Отиди на
Форум "Наука"

Разкрита е една от тайните на успеха на протоиндоевропейците от Ямна


Recommended Posts

  • Модератор антропология

Двукамерният ум.

Разкрита е една от тайните на успеха на протоиндоевропейците от Ямна - доброто им здраве, дължащо се на нисък генетичен товар (http://www.biorxiv.org/content/early/2017/06/02/145193…). Обаче въпреки ниския им товар, според Омир, Ахил чува гласове, има периоди на некотролируема ярост и изпада в манийни състояния на бяс, продължаващи цяла година. Изглежда така, сякаш двете мозъчни полукълба на индоевропейците не комуникират помежду си през бронзовата епоха, за разлика от сега. В същото време, изследването, публикувано вчера, показва, че те са с нулев генетичен товар и чудесно здраве.

От всички изследвани популации - антични, палеоантични и съвременни, пасторалистите от Ямна са с най-малък генетичен товар. Което е - геномите им са с най-малко мутации. Нулево генетично предразположение към ракови заболявания, нулево предразположение към гастроинтестинални, перидеднтални, нулево предразположение към диабети, затлъстявания и остеопорози. Това предполага чудесно здраве. В сравнение с тях, ловци събирачи, неолитни фермери или неандерталците отпреди 50 хил г. са като ходещи болници, според изследването. 97% от тях имат генетична предиспозиция към нещо, да го кажем меко, повече от лошо.
Комплексни черти като ръст и интелигентност са продукт на работата на стотици гени едновременно и са в директна зависимост от генетичния товар на индивида. Колкото по-висок, толкова по-лош ефектът на товара върху тези черти. Пасторалистите от Ямна са късметлии с почти нулевия си товар и народите от групата са с ярки траектории през хилядолетията - като траекториите на метеори. Хората от Ямна обаче сигурно са били нещо съвсем специално, може би съвършенното човешко същество, Сапиенс такъв, какъвто трябва да бъде?Съвършенният войник, общественик и мислител?

Кой знае. За наш късмет, в анахронизмите от бронзовата епоха, с които Омир е напълнил Илиадата си, можем евентуално да видим тези човешки същества, с нулев генетичен товар, отвътре. Ахил е съвършенният войник, наистина - такъв, какъвто бихме си представили да бъде човек снулев генетичен товар, без нито един генен дефект. Обаче има няколко проблема. Ахил чува гласове, предполагаемо от богове и богини. Тези гласове обикновено му казват "убий тоя, той те мрази" и убий оня, той ти е враг", което не е добра отправна точка за преглед от психиатър, даго кажем така, или с други думи, ако живееше в наши дни, Ахил не би излязъл от лудницата въпреки нулевия си генетичен товар, установен от изследването. Ахил има проблем и с управлението на гнева си - "музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев, що много беди на ахейци донесе" - Ахил изпада в манийни състояния на неконтролируем боен бяс, който в един от случаите го държи цяла година - освен биполярен, на съвременния човек ахил би изглеждал и маниен. Сега да ги подредим:чува гласове, страда от неконтролируеми изблици на гняв, биполярен е и има манийна психоза. Еволюционните психолози отдавна са го забелязали и популярната теория беше, че хората от бронзовата епоха са с различно устроен ум от нашия - с двукамерен ум, тоест двете мозъчни полукълба на мъжете ахейски и ахил през бронзовата нямат връзка помежду си, за разлика от наши дни, поради което умът им е двукамерен - Ахил чува собствените си мисли, но не ги разпознава като собствени, те са от друга камера на ума му до която той няма достъп и затова мисли, че му говорят боговете. Хипотетично, предположението беше, че мозъкът на хората от бронзовата епоха е двукамерен ис лоша връзка между двете полукълба, поради което и психичните особености на Ахил, който в крайна сметка кара предимно на гръбначен мозък, особено в битките, а през останалото време чува гласове или просто му се *бе, като в случая с Бризеида.
Изследването на античните геноми на индоевропеййците от бронзовата епоха обаче показва нещо странно - на теория, те би трябвало да са в изключитело добро здраве, като мислители-супермени. Генетичният им товар е почти нулев.
Този нулев генетичен товар обаче може би е и проблем за носителя си.
Геномите ни са конструирани така, че да правят корекции на хипотетичен генетичен товар, т.е. по-лошата работа на определени части от генома ни е предвидена от природата до степен да имаме вградени инструменти за корекция, пак генетични. Освен това природата е предопределила да изпадаме в покой от време на време, да минаваме на по-бавни житейски обороти понякога, или просто да спим по 8 часа на всеки 24, за да предпазим мозъка си - и психиката си - от прегряване или вманиачаване на дадена тема. Възможно е - при хора с нулев генетичен товар като Ахил и пасторалистите от ямна, мозъците и мускулите им да работят над нивото, на което да са проектирани да издържат. Отново, ние сме *предвидени* да имаме генетичен товар. Той е лошо нещо за ума, ръста и физическото здраве, тъй като ограничава съществено и трите, поради което съществуват корективни механизми и неща като почивка, слабо представяне и сън. Ако обаче липсват генетични дефекти, които да го ограничават, мозъкът ни ще е като автомобил по нанадолнище, което не свършва - скоростта му ще се увеличава, докато гумите не се запалят - те не са предвидени за такова продължително ускорение. И автомобилът ще изгори като метеор.Разбира се, по-добре да изгориш бързо с висок пламък и всички да те видят, отколкото да тлееш с десетки години без никой да те забележи, или поне така отговорил Ахил на майка си Тетида, когато му задала въпроса кое от двете предпочита.

Редактирано от Южняк
редакция.
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

 

Постингът беше полушеговит, но не и информацията. Погледнете къде е 50%-я процент сега и къде са тия от Ямна (зелената линия) по отношение на останалите групи. Предразположението им към канцерогенни, мускулни и гасртоинтестинални буквално кърти мивки -почти нула. Отвратително здрави.

 

 

genhealth.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно, имаше някъде за денталните проблеми на ямна, процента на кариеси беше 0,1% 

Иначе боиния бяс освен при европейците май не се среща другаде или поне не в тази форма. Май това е една от причините за феноменалния им успех.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Това с ахил и бойния му бяс винаги  ми е било забавно. Ако четем омир при него се случва естествено, без да се дрогира, индоариите от същата епоха обаче използват стимуланти за да индуцират състоянието (ефедра и аманита мускария, евентуално), берсерките също използват субстанции за да се докарат до берсерки преди бой, американската армия в наши дни ползваше амфетамини със същата цел - да се докара до боен бяс подпреди 2 години. Сега спряха амфетамините и ползват едно друго нещо, от подобен клас, което ползва и френската армия. ИСИС полозват каптагон, по слухове, а наркобароните в лат америка се друсат с кокаин - пак със същата цел. Ахила Пелеев, в наши дни:

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, за берсреките доказаха, че не е вярно. Нищо не са пили. По скоро като състояние на ума. В късните векове когато ги забраняват се оказват цели семейства и родове. За траките например се знае, преди битка са започвали с диви викове и така са изпадали, в ярост. Даже познавам такъв човек, вярно момиче е, но нищо не я спира. То затова и има три развода. Мъжете ги е страх от нея.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

може и да си прав, нямам представа. Да,бесите. Но може и Омир да не ни казва чак всичко за Ахил.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 минути, Южняк said:

може и да си прав, нямам представа. Да,бесите. Но може и Омир да не ни казва чак всичко за Ахил.

Ами има го сред сармати или по-точно роксолани.общо взето навсякъде. Докато в Азия, например японците се възпитава, с бушидо и тренировки.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Южняк, дали това за което пишеш може да има нещо общо с  мистериите на последните открития. Лазаридис твърди, че индоариите не са наследници на хората от Андроново и Синтаща, а на хора с геном по-близък до по-старата  Ямна.  Т.е. в индоариите не участва компонента на европейските фермери, който присъства в Андроново. За скитите твърди същото. Т.е., че не приличат на предхождащите ги култури Струбна и Андроново, а  на по-старите Ямна и Афанасиево където липсва този компонент на европейските фермери.

Или както казваш Ямна са отвратително здрави, но това има и обратна страна. Кръстосването на Ямна с европейските фермери е успешно за популациите в Европа, но същата комбинация  в Азия  (Адроново и Синтаща) по някаква причина "изгаря" и не оставя кой знае колко наследници. Обратно, кръстосването на Ямна със северно и източноазиатци е успешно в степите, но "изгаря" в Европа - скити, сърмати, унгарци, кумани и т.н. също не оставят значително наследство.

Редактирано от Atom
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Atom, първо извинения, че не изрових генома от желязната епоха. Ако ти се търси виж в плота от изследването на балк. дна, но първо намери датировките на представените образци, тоя е от 500 г. пр. Х. и виж къде са го сложли. Ако не, ще пиша, когато мога.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 16 минути, Южняк said:

Atom, първо извинения, че не изрових генома от желязната епоха. Ако ти се търси виж в плота от изследването на балк. дна, но първо намери датировките на представените образци, тоя е от 500 г. пр. Х. и виж къде са го сложли. Ако не, ще пиша, когато мога.

Няма проблем, намерих го. Благодаря ти, че сподели, че е публикуван, от там-нататък всичко се намира. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Булгароид, преди време бях обърнал вниманието на Г, Кокрън, антрополог от Юта с огромно чувство за хумор и огромен интелект, (първи заподозря, че пасторалистите от ямна са с нисък генетичен товар), върху  това, че ахил чува гласове и се държи сякаш е с манийна психоза ;

и го попитах според него на кое от двете се дължи - на специално обучение подобно на японското бушидо, което да индуцира такова поведение, или на особености на генетичния товар на ахил.

Първата реакция на Кокрън беше - "ами то така става, като смесиш човешки гени с божествени".

Втората му реакция, след кратък размисъл, беше - "а, на такъв въпрос би могъл да отговори само Димезил, който е бил на нещо по-силно, отколкото съм аз в момента"

Третата, след още 2-3 минути: "абе което и от двете да е, по-добре изгори, за да светиш, отколкото да тлееш тихо с години"

Мисълта ми е, на въпросите, които ти и Атом (си) задавате тука, простосмъртен  не може да им отговори. Освен Димезил, да кажем.

Но с последната си реплика Кокрън имаше предвид нещо от сорта на това, което написах в ъв входния си постинг - ахил е с нисък генетичен товар и поведението му не се дължи на лудост - дори това поведение в крайна сметка да го води до бързо изхабяване и край, ниският генетичен товар е за предпочитане пред високия.

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Когато излезе голямото изследване и книгата за ямна, аз седнах и я прочетох ( или бях легнал не помня) :animatedwink: Та там пишеше сега се сещам, ямниците са живели хиляда години в степите без да се променят. Живеели са бързо,женели се рано и умирали млади. Та този процес дали влияе за изчистване на генетичния товар ? 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология
Преди 15 минути, bulgaroid said:

Когато излезе голямото изследване и книгата за ямна, аз седнах и я прочетох ( или бях легнал не помня) :animatedwink: Та там пишеше сега се сещам, ямниците са живели хиляда години в степите без да се променят. Живеели са бързо,женели се рано и умирали млади. Та този процес дали влияе за изчистване на генетичния товар ? 

Коя книга?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор антропология

Да, влияе. Всичкото, което написа. + бракове извън рода и фамилията, + отсъствието на фактори, които водят до деградация и грешки при копирането на днк (топлина, слънчева радиация или просто радиация...)

 

Редактирано от Южняк
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, Южняк said:

Коя книга?

 

 Дейвид Антъни, The Horse, The Wheel, and Language: How Bronze-Age Riders From the Eurasian Steppes Shaped the Modern World

http://bookre.org/reader?file=712762

Много е добра

 

Редактирано от bulgaroid
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 6 часа, bulgaroid said:

Е, за берсреките доказаха, че не е вярно. Нищо не са пили. По скоро като състояние на ума. В късните векове когато ги забраняват се оказват цели семейства и родове. За траките например се знае, преди битка са започвали с диви викове и така са изпадали, в ярост. Даже познавам такъв човек, вярно момиче е, но нищо не я спира. То затова и има три развода. Мъжете ги е страх от нея.

не случайно в Исландия наричат мухоморката - берсеркова гъба. Друсането е черта на всички примати.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, Last roman said:

не случайно в Исландия наричат мухоморката - берсеркова гъба. Друсането е черта на всички примати.

Де, да знам по книгите пише друго ама нищо чудно някой несъзнателни елементи да са подрусвали. Въпроса е дали са можели без да друсат? 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

трудно е да се докараш до необуздан бяс, освен ако нямаш сериозна причина да мразиш тези отсреща /убили са семейството ти или са разорили собствеността ти/ или имаш психически отклонения. Но когато си под въздействия на психостимуланти и /или алкохол всякакви морални задръжки и инстинкти за самосъхранение отпадат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 50 минути, Last roman said:

не случайно в Исландия наричат мухоморката - берсеркова гъба. Друсането е черта на всички примати.

Чел съм, че видяли елените да рупат мухоморки, опитали и така възникнала скандинавската митология (за нея не може да отречете, че е нужен наркотичен кик за да се съчини), мъ не знам дали е вярно.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 20 минути, Last roman said:

трудно е да се докараш до необуздан бяс, освен ако нямаш сериозна причина да мразиш тези отсреща /убили са семейството ти или са разорили собствеността ти/ или имаш психически отклонения. Но когато си под въздействия на психостимуланти и /или алкохол всякакви морални задръжки и инстинкти за самосъхранение отпадат.

Трябва само да се отпуснеш и да не мислиш, отдай се на тъмната страна:af:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...