Отиди на
Форум "Наука"

Да бъде ли легализиран металдетектингът


kall

Recommended Posts

 • Потребител

Гледам, че вече има и други теми за иманярството, но никъде не видях тема за металдетектинга. Та, въпросът ми е мислите ли, че той трябва да е наравно с иманярството или е безобидно хоби и трябва ли да е законен. Също бих желал да знам какво е мнението за английския подход към този проблем и приложим ли е в България. Благодаря предварително.

Форум на асоциацията по металдетектинг- http://imperio.forumotion.com/forum.htm

Раздел за металдетектинга във Великобритания- http://www.imperio.biz/f48-forum

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Потребител

Все пак в страни като Великобритания този "спорт" е разрешен, че се и регулира. Даже даваха и поредица по National Geographic: http://natgeotv.com/bg/imaniari

След като при тях може, какви са проблемите, че да не може в България.

PS. Не съм привърженик на иманярството, започнах тази тема заради познат, който има "слабост" по тези неща.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Мафията никога няма да го позволи. Не и в такава държава като нашата.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Във Великобритания е разрешен, но.....комисия оценява артефакта, държавата заплаща 100% стойноста му, а тя се разпределя по равно на откривателя и собственника на земята. Те това нашата държава не би разрешила. По-лесно и по-евтино излиза със забрана, специализирано звено за борба с иманярството, медийна пропаганда и конфискация на намереното.К'ви мафии, к'ви лицензи, к'ви пет лева? Това с половин милион иманяри си е направо гротескно, че и има хора които вярват в тези глупости.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

то идеята е да се легализира детектинга извън археологическите обекти. Проблемът е, че в България е пълно с обекти, които не са картографирани и идентифицирани. Както казах - прекалено сме далеч от Англия в това отношение.

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История

Сам си каза проблема. Те не иската да търсят изгубени златни верижки на плажа, искат официално да си иманярстват примерно в Рациария.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Идеята не е ли да се даде възможност на "частната инициатива"? Какво значи "археологически обекти" след като държавата не отпуска средства за изследването им?Кой луд ще се мъчи да продаде това което е намерил на черен пазар ако законно си прибира 50% от стойноста му, а собственника на земята останалите 50%? Рациария, казваш, не знам колко люде от Арчар са забогатели покрай нея, ама не са много ми се струва. Доколкото знам други са копали там и то с държавни протекции....

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Възможно е, но едва ли вината за това е само на иманярите. По-скоро и на безхаберието на държавата и това че всичко се прави на парче.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Те не иската да търсят изгубени златни верижки на плажа, искат официално да си иманярстват примерно в Рациария.

И аз съм си мислел, че тук е разковничето на проблема. А в Рациария днес няма какво да се намери вече, а и не само там. Мога да дам за пример родното ми село, където почти няма неразкопана могила, някои даже с багери. Да не говорим, че имаше момент, когато всичките представители на едно маргинално малцинство се избиваха да разкопават една тракийска( предполагам) крепост.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да питам и друго. Какъв точно е проблема с иманярите - държавен или наш? В смисъл средностатистическия човек не ходи по музеи и не се интересува от изкопаеми. Откритото от иманяри не е изгубено, нито унищожено, то е ценено и грижовно пазено от хора с финансови възможности. Вярно е, че има негативна страна - неумелото копане, което руши, невъзможност да се възстанови пълната картина от историческото минало, заради разхвърляните и егоистично пазени в тайна артефакти. Но има и друга страна - държавата, която ги иска, за да и носят печалба, не е направила нищо или поне достатъчно за да ги изрови, реставрира или се грижи за тях. За пример ще дам златните ни съкровища, защото живеем в свят на материалисти и там се гледа материала в случая. Как пък едно наше гърне не е обиколило света. Та за златните ни съкровища говорех. Къде са те? Ми те са навсякъде, но не и в България. Българите не могат да ги видят. От това печели държавата, а какво печели средностатистическия българин? Хайде да не бъда циничен. И ви казвам честно, като ограбят някой музей с паднали тавани, мухлясали складове и рушащи се исторически паменици, аз се радвам. Първо, че тези скъпоценности отиват на по-добро място и второ, защото има хора на които им пука и го ценят.

Иначе медиите и държавата превръщат иманярството като наш проблем, а нито заровеното е нашо, нито пък изровено е такова. Единствено се превърна в хазартен метод да се припечели пари и доби слава на занимание с кирки и багери заради държавното безхаберие и криминализираща политика. Защото като ви питам вече изровеното руши ли се, ще кажете "да". Като ви питам археолозите имат ли финансова подкрепа да си вършат работата в известни или неизвестни обекти, отговора е "не". И стана малко "коня е мой и не го храня, но ако го нахраниш си престъпник, а коня пак си е мой".

Предвид престъпното неглижиране на историческото ни минало не разбирам какви са претенциите на държавната машина да тури ръка върху неща, които носят пари, но не струват пари?

И няма смисъл да си пожелавам да има повече иманяри. Те са си факт и вършат държавната работа без пари. Един ден събраното от тях ще омръзне на собствениците им или просто пазара ще се пресити. Ще бъде организирано от хора на които им пука, а такива в никакъв случай не е задължително да са обвързани с държавни учреждения, особено като техните състави не са формирани по интереси и знания, а по политически пристрастия и шуро-баджанащина. И тогава ще имаме повече яснота за историческото ни минало. Една малка крачка за човечеството направена от огромните крачки на безброй загрижени или поне заинтересовани хора по света. Амин.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Аз пък изкам точно на плажа да работя . В пясъка се копае лесно , предметите не са на дълбочина , златна гривна от плажа струва повече от 10 "коцета" извадени от някой чукар . Действително по южните ни плажове пясака съдържа много магнетит , но със свясни уреди не е проблем.

Държавата ако налага годишна такса -лиценз на практикуващите метал детектиг , сумите може да ги превежда на археолозите . Истината е че иманярите прибират трохи . А законовото положение в момента обслужва тези които са по нагоре по веригата . Прекупвачи износители и т н . Ако се легализира имено прекупвачите контрабандисти ще отпаднат. Но ще секнат пари за митничари , полицаи , политици и др държавни служители. На всички иманяри им е пределно ясно че при легализирана дейност ще печелят поне тройно от находките си .

Link to comment
Share on other sites

 • Модератор История
В смисъл средностатистическия човек не ходи по музеи и не се интересува от изкопаеми.

Средностатистическия да ходи където си иска, музеите са онези, които се интересуват от историята. Останалите да си ходят по чалготеките, които са достатъчни за удовлетворяват напълно невисоките им духовни потребности. Ако въобще имат такива.

Откритото от иманяри не е изгубено, нито унищожено, то е ценено и грижовно пазено от хора с финансови възможности.

Изгубено е обаче за всички останали, често е и унищожено. Да не би да не знаеш как работят иманярите? С взривове и багери! Взривеният скален релеф при Дикилташ, разкопаните основи на старите църкви и гробници са свидетели срещу лъжливата ти теза.

И значи според теб само "хората с финансови възможности" ли имат права да си присвояват историческото наследство и "грижливо да го пазят" в сейфовете на частните си колекции. Всички останали да го духат, така ли излиза? И колко е минималната пачка за да влезеш в клуба на тези, дето имат ексклузивно права да прибират тракийски ритони в личното си шкафче? Милионче, две милиончета, три милиона и три кила "бело"? А?

Вярно е, че има негативна страна - неумелото копане, което руши, невъзможност да се възстанови пълната картина от историческото минало, заради разхвърляните и егоистично пазени в тайна артефакти.

Значи си напълно наясно с това, но го споменаваш ей така да мине, мимоходом, съвсем между другото. Един вид, има и нек'ви дребни проблеми, разрушили там Рациария и някакви други камъняци, багера изровил мозайката, ма за такива работи само на баламите им пука. Важното е, че найдохме римска златна пара и за нея ни дадоха цели 40 левчета. Пари изкарахме от това! Пет шишета ракия!

На въпроса за невъзможност да се възстанови историческата истина ще трябва да се спра по-подробно но утре.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

То въпросът не е толкова в печалбата, колкото в това имат ли морално право неспециалисти да се занимават с дейност, изискваща сериозни познания за съхраняване на намереното и информацията за миналото, която то носи. Мога да потвърдя, че сред малцинствата не познанието е нещото, което ги тласка към такава дейност. Да не говорим, че знам случай на намерени златни артефакти, дадени за претопяване.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

От делба 50/50 за откривател и собственик на имота държавата също е на печалба . В България земите са : частни , общински и държавни . Което означава че в много от случайте 50 % от стойноста на находката ще влезе в общинския или държавния бюджет. И твърди 50 % за откривателя . В момента откривателите получават от 5 до 10 % от стойноста на находката , а другото се разпределя по веригата нагоре .


То въпросът не е толкова в печалбата, колкото в това имат ли морално право неспециалисти да се занимават с дейност, изискваща сериозни познания за съхраняване на намереното и информацията за миналото, която то носи. Мога да потвърдя, че сред малцинствата не познанието е нещото, което ги тласка към такава дейност. Да не говорим, че знам случай на намерени златни артефакти, дадени за претопяване.

Златните артефакти са претопени имено защото няма една комисия която след като са открити легално да ги оцени и изплати . А за познанията , по горе в постовете си съм направил предложение за " изпит " при лицензирането , като на шофьорите и ловците . Да си има и криминализация на нелегалния металдетектиг , от не лицензирани практикуващи , във архиологически обекти и т н . С лицензирането много порочни практики ще отпаднат . Но ще отпаднат и сумите за много джобове .

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Thorn, нищо не казвам мимоходом. Аз съм просто обективен. Ти пък мимоходом пропусна всичко положително от частниците колекционери - за това, че без тях много неща нито щяха да съществуват, нито щяха да се опазят.

Казваш, че музеите ги интересували находките, но моите наблюдения са други. И за иначе познатия и из чалготеките Левски Къкринското ханче е за оплакване, а село Къкрина е обезлюдено, което искаш или не опира до пари. Парите са най-големият дискриминатор в живота ни и няма нужда да се правиш, че нямат значение и е все едно със или без в контекста на историческото наследство. Хората без пари стоят на студено, ядат лоша храна и нямат пари за лекарство, а ти ще говориш за правата им да гледат монети и други останки останали от други епохи.

Що се отнася до ровенето с багери, то е заради криминалното преследване. Аз това казах и то не е мимоходом, а е следствие на дъравната политика. Защото когато в една страна държавата не може да стопанисва своята история и не може да уреди законност, почтен и достоен живот на своите граждани, посягането на земята е най-невинното престъпление, което може да извърши човек. Вероятно затова има половин милион иманяра, а не половин милион крадци и убийци на дядовци и баби, каквито пълнят колонки във вестниците, но никой не чете, защото смята просто за част от живота в България.

Преди някой да каже как трябва да е, трябва да помисли как може да е. Очеизвадно законодателната, съдебна и изпълнителна власт единствено генерират тази практика. Да си затваряме очите значи само повече работа за багерите.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Частните колекционери са част от веригата която ще претърпи загуби от легализирането . Изкупуват на безценица възползвайки се от това ,че труда и находката са нелегални и криминализирани . Откривателя няма избор и продава на 1/10 от стойноста на колекционери и контрабандисти . При легализиран металдетектинг колекциите им ще са легални , но пък ще трябва да закупуват предметите на истинската им стойност . Затова тези "радетели за историческото богатство " предпочитат да държат нелегални колекции купени на безценица.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...