Отиди на
Форум "Наука"

Древните гъби


Recommended Posts

 • Модератор Военно дело

Ето на каква статия попаднах и ми стана интересно. Може ли някой да даде малко повече информация за това?

Преди около 420 — 350 млн. години, когато растенията на Земята тъкмо са започвали да се оформят, заемайки своето място в еволюционния блок, а най-високите дървета са се извисявали на не повече от няколко метра нагоре, едни гигантски живи кули са властвали над света. Високи повече от 7 метра и широки около метър — древните гъби са били господарите на този нововъзникващ свят, съобщи още през 2007 г. National Geographic. Днес, тази теория получава своето потвърждение, след като учени най-сетне разбраха какво представляват огромните вкаменени структури, открити в Саудитска Арабия през далечната 1859 г.: гъби, пише изданието на Института „Смитсониън“, цитирано от факти.бг. Прототакситете — високи стъблени структури — са се извисявали и ширели по цялата земна повърхност, превръщайки Земята в декор от научнофантастичен филм. “6 метрова гъба би била твърде странна за модерния свят, но поне сме свикнали да виждаме значително по-високи дървета”, коментира геофизика Кевин Бойс от Чикагския университет в Илинойс. “Растенията по онова време са били високи само няколко метра, безгръбначните животни са били много малки и не е имало земни гръбначни животни”, обяснява той.“На фона на този „ливаден“ пейзаж, гигантските гъби са били още по-впечатляващи“, добавя Бойс. На вкаменелости, от тези древни организми, палеонтолозите започват да се натъкват често през последния век и половина, след като те са открити за първи път от канадски учени през 1859 г. Но въпреки записите и множеството изследвания, до сега никой не е бил в състояние да определи както всъщност представляват тези гигантски кули. През следващите 130 години, учените водят ожесточен дебат. Някои учени наричат Прототакситете лишеи, други ги определят като гъби, а трети продължавали да се придържат към теорията, че те са някакъв древен вид дърво. „Проблемът е, че когато погледнете отблизо в анатомията на тези организми, те не приличат на нищо познато. И тяхната същност винаги е предизвиквала емоционални спорове в научните среди“, казва Бойс, доцент по геофизични науки и шеф на комисията по еволюционна биология към Чикагския университет. "Всеки път, когато някой зачекваше темата, останалите скачаха срещу него с доводи като: „Как може да има лишеи/гъби високи повече от 7 метра!“, допълва той.

1491124942-top.jpg

1491124946-da13eea787bc2b2830c3cddee7824571.jpg

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

Напълно възможно, в края на периода Ордовик има голямо измиране на видове, поради неясни причини, мисля към 90% от видовото разнообразие се затрива. С изключение на гъбите - тогава те са в подем, особено в океаните, но и на сушата. Съответно всякакви вариации и размери са се развивали.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Би било много интересно. Но с какво са се хранили тия гъби гиганти ? Аз винаги съм си мислел че гъбите се хранят с органични отпадъци. от дънери и пънове на дървета до шума и конска тор. Те ползват чуждата готова органика от растения и животни и си хапват от нея ? 

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител
Преди 22 часа, Warlord said:

Напълно възможно, в края на периода Ордовик има голямо измиране на видове, поради неясни причини, мисля към 90% от видовото разнообразие се затрива. С изключение на гъбите - тогава те са в подем, особено в океаните, но и на сушата. Съответно всякакви вариации и размери са се развивали.

Мисля че голямото измиране е през Силур - третата епоха . Едно време Ордовик са го считали на първи етап на силур , но това е било много отдавна 1960 год. И още нещо интересно за силура. Той е относително много "къс" "само" около 20 милиона години. повечето епохи от камбрий до креда са по 50 милиона години ордовик само 20.  

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

Че може да има гъбища, може:

55262b966a5bfa933c83079991f8dcb3.jpg

И на мен ми стана интересно, но от краткото търсене по темата не намерих снимки от "гигантските сртуктури", но видях някои фосили.

Гъбите и днес властват над земята при това, според мен още по-впечатляващ начин: 

Както и да са еволюирали, дали са били по 7 метра, а после да са се "снишили", продължавайки настойчиво да затвърждават ролята си, резултатите са на лице.

Link to comment
Share on other sites

 • Потребител

За синхронизираното разлистване и цъфтеж на лалетата, примерно, те си взаимодействат по химичен път. Как точно това се изпълнява и може ли да се изпълни чрез мицела на гъбите?

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор
On 4/3/2017 at 23:29, Du6ko said:

Мисля че голямото измиране е през Силур - третата епоха . Едно време Ордовик са го считали на първи етап на силур , но това е било много отдавна 1960 год. И още нещо интересно за силура. Той е относително много "къс" "само" около 20 милиона години. повечето епохи от камбрий до креда са по 50 милиона години ордовик само 20.  

На границата между двата периода, но по-скоро в края на Ордовика (450-440 млн. назад) границата я слагат около 443 млн. Тогава измира разнообразието от безгръбначни в океаните, включително и доста едри екземпляри спрямо днешните ни представи за мекотели. А през силура се появяват първите гръбначни, както и първите риби с челюсти, тогава и живота изпълзява на сушата :animatedwink: 
Тъй че - кратък, но бурен. Ако 25 млн г. се считат за кратък период де.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

 • 8 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

Кислородът в земната атмосфера се е появил благодарение и на гъбите

 

Разрез на пласт вкаменено блато от периода девон с очертания на растения и гъби

Гъбите доставят фосфора за първите растения, необходим за фотосинтезата като по този начин са помогнали на растенията да напълнят с кислород атмосфера на Земята.

Проучването е публикувано в списание Philosophical Transactions B.

Първите едноклетъчни растения са живели в наситената с въглероден диоксид атмосфера на палеозоя. За да виреят са се нуждаели от фосфор, който не е било толкова лесно да се получи от околната среда, ако нямат корени, които да изсмукват  разтвори на соли от почвата, включително съдържащи фосфор. Но клетъчните растения не са имали корени. Съдейки по фосилите от растенията от девона, палеобиолозите са установили, че растенията от това време са живели в симбиоза с гъби, от които са получавали фосфор в замяна на свързан въглерод.

Земната атмосфера по време на появата на първите фотосинтезиращи растения на сушата е била много различна от съвременната. В нея е имала много въглероден диоксид - повече от 1100 ppm (сега концентрацията на CO2 е само 400 ppm, а еколозите смятат това ниво за опасно). Земните растения постепенно създават кислорода в атмосферата, подходящ за появата и развитието на животните - включително и на хората. Но сами растенията не биха могли да се справят - поне в началото, когато не са имали корени (първите растения сс били едноклетъчни и не са имали корени), за да абсорбират от почвата разтворените соли на фосфор-съдържащите киселини (а фосфорът е необходим за фотосинтезата).

По вкаменените отпечатъци от девонската флора палеобиолозите са установили, че растенията от онова време са живели в симбиоза с гъби. Особено много гъби са открити в вкаменелости в речните масиви вШотландия - тези находки са в  основата на хипотезата, че гъбите са играли важна роля в палеозойската екосистема.

Палеобиолози от Университета в Лийдс (Великобритания) измерват колебанията в концентрацията на СО2 и кислорода в контейнери с растения и различни видове съвременни симбиотични гъбички. След това, на базата на експерименталните данни, учените моделират промяната в състава на атмосферата на древната Земя и стигат до извода, че симбиозата на растения и гъби може да е оказала значително влияние върху образуването на съвременната земна атмосфера.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Kislorodat-v-zemnata-atmosfera-se-e-poiavil-blagodarenie-i-na-gabite_99777.html

Link to comment
Share on other sites

 • 11 месеца по късно...
 • Глобален Модератор

Long Before Trees Overtook the Land, Earth Was Covered by Giant Mushrooms

24 feet tall and three feet wide, these giant spires dotted the ancient landscape

Digging up a Prototaxites fossil
Digging up a Prototaxites fossil (University of Chicago)

from around 420 to 350 million years ago, when land plants were still the relatively new kids on the evolutionary block and “the tallest trees stood just a few feet high,” giant spires of life poked from the Earth. “The ancient organism boasted trunks up to 24 feet (8 meters) high and as wide as three feet (one meter),” said National Geographic in 2007. With the help of a fossil dug up in Saudi Arabia scientists finally figured out what the giant creature was: a fungus. (We think.)

 

The towering fungus spires would have stood out against a landscape scarce of such giants, said New Scientist in 2007.

“A 6-metre fungus would be odd enough in the modern world, but at least we are used to trees quite a bit bigger,” says Boyce. “Plants at that time were a few feet tall, invertebrate animals were small, and there were no terrestrial vertebrates. This fossil would have been all the more striking in such a diminutive landscape.”

Fossils of the organisms, known as Prototaxites, had peppered the paleontological findings of the past century and a half, ever since they were first discovered by a Canadian in 1859. But despite the fossil records, no one could figure out what the heck these giant spires were. The University of Chicago:

For the next 130 years, debate raged. Some scientists called Prototaxites a lichen, others a fungus, and still others clung to the notion that it was some kind of tree. “The problem is that when you look up close at the anatomy, it’s evocative of a lot of different things, but it’s diagnostic of nothing,” says Boyce, an associate professor in geophysical sciences and the Committee on Evolutionary Biology. “And it’s so damn big that when whenever someone says it’ssomething, everyone else’s hackles get up: ‘How could you have a lichen 20 feet tall?’”

That all changed in 2007 when a study came out that concluded the spires were a fungus, like a gigantic early mushroom.

But not everyone was sold on the idea that Prototaxites was an early fungus. No one’s questioning the spires’ existence—people just have trouble trying to imagine that such a huge structure could be a fungus. Researchers trying to refute the fungus idea thought that Prototaxites spires were gigantic mats of liverworts that had somehow rolled up. But in a follow-up study, the scientists who had proposed the fungus idea doubled down on their claim. So science is messy, and despite more than a century of digging, we still don’t really know, for sure, what these huge spires that dominated the ancient Earth really were.

But even though the spire-like mushrooms of yore—or whatever they were—are long gone, don’t feel too bad for funguskind. The largest organism on Earth, says ABC, is still a huge fungal mat, a single organism spread over 2,200 acres of forest in eastern Oregon.


Read more: https://www.smithsonianmag.com/smart-news/long-before-trees-overtook-the-land-earth-was-covered-by-giant-mushrooms-13709647/#WHlIgKvtUAte7Bhx.99
 

Link to comment
Share on other sites

 • Глобален Модератор

А кажете сега фантастичните картини от други планети по чудесните книжки от 20 век, не са ли реалистични?:))) 

 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...