, можеше да имаме шанс. Н ов никакъв случай така, че разни генерали сами си решават бойни дейстивия...това развали значително авторитета и слововерието на правителството, за парламенти да не и говорим...

Съжаление за излишните жертви...Заради тях би трябвало на тези генерали след войната да им направят вратовръзка от коноп и да ги избесят кат кучета.... :haha::haha::haha:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добрич им го давам и окото ми не мигва:)

А черногорците щяха да ги изклатят срещу солиден бакшиш. Номера със Солун и Истамбул е да са наши и след това да ги дадем на тези които току що сме спукали от бой. Направо ще се ошашамят елините:)


Малиии, Скуби, къде живеш човече? Кучетата ли си бесите, бре, поганци?:) Но си прав, за разстрел са някои военни и политици след Балканските войни. Това би спестило доста простотии като участието ни в ПСВ, Ньой, 9 юни, Септемврийския метеж, Св. Неделя и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тактика да се справяме с враговете си един по един в дългосрочен план в смисъл деситилетия с първоначални загуби разбира се, би била най-подходяща. Но затова трябват хладнокръвни политици и дисциплиниран народ. А ние нямаме това за съжаление. Фердинанд можем да го критикуваме затова, че не се оказа такава лукава лисица.

Не само Добрич, но и Делиормана - ще стане румънска провинция Телеорман де жос, със столица Търговище, то без това там не живеят българи. Все пак Цариград иска много съюзнически компромиси към братята румънци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Айде, не живеят! Аде, нямало българи! Абе, стинка и тебе нещо те е напекло слънцето. :) Търговище е най-българския от всички български градове :) Русе-Варна щеше да им дойде като гръм от ясно небе на власите. Представи си, сядат да преговарят с нашите дипломати и преди началото се наговарят да поискат повече, че да получат накрая Силистра. Прокашля се румънския външен министър и казва, че по малко от Тутракан-Балчик няма да се съгласят. Нашите мълчат. Румънците нервно се споглеждат и като правят уговорка, че винаги сме им били симпатични ще кандисат на Силистра и околията. Нашия преговарящ пита любезно, а дали не биха желали Русе- Варна? Един от румънската делегация(офицер) скача и заявява, че не са дошли да търпят обиди и, че ще се срещнем на бойното поле, ако не им дадем Силистра. А нашите вадят дамаджаната с гроздовата и викат, айде стига сме приказвали дайте сда си сипем по една ракия и да подписваме вече. При вида на договора(и дамаджаната) на румънците им омекват краката. Добре, че един от нашите е лекар, че трябва да свести външния на Румъния. Такива ми ти работи, Стинка :)

Редактирано от Стоедин
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не! Без Търговище не става! Че принадлежи на влащината е очевидно. Да се събере с побратимото си Търговище северно от Дунава! Сега щеше да си преоткрил дакороманските си корени, замалко напълно асимилирани от славотатарските нашествия 6-7 век.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хаха, лесно се дават, само неща дето не са взети. Пиша за Цариград и Солун. Ма де го тоз политик дето ще даде до Русе-Варна. Пък и така ги свикваме румънците и при следващ конфликт ще си искат и Търговище и Търново даже.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...