Отиди на
Форум "Наука"

Популяризиране на българската история


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Статия на нашия голям приятел Александър Стоянов. Прав е! 

Веднага бързам да предупредя да не изпадате в политика - тук нещата не са политически, а са насочени към събуждане на отговорните институции.

http://www.bulgarianhistory.org/mneniya/bulgaria-moia-zemia/

 

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Quote

Всичко това показва, че желание има, но то, уви, рядко съвпада с институциите, които по устав са предназначени да реализират подобни проекти. Нещо повече, нерядко научните ни среди гледат на такива инициативи като на аматьорски, несериозни пориви, които са вредни. И те действително са вредни, но не за науката и историята в България, а за феодоалностарческото (по Симеон Дянков) статукво, което е поставило развитието на българската наука в състояние на хибернация.

Едва ли работата "на парче" ще ни свърши работа. Но авторът е прав - няма кой друг освен нас самите да запознае света с нашата собствена история и визията, която ние имаме за нея. За да се случи това, трябва в "институциите" да работят хора със собствен поглед и мисъл, мъжество да ги отстояват, а не да се чудят от коя чужда директива - брюкселска, московска, турска да препишат нещо за 20 000 сребърника.

Редактирано от Пандора
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Удивително, но популяризирането на българските гледни точки винаги е силно неглижирано у нас. С изключение на няколко гласове като Симеон Радев и някакви усилия, започнали по средата на ПСВ, пропаганда на българската гледна точка няма. А,  и при Т.Живков, ама тогава имаше много лимити. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами то това си е заключената политическа тема. В основата е някакъв си филм излъчен по някаква си телевизия. Е, и? А Путин като поиска турците да направят "Света София" черква и като съществува международна организация с такава цел, в която участват много учени какво стана?!? Общо взето българските медии решиха да поразсеят българската публика с нещо незначително. Още повече, че във филма се казва едно, а родните медии ни обясняваха, че е казано друго.

Иначе заглавието няма особена връзка със съдържанието на статията. Общо взето се коментира някакъв филм, на който никой друг по света не е обърнал внимание освен в България. Изобщо не става ясно какво точно ще се популяризира и как? Защото се сещате, че имаше едни интересни тези тук как турците донесли цивилизацията на територията на днешна България, как простите българи ступали латинските цивилизатори и те не могли да ни поробят и цивилизоват и т.н. Не е ясно и как точно ще стане популяризирането. Може би примерно като държавата започне да дава едни пари на някого, за да разпространява гениалните тези, които споменах?!?

При такова заглавие би трябвало да има два основни аспекта. Едното какво ще се популяризира, за да се прецени дали то и сега не се "популяризира" в достатъчен обем, а и дали си струва такова нещо да се тиражира. И на второ място как ще бъде постигната набелязаната цел. Защото ако това си се прави по набелязания план, значи няма какво да се вайкаме. Ако е невъзможно или трябва друг план или други цели, защото иначе всичко се свежда до празни приказки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On Sunday, December 27, 2015 at 0:18, Пандора said:

Едва ли работата "на парче" ще ни свърши работа. Но авторът е прав - няма кой друг освен нас самите да запознае света с нашата собствена история и визията, която ние имаме за нея. За да се случи това, трябва в "институциите" да работят хора със собствен поглед и мисъл, мъжество да ги отстояват, а не да се чудят от коя чужда директива - брюкселска, московска, турска да препишат нещо за 20 000 сребърника.

Много точно Пандора! Но тези хора, дори работят по правила и в среда, които са да не кажа антибългарски, но поне възпрепятстващи развитието на България и българското. Като започнем от закона за БНБ, според който БНБ не е подчинена на никоя българска институция и свършим със забрана от най-високо равнище, конституцията, да имаме идеология. А идеологията идва от нашата визия за история (кои сме, идентичност) и бъдеще - какво се стремим да бъдем. Идеологията е транспортното средство за един народ от миналото към бъдещето.

Тъкмо позачетох малко за т.нар. "Български Хелзинкски Комитет". Нещо финансирано извън България и работещо крайноизбирателно и неблагоприятно за България. И с изключително влияние върху средата в българия, включително политическата. Толкова голямо, че е по-влиятелно от настроенията на хората. И се държи на медийна сянка, като за всичко се винят управниците. Така, че управниците се съобразяват повече с него, от колкото с народа.

И не е само това нпо. При нас държавата(от там и народа) се контролира от тези нпо-та и медиите, а не от управниците, които ние дефакто сме делегирали да ни представят и управляват в наше име.

От там нататък всички последствия за народ и държава. И доколкото държавата е самоорганизация на народа, хората, то в момента българите нямат държава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В известна степен е така. Но и от народа зависи да наложи своя интерес. Историята/като наука/ трябва да бъде подчинена на истината Не мисля обаче, че тя трябва да бъде подчинена на идеология или да произлиза от нея. Идеологиите и в бъдеще ще се менят, но не виждам какъв е проблемът да се казва максимално истината доколкото ни е известна. Бъдещето си можем да променим, но миналото да нагласяме е най-малкото глупава, защото винаги ще дойде мигът на истината. Конституцията е Обществен договор на две страни, едната от които е народът, /за което имам чуството че нашият народ дори и не подозира/ и като такава страна съзнателно трябва да наложи принципи, които да го защитават и развиват. И на мен съвременните явления не ми харесват, те не се случват само в България, а навсякъде. Дори ми се струва, че другаде са стигнали доста по-далеч. Смятам, че имаме възможност да пресечем това което не ни харесва и да строим на нова , чисто българска основа. Въпрос на осъзнаване, организация и въздействие.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...