Отиди на
Форум "Наука"

Древните хора са създали Сахара


Recommended Posts

  • Потребители

drevnite-hora-sa-syzdali-sahara-435866.p

Изглежда невъзможно да си представим днес, но там, където днес Сахара простира своите дюни преди няколко хиляди години е било огромна зелена площ с езера навсякъде. Водещ археолог издига хипотезата, че не друг, а хората са изиграли ключова роля в причиняването на бързите промени в екологията на региона, които са предизвикали спад на дъждовете, информира списание Обекти. Историята на превръщането на плодородните площи в пустиня може да ни даде ценно разбиране за начините, по които може да се борим с климатичните промени в бъдеще. Времето в Сахара преди около 11 000 години е било съвсем различно от днес и е било 10 пъти по-влажно. Този период е съвпаднал с миграцията на хората в областта, които са донесли със себе си и земеделието. Според Дейвид Райт от университета в Сеул именно ефекта от земеделците, които са отглеждали реколта в региона е предизвикал промяната на климата от влажен към сух. “По това време в Сахара е имало езера навсякъде и те ще съдържат следите от промяната на растителността. Ние трябва да пробием почвата до тях и да изследваме информацията за растителността, която се съдържа в леглата на езерата,” коментира той.

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/412396-древните-хора-са-създали-сахара.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Бая са се изсилили, ролята на хората доколкото въобще я има за това е в най-добрия случай микроскопична :animatedwink: Всички широки вътрешноконтинентални пространства отдалечени от мусоните рано или късно изсъхват, същото се случва и в Централните части на Азия, Австралия и Северна Америка. Същото се е случило и в централните части на Пангея преди да се разпадне.

Хора в Сахара има не отпреди 11 000 а от преди 100 000 г., но земеделието там се появява едва преди ок. 6000 г. в Египет от азия и тогава вече Сахара е била пустиня :animatedwink:
Напоследък има порой от такива смели сензационни теорийки (справка - темата за Егалитарната еволюция) където от десет кладенеца вода носят да доказват нещо, без въобще да взимат под внимание хронологията на събитията, а може пък и въобще да не я познават - важното е там да си нацвъкат статиите и да оберат дивидентите :animatedwink:

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...