Отиди на
Форум "Наука"

800-годишнината на Магна Харта


mnogoznaiko

Recommended Posts

  • Потребители

Солсбъри в Англия ще е център на тържествата за 800-годишнината на Магна Харта - едно от най-големите духовни постижения на страната, а и на света. През 2015 г. четирите оцелели оригинала на документа, един от които се съхранява в местната катедрала, ще бъдат събрани за първи път в историята от 1215 г. насам. Магна харта или Великата харта на свободите е акт, подписан от английския крал Джон Безземни на 15 юни 1215 г. С него се гарантират и защитават правата и интересите на феодалната аристокрация, бароните и гражданите от действията на представителите на кралската власт. Това е първият документ в английската история, който ограничава кралската власт и представлява началото на демократичното конституционно право.

220px-King_John_signs_the_Magna_Carta.jp

хартата може да прочетете от тук: http://ime.bg/pr_bg/256-9.htm

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Vivat!
От сума време се каня да я преведа на български, най-сетне трябва да свърша тая работа.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Самия документ е проява на слабост от страна на краля /големия враг на Робин Худ и брат и съперник на Ричард Лъвското сърце/.под натиска на арискторацията.По всичко изглежда че Джон Безземни не е имал особено намерение да спазва Магна Харта.Но на него и на неговите наследници му се е наложило да правят точно това..

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Слабост да, но самата харта съдържа идеи, които, с типичен английски рационализъм са почерпени от живота и стават основа на бъдещата революция в правото... :)


Vivat!
От сума време се каня да я преведа на български, най-сетне трябва да свърша тая работа.

Хем цялата !!!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Той вече веднъж помогна с началото на черновата, така че пак ще помогне :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Крал Джон има нещастието да обира негативите от подвизите на други. Брат му Ричард цял живот използва Англия като касичка за военните си подвизи, които му носят слава. Парите обаче за тази слава трябвало да ги събира Джон, а заедно с това и негативите от високите данъци.

Славният Робин Худ разбойничествал и правел поразии, но и той се покрил със слава, а негативите отнесъл този, дето трябвало да се оправя с кражбите. Иначе един от истинските му прототипи подобно на легендарния взимал пари от богатите, но се различавали в едно - че само оня от легендите ги раздавал на бедните.

И стигаме до Великата харта на свободите заради която кралят получил прозвището Безземни. Той действително се отказал при това не по свое желание от ред привилегии, но това отворило пътя на малкото и незначително северно кралство към светлото му бъдеще на велика империя.

Иначе и аз се бях захванал да я превеждам, ама стигнах до тук:

Йоан, по милост Божия крал на Англия, господар на Ирландия, дук на Нормандия и Аквитания, и конт на Анжу до apxиепископите, епископите, абатите, еарлите (графовете), бароните, юстициариите, форестарите (служители в горското) ведомство, виконтите (шерифите), препозитите (бейлифите), слугите и всички длъжностни лица и мои верни привет.

Знайте, че Ние по Божие внушение и за спасение на Нашата душа и всички Наши предшественици и наследници, в чест на Бога и за въздигане на Светата църква и за подобряване на нашето кралство, по съвета на достопочтените наши отци Стефан, кентербърийския архиепископ, примас на цяла Англия и кардинал на Святата Римска църква, Хенрих, дъблинския архиепископ, епископите Уйлям Лондонски, Петър Уинчестерски, Жослен Базски и Гластонберийски, Хугон Линколнски, Уолтър Устерски, Уйлямс Ковентрийски и Бенедикта Рочестерски; магистър Пандулфи, поддякон на господин папата и член на неговия двор, брата Еймерик, магистъра на рицарите на Храма (темплериерите) в Англия, и благородните мъже: Уилям Маршал графа на Пемброк, Уилям графа на Солсбери, Уилям графа на Уорен, Уилям графа на Арондел, Алан де Галоуей конетабъла на Шотландия, Уорена, сина Джерълд, Петър, сина на Хереберт, Хуберт де Бурго, сенешала на Пуату, Хугон де Невил, Матей, сина на Хереберт, Томаса Басет, Алан Басет, Филип д'Обини, Роберт де Ропсли, Йоан (Джон) Маршал, Йоан (Джон), сина на Хугон, и други верни наши.

Проблемът ми дойде, че Хартата е написана на латински и там названията са едни, днес е популярна версията на английски и там много от названията са други, а у нас пък са по-популярни трени названия - напр. за ърл, респ. комес/конт се използва граф ... Та не съм решил под кой език да подведа названията и го отложих, после други неща отвлякоха вниманието ми и така приключи всичко.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 месеца по късно...
  • Потребител
Конкурс за авторски научни разработки на млади юристи по темата „Историческо значение на Магна Харта от 15 юни 1215 година“
Краен срок: 23 септември 2015 г.
Във връзка с отбелязване на 800 години от подписването на Великата Харта на свободите (Магна Харта) Правна програма на Институт „Отворено общество – София“ организира конкурс за авторски научни разработки на млади юристи по темата „Историческо значение на Магна Харта от 15 юни 1215 година“.
Разработките в конкурса могат да разглеждат и по-конкретен проблем в рамките на общо обявената тема като например: Магна Харта и понятието за върховенство на правото; Магна Харта и възникването на английския парламентаризъм; Магна Харта и правната защита на основните права; местното самоуправление в Западна Европа от времето на Магна Харта; правно положение на жените по времето на Магна Харта; паралели между Магна Харта и други средновековни източници на правото; паралели между Магна Харта и аспекти на американския конституционализъм и др.
Разработките трябва да бъдат написани на български език, във формат Microsoft Word, с номерирани страници; да не са публикувани към момента и да не са представени за публикуване другаде; да са в обем до 20 стандартни страници (36 000 знака).
Състезанието се провежда в две отделни категории:
1. Конкурс за реферати
В конкурса за реферати могат да участват студенти от специалност „Право“ на всички български висши учебни заведения и на висши учебни заведения от държавите членки на Европейския съюз.
На победителите ще бъдат присъдени следните парични награди: първа награда – 800 лв., втора награда – 600 лв., трета награда – 400 лв.
2. Конкурс за научни статии
В конкурса за научни статии могат да участват юристи на възраст до 40 г., които се занимават с научна, изследователска и/или преподавателска дейност към Българската академия на науките, висше учебно заведение в България или държавите-членки на Европейския съюз или към българска организация с нестопанска цел.
На победителите ще бъдат присъдени следните парични награди: първа награда – 1 200 лв., втора награда – 1 000 лв., трета награда – 800 лв.
Radcliffe Institute Fellowship Program at Harvard
Източник: Фондация за реформа в местното самоуправление
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...