Отиди на
Форум "Наука"

Тарантула


Apofis

Recommended Posts

  • Потребител

_1099917_tarantula_300.jpg

Много от огромните тропически паяци са тарантули. Приличат на същества от филм на ужасите!

Червенокраката тарантула е голяма колкото човешка длан. Този паяк има зловещ вид, но всущност е много плашлив. Вместо да тъче паяжина, той копае дупки и ги "тапицира" с копринени нишки. Скрива се в леговището си и дебне нищо не подозиращата плячка да се приближи, за да я нападне. Щом хване плячката, тарантулата и вкарва отрова, като я ухапва. После с мощните си челюсти я раздробява на ситни късчета, изплюва химическа субстанция, от която плячката става на каша, след което я изсмуква. Не изпадайте в паника! Няма хора, умрели от ухапване на тарантула. Изглежда така сякаш тарантулата има десет космати крака, но всъщност те са осем. Това животно принадлежи към групата на Паякообразните, които имат осем крака. Двете предни къси крачета, наречени сензори, служат за подушване, вкусване и осещане на околните предмети. Ако загуби някой от краката си, тарантулата няма причини за безпокойство, друг

израства на негово място.

Паякът осеща чрез космите на краката си, благодарение на които може да се движи, без да се блъска дори в непрогледен мрак. Използва тези косми и като оръжие. Когато някоя червенокрака тарантула е нападната, тя се наежва, за да покаже червената си четина, и започва да трие задните крака в тялото си - облак бодливи косми покрива муцуната на нападателя, които го ослепяват за кратко време.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител

Като дългогодишен терарист занимавал се с десетки видове паяци няма да коментирам, терминологията или никаквата информация в статията.

Ще изясна и погрешно даденото име "тарантула", което заедно с "паяк птицеяд" се използва масово.

В Европа се срещат представители на семейство Lycosidae, представители на това семейство се среща и у нас - Паяк вълк или странстващ паяк (Lycosa tarantula, L. voltuosa, L. singoriensis, L. pregrandis) . Тези паяци не плетат мрежи и живеят в дупки. В Италия въпросните "вълци"(Lycosa tarantula) се срещат даста нагъсто около град Таранто, и както се досещате оттам идва и "тарантула". Първите заселници в Южна Америка, видяли Avicularia avicularia и го свързали с родния голям космат паяк и го кръстили тарантула. Въпросните тарантули, които ние отглеждаме принадлежат към примитивните паяци (мигаломорфни), а вълците към същитнските.

От странстващите паяци идва и мита за танца тарантела. Ухапаният от европейската черна вдовица, род Latrodectus, е трябвало да танцува докато отровата излезе с потта. Естествено за ухапването е обвиняван големият Lycosa tarantula и никой не е подозирал малкото черно паяче с червени точки на корема.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 17 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...