Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

Този блог е пълен с най-различни текстове свързани с науката и е споменаван многократно тук из форомите. Сега намерих време и прочетох някои от постовете и след като и други хора го четат реших да започна тема с коментари и впечетления. Четох само нещата свързани с физика и математика, за това темата е тук, и бих искал тях да коментираме.

Изглежда, че страницата е популярна след като дори има е фен страница във файса. Аз определено съм влечатлен от услилията и труда положени за съставянето и написването на толкова много постове. Също така смятам, че е хубаво да има повече такива страници на български. Всяко популяризиране на науката е полезно.

От друга страна мисля, че реализацията не е добра. Повечето(всичките, който прочетох) са написани изключително лошо. В някои случаи са просто непоелзни в други са подвеждащи и пълни с грешки. Това е разбира се само мое менение и се отнася само за статиите по физика и математика. Ще дам и конкретни примери, но първо да видим дали има други мнения (различни или съвпадащи с моето).

Share this post


Link to post
Share on other sites

сайтът ме привлече още преди 4-5 години с изключителното си съдържание даващо взаимовръзка между физикохимични процеси в природата и еволюцията на биологичния свят . Като цяло евала им правя на авторите, че са се постарали да преведат и грамотно да систематизират развитието на науката в тази област през последните 20-тина години. Определено http://bgchaos.com е ценен източник на информация за всички на които самоорганизацията на живата материя и неевклидовата геометрия /примерно/ не са празен звук.

Редактирано от Last roman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Напълно съм съгласен, но има неща, който са написан много лошо. Статиите за живота, биологията и подобни не съм чел и не бих могъл да ги коментирам, но физикта и математиката носят много критика. Къде е статията за неевклидовата геометрия?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ми като гледам май я няма. Сайтът като цяло няколко пъти претърпя коренни промени, та може да са я затрили някъде.

Редактирано от Last roman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето и конкретен пример за пост, който според мен не е написан добре.

Теория на хаоса - Основни понятия

Дефинициите са не точни и безполезни, примерите са подвеждащи и много от понятията се смесват, което води до пълен хаос :).

Атрактор (от англ. to attract – притеглям) – геометрична структура, характеризираща поведението в фазовото пространство в продължение на дълго време. Тук възниква необходимост да се определи понятието фазово пространство.

Първо, че е непълна дори и за популярен текст, но е и напълно безполезна защото колкото и пъти да го прочете човек няма да добие представа какво е атрактор. Все едно дефиницията на триъгълник да бъде: геометрична структура от точки в равнината, която характеризира геометрията на евклидовата равнина!!!

Фазово пространство – това е абстрактно пространство, координатите на което представляват степените на свобода на системата. Например, при движениито на махалото имаме две степени на свобода. Това движение е напълно определено от началната скорост на махалото и положението му. Ако на движението на махалото не се оказва съпротивление, то фазовото му пространство ще бъде затворена крива. В реалността на Земята на движението на махалото влияе силата на триене. В този случай фазовото пространство ще бъде спирала.

Това е още по-зле. Първото изречение се отнася за конфигураципнното пространство, не фазовото, да не говорим, че само това е напълно недостатъчно за да бъде дефиниция. Примерът иска малко уточнения, а това, че фазовото пространство е затворена крива или спирала показва абсолютна неяснота и объркване. Фазовото пространство не може да е крива, неговата размерност трябва да е четна 2, 4, 6, ...

Казано просто, атрактор е това, към което се стреми системата, към което тя е привлечена. Атракторът е област в пространството на възможните състояния, в които системата може да се движи, без да може да се откъсне от тях. В този смисъл, атракторът е подобен на “черна дупка” в пространството, постоянно всмукваща материя и никогда не позволяваща нещо да се измъкне. Тази област може да има различни измерения: като нулевомерния точков атрактор, и едномерния граничен цикъл, които са най-простите случаи.

Отново пълна каша, системата не се движи във фазовото пространство! Аналогията с черните дупки е неадекватна.

И тук свършва тази част от текста с основните понятия т.е. опитите за дефиниции на атрактор и фазово пространство. Следва опит за класификация на атракторите, по-точно дадени са няколко примера. Същите коментари са в сила и за тях. Смесване и бъркане на понятията. В крайна сметка текста е като една камара неточни, некоректно преведени и неразбрани изречения събирани от тук от там.

п.п. Римлянин ти ли премести темата тук? Идеята на темата беше да се коментира конкретно физикта в този блог. Ако трябва да е тук, то поне сложи някакъв указател в подраздел физика.

Share this post


Link to post
Share on other sites

нищо не съм местил, бруте. Между другото, можеш да пишеш на мацката, дето върти блога по въпроса с неточностите.

Share this post


Link to post
Share on other sites

нищо не съм местил, бруте. Между другото, можеш да пишеш на мацката, дето върти блога по въпроса с неточностите.

Не можах да немря темата и видях, че е тук, а не във форум физика. Понеже ти писа тук, реших, че си ти. Явно е друг. Не е проблем, стига да се намира лесно и от останалите юзъри.

Оставих и коментар с линка тук, ако го види и иска може да намине тук и да си каже мнението. Аз лично искам повече хора да се включат в обсъждането, не само автора. За то започнах темата тук.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Гравити има право за някои неточности в статията за хаоса, но на популярно ниво може да се добие някаква представа за тази теория... например, че има понятие, като атрактор хихиххи..

* * *

Графиките в статията са добре подбрани. Този факт го отчитам, като плюс за въведение в теория на хаоса.

ОТ

аз не съм местил темата

Редактирано от Б.Богданов

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето видове атрактори - за яснота.

http://lenta.ru/photo/2013/03/28/visualization/#0

Според мен - удачни картинки на атрактори - черните дупки са също атрактори и затова НЯМА маса там, по средата на Галактиките- това е "завързването" на проводящите сигнали (токове) по геодезичните линии и въвеждане на "ред" в хаоса. Декохернцията се грижи за относителната устойчивост на структурите от "елементарни" частици - атрактори, а е - и показана възможната връзка за изменения (фазова зависимост при пренос на импулс с електромагнитни вълни) и превръщания на обектите един в друг и обратно. :grin:

....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз съм bgchaos-ът. Казвам се Ваня Милева и съм сама - няма други автори. Графоманствам може би 10г, местейки се от хост на хост.

В началото бях много зелена, но пишех и се учех.

Най-старите публикации (все пак са от 2003-та, ако не се лъжа) - фракталите и теорията на хаоса, синергетика и т.н. са слабички, съзнавам го, но все не намирах време да се върна и да ги пооправя. А и пред мен все нови и по-нови теми изникваха. Нямам претенции нито за прецизност, нито за изчерпателност. Ще се радвам на всякакви указания за грешки. Има ги в изобилие. Много бях настървена и все бързах да пиша.

Честно казано, стигнала съм до дъното на кривата на Дънинг-Крюгер и си се търкалям там - единственото, с което мога да се похваля е ентусиазма. И може би, че се стремях да заобикалям подводните камъни на ненауката. Е, май не винаги - личи си по детския ми възторг по фрактали, златни сечения и Фибоначи.

Благодаря ви за заблудата , че сме много - всичко си правя - сайта, пиша, превеждам,схеми превеждам, някоя друга картинка, флашанимациите, 2-3симулации - джаваскрипт играта "Живот", турнирите в "Егоистичния ген" - уан уоман шоу. ;) Доскоро бях фрийлансер и всяко свободно време се хвърлях да пиша, но отскоро ме взеха във Оффнюз, където ще ми плащат за да правя същото, което за мен си е сбъдната мечта. Скоро евентуално ще си проличи.

За съжаление ще изоставя 2-3 започнати и недовършени теми в Бръснача, но всяко зло за добро.

П.С. И фен страничката във фейса сама си я водя - в началото си мислех само да съобщавам там за нови статии, ама после и там се увлякох.

Това е. Благодаря на всички - и за похвалите и за критиките.

Редактирано от mag-arica

Share this post


Link to post
Share on other sites

Адмирации за труда и добре дошла във форума!

Много се кефех на теорията за самоорганизация на живата материя, защото никой не се беше постарал да я систематизира и преведе.

Бях я препостнал и тук:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=5754

Share this post


Link to post
Share on other sites

Браво! Много съдържателен и интелигентно направен сайт. В една тема използвахме тази статия:

http://bgchaos.com/465/fractals/4dimension/%D1%85%D0%B8%D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B5/

но не стигнахме кой знае до къде в обсъждането.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Статията за хипотезата на Поанкаре е сравнително добра. От нея мисля, че се добива правилна представа за хипотезата. Единствената неточност, която трябва да се спомене е обяснението на поятието компактен. Също така, но това не много важно, потока на Ричи няма отношение към теорията на относителноста и структурата на вселената.

По повод тази статия то и един анекдот. Изпит по топология. Дадени са две многообразия Х и У и се пита дали са хомеоморфни. Студент отговаря: "Х е хомеоморфно, У не е." :laughing1:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това е темата:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=13809

За да се критикуват научнопопулярни статии, човек трябва да има някаква представа от популяризаторство в науката, да се е опитвал поне веднъж да обясни с прости думи на някого някакъв научен материал.

Редактирано от Doris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз съм bgchaos-ът. Казвам се Ваня Милева и съм сама - няма други автори. Графоманствам може би 10г, местейки се от хост на хост.

В началото бях много зелена, но пишех и се учех.

Най-старите публикации (все пак са от 2003-та, ако не се лъжа) - фракталите и теорията на хаоса, синергетика и т.н. са слабички, съзнавам го, но все не намирах време да се върна и да ги пооправя. А и пред мен все нови и по-нови теми изникваха. Нямам претенции нито за прецизност, нито за изчерпателност. Ще се радвам на всякакви указания за грешки. Има ги в изобилие. Много бях настървена и все бързах да пиша.

Честно казано, стигнала съм до дъното на кривата на Дънинг-Крюгер и си се търкалям там - единственото, с което мога да се похваля е ентусиазма. И може би, че се стремях да заобикалям подводните камъни на ненауката. Е, май не винаги - личи си по детския ми възторг по фрактали, златни сечения и Фибоначи.

Благодаря ви за заблудата , че сме много - всичко си правя - сайта, пиша, превеждам,схеми превеждам, някоя друга картинка, флашанимациите, 2-3симулации - джаваскрипт играта "Живот", турнирите в "Егоистичния ген" - уан уоман шоу. ;) Доскоро бях фрийлансер и всяко свободно време се хвърлях да пиша, но отскоро ме взеха във Оффнюз, където ще ми плащат за да правя същото, което за мен си е сбъдната мечта. Скоро евентуално ще си проличи.

За съжаление ще изоставя 2-3 започнати и недовършени теми в Бръснача, но всяко зло за добро.

П.С. И фен страничката във фейса сама си я водя - в началото си мислех само да съобщавам там за нови статии, ама после и там се увлякох.

Това е. Благодаря на всички - и за похвалите и за критиките.

Добре дошла - от отдавна се кефя на ... хаоса и опита за подреждането му! Браво! :flowers:

Твърдял съм, че хаосът е в главите ни, а не ... не детерминирана квантова материя, каквото и да значи! :guitar:

Хич да не ти пука от критиката! (в повечето случаи е неоснователна - някой нещо не е разбрал, като че ли има някой нещо да е разбрал?!)

Ако учените знаеха всичко, щяха да си направят пчела, дето да им носи мед! :grin:

Дерзай нататък! :guitar2:

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Относно критиката, независимо колко зле се изразявам, тя не е заяждане на дребно. Който както иска да я приема, аз си казвам мнението.

Много добре осъзнавам, че популярния стил е различен от строгия научен стил. И при популяризирането може (и в някои случаи трябва) умишлено да се пише неточно, но това трябва да е с определена педагогическа цел. Тук не става дума за подобни неточности. Примерите ми са за грешки и неточности, които не са умишлени. Породени от лош превод, лоши източници или неразбиране. И то такива, които водят до не разбиране и объркване. Неточности, които могат да бъдат избегнати, и да смятам, че тези неща аз бих могъл да обясня по-добре. За Дорис: обеснявал съм такива неща за това имам право (според теб) да критикувам.

Също така знам, че популяризирането не е лесно (малко са такива като Карл Сейган), но това не може да е оправданеи за недобре написани текстове. Още по-малко пък да ме лишава от правото да си изкажа мнението за конкретни неща от блога. Който не е съгласен да възрази и да обясни конкретно.

Между другото някой ще вземели отношение по темата? Темата е за дискутиране на текстовете от блога. Позитивна и негативна критика и всякаква друга дискусия.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Виж сега, ние изказваме мнения и коментари за блога като цяло, това си е точно по темата, така както е зададена в началото. Разбира се, ако има тема за конкретен проблем, разискван в сайта, такива има във форума и могат да се пуснат нови, то е съвсем уместно да се коментира как този конкретен въпрос е разгледан в бгхаоса. Също, ако някой иска да сътрудничи на автора, може да му пише за разни неточности, които е открил в областта, в която се мисли за компетентен, например математика. Но да се нищи тука целия сайт, който се оказва и личен блог статия по статия не ми изглежда много учтиво. Още повече, че не видях и предложения за това как да се поправят на намерените грешки.

Редактирано от Doris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...