Отиди на
Форум "Наука"

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923 г., уреждащ границите с България и Гърция


Recommended Posts

  • Администратор

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923 г., уреждащ границите с България и Гърция

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923 г., уреждащ границите с България и Гърция

© Reuters


Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в интервю за гръцки вестник точно преди започналото днес негово историческо посещение в Гърция, че трябва да се ревизира Договора от Лозана, с който през 1923 г. се уреждат множество въпроси, включително границите на новата Турска република с Гърция, България, в Близкия изток и статутът на Проливите.

 

Той е правил подобни изявления през септември на 2016 г., но пред свои симпатизанти. Сега го казва във връзка с първото посещение на турски държавен глава в Гърция от 65 години насам, по време на което ще гостува и в Комотини (известен в България още като Гюмюрджина) в Източна Гърция, където има мюсюлманско население.

 

Думите му веднага бяха отхвърлени от президента Прокопис Павлопулос. "Лозанският договор определя територията и суверенитета на Гърция и Европейския съюз и не подлежи на предоговаряне. В него няма недостатъци, не се нуждае от преразглеждане или обновяване", каза той по време на срещата си с Ердоган.

 
 

Турският президент заяви, че защитата правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара. Мюсюлманите, живеещи в граничния район Западна Тракия, не могат да избират свой Главен мюфтия, докато християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това означава, че Лозанският договор не се прилага справедливо, цитира думите му "Ройтерс".

 

"Как може да твърдим, че Лозанският договор е в сила? В този смисъл Лозана не действа. Трябва да докажем, че Лозанският договор е приложим, като направим това" (бел.ред. - разрешим проблема).

 

В напрегната размяна на реплrки с Павлопулос той каза също, че Гърция не би влязла в НАТО без подкрепата на Турция.

 

 

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923 г., уреждащ границите с България и Гърция

 

 

Какво точно каза турският президент

 

В интервю за в."Катимерини" Ердоган бе попитан какво по-точно има предвид, когато говори за ревизия на договора, включва ли това промяна на граници и как това се отнася до Гърция и другите райони, засегнати от него. "Преди всичко, Лозанският договор обхваща не само Гърция, но и целия район и само заради това мисля, че с времето всички договори се нуждаят от ревизия. В светлината на последните събития Договорът от Лозана се нуждае от ревизия - не само за Турция, но и за Гърция."

 

След това той обяснява, че подобен процес може да е от взаимна полза, "но, разбира се, има хора, които не разбират за какво изобщо става дума". "Тези хора не знаят достатъчно какви са последиците от Лозанския договор, но веднага ме обвиняват и търсят друг смисъл зад изявленията ми, а зад тях няма нищо скрито."

 

Ердоган обяснява, че не иска да навлиза в подробности, но причината да говори за ревизия е, че "продължават разговори за островите и други въпроси и само заради едно събитие нещата се усложниха. Мисля, че това е нещо, което трябва да преодолеем в едно такова обширно море като Егейско. Търговски и туристически кораби трябва да плават без проблеми. Трябва да преодолеем всякакво усложняване."

 

Подобни преговори няма да са балансирани, защото в речта си миналата година казахте, че Анкара съжалява, че с Лозанския договор е предала определени острови на Гърция, докато в същото време Атина не иска нищо, пита "Катимерини".

 

"Не си спомням изчяло тази реч", отвръща Ердоган. "Когато говоря за ревизия, имам предвид дискутиране по всички въпроси - от А до Я. Гърция може да не се чувства комфортно по някои въпроси, с някои условия, но можем да седнем и да разговаряме. Има и много кризи, които досега можеше да бъдат уредени. (...) Това е много важно за бъдещето на страните ни - можем да уредим споровете си като разговаряме."

 

 

Ердоган поиска ревизия на договор от 1923 г., уреждащ границите с България и Гърция

© Reuters

 

 

Турският президент не посочва в какъв формат си представя ревизията на международно споразумение, по което страна са няколко държави, включително Великобритания, Италия, Румъния, Сърбия и Япония. Текстът, с който понякога се урежда положение, съществуващо фактически от десетилетия, формално определя границите на Турската република след разпадането на Османската империя. Това включва и българо-турската граница, макар България да не е страна по договора.

 

Запитан как си представя на теория уреждането на споровете в Егейско море, Ердоган отговаря, че двете страни могат да дадат начало на такъв процес и обяснява: "Имаме проблеми с очертаването на въздушното пространство, морските граници и континенталния шелф. Има определени проблеми, които лесно може да бъдат преодолени, включително с взаимни отстъпки." Той обяснява, че Турция не е съгласна със съществуващото положение около границите на териториалните води и въздушното пространство, защото това създава проблеми за турските кораби, а бойните и гражданските самолети не бива да са заплаха един за друг.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/12/07/3092882_erdogan_poiska_reviziia_na_dogovor_ot_1923_g_urejdasht/?ref=home_mainStory

    Link to comment
    Share on other sites

    • Потребители
    On 12/7/2017 at 16:53, Р. Теодосиев said:

    Имаме проблеми с очертаването на въздушното пространство, морските граници и континенталния шелф

     

    On 12/7/2017 at 16:53, Р. Теодосиев said:

    Турският президент заяви, че защитата правата на етническите турци в Гърция е приоритет за Анкара. Мюсюлманите, живеещи в граничния район Западна Тракия, не могат да избират свой Главен мюфтия, докато християнските общности в Турция свободно избират свои патриарси, а това означава, че Лозанският договор не се прилага справедливо, цитира думите му "Ройтерс".

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • Потребител

    Да, наистина е интересно. Но старата максима гласи: когато искаш да уредиш вътрешните си проблеми, си създаваш външни :)  . Въпроса е има ли и какви са му вътрешните проблеми на Ердоган, защото това е една премерена провокация. Обаче има истина в териториалните претенции на Ердоган. Не става въпрос обаче за Гърция и България, членове на НАТО и ЕС. Териториални претенции към тях са не само абсурдни (което не е аргумент за Ердоган), а съвсем нереални. Не така стои въпроса за претенции към териториите на Ирак и Сирия. Това най-малкото значи, че ако ще се прекроява картата със създаване на някакъв независим Кюрдистан, Турция ще си иска дял. Обаче, това ми се струва, ако не невъзможно, то много трудно постижимо. Но тогава Ердоган ще изтъргува претенциите си или с/у обуздаване на кюрдите извън турската територия или с/у директно обещание, че на кюрдите няма да бъде дадена независимост. Разширение на Турция ще предизвика трус във взаимоотношенията Турция-Иран, освен маса други усложнения, с Израел с арабите и затова го считам за невъзможно, но втората версия си е напълно възможна.

    Link to comment
    Share on other sites

    • Потребител

    Какви лииииииии? Човек Ти на коя планета си? Изби /арестува горният слой на солдатеската, учителите, политиците/ въобще голямата част от интелигенцията. Остава простият народ на който може да се базира...С какво ли? Почна да въвежда разни исламски глупости и.....и трябва да намери външен враг или проблема с която всеки един патриот кебабчия турчин от Германия до Италия от Унгария до Англия, САЩ може да се мобилизира това е национализмът , ревизионизмът....

    И незнаеш    ".....има ли и какви са му вътрешните проблеми на Ердоган......"

     

     

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • Потребител

    Здрасти Скуби :animatedwink: . Бърз, прям и напорист - както едно време :) . Аз имах предвид вътрешни проблеми при тези дето го подкрепят, тези са неизвестни. Поне за мен. А тези проблеми за които пишеш ти, не са проблеми, щото ги няма или са в затвора. Де що има опозиция на партията му извън страната и затвора е доста поуплашена, ако е останала такава. Това бе и целта на занятието, да остане само простия народ, който мрази да мисли, особено, ако алъш-вериша му върви някак си. В интерес на истината говорил съм с доста турци (не български) и всички до един са против него с изключение на една туркиня с холандски паспорт родена тук, но като холандка и отрасла в Ниските земи. Но тя бе и с/у ЕС. Мобилизацията на диаспората безспорно е възможна цел, но не мисля, че е главната, щото той и без това си има тези гласове, т.е. по-голямата им част. Страната му е под ботуш поне от сведенията с които разполагаме. Мен ми е чудно с каква лекота обезоръжи армията и то в страна където нач. Ген. Щаба е 3-тата или 4-тата персона в страната по конституция. Катко тогава писах (не тук, че клуба го нямаше): Военен преврат в Турция не е новина, новина е, че не е успял. 

    Link to comment
    Share on other sites

    • Потребители
    Преди 15 часа, Skubi said:

    Изби /арестува горният слой на солдатеската, учителите, политиците/ въобще голямата част от интелигенцията. Остава простият народ на който може да се базира...

    Не ги мисли турците, тяхният национализъм работи в тяхна полза икономически и стопански.. Ергоган може да е Делия, но не посегна на индисутриалците, средната и дребната класа.

    Гле'й какво става в България. Нашата интелигенция беше ликвидирана в 1944 година, Бяха ликвидирани индустриалците, средната и дребна класа преприемачи и селячеството. През следващите години 45 имахме послушна и вярна номеклатура, командвана от неграмотни селяни, криминални престъпници и психопати  с благословията на Москва, Тази номенклатура, нейните издънки и отрочета днес държи икономическата власт (тя никога не я е изпускала дори с цената на "пребоядискването"), и е продължава да е вярна на господарите си от Москва. Народът вика да живее, и тъне в мизерия.   

    http://pik.bg/само-в-пик-tv-антон-тодоров-проговаря-пред-медията-ни-корнелия-нинова-е-купила-акции-от-те-news709553.html

    http://pik.bg/извънредно-в-пик-десислава-атанасова-изобличи-корнелия-нинова-в-нова-лъжа-и-се-закани-да-я-news709956.html

     

    Link to comment
    Share on other sites

    • Потребители

    PS

    Скуби, това дето се мъчим да го анализираме Ердоган, не е толкова проста робота , не става приказката "с едни кебачии".

    AKP е светска партия -консевратори са, не знам защо се мисли от хората че е ислямистка..(забравих че си в Орбанов-о)

    Националисти  бяха кемалистите. Не знам защо народът у нас толкова ги харесва?, Кемализмът прилича много италианския  фашизъм - той една тоталитарна икономическа и политическа доктрина.

    Та, трендът на национализма започна да спада когато AKP ( партията на Ергоган) взе властта, и Турция започна да се европеизира и отваря към света, До преди по-малко 2 години Турция водеше проевропейка политика и се беше се отказала от някои от силовите мерки и методи на кемалистите за решавана на националните си проблеми - дадоха се и някои права на кюрдите по време на управлениетои на АКП, (помним кемалистите как преследваха и подтискаха кюрдите) . А доктирана на "меката сила" (на дипломацията), това е т.н "неоосманизъм", е връх в тази политика..

    Вече играта е друга и Ердоган играе "твърдо" във всичко, като диктатор, Освен той се задържа и заради подкрепата на националистите в неговататата партия ( в неговата партия се вляха хора от партията на националистите),
    Подобно нещо може да се случи с ГЕРБ в бъдеще- в него да се влеят /влезнатат хора от ПФ и ВМРО с по-националистични виждания.

    Защо казвам че "Делия",- защото вече се откъснал от реалността, Годините не му прощават и смята че с "игра ва банк" може да печели навсякъде.
    Гръцкият президент който е юрист (а такааааа, а нашият селски палячо е креатура на Нинова и Решетников. т.е. е московска креатура) обаче веднага го отряза.

     

    Редактирано от nik1
    • Харесва ми! 2
    Link to comment
    Share on other sites

    За нас

    "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

    За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

    Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

    Дари

     

     

    За контакти:

    ×
    ×
    • Create New...