Отиди на
Форум "Наука"

Фатален инцидент в подстанция (18+)


Recommended Posts

 • Модератор Инженерни науки

Внимавайте на работното си място!

Записът е направен с охранителна (CCTV) камера.

Показаното нещо /металните шкафове/ е закрита разпределителна уредба (ЗРУ). Предназначението и е да приема тока от мрежата и да го разпределя към консуматорите /говорим за предприятия, учреждения и квартали/. С други думи в нея постъпват шини със средно напрежение (1 - 35 kV, у нас 20 kV) от мрежата и излизат шините към консуматорите, като уредбата позволява превключване и прекъсване на захранването.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Още по-фатално, че няма аварийно осветление на такова място. Веднага бих арестувал отговорника за това а фирмата съдрал от глоба. С тези пари бих обезщетил вдовицата или майката на оня който изгоря като магнезиева лента......

:fool: :fool: :fool: :fool: :fool: :fool: :fool: :fool: :fool: :fool: :fool: :fool:

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Това дори не го забелязах.

Но една РУ/ЗРУ не би трябвало да позволява едновременното включване на ключове, които могат да направят късо. има механични блокировки за целта. Но може причината да е извън този шкаф

Мир на праха на човека

Грешката на прекия му ръководител дори не я коментирам.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Принципно може. Онези които имат право да влизат там са квалифицирани и инструктирани. Но - човешкият фактор върши чудеса.

Случаят по памет /описан от коментиращ/ че нямам достъп до тюбето:

На техника му се нарежда от прекия ръководител да рестартира системата. Това става посредством як пневматичен ключ /или разединител/ който може да се задейства ръчно /с манивела, ключ/ или автоматично. Проблемът е там, че при изключване, изключените линии се свързват към земя. Ръководителят го съобразява на място и се поправя, но техникът не го чува заради защитните наушници /антифони по точно казано/, които ги носи щото тези прекъсвачи щракат / тряскат яко. Задействайки прекъсвача, той фактически прави земно късо - Пуска фазите към земя.

Купища нередности и неясноти за мен има тук.

Първо как може ръководителят да се обърка с такова основно нещо, как няма да се убеди, че "отменящата" команда е разбрана, как техникът няма да има нещо с което да измри наличието на напрежение...

Технически:

Изключената линия трябва да се даде към земя. Това става посредством т.нар. заземителни ножoве. Прави се за да няма някакво остатъчно натрупано електричество /при такива напрежения може/ в изключената линия. Но би следвало да има блокировка на ключа която не позволява да го задвижиш, докато заземителните ножове са спуснати. Но пък може да е предвидена възможност за предизвикване на късо. Това е нужно за да сработи релейна защита - за тест или за някои по-специфични повреди в случаите когато защитите не ги разпознаят.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Като го гледам това си спомням прочутото казармено "на сто години веднъж и метлата гърми, затова нищо никога не се насочва срещу човек". Дори и празно, дори и разглобено. Е така, за всеки случай.

Или, пълно обезопасяване на системата преди пипане, нищо, че може и без и че има разписани манипулации с компромси. Като няма компромиси в сигурността, има 100% сигурност. В случая изключване тотално и спокойна работа.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Така е, компромиси със сигурността не трябва да се правят. Аз съм за - най-суровите мерки на такива места. Но да са обмислени добре, и то от хора дето са наясно, не като на повечето места.

Санкцията за нарушение на мерките за безопасност може да спаси живот

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

и да създаде технологична дисциплина и култура; естествено, и тука важат правилата да няма грубост и заяждане, но и компромиси да няма.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Много жалко , не гледах целия клип ! Вижте въпроса се свежда до това - какво прави той там ? Всеки оперативен персонал има фазоуказатели , преди да правиш каквото и да било по или близо до тоководещи части се мери за отсъствие на напрежение ако те не са заземени със стационарни или преносими заземители. Ако приемем че това е работник, квалифициран който извършва някаква работа то той трябва да е допуснат до това място от оперативно дежурния персонал и да му е било доказано че няма напрежение на шини или кабели по който той ще работи и съответните е трябвало да бъдат заземени. За тези цели се издава наряд , в който наряд се подписва лично той че е приел обекта напълно обезопасен , за да може да работи по задачата си ! А ако е Оперативен персунал не видях да носи ЛПС - лични предпазни средства ( ръкавици бори шлем каска и т.н. ) А ако е поставял преносимо и стационарно заземление , такова деиствие се извършва от 2-ма човека за уредби над 1000 волта ( Задължително ) !?!? За това питам какво прави там - даже и да прави опит да изключва прекъсвач е длъжен да носи ЛПС !!!!!

Редактирано от dares
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Не знам така ли е с нарядите на запад каго при нас.

В тези ЗРУ има щепселен разединител. Името показва - нещо като гигантски щепсел на количка. Служи за видимо разделяне, но не се спера тока от него. Разединителят не се изклюючва и включва под товар. Ако разединителят е вкаран и следва прекъсвача да се включи.. Как? И двете трябва да са блокирани, докато заземлението е включено.


The young employee that spun the sling to activate the system was told to do so by his boss that's standing behind him. Only, the boss forgot that there was still a safety on the low current system to prevent current from flowing through the cables during work on the system before this incident. The work is done and the system can be fired up; only the three fases are still connected to ground as a safety!

In the back behind the high cabinets which hold the components with low current in it, are lower cabinets where high voltage is coming in which gets directly distributed over the low voltage system.

By spinning the sling the young guy activates a pneumatic system that restarts all subsystems at exactly the same time. High voltage comes into the low voltage system and shortcuts right in his face. You can actually see the plasma and the ionized air vaporizing this young man.

The boss actually remembered about the safety still being in place while the youg employee was spinning the sling aroung and yelled at him, but he didn't hear him because he was wearing hearing protection because of the loud bang that is heard when the pneumatic system kicks in...

Please be careful around electricity, guys...


Заземление на изклюените шини обаче може да има извън този шкаф, пардон ЗРУ

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да би трябвало да е така, при нас има механични блокировки и не може да вкараш прекъсвач в килията ако има ЗНР или ПЗ ! Ако е включвал такъв вид "щепсал'' то тука им викаме ШРН - шино разеденителни нижове ( шалтер само че доста голям ) също е забранено да се включва под товар ! Ако да кажем го е в ключвал не би трябвало да разрасне чак толкова голямо късо че да го удари от толква далече ! Ако го е изключвал под товар е по вероятно да се разрасне в по голямо късо съединение !!! Но най вероятно тоя човек е пипнал тоководещи части или е бил много близо 5-15 см до такива под напрежение и най-вероятно е прескочила искра към него ... НО ако е имал ЛПС не би трябвало да се случи такова нещо .... грозно ! Или най вероятната грешка е да включат линията когато по нея се работи , но на ключовете управление се слагат предупредителни табелки , за да не се допуска такава грешка от опер. персонал!

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

..или лични катинари, да. Разединители при изключване под товар ще направят дъга и те нямат дъгогасящи устройства, така че горенето ще продължи и дъгата може да засегне други неща около нея. При включване пък - ще се получи взрив като от бомба, който може да издуха вратите и човека - ставали са такива. Това последното би станало и с прекъсвач - той може да експлодира... Прекъсвачите имат усттройства за дъгогасене, но ако направиш късо през тях.. Но пък може защита да сработи.

Не става ясно как точно е рестартирал системата

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Не става ясно как точно е рестартирал системата

Не гледах клипа , защото ми е грозно пак го казвам , но предполагам какво се е случило ! Но да се получи толкова голяма дъга чак ми се вижда учудващо. Просто гадаем ! Колеги ако работите на такива места ... винаги си носете ЛПС и задължително преди да правите каквото и да било ползвай те фазооказателя - това действие не се таксува ! Най-многото причини за такива случки е човешката НЕБРЕЖНОСТ и Грешка .. двете вървят ръка за ръка ...и винаги помислете преди да нправите нещо.. в електроенергетиката съм запомнил само едно .... Бързай за да стигнеш там , но стигнеш ли изчакай помисли и тогава прави нещо ....

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Определено. Тук май само ти може би работиш /или си работил/ на такова място. Това не омаловажава инцидента. Прав си за мисленето...

Дъгата и мен ми се видя голяма, но в тюбето има достатъчно видеа наизключващи разединители под товар. Или прекъсвачи, но без дъгогасене - дъгата не гасне веднага.

Коментара дето цитирах обаче малко противоречи на това...

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да работя в тази сфера вече над 8г.

Ще обясня каква е функцията на една релейна защита за да пази едно съоръжение от ток на късо съединение. Модерните защити се правят с време задействане със закъснение от 0.15 секунди нарочно ! Нарочно защото ако защитата се задейства веднага и се изключи електрическата веригата пораженията по нея ще са много по големи заради ударния ток който достига десетки килоампери при Средни,Високи и Свръх високи напрежения, от това ако се изключи със време закъснение при установения ток на късо съединение който е наличен след 0,2 секунди и е много по малък от ударния ток. Което закъснение от 0.15 секунди е само на защитата но имаме и закъснение на сработване на прекъсвача. Тези две време закъснения са общо около 0.30-40 секунди. А за по старите прекъсвачи и защити тези време закъснения може да достигат и над 1 секунда като сбор.

П.С. Само да вметна - на клипа се вижда че има куфар на земята с някакви инструменти , и вратичката на килията е отворена а това черното квадратче на нея е най вероятно релейната защита. Ако е отишъл да го изключва или включва не би трябвало да си носи куфар с инструмент ( освен ако операцията не го налага , което ме съмнява) А и отделно при изключване/включване на такъв разединител не е необходимо вратата на килията да е отворена за да се направи такава манипулация даже е задължително да е затворена ( има си блокировки който не позволяват да се отвори под напрежение) . Даже нашите ги правят с ръчки от вън да се изключват и да нямаш досег до самия разединител ... Сега след като видях тези неща си мисля че най вероятно някой е включил линията под напрежение погрешка докато човека си е работил по прекъсвача или нещо в килията ....

Редактирано от dares
Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

Мерси ;) Ти тази тема си избра, а не отдена. Има и защити чието закъснение се определя (е функция) от големината на токовете, нали?


Диспечерска грешка ли? Обяснението явно не е коректно


Обяснението дето цитирах имам предвид

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Мерси ;) Ти тази тема си избра, а не отдена. Има и защити чието закъснение се определя (е функция) от големината на токовете, нали?

Диспечерска грешка ли? Обяснението явно не е коректно

Ето малко материал за КС

http://eniac.net1.cc/tu/KS_4ast_1_-_lekcii.pdf

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор Инженерни науки

10х, дано и на други им е интересно


Сега ако разясниш и разликата между МТЗ и токова отсечка :P

Майтап, Уйли


Навлизаме в специализираното.

С две думи можем да обобщим че биват междуфазови, между фаза/фази и земя и между между фаза/и/ и земя


Наживо подобни виждал ли си?

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Знам че най-разрушителното късо съединение е двуфазно към земя ! А избор на Рел. Защита за дадено съоръжение или линия е съпроводено с много сметки, но да не задълбавам ! Хайде само ще вметна че при късо съединение всички електродвигатели започват да работят в генераторен режим и "хранят" късото съединение - примерно в една помпена станция където има доста електродвигатели.


Диспечерска грешка ли? Обяснението явно не е коректно


Обяснението дето цитирах имам предвид

За мен Диспечерка грешка е по-вероятното обяснение за тази случка !


Наживо подобни виждал ли си?

Не, не съм виждал на живо но съм го чувал на живо ! Как се гъне ... звукът е запомнящ се !

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Обаче точно този клип който ти даде за пример го гледах доста отдавана и след като го изгледах ме накара да си задам много въпроси относно електричеството , за това и пуснах темата ;) Знаем че токът търси най прекия и с най малко съпротивления път към "земята" ! От клипа се вижда че самата дъга се разпростира доста над прекъсвача , така като гледам до към 10 метра над него. А дъгата не е избрала най прекия си път според мен за да се затваря ( виж и размера и формата ) между контактите на прекъсвача. Защо се получава така ?

Редактирано от dares
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...