Отиди на
Форум "Наука"

Совалката Буран на 30 години


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

На днешния ден преди три десетилетия СССР изстреля совалката Буран за пръв и последен път

2018-30-years-buran-launch1.jpg

Снимка от излитането на "Буран" на 15-ти ноември 1988 г. Photo credit : RSC Energia

15 ноември 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. 15-ти ноември е паметна дата за космонавтиката. Точно преди 30 години на днешния ден СССР изстрелва совалката "Буран" за пръв и последен път. 

"Буран" представлява отговорът на съветските власти към космическата совалка на САЩ. Макар и руски космонавт никога да не стъпва на Луната и съветските учени да не успяват да повторят "големия скок" на Нийл Армстронг, не можем да не признаем, че те се справят добре с предизвикателството на американските совалки. Действително изглежда, че на пръв поглед "Буран" представлява идеален клонинг на орбитърите от програма "Спейс Шатъл". Но задълбочавайки се в историята на проекта, няма как да не обърнем внимание, че има няколко важни и много съществени разлики. Поради това някои историци и космически експерти смятат, че инженерите на СССР са построили машина, която е била много по-добра от американското космическо чудо. Дали това е така, ние не може да кажем със сигурност. Надеждността на космическите системи се доказва едва след множество полети. Едничката мисия на "Буран", при това напълно безпилотна, може да е успешна, но дебютният полет на американската совалка "Колумбия" е също благополучен. Минават десетки полети преди "Чалънджър" да катастрофира през 1986-та година. Кой знае какво е щяло да се случи, ако "Буран" е бил експлоатиран в продължение на дълги години. 

И въпреки това изглежда, че екипът на Валентин Глушко e взел няколко важни решения, които се считат за мъдри. Ако американските совалки разчитат на два странични твърдогоривни ускорителя (които вибрират, неконтролируеми са и крият неочаквани опасности), съветската совалка използва четири течногоривни ускорителя. Макар днес, десетилетия по-късно, програмата "Буран" вече да не съществува, течногоривните ускорители продължават да се експлоатират под фирмата на съвременните украинско-руски ракети "Зенит". 

Но най-съществената разлика е, че докато американските совалки използват три главни течногоривни двигателя, прикачени към самия орбитален апарат, съветските инженери внедряват четири, които са монтирани директно към ракетната степен. Така "Буран" е практически независима от ракетата-носител, която носи названието "Енергия". Глушко е интелигентен ръководител - той вижда в "Енергия" не просто ракета, която извежда единствено съветската совалка, но замисълът му е ракетата да се използва като самостоятелен свръхтежък носител, който някой ден ще изпраща огромно количество товар в орбита: включително блоковете за строежа на станции на Луната и на архитектурата за пилотиран полет до Марс.

Последващата съдба на "Енергия" и на "Буран" обаче е трагична. След успешното завършване на едничкия полет на совалката, СССР планира през 1993 г. да я изстреля на втора безпилотна мисия. Бихме могли да кажем, че "Енергия" и "Буран" се появават твърде късно, когато Съветският съюз е в дълбока икономическа и политическа криза. СССР се разпада през 1991 година, а след това Русия не разполага с ресурсите да поддържа мащабна космическа програма. Вярно е - през последващите месеци и години голяма част от ракетния отрасъл е спасен, като ракетите "Союз" и "Прогрес" дълго време извеждат спътници за нуждите на Запада. Но бъдещето на "Енергия" и "Буран" е решено - в създаването на проекта са участвали не само руски фирми, но и такива, които след колапса на СССР остават на територията на други държави. В края на 1992 г. Русия поставя като приоритет създаването на нова ракета "Ангара", докато "Енергия" е оставена на произвола.

Днес сградите, посветени на асемблирането на "Енергия", все още се намират на територията на Байконур в Казахстан, но тънат в мизерия и разруха. Самата совалка "Буран" бе разрушена през 2002 година, когато покривът на хангара се срути върху нея. 

Не ще и дума, печален край. 

Прочетете още статията на КОСМОС БГ за тъжната съдба на "Енергия". 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2455-2018-30-years-buran

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В допълнение - всъщност полетът е бил планиран за 29.10, но 51 сек. преди старта е прекратен, поради отклонение в системата за насочване .

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ElképesztÅabandoned-soviet-space-shuttle-hangar-buran-baikonur-cosmodrome-kazakhstan-ralph-mirebs-2.jpg

Някъде в Казастан....

http://offline.hu/kikapcs/2015/06/elkepeszto-mit-talalt-a-fotos-az-elhagyott-kazah-hangarban/

bura_destroyed.jpg

https://cydonia.blog.hu/2007/08/12/hovihar_az_orosz_ursiklo_ii_resz

И при една буря се събаря покривът на хангара унищожавайки последната готова сувалка...

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...