Отиди на
Форум "Наука"

Нанобионични растения


Drake

Recommended Posts

  • Потребител

Екип от биохимици и химически инженери от Масачузетския технологичен институт (MIT) са създали първите бионични растения в света, напоявайки ги на клетъчно ниво с въглеродни нанотръби, според съобщението им, публикувано на 16 март в Nature Materials (научен журнал с много висок коефициент на влиятелност). Изследователите от MIT са установили, че фотосинтезата се е подобрила значително и дори са успели да превърнат едно растение в химически детектор. Учените посочват, че в бъдеще може да добавят още по-необичайни способности, като създадат растения, които усилват мобилен сигнал или пък служат като живи улични лампи.

“Растенията са много привлекателни като технологична платформа. Те се самопоправят, устойчиви са към влиянията на околната среда, оцеляват в трудни условия и сами си доставят източник на енергия и захранването с вода”, казва ръководителят на екипа проф. Майкъл Страно. Изследователите са приложили разтвор на въглеродни нанотръби директно към долната част на листата на Arabidopsis thaliana - растение, което често се използва за научни опити, заради сравнително малкия си геном. Благодарение на процес, познат като васкуларна инфузия, при който растенията абсорбират въглероден двуокис и отделят кислород, нанотръбите са достигнали до хлоропласта. Екипът е открил, че растенията, които са обработвани с разтвора подобряват фотосинтезата си с 30 процента.

Друг разтвор от въглеродни нанотръби, обработен да може да засича наличие на азотен оксид също е бил приложен към растенията. След обработката те били в състояние да излъчват инфрачервен сигнал, когато засекат азотен оксид. Учените посочват, че биха могли да се използват различни видове нанотръби за засичане на различни видове газ. Те представят идеята, че растения биха могли да служат като устройства за откриване на експлозиви на летищата.

http://www.nature.com/nmat/journal/v13/n4/full/nmat3890.html#figures

http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/bionic-plants-watered-with-carbon-nanotubes-could-create-living-sensors-lights-and-electronic-9199922.html

Редактирано от Drake
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Мда, за съжаление и това е възможно. Моята първа асоциация бе с пеещите и промиващи човешката психика дървета в "Човекоядци" на Клифърд Саймък.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

А представяш ли си ако ожевее еектричекката лоза или стрелящото дърво? :)


Интересно наистина. Или живи фотоволтаици...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...