Отиди на
Форум "Наука"

Седемте най-мистериозни открития на Земята


Recommended Posts

  • Потребители

 

Атлантида

snimka 7 Atlantis.jpg (600×620)

Изгубеният град на Атлантида,  е бил открит на Бахамските острови, гръцките острови, Куба и дори Япония, ако разбира се, вярваме на повечето твърдения..

Първо е описан от древногръцкия историк Платон през 360г. пр.н.е., митологичния остров се предполагаше, че е бил голяма военноморска сила, преди да потъне преди повече от 10 000 г.

Археолози обсъждат реалното историческо съществуване на острова. Но дори и без окончателно доказателство, Атлантида продължава да ангажира учени и любители.

 

Стоунхендж

snimka 6 Stonehenge.jpg (600×400)

Праисторическият паметник, известен като Стоунхендж е една от най-известните забележителности в света.

Пръстенът от мегалитни камъни е построен преди около 4000 години и е изключително майсторство на първобитните хора, които го изграждат. За съжаление това е и повечето от информацията, която учените знаят за него. Нито една от теориите за първоначалната цел на Стоунхендж, които варират от астрономическа обсерватория до религиозен храм на изцеление не може да бъде потвърдена напълно.

 

 

Капани за животни

snimka 5 Ancient Animal Traps.jpg (480×320)

Ниските каменни стени, кръстосващи пустините на Израел, Египет и Йордания са озадачили археолозите още през началото на 20-ти век, когато биват открити от преминаващи самолети.

Веригата от каменни стени, някои от които достигали до 64 км. Нарекли тези стени  „хвърчила“, защото от въздуха изглеждали точно така. Още преди 3000 г. пр.н.е са били изоставени от хората и не са се ползвали.

Благодарение на едно скорошно проучване вече имаме разяснение на въпроса, за какво са служели. Целта на хвърчилата е била да насочи дивите животни към малка яма, където лесно можели да бъдат убити на големи групи. Тази ефективна система предполага, че местните ловци са знаели повече за местната фауна и са се възползвали от това. Това показва, че предположението, че много по-късно човек стига до такива умения е грешно.

 

Механизма от Антикитера

snimka 4 Antikythera Mechanism.jpg (600×467)

Намерен в останките на потъналия гръцки кораб, който е бил на поне 2000 години, кръглият бронзов артефакт съдържа лабиринт от взаимно свързани механизми и тайнствени знаци, гравирани по цялата незакрита страна. Първоначално се е считал за вид навигационен уред за определяне на дължината и ширината в астрономията, но археолозите продължават да разкриват неговата употреба. Това, което се знае със сигурност е, че е бил сложен астрономически календар.

Това е най-сложното устройство, откривано в този период. 

 

Знаците в Наска

snimka 3 Nazca Lines.jpg (600×436)

От земната повърхност, знаците в Наска, Перу са нищо грандиозно. Въпреки че, те се виждат от въздуха, от където са били забелязани за пръв път от самолет през 1920-те и 30-те години.

Археолозите са съгласни за стотиците огромни фигури, започвайки от геометрични линии до сложни изображения на животни, растения и въображаеми фигури, направени преди повече от 2000 години от хора като инките в културата на Наска, които са преместили червените камъчета по повърхността, за да се покаже светлата страна на земята в техния избор за дизайн.

Това, което те са направили остава загадка, но подтиква теоретиците да мислят, че това са писти за извънземните или просто древна астрология. Археолозите казват, че по-скоро линиите са били ритуален метод за комуникация с божествата в Наска.

 

Пирамидите

snimka 2 Great Pyramids.jpg (600×454)

Дори информацията, която археолозите знаят за Великите пирамиди в Египет е изключително интересна, в очакване на нови открития и доказателства за тяхното съществуване.

Построени преди почти 5000 години в сегашен Кайро, сложния комплекс от три пирамиди, като най-голямата е Хеопсовата, издигната на това място, което е свидетелство за почит към древните египтяни към техните фараони и сложността на вярата им в задгробния живот.

Археолозите все още откриват нови тунели и шахти, изградени в пирамидите и продължават да търсят следи за това кой е построил тези велики паметници, как и защо, дори и днес.

 

Гьобекли Тепе

snimka 1 Gobekli Tepe.jpg (520×427)

Хората първо са се заселвали в постоянни градове, ферми, след това в построени храмове, в този ред като се започне през 8000 г. пр.н.е. но дали е така?

Изумително археологическо изследване, направено през 1994 г. в Гьобекли Тепе, селски район на Турция, раздуха тези хипотези, с което се предизвикаха нови въпроси за развитието на цивилизацията.

Съдържащо множество пръстени от огромни каменни колонии, издълбани със сцени на животни и срещи от десет хилядолетия преди Христа, Гьобекли Тепе е считано за най-старото място за поклонение в света. Но доказателства показват, че хората, които са го построили са били полуномадски ловци,  вероятно не разбирали от селско стопанство, което пък се е водело само пет века по-късно тук. Заради Гьобекли Тепе археолозите сега се питат кое се е появило първо. Дали строежи като този са довели до заселването или обратното, което ние винаги сме си мислили?

Източник: http://www.livescience.com/

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...