Отиди на
Форум "Наука"

Митовете за и около Истанбулската конвенция.


Recommended Posts

  • Потребител

Тъй като, тази тема (конвенцията) вълнува БГ обществото, както това и на фБГН, редно е да има и такава тема.

Мит №1: Брюксел (т.е.) Европейския Съюз ни натиска да приемем неговата конвенция.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието и домашното насилие, приета в Истанбул на 11.05.2011г. е акт не на ЕС и Брюксел, а на Съвета на Европа, чието седалище е в Страсбург. Двете организации може да имат общ флаг и химн, но са различни. За разлика от ЕС, СЕ няма право да създава закони. Официалните езици са английския и френския, а помощни - италиански, немски и руски (няма български). 

Мит №2: Джендър е пол, който всеки може да си смени. 

Поняието джендър е формулирано в т.3, пт.В:

Глава I. Член 3. Подточка В: "„пол (gender)“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;"

Накратко в определени общества в определени времена е имало и има социални роли и/или стереотипи, които са се смятали за изключителна привилегия на мъжете и жените. Войниците за мъжете и мед. сестрите за жените. Но ролите могат да се сменят. Примерно в началото на миналия век освен, че жените не са могли да гласуват е било нетипично да се занимават с наука (това нали беше научен форум :animatedwink: ), но Мария Склодовска - Кюри разчупва този стереотип не без помощта на мъжа си и Анри Бекерел.

Мит №3: Брюксел, т.е. Страсбург де, иска от нас да си изкореним ВСИЧКИ традиции!

Глава III. Член 12. Подточка А: Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на промени в социалните и културни модели на поведение на жените и мъжете с цел изкореняване на предрасъдъци, обичаи, традиции и всякакви други практики, основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипните роли на мъжете и жените.

Написано е кратко и ясно!:.... основани на идеята за малоценност на жените или на стереотипните роли на мъжете и жените.

Мит №4: Искат да влязат в градините и даскалата и да объркват децата ни с цел да си променят джендъра, бе биологичния си пол! 

Глава III. Член 14. Точка 1: "Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."

Нищо такова няма тук! Просто на необходимите нива, децата трябва да се възпитават и учат, че физическата сила, която момчетата и мъжете имат повече, не значи, че трябва да употребяват насилие над по-слабия физически женски пол. Независимо дали се изразява в скубене и дърпане на плитки или шамари и чупене на крайници. Означава също, че жените могат (ако искат) да учат, да стават войници, да получават равно заплащане при равно положен труд с мъжете. Между другото наградните фондове в тениса вече са изравнени за турнирите включени в Големия Шлем (където участват по едно и също време и на едно място и мъже и жени), АО (австрейлиан оупън) беше май първия, които го направи. 

Мит №5: Ще ни налазят всякакви НПО-та за да дърпат децата към 'джендър обществата'.

Глава III. Член 14. Точка 2: "Страните предприемат необходимите мерки за насърчаване на посочените в параграф 1 принципи в неформалните образователни структури, както и в спортни, културни и развлекателни структури и в медиите."

Нищо подобно! Насърчават се неформалните образователни структури да прокламират равенството между половете и ненасилието над жени, девойки и момичета, както и такова в семейството. Какво лошо има? В БГ, именно НПО-тата подсигуряват подслон на малтретирани семейни жени. Държавата не може да и го осигури. А тук става въпрос за обучение. Но не на това: 'ти си имаш пишка, ама ако искаш можеш да си сложиш рокля и да гледаш момичетата в дамската тоалетна'!

Забележка! GREVIO не е НПО, а е инструмент създаден от СЕ, за наблюдение дали се спазват правилата и членовете на Конвенцията, която е приета от дадената д-ва. 

Мит №6: Ще ни налазят от всички страни ирански и други травестити, транс джендъри, крос дресъри и всек'ви орто, пара и мета диванета!

Глава VII — Миграция и убежище. Член 60 - Молби за убежище, основани на пола. Точка 2:"Страните осигуряват тълкуване,отчитащо особеностите на пола, на всяко от основанията на Конвенцията, а когато бъде установено, че преследването, от което се опасява лицето, е на едно или повече от тези основания, кандидатите следва да получават статут на бежанец съгласно съответните приложими инструменти."

Глава VII. Член 60. Точка 3: "Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки за разработване на отчитащи особеностите на пола процедури за приемане и служби за подкрепа на лицата, търсещи убежище, както и на насоки, свързани с пола, и процедури за убежище, отчитащи особеностите на пола, включително определяне на статут на бежанец и заявление за международна закрила."

Глава VII. Член 61 - Принцип за забрана на връщането: "Страните предприемат необходимите законодателни или други мерки за спазване на принципа за забрана на връщането в съответствие със съществуващите задължения съгласно международното право."

Нека опонентите да посочат, къде са тук заплахите!? Тук всичко е в духа на друга една конвенция на СЕ, приета в БГ - Европейската конвенция за правата на човека. 

Сигурно има и други, но за сега толкоз, че почна биатлона ;).

 

 

 

  • Харесва ми! 2
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Адаш, народа каза категорично НЕ на конвенцията. Дори бате Бойко клекна и я отложи за лятото. Късно е либе за китка.

http://focus-news.net/news/2018/02/14/2488599/premierat-boyko-borisov-shtom-horata-sa-uplasheni-ot-istanbulskata-konventsiya-mahame-ya-i-vrashtame-debata-otnachalo.html

 

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Опонентите вече посочиха в съответните теми, които са няколко по въпроса, и не им се повтаря едно и също за пореден път. Освен това Боки се уплаши и се отказа (засега поне), но вие продължавайте да се самонадъхвате, лошо няма.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да, стига циклили едни и същи глупости. Конвенцията се отлага, така че си носете новите дрехи и се радвайте на живота.

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...