Отиди на
Форум "Наука"

Трябва ли да приемаме антиоксиданти на всяка цена?


Last roman

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Особено, ако цената е повишен риск от рак?

Опит при мишки, с присадени човещки ракови клетки показва, че животинките, на които им се дават антиоксиданти към храната, получават метастази /ракови разсейки/ по-бързо от мишки, при които не получават добавки. Така че е възможно бумът на ракови заболявания в човешката популация да се дължи и на модата да приемаме 'превантивно' антиоксиданти:

http://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151014134537.htm

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител

Както обикновено и тук най-важна е дозата. Предозирането на антиоксидантите обръща въздействието им върху равновесните процеси и ги превръща в прооксиданти, така че и здрав човек може да си навреди с прекомерната им консумация. Това от общи съображения. А конкретно за статията, бих казал че антиоксидантите е добре известно че служат като средство за превенция на рака, не за неговото лечение. Приемането им в нужните дози е свързано с понижение на заболеваемостта от рак. Макар че при различните антоксиданти зависимостта е различна. Но веднъж активирал се рака, механизмите за лечението му нямат общо с антиоксидантната активност, напротив, някои противотуморни препарати действат като реактивните форми на кислорода, азота или хлора и по този начин антиоксидантите директно подтискат въздействието им върху туморните клетки. Така че въпроса е мнооого по-сложен от колкото си мислят хората. Да не говорим че вещества известни като антиоксиданти всъщност не са и въздействат по косвени механизми, зависещи от формата под която се приемат а не от тоталното им количество, което допълнително внася объркване. Селенът например всичко го знаят като антиоксидант. Да но той не е и всъщност е слаб прооксидант. Обаче негови съединения са част от ключови ензими създаващи антиоксидантната защита на организма. А някои негови форми имат изразена противотуморна активност, докато други нямат. И накрая получаваме една малка каша която едва сега започва да се разнищва. Това което знаем е че най-вероятно противотуморните свойства на някои селенови съединения, нямат общо с антиоксидантната защита, а с други функции на селенопротеините. 

Редактирано от angelmr
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Лошото е, че хранителните добавки на повечето компании явно се правят от хора без нужното биохимично или поне фармацевтично образование, защото в една капсула се набутват различни биологично активни вещества и минерали и наистина става малък буламач с претенции за панацея. Но тук контролът трябва да е на ниво, а не като у нас - през БАБХ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тенденцията с тези "добавки" е световна. За мен проблема е че това е бизнес направен с цел да се печелят пари, а не е общественополезна дейност извършвана с цел подобряване здравето на хората. За това се получават подобни изкривявания. И съществуват още от 19-ти век и неговите пътуващи търговци на панацеи, просто имената са сменени а бизнеса им е легализиран. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Понякога съм се чудил слагат ли във всяко хапче от витамин "С", витамин "С" ,или някои са пълни догоре, а в други хич няма.Не съм ги мерил дали някои са по тежки, но на близане не си личи колко витамин има в тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

за витамин С драма няма - суровината е евтина и се произвежда в големи количества /в Китай/. ;) Въпросът е че реално никой не контролира многото хранителни добавки на пазара. Проверки се правят само по сигнал.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Глобален Модератор

Учени съветват: Не харчете парите си за антиоксидантни хапчета

 

 

"Изследвания, проведени 90-те години на миналия век, установили, че хората, които редовно консумират богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци се разболяват по-рядко от рак, сърдечно-съдови заболявания, имат по-добро зрение в сравнение с хората, които ядат по-малко от тези храни. Останалото е медийна истерия и маркетинг."- казва Рос Померой (Steven Ross Pomeroy) в Real Clear Science.

В момента производството на антиоксидантни добавки е огромна многомилиардна индустрия, благодарение на неразумните потребители, които гълтат антиоксиданти като бонбони. 

1422522160_1_559x*.jpg

Свободните радикали

Нашето тяло е съставено от атоми. Всеки атом би трябвало да има пълен набор от електрони, но заради някои външни фактори като стрес, неправилно хранене, пушене или слънчевите ултравиолетови лъчи, както и вътрешни фактори като храносмилането, тези атоми понякога губят електрони и стават непълни. Тези нестабилни атоми се наричат свободни радикали. Те съдържат един или повече несдвоени електрони във външната си електронна обвивка като един свободен електрон заема сам атомната или молекулна орбитала.

Верижна реакция

Тези атоми с недостатъчен брой електрони, "търсят" друг електрон за да се допълнят и "крадат" електроните на друга близка молекула като впоследствие тази молекула се превръща в свободен радикал.

Свободните радикали предизвикват оксидативен стрес в нашата система. Ако видите как една ябълка става кафява като престои на въздух, това е израз на процеса окисляване. Нещо подобно се случва вътре в нашия организъм.

Окисляването

Окисляването е химическа реакция на прехвърляне на електрони от едно вещество към друго. Свободният кислород окислява въглеводороди, алкохоли, киселини, мазнини и други вещества в един верижен процес. Верижните реакции се осъществяват с участието на активни свободни радикали и активни кислородни форми с увеличаваща се скорост, те са автокаталитични. Това се дължи на образуването отново на свободни радикали от разлагането на междинните продукти.

Тези допълнителни свободни радикали в организма могат да увредят клетките. Така, въпреки че окислителните реакции са жизненоважни, те може да бъдат опасни.

Антиоксидантът (противо-окислител) е молекула, която може да забави или да предотврати окисляването на други молекули.

Добрите антиоксиданти

1422512446_3_559x*.jpgАнтиоксидантите прекъсват веригата на верижните реакции като реагират със свободните радикали и по този начин ги неутрализират. Така те предотвратяват окисляването на други молекули.

Вероятно знаете за витамин С, витамин Е, бета-каротин, селен, манган и коензим Q10 - всички те са антиоксиданти и неутрализират потенциално вредните свободни радикали. 

Самите организми са развили сложни антиоксидантни системи, които работят за да се предотврати увреждането на жизнено важни компоненти на клетката или явлението оксидативен стрес

Колкото повече антиоксиданти, толкова по-здрави? Не!

Доста е съблазнително с едно хапче да постигнем идеалното здраве, но нещата не са толкова прости.

1422486861_2_559x*.jpgВ малки количества оксидантите са необходими на организма, те помагат в борбата му с вредните бактерии, а големите дози антиоксиданти увеличават активността на раковите клетки.

Анализите показват, че при определени обстоятелства, антиоксидантите може всъщност да играят ролята на прооксиданти, т.е. обратното, на което се надяваме. Сред факторите, които определят как ще действат са химията на заобикалящата ги среда и количеството на присъстващите антиоксиданти.

Антиоксиданти се предписват при инсулт и невродегенеративни заболявания, но все още не е изяснено дали оксидативният стрес е причина или следствие от заболяването.

Други учени смятат, че оксидативният стрес може би не е толкова вреден, след като съществува естествено в организма.

"Оксидативният стрес е не само неизбежно събитие в здравата човешка клетка, но е и отговорен за функционирането на жизненоважни метаболитни процеси, като например инсулиновата сигнализация и производството на  еритропоетин," - пише екип от изследователи през 2012г.

Освен това, почти всички от предполагаемите ползи от антиоксиданти, оптимистично изтъквани преди десетилетия, не се оправдаха. Антиоксидантните добавки не подобряваткогнитивните функции или не намаляват риска от деменция. Има твърде малко, да не кажем, никакви доказателства, че те намаляват риска от рак и сърдечно-съдови заболявания.

Напротив, антиоксидантните добавки могат да нанесат повече вреда, отколкото полза. Учените били изненадани да открият едно малко, но забележимо увеличение на смъртността при продължително приемане на бета-каротин, витамин А и витамин Е.

Свръхконсумацията на добавки, особено на минерали и мастноразтворими витамини, които могат да се натрупват в организма, може да бъде опасна и трябва непременно да бъде консултирана с лекар.

През 2012 г., само в САЩ, индустрията на антиоксидантните добавки достигна $ 65.00 милиарда. Обществената мания, стигаща до истерия по антиоксидантите се случва въпреки предупрежденията на учените, че една диета, богата на плодове и зеленчуци, е напълно достатъчна. Научните доказателства сочат, че допълнителното приемане на антиоксиданти е напълно необосновано

Накратко - не харчете парите си излишно за хапчета.

 

Източници:

Why Science Is Anti-Antioxidant Supplements

The Danger of Over-Supplementation – With Flow Athletics Founder Gene Kobilansky

[Science Solitaire] The myth of antioxidant supplements

Ignore all that hype about antioxidant supplements: Why daily vitamin pills can INCREASE your risk of disease 

Антиоксиданты: что такое и как действуют

What are “Free Radicals” and “Antioxidants”?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...