Отиди на
Форум "Наука"

Българското Черноморие


Recommended Posts

 • Потребител

Прави впечатление, че макар и с излаз на море, България не се изживява като морска страна, и морето за повечето българи е лукс. Нека видим еволюцията по заселването на черноморското ни крайбрежие, която е повече от интересна.

В началото, както знаете, по крайбрежието ни се заселват елини, които бързо основават първите градове по земите на дн. България, да, първите градове, защото до 6 в. пр.н.е градове у нас не е имало. Това е Аполония, Месемврия, и техните колонии като Анхиало. Именно Созопол поставя началото на градската култура по нашите земи през 607 г.пр.н.е. Елините бързо асимилират местните траки, които дотогава живеят малко по-навътре в континента, в близост до горите на Стара планина и Странджа, и до мините им. Асимилират ги просто като се женят за тях, а в замяна траките им дават огромни зестри във вид на мини, гори, ливади и пасища, и така за едно столетие практически траките се претопяват и стават елини, населяващи градовете по крайбрежието ни. В този период различните полиси са в постоянни войни по между си, като за кратко ги владеят перси, македонци и келти.

Естествено следващият период е римската епоха. Елинските градове по Черноморието запазват известна автономия, макар че има някои промени - административен център на южното черноморие се утвърждава не най-населеният Аполония, а неговата колония Анхиало, в която Рим инвестира колосални ресурси за експлоатация на лечебните му кали, сол и лози в покрайнините. А на Север столица става не Одесос, а Марцианополис, днешната Девня.

При нашествията на готи, славяни, авари и хуни от 3-6 век от н.е черноморието позапустява, като малкото оцеляло население се прибира отново зад яките стени на полуостровните градове като Месемврия и Созопол - вече сменилият името си Аполония, град на спасението, явно култът към Аполон е бил толкова силен, че е сметнато, че покръстването е спасило душите на жителите му. Тези градове имат едно голямо предимство - с една сравнително къса стена, бранеща полуострова от континента и разположена на провлака, се осигурява ефективна защита от нахлуващите варвари, които не са имали обсадни машини, нито флот.

След тези смутни времена северното Черноморие става част от ПБД, а Южното също през 705 година, когато областта Загоре минава в наши ръце. Интересното е, че много бързо по черноморските градове започват да се заселват прабългари - забележете - не славяни, а прабългари. Като цяло слоят с прабългарска керамика, части от оръжия, ризници, печати, медальони, е много дебел и присъства навсякъде из черноморието. Причината е една - България не разполага с флот, и крайбрежието е слабата бръмка в отбранителната ни система. Един византийски десант по плажовете на Слънчев бряг или около Варна би стоварил стотици хиляди войници от над 2000 кораба, и за дна дни ще са пред стените на Плиска. Затова по Черноморието се заселват с приоритет прабългари - войни, и хора, на които ханът има доверие, като дори цялата черноморска област е зачислена като част от столичната област Плиска. За главен град е обявен Анхиало, комуто сменят дори името с прабългарското Тутхон.

Естествено в последвалото смутно Средновековие оттук минават много ромеи, венецианци, генуезци, руси, и какви ли още не, докато в края на 14 век Северното Черноморие става част от Добружанското деспотство със столица Калиакра, а Южното е конституирано като императорска област Загоре, имаща за цел да брани Константинопол.

С идването на турците картината еволюира. Южното Черноморие пада в годината, в която пада и Константинопол, в духовно отношение е под юрисдикцията на Константинополската патриаршия, а в данъчно отношение цялото Черноморие е обявено за султански хас - земя, от която лично султанът си набира джоб пъръсата. С други думи, има забрана да се заселват турци и изобщо каквито и да е мюсюлмани.

В края на 18 век и началото на 19 век картината се променя. Българското население рязко намалява, почти изчезва, за сметка на гръцкото. Причините са руско турските войни от епохата, особено онези между 1800-1830, при които българското население на Черноморието вкупом подкрепя русите, и естествено, след тяхното оттегляне, българите също се евакуират към Русия. Изпразва се цял Сливен, Несебър, Созопол, Поморие, част от Варна. ГТурците пък изпепеляват Созопл до основи. Това е сериозен удар по султанските хасове, и турците предлагат амнистия. След като не дава особени резултати, започват заселване на гърци, било то малоазийски, или континентални, които тогава са ентусиазирани от новата гръцка държава, и почват брожение из Йония и Егейското крайбрежие за обединение с Атика и Пелопонес. Тези гръцки заселници оказват силно влияние върху българите, кои върнали се от Русия, кои останали, и малко или повече и под влияние на Патриаршията, се погъчват. В резултат към 1900 година 95% от населението на Созопол, Несебър, над половината от това на Варна, и още цял куп селица и селца по морето са гръцки. Анхиало например е на сто процента гръцки град, а селата около него са български.

Идва пагубната 1903 и рагромът на Илинденско-Преоблаженското въстание. Някой ще каже - че какво общо има то с морето? Ами има - четите на ВМОРО се изпокриват за година две, и вакумът се използва от гръци въоръжени чети на андарти, които започват масови кланета из Западна Тракия и Егейска Македония. След клането в с. Загоричане, организирано от гръцкия епископ на Гевгелия, който дава списък с българските семейства и прибира на сухо гърците и чети на андартите нападат една българска сватба, изтребват до крак сватбарите....и когато се разбира, че андартите са основно от Анхиало, в Княжеството настъпва смут.

Във всички градове с гръцко население започват бунтове - най-силни са в Станимака, Варна, където се води картечна битка за и около църквата Свети Николай в центъра на града с базуки и снайперисти, и най-много в Анхиало. Населението на града от гърци се струпват в манастира Свети Георги в началото на стария град, и се барикадират. Десетки хиляди българи от околните села въоръжени до зъби тръгват към манастира, и настава касапница. Целият град е подпален, понеже е основно от гредоред, и затова днес в Поморие няма да видите старите къщички от Несебър и Созопол. След това гръцките диоцези из цяла България минават в наши ръце - в т.ч тези от Станимака, Пловдив, тополовград, Варна, Созопол, Анхиало, Несебър.

Последна глава в демографската история на Черноморието ни пише спогодбата Молов-Кафандарис и Калфов-Политис от 1924-25. По силата на тези две споразумение от България се изселва почти цялото гръцко население - на гемии, лодки, ладии, гондоли и тн, а на тяхно място пристигат стотици хиляди българи от Егейска Македония и Западна Тракия. Гърците си прибират вересиите, пръстани из Понта, Крим и Мала Азия, за да населят наскоро придобитите земи на Западна Тракия и Егейска Македония. Гърците, живели над двеста години по брега на Понта, заминават за планинските континентални села в дн. Северна Гърция и Западна Тракия, където и днес ще видите Неа Месемврия, нео Анхиало, и тн, а на тяхно място идват българите, несвикнали ни с морето и рибата, ни с влажния климат. Така например днешна Равда е даселена изцяло от българи от гръцка Егейска Македония, и селата около Драма, а Бяла дори с малоазийски българи.

Горе долу по същото време от Източна Тракия, че и Македония, се стичат над 600 000 бежанци, които пълнят новите градове като Бургас, и околните села, и така днес демографската картина на родното море е пъстра.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Дам, от как се помним мрънкаме за излаза на Егейско море, че даже и за трите морета. Но всъщност трябва да се радваме, че въобще имаме и черноморския, особено след като етнически той е бил в по-голямата си част гръцки. Излеза, че сме ги изгонили от там, така както те нас от беломорието. С тая разлика обаче, че и в Беломорска Тракия пристанищните градове са си били гръцки етнически, българското население пак е живяло по селата във вътрешността.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Това меко казано не е така. Имаме от Варна най-старото злато. При Поморие по-старото селище е било между манастира и елинистичния полис в м. Палеокастро. Има си там типична могила-гробница. Там е намерен гробът и на тракийска жрица Лесескепра. Не е вярно, че по времето на пожара населението е било 100% гърци и фанариоти. Имало си е българска черква "Рождество на Пресвета Богородица", българско средно училище и гимназия. Гърците също са си имали отделно училище и гимназия и черквите Успение Богородично, "Св. Теодор", "Преображение" и "Архангелите". Манастирът е бил извън града. Гърците са били укрили оръжие в него, а не те самите да са се били укрили там. То е било взето, а проблемите са станали след това.

Във Варна в периода 1800-1830 се изселва най-вече гръцкото население начело с гръцкия владика, който проклел всички, които не искали да тръгнат за Русия. На тяхно място се заселили българи от селата.

Във всички градове с гръцко население започват бунтове - най-силни са в Станимака, Варна, където се води картечна битка за и около църквата Свети Николай в центъра на града с базуки и снайперисти, и най-много в Анхиало.

А това с базуките и снайперистите направо не е за коментиране.

Вярно е това в края, че след размяната на население по Черноморието почти не остават гърци. Те се изселват и създават селища, които носят името на старото им местоживеене по Черноморието, но с добавката "Нея", т.е. "Нови".

С пътеписите трябва да се подхожда внимателно, защото за западняците много често думата гърци е синоним на православни, а не на етнос.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

На прима виста - 19 в. Варна беше от 8 махали - 2 български, 2 турски, 2 гръцки, 1 еврейска и 1 гагаузка. Демек грубо към 25% българи. След освобождението разбира се започва рязко да нараства българското население в градовете и съответно гръците се изнасят.

А положението със Северното Черноморие (Северна Добруджа имам предвид) е още по-зле. Там българите също са малцинство, мнозинството са турците и татарите. Затова и през ПСВ Турция предявява териториални претенции към Сев. Добруджа и германците слагат кондоминиум м/у 4-те съюзници за да замразят проблема поне докато войната свърши.

Галахад - за първите градове ставаше въпрос горе. За да докажем, че Варненската култура е имала градове трябва да намерим следи от крепостни стени, или поне от централна цитадела.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Това меко казано не е така. Имаме от Варна най-старото злато. При Поморие по-старото селище е било между манастира и елинистичния полис в м. Палеокастро. Има си там типична могила-гробница. Там е намерен гробът и на тракийска жрица Лесескепра. Не е вярно, че по времето на пожара населението е било 100% гърци и фанариоти. Имало си е българска черква "Рождество на Пресвета Богородица", българско средно училище и гимназия. Гърците също са си имали отделно училище и гимназия и черквите Успение Богородично, "Св. Теодор", "Преображение" и "Архангелите". Манастирът е бил извън града. Гърците са били укрили оръжие в него, а не те самите да са се били укрили там. То е било взето, а проблемите са станали след това.

Във Варна в периода 1800-1830 се изселва най-вече гръцкото население начело с гръцкия владика, който проклел всички, които не искали да тръгнат за Русия. На тяхно място се заселили българи от селата.

А това с базуките и снайперистите направо не е за коментиране.

Вярно е това в края, че след размяната на население по Черноморието почти не остават гърци. Те се изселват и създават селища, които носят името на старото им местоживеене по Черноморието, но с добавката "Нея", т.е. "Нови".

С пътеписите трябва да се подхожда внимателно, защото за западняците много често думата гърци е синоним на православни, а не на етнос.

Не разбирам варненското злато какво общо има в случая. говорим за градската култура, иначе селища бол и в Джерман откриха и в Мурсалево от най-ранния неолит. В Поморие е възможно да е имало и българска махала, но нещата най-вероятно са както и по цялото Черноморие - българите в градовете не са повече от 10-20 процента. Фактът, че има четири гръцки църкви и само една българска е достатъчно показателен, църкви се строят на глава от населението. За Варна също не си прав, все пак старата част на града, която си е била де факто почти целия град, се нарича и днес Гръцката махала.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Може би. Но е по-вероятно и селището да е недалеч. Това за морето си беше чисто предположение. А думата "сигурно", изобщо не се вписва.

Все пак морето е на 5 км. езерото на 500м.

Езерото тогава е било сладководно. А археологическите разкопки говорят за култура и в Езерово, в обратната посока. Т.е. около езерото е по-вероятно.

http://amvarna.com/eindex.php?lang=1&lid=2&slid=&slid=1

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Между другото тогава Черно море все още е било вътрешно континентално сладководно езеро преди ок. 7000 г. Т.е. варненската култура трябва да е възникнала преди Босфора да се отвори. Така че некропола ще да е бил не на 5, а поне на 50 км от морето.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Ами смята се, че тази култура е загинала след покачване на водите на Черно море, в резултат на вливането на Средиземно в него. Но все пак това е само една хипотеза, не знам нито в коя година, нито дори в кое хилядолетие е станало това...в 6то ли, в 5то ли....Не е ясно.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Според хипотезата Райън-Питман "потопа" се случва ок. 5600 г. пр.н.е. Демек Варненската култура си е съществувала вече от векове. Може би част от нея лежи сега на дъното в нашите акватории и чака някой да се сети да изследва там.

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Всъщност да, не обърнах внимание че е не 5600 г. от сега, а от новата ера. Обикновено в сутринта след петък мислите са много мъгливи ;) Значи вече е било море. Разликата от Античността до днес в морското равнище е била около 15-ина м по-високо тогава, но Варненския бряг е висок, така че там едва ли картината е била по-различна от днешната.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Да, сутрините след петък са мъгливи, след Панорама с Бойко Василев петък вечер и аз съм разконцентриран.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Те работят в морето, но по-зле от мързелив българин.

В района, продължението на Провадийска река. Правят уж проучвания.

Иначе културата вероятно не е загинала, а само част от постройките и. Морето се е покачвало много време. Особено в района на Варна, където е ставало доста по-плавно.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребители

Не разбирам варненското злато какво общо има в случая. говорим за градската култура, иначе селища бол и в Джерман откриха и в Мурсалево от най-ранния неолит. В Поморие е възможно да е имало и българска махала, но нещата най-вероятно са както и по цялото Черноморие - българите в градовете не са повече от 10-20 процента. Фактът, че има четири гръцки църкви и само една българска е достатъчно показателен, църкви се строят на глава от населението. За Варна също не си прав, все пак старата част на града, която си е била де факто почти целия град, се нарича и днес Гръцката махала.

Какво разбираш под градска култура. Защото имаше един период, в който много наши села от градски тип станаха градове от селски тип? Темата е за етническия състав по Черноморието, което означава, че обхвата е малко по-голям от плажната ивица. В Поморие освен църква има също гимназия и училище, т.е. толкова, колкото имат и гърците. Българските черкви се правят след създаването на Екзархията, като почват да делят всичко. Разправиите довели до пожара са точно заради подялбата на останалите черкви и манастира. От четирите гръцки само две са били големи като българската. Другите са малки - не случайно сложих линкове да се види размера. Във Варна има Гръцка махала, ама в нея е арменската черква. Тъй че гърците там не са били съвсем гърци. Като си отишли в Гърция са направили нови села, а не градове. Та такава е била градската култура, която са имали и пренесли в Гърция.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Гърците са били градски хора в България, когато са отишли в Гърция, са се настанили в селата, опразнени от българите, такава е била спогодбата. Гражданите стават селяни, а селяните граждани.

Градска култура е много ясно какво е - сравни един град като Филипопол или Сердика с неолитните жилища в Стара Загора и ще разбереш какво е градска култура.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 седмици по-късно...
 • Модератор антропология

по от на ник. има нещо андартско в тая работа, политиката на балканските държави по това време е огледална. за да избегнат обвиненията в етнически чистки и разследванията, гърците организират някои андартски чети в...българия, от външни гърци, които след това пращат в македония, за да тероризират етническите българи; след изтеглянето си четите не се завръщат в гърция, което би разкрило ролята на гръцката държава, а в..българия, където турско или гръцко разследване ще е невъзможно. Турция пък организира андартските си чети в..айтоско, от български турци, които нелегално преминават в територията на турция, в източна тракия, където тероризират..българите в турция. Огледално, българия организира своите андарти в ...турската източна тракия, след което си затваря очите, когато те навлязат в..българия и с тях тероризира турското и гръцкото малцинство в българия. ОТ машинациите на държавите, които правят етнически чистки под прикритие, страдат сериозно всички малцинства, като опитите за разследване са невъзможни - извършителите идват и се връщат на "чужда територия", където юрисдикцията не важи. Изобщо не са рядкост и схватките между андартските чети, както и "смесени андарти" - примерно съвместни българо-помашки чети от беломорска тракия - тогава в рамките на турция, които атакуват гърците в...българия, с цел да ги принудят да имигрират; има и гротески като български андарти, които са платени от гърция да гонят българите от...гръцка територия; има и схватки между четите, както и обикновен бандитизъм. Сложно, като всяка страна обвинява останалите, но си организира четите на чужда територия. Ако някой е проследил завръщането на "гръцките андарти" от македония в анхиало, опитът да ги "накажат" е бил неизбежен. Така са проследени турските андарти до айтос и айтоско, след което са пратени чети, организирани в..турция, за да ги унищожат; . Това са малко известни и непопулярни неща в наши дни. Интересна тема, колективно замитана от историците на балканите заради непопулярността си.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...