Отиди на
Форум "Наука"
SAlexandrov

Мисия ИнСайт на Марс

Recommended Posts

УСПЕХ: Спускаемата мисия на НАСА ИнСайт кацна на Марс!

2018-insight-first-image.png

Първа снимка, направена от "ИнСайт" след успешното кацане на Марс. Снимката бе заснета броени минути след като апаратът достигна до повърхността на планетата. Прозрачното защитно покритие, предпазващо камерата по време на кацането, все още не бе свалено, така че снимката не е с високо качество. Вижда се попадналият прах върху покритието, но и определени детайли от Марс като хоризонта. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

26 ноември 2018 г. 22:25 ч.

Светослав Александров. Тази вечер малко преди 22:00 ч. българско време наземните ръководители получиха потвърждение, че спускаемата мисия на НАСА "ИнСайт" е достигнала благополучно повърхността на Марс. 

Добрата новина дойде много по-скоро от очакваното: двата микроспътника "МарКО" А и Б свършиха великолепно задачата си и препредаваха в реално време сигналите от кацащия апарат към Земята. Така екипът успя без проблем да проследи основните етапи от трудното 6-минутно спускане към повърхността на Червената планета: отварянето на парашута, освобождаването на топлинния щит, задействането на спирачните ракетни двигатели и съприкосновението с марсианския грунт. 

Благодарение на спътниците "МарКО" екипът успя да получи първа снимка почти незабавно. 

Днешният успех бе подсигурен до голяма степен от факта, че НАСА използваше утвърден хардуер от мисията "Феникс", която се спусна в полярните области на Червената планета преди 10 години. Нямаше никакви неочаквани проблеми и бордовият компютър изпълни програмата си успешно.

Кацането на "ИнСайт" бе първото благополучно достигане на марсианската повърхност след 2012 година. Междувременно имахме един частичен неуспех - европейският апарат "Скиапарели" се разби през 2016 година, макар че в научно отношение мисията бе далеч от провал: тя успя да изпрати ценни данни за структурата и състава на марсианската атмосфера. "ИнСайт" е деветият апарат след "Марс 3", "Вайкинг 1", "Вайкинг 2", "Марс Патфайндър", "Спирит", "Опортюнити", "Феникс" и "Кюриосити", който успя да кацне на Марс, но само осмият, който успя да препрати успешно данни и снимка на марсианския хоризонт, тъй като "Марс 3" през 1971-ва година работеше само няколко секунди на планетата и не изпрати от там нищо съществено. Всички осем успешно работили спускаеми апарати на Марс са на САЩ. 

Безспорно триумфът е голям за американската космонавтика, но нека не забравяме, че "ИнСайт" има и съществено международно участие. В научния екип участват изследователи и институции от Франция, Германия, Австрия, Белгия, Канада, Япония, Швейцария и Великобритания. 

Следващата голяма стъпка за "ИнСайт" е разгръщането на слънчевите панели, което ще се случи около четири часа след кацането. Очаква се спускаемата мисия да работи поне до ноември 2020 година, като през това време ще изучава вътрешната структура на планетата. 

А междувременно може само да се радваме - НАСА отново има два функциониращи апарата на повърхността на Марс. Освен "ИнСайт", на планетата работи и "Кюриосити". Все още се молим да не са само два - надеждата още не е изгубена старият марсоход "Опортюнити" да се свърже със Земята. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2468-2018-insight-safely-lands-on-mars

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

ИнСайт разгърна слънчевите си панели след кацането и засне ясно изображение на марсианския пейзаж!

2018-27-nov-insight-first-clear-image.jp

Камерата IDC (Instrument Deployment Camera) на борда на "ИнСайт" засне тази снимка днес. Изображението бе предадено към Земята посредством автоматичната междупланетна станция "Марс Одисей". Photo credit : NASA/JPL-Caltech

27 ноември 2018 г. 05:30 ч.

Светослав Александров. Спускаемата мисия на НАСА "ИнСайт" изпълни най-важната стъпка след успешното кацане снощи - разгръщането на слънчевите панели. Без тях няма как бордовите батерии да бъдат презаредени. 

"Екипът на "ИнСайт" ще може да си почине по-леко тази нощ, след като сега знаем, че слънчевите панели са разгърнати и презареждат батериите", съобщи ръководителят на проекта Том Хофман от Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "Това бе един дълъг ден за екипа. Но от утре започва вълнуващ нов етап за "ИнСайт": дейностите на повърхността и началото на разгръщането на инструментите".

"ИнСайт" е екипирана с два слънчеви панела, всеки с диаметър 2.2 метра. Панелите могат да осигуряват между 600 и 700 вата електроенергия всеки ден, в който небето е ясно. На Марс често има пясъчни бури, които периодично затрупват спускаемите мисии с прах, но дори и при замърсяване се очаква панелите да осигуряват между 200 и 300 вата дневно. Дизайнът на панелите е взаимстван от този на мисията на НАСА "Феникс", която изучаваше полярните области на Марс през 2008-ма година. Очакваме "ИнСайт" да работи в продължение на поне една пълна марсианска година, което се равнява на две земни години.

Междувременно спускаемата мисия засне първото си ясно изображение на околния пейзаж. През следващите няколко дни "ИнСайт" ще разгърне роботизираната си ръка и ще заснеме още детайлни снимки на повърхността, за да могат инженерите да решат къде да позиционират научните инструменти. Ще отнеме между два и три месеца преди тези прибори да се разгърнат напълно и да изпратят данни за вътрешната структура на Марс. Но междувременно мисията ще активира метеорологичните си сензори и магнетометъра, за да получи детайлна информация за  условията на мястото на кацане - равнината Елизиум. 

Източник: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2470-2018-insight-unfurls-solar-panels

  • Харесва ми! 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Марсианската спускаема мисия ИнСайт е кацнала в кратер

2018-30-november-insight-photo.png

На 30-ти ноември бе премахнато защитното покритие на камерата Instrument Context Camera (ICC), след което беше получено това изображение на повърхността на Марс. Изглежда, че при самото спускане се е вдигнало съществено количество прах, който вероятно е проникнал под покритието и поради това се забелязват полепени по обектива прашинки. Photo credit : NASA/JPL-Caltech 

1 декември 2018 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Екипът на марсианската мисия "ИнСайт" изпълнява традицията, положена от предходни мисии като "Спирит", "Опортюнити", "Феникс" и "Кюриосити", при които всички заснети снимки се качваха в публичното пространство в реално време. На четвъртия ден след кацането на "ИнСайт", т.е. на 30-ти ноември, бяха публикувани 10 нови изображения. Забелязва се, че защитното покритие на камерата Instrument Context Camera (ICC) е вече премахнато, както и че роботизираната ръка на апарата е придвижена. Все още снимките показват едни и същи местности, но в близките дни ръката ще се завърти и монтираната към нея камера Instrument Deployment Camera (IDC) ще направи панорамно изображение на цялата околност. 

Междувременно екипът доби относителна представа за мястото, където "ИнСайт" се е спуснал. Оказва се, че спускаемият апарат е попаднал в плитък кратер, затрупан през годините от прах и пясък. Това не е прецедент - през 2004 г. марсоходът "Опортюнити" също кацна в малък кратер, който впоследствие бе кръстен Ийгъл. Но докато "Опортюнити" успя да излезе от него, тъй като е марсоход, "ИнСайт" е стационарен спускаем апарат и ще работи само на едно място. 

Ръководството на мисията е твърде доволно, защото покритият с прах кратер ще позволи на пробивната машина да дълбае по-лесно. Нивото на развитие на човешките технологии е такова, че не може да се предвиди къде ще кацне даден апарат на Марс с точност до сантиметри. Ако случайно "ИнСайт" беше кацнал на скалист терен, щеше да има проблеми както при дълбаенето, така и при установяването на инструментите на самата повърхност. Наличието на голяма скала в района можеше и да попречи на спускаемия апарат да разтвори един от двата слънчеви панела. Слава Богу, такава скала няма - и двата панела са разгърнати успешно. "ИнСайт" генерира повече електрическа мощ от всеки друг спускаем апарат, кацнал в миналото на Марс. 

Другата радостна новина е, че наклонът след кацането е едва 4 градуса. Приборите на борда щяха да срещнат затруднения, ако наклонът бе повече от 15 градуса. 

Напомням на читателите, че мисия "ИнСайт" бе изстреляна на 5-ти май от космодрума Ванденберг в Калифорния. Очаква се основната научна програма да трае около една марсианска година, която се равнява на две земни години. Мисията, макар и да е ръководена и координирана от САЩ, има сериозно международно участие. На борда й има сеизмометър, построен от космическата агенция на Франция, пробивната машина е немска, а метеорологичната станция е създадена от Испания. Също както астронавтите на мисиите "Аполо" и луноходите на СССР сложиха отражатели на Луната, така и на "ИнСайт" има монтиран отражател, построен от космическата агенция на Италия. Така спускаемият апарат ще е полезен дълго време след като престане да функционира - отражателят ще може да се използва за десетилетия напред, тъй като ще отразява пасивно лазерното лъчение, изпратено от орбиталните мисии. Напомням, че подобен отражател летя на борда на "Скиапарели" през 2016-та година, но апаратът тогава се разби на Марс и сега Италианската космическа агенция получава втори шанс. 

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2477-2018-insight-landed-inside-crater

  • Харесва ми! 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Марсианската спускаема мисия ИнСайт сгъна ръката си и засне нови снимки

2018-4-dec-insight-arm.jpg

На тази снимка, заснета от "ИнСайт" на 4-ти декември, се виждат бордовите инструменти на фона на равнината Елизиум. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

7 декември 2018 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Нови снимки, заснети от борда на спускаемата мисия "ИнСайт", показват, че роботизираната ръка е в готовност да вдигне научните инструменти. Ако всичко мине по план, за пръв път в историята на космонавтиката ще има изследователски прибори, които ще са директно поставени на почвата на Марс, а не просто да са монтирани към борда на апарат или марсоход, правейки наблюдения от разстояние. Тук основната научна дейност ще се върши в пряк контакт с планетата.

2018-4-dec-insight-grapple.jpg

На тази снимка, също заснета на 4-ти декември, е показано греблото на роботизираната ръка на фона на марсианската почва. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

Преди това обаче камерата IDC (Instrument Deployment Camera), която е монтирана към "лакътя" на роботизираната ръка, ще бъде извъртяна, за да се заснемат панорамни изображения. 

"Днес ставаме свидетели на първите гледки към нашето работно поле", съобщава Брус Банърдт, главен ръководител на мисията към Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "До началото на следващата седмица ще го заснемем с по-фини детайли и ще направим мозаечно изображение".

2018-4-dec-insight-deck.jpg

Частичен поглед към корпуса на "ИнСайт". Снимката е заснета на 4-ти декември. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

Освен камерата IDC, на борда на "ИнСайт" има и камера ICC (Instrument Context Camera), която се намира под корпуса на спускаемия апарат. Тя също ще заснема снимки, но за съжаление няма да са с високо качество поради попаднал върху обектива прах. Камерата имаше защитно покритие, което трябваше да я предпазва по време на спускането, но очевидно това не се случи. "Макар и да е жалко, прахът няма да засегне ролята на камерата, която ще е да заснеме снимки пред спускаемия апарат, където нашите инструменти ще бъдат поставени", категоричен е Том Хофман от Лабораторията за реактивно движение.

Правилното поставяне на приборите е критичен етап от мисията и затова екипът подхожда с голямо внимание. Може да отнеме два или три месеца, преди инструментите да бъдат спуснати и калибрирани.

Въпреки бавния ход на мисията "ИнСайт" вече е изпратил някои научни данни за Червената планета. Един от датчиците е отчел спад в атмосферното налягане, който вероятно е причинен от минаваща наоколо прахова вихрушка.

За повече информация: НАСА

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2485-2018-insight-flexes-arm-takes-photos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Регистрирай се или влез в профила си, за да коментираш.

Трябва да имаш регистрация, за да може да коментираш.

Регистрирай се!

Регистрацията на нов акаунт в нашата общност е много лесно!

Нова регистрация!

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×