Отиди на
Форум "Наука"

"50 фактора, които влияят върху стойността на щатския долар"


nik1

Recommended Posts

  • Потребители

 

http://www.currencytrading.net/features/50-factors-that-affect-the-value-of-the-us-dollar/

Бихте ли вярвали, че нещо толкова банално като дъждовна буря в Нова Англия може да повлияе на стойността на долара?

Вярно е. Американският долар е обект на многобройни влияния - от политиката до Walmart, и всичко между тях.

Следващият списък съдържа 50 фактора, които влияят на стойността на щатския долар, както много , така и малко.

  Баланс на търговията и инвестициите

Търговският баланс и инвестициите често се цитират от анализаторите като най-важното влияние върху стойността на долара, с основателна причина. Търговският баланс, свързан с текущата сметка, представлява разликата между това, което САЩ изнасят и внасят по отношение на стоки и услуги.

Балансът на инвестициите, или финансовата сметка, представлява разликата в износа и вноса на капитали. Ако износът превишава вноса или по текущата сметка, или в финансовата сметка, той се нарича излишък. От друга страна, когато вносът превишава износа, той се нарича дефицит.

Следващите точки разясняват как влияят текущата сметка и финансовата сметка на щатския долар.

  1. Търговски баланс: Иначе известен като баланс по текущата сметка, търговският баланс е равен на разликата между вноса и износа. САЩ поддържат търговски дефицит с останалата част от света за по-голямата част от скорошната памет. На 2 милиарда долара на ден и нарастващият търговски дефицит прави чуждестранните инвеститори все по-нервни и могат значително да повлияят на долара.


  2. Падащите цени на чуждестранните стоки: Когато цените на чуждестранните стоки намаляват, те стават по-привлекателни за американските потребители, създавайки по-голям търговски дефицит. Обратно, повишаването на цените на чуждестранните стоки, чрез естествената инфлация на цените или поради увеличеното търсене, може да направи американските стоки по-привлекателни и да спомогнат за намаляване на търговския дефицит. Това също подкрепя американската индустрия и икономиката. Всичко това помага на долара.
   

3. Баланс на инвестициите: когато САЩ внасят повече, отколкото изнасят, това означава, че инвеститорите от други страни трябва да купуват американски активи, за да запазят долара от падане. Просто казано, ако САЩ внасят повече, отколкото изнасят, чуждестранните инвеститори трябва да купуват активи, деноминирани в долари, като облигации или ценни книжа, за да компенсират разликата.

 

Политика

Правителствените политики често оказват голямо влияние върху стойността на долара. Познатите чуждестранни инвеститори знаят, че държат под око състоянието на нашите политически въпроси, особено защото те оказват влияние върху силата на нашата икономика и способността ни да обслужваме националния дълг.

    4. Бюджетен дефицит и национален дълг: Бюджетът на правителството на САЩ също може да повлияе на стойността на долара. Ако чуждестранните инвеститори видят, че правителството харчи повече пари, отколкото в момента, те знаят, че ще бъдат принудени да вземат заеми както от бъдещите поколения, така и от частния сектор от чуждестранни лица. Държавният дълг на САЩ в момента е 9 трилиона долара и нараства с над 1 милиард долара на ден.
    

   5. Кредитна история на дълга : Когато правителството поддържа добра кредитна история, рискът пада и доларът се покачва. За щастие, САЩ в момента се считат за най-достойните кредитополучатели в света, което до голяма степен обяснява защо доларът остава силен.


    6. Популярност на президента: Често популярността на американския президент е свързана със стойността на долара. Експертите обсъждат дали и двете имат влияние един върху друг, но докладите посочват, че "международните инвеститори обичат да видят силен изпълнителен директор на САЩ, защото предпочитат един-единствен национален представител да постави дневния ред и да се страхува от коварен, парафирален конгрес".
    

  7. Терористични атаки и война: Атаките увреждат доверието на потребителите и бизнеса, затруднявайки икономическия растеж. Те също така увеличават вероятността от война, а оттам и бюджетен дефицит за подпомагане на свързаните с тях разходи. Продължаващата война може бързо да стане скъпа. Това прави инвеститорите нервни, защото вероятно ще увеличат националния ни дълг и леко ще повишат риска от неизпълнение.


  8. Геополитически събития: Всичко, което може да се разглежда като ускоряване на конфликт или чуждестранно участие, може да повлияе негативно на долара. Стойността не е непременно за това, което всъщност струва, а по-скоро това, което инвеститорите смятат, че си струва. Възприятието често е реалност на валутните пазари.
  

 9. Последователни политики: Ако инвеститорите чувстват, че нещата ще останат същите, те ще се те ще ориентират към доларови ивестиции, защото това е "безопасна игра". Това увеличава търсенето и по този начин стойността на долара. Не забравяйте, че за разлика от много други инвестиционни средства, валутният курс е засегнат от волатилността. Това е особено вярно по отношение на финансовата политика: ако инвеститорите смятат, че американската политика е на правилния път, те ще искат да вложат пари в инвестиции, деноминирани в долари. Обратно, инвеститорите загубят вяра и допуснат че в икономик може да се промени с нови политики, така че ще виждат долара като по-малко "безопасен залог".


  10. Правителствена експанзия: Новите отдели и увеличените държавни функции също струват пари. Подобно на други държавни разходи, разширяването или създаването на нови групи като TSA и Министерството на вътрешната сигурност може да понижи стойността на долара поради алтернативната им цена срещу други разходи в бюджета.
   

 11. Избори: Доверието или предпазливостта на новата администрация може да накара инвеститорите да се изправят или да избягат от долара. Също така, когато се избират нови членове на Конгреса, се приемат нови закони, които могат да засегнат нашата икономика. Чуждестранните инвеститори могат да реагират положително или отрицателно на тези промени, засягайки стойността на долара.
 

12.  Намаляване на данъците за потребителите: намаляване на данъците за разходите на потребителите за гориво, което може да подобри икономиката на страната ни, както и на други, като Китай. Това може да бъде добро за долара, стига да не се задълбочи търговският дефицит или бюджетният ни дефицит. От друга страна, увеличаването на данъците обезкуражава личните разходи, но те помагат за държавните разходи и дълга. Това може да забави икономиката, но в същото време да намали нашите дефицити.

  Други държави

Политическото въздействие върху долара не произхожда изцяло от САЩ; може да дойде от цял свят. Търговията, конфликтите, потреблението и други въпроси могат да повлияят на долара извън страната ни.

    13. Сътресения в други страни: Когато други държави са в състояние на конфликт, техните съответни валути могат да се възприемат като нестабилни. В този случай инвеститорите могат да се изправят срещу долара, защото се счита за по-безопасен залог.
    

  14. Стабилност в други страни: от друга страна, ако други държави са последователни в политиката си, както и политически и икономически стабилни, доларът може да отслабне, защото инвеститорите имат повече доверие в тези алтернативни валути. Те ще ги видят като по-малко рискови и ще диверсифицират в активи, които не са деноминирани в долари.
   

15. Промяна в валутните резерви: щатският долар се възползва от това да бъде световната резервна валута. Повечето централни банки държат повече долари, отколкото всяка друга валута, но доларът е изправен пред проблеми, когато решат да диверсифицират своите валутни инвестиции. Това може да означава, че те продават долари или просто просто спират да купуват повече. Това е особено вредно, когато голям купувач, подобно на Китай, реши да спре да добавя към своите валутни резерви.
   

16. Укрепване на еврото: доларът е изправен пред конкуренция от нарастващото евро. Това е привлекателна алтернатива на долара, когато инвеститорите решат да диверсифицират или ако доларът стане нестабилен.
   

 17. Приемане на петрол в долари: Докато по-голямата част от световните петролни договори се уреждат в щатски долари, други страни трябва да използват валутата. Това увеличава търсенето на долара и следователно неговата стойност. Освен това, повечето износители на петрол държат значителна част от приходите си от петрол в долари.
    

18.Силни чужди икономики: Ако икономиките на други страни процъфтяват, доларът може да падне, защото ще се превърне в относително по-малко привлекателно място за инвестиции.

 

Продължава..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

  Еntitlement програмите

Като значителен държавен разход, програмите  могат да имат голямо влияние върху начина, по който инвеститорите виждат стойността на долара. Ако изглежда, че САЩ позволяват на нещата да излязат от контрол, тези програми могат да разклатят доверието на инвеститорите. Това са някои от програмите и проблемите, които засягат долара.

   19.  Социално осигуряване: За американците и чужденците е очевидно, че социалното осигуряване е потъващ кораб, който само с времето ще се влоши. Ясно е, че това кара инвеститорите да загубят вяра в системата за управление на пари в САЩ, но когато САЩ работят за реформиране на програмата, част от това доверие се възстановява и доларът може да се възползва.
    

 21. Medicare / Medicaid: Подобно на други скъпоструващи права, програмите за здравеопазване, финансирани от правителството, стават трудни за поддържане, което може да подтикне инвеститорите да търсят страни с по-стабилни бюджети.

 

Фактори, свърани с действието на икономическата теория

Законите на търсенето и предлагането са все по-често присъстващи в икономиката, а търговията с валута е пример за този закон в действие. Това са няколко от ефектите, които предлагането и търсенето оказват върху стойността на долара.

   22. Търсенето на долари: Този фактор може да бъде свързан с повечето други, но може да функционира и сам по себе си. Пример: "ако френските инвеститори видеха възможност в САЩ, те биха искали да платят повече франкове, за да получат долари, които да инвестират в САЩ." Повече франкове за долар означава, че стойността на долара се е повишила.


   23. Търсенето на физическа валута извън САЩ: Някои страни приемат долари като физическа валута, така че се нуждаят от доставка. Например, "голямото международно търсене на сметки за американската валута през 90-те години даде на правителството на САЩ уникален и евтин за производството износ." Въпреки че изисква доставяне на повече валута, това е фактор, който може да засили стойността на долара.
    

 24. Увеличаване на паричното предлагане: С всяко ново отпечатване на долара всеки се оценява по-малко от преди. Колкото повече долари има в обращение, толкова по-малко се оценява валутата, защото предлагането е увеличено. На практика това обикновено води до инфлация, която директно изяжда стойността на долара. Макар че това би изглеждало трудно да се измери, Федералният резерв периодично публикува отчети за данни М2 и М3 за паричното предлагане на САЩ.

 
Лихвени проценти

Точно както потребителите биха могли да търсят най-доходната спестовна сметка, чуждестранните инвеститори търсят най-добрата сделка във валути. Ето как лихвените проценти влияят върху стойността на долара.

   25. Повишаване на лихвените проценти: По-високите лихвени проценти означават по-голяма печалба за инвеститорите, така че повишението на цените в САЩ като цяло ще засили долара. В дългосрочен план обаче законът за паритета на лихвените проценти диктува, че валутните оценки и лихвените проценти трябва да се движат в противоположни посоки. Обратното също е вярно. Ако Федералният резерв понижи лихвените проценти, инвеститорите могат да намалят долара в краткосрочен план, тъй като в него няма достатъчно печалба.
   
  26. Привлекателни лихвени проценти в други страни: Независимо от това дали лихвените проценти на САЩ се повишават или намаляват, стойността на долара зависи и от това как лихвените проценти на САЩ се изравняват с тези на други държави. Ако американските лихвени проценти са по-ниски, инвеститорите могат да преминат към различни валути, които могат да предложат по-добра доходност. От друга страна, ако други валути имат непривлекателни лихвени проценти, това ни позволява да привлечем инвеститорите с по-добра сделка.
    
27. Новините за лихвените проценти: Инвеститорите обичат да изпреварват играта, така че ако се освободят новини за повишение или понижение на лихвения процент, доларът може да варира в отговор на предстоящия приток или изходящ поток от инвестиции, които се очаква да се случат в бъдеще.

 
Американските потребители

Американските потребители имат най-голям риск за стойността на долара. Спадът на долара прави парите на потребителите на сравнително по-ниска стойност, което води до свиване на бюджетите на "Средния Джо". И все пак, има няколко неща, които потребителите правят, за да намалят покупателната способност на долара. Ето как американците го правят.

    28. Икономиите на потребителите: американците не са големи спестовнци. Всъщност повечето семейства имат отрицателна нетна стойност. Макар това да е допринесло за силна икономика в краткосрочен план, това означава, че САЩ не са добре подготвени да подкрепят икономиката в дългосрочен план. Освен това, отрицателните вътрешни спестявания ни карат да внасяме чуждестранни спестявания, което вреди на долара.
  
  29. Цените на природния газ: Повишаването на цените на газа оставя потребителите с по-малко пари, за да прекарат на друго място, или по-лошо, да ги накарат да заемат пари, за да поддържат стандарта си на живот.
    
 30. Факторът Walmart / Honda: Когато американците купуват чуждестранни стоки като предмети на Walmart или Honda, ние допринасяме за икономика, която поддържа повече внос от износа. Това създава търговски дефицит, който отслабва долара.
 
31. Забавено и слабо харчене: Тъй като твърде много разходи могат да навредят на долара, твърде малко разходи също могат да имат отрицателен ефект. Анализаторите съобщават, че когато достигнем бавен пазарен сезон, "Фед може да види това като признак на умора на потребителите и да избере да намали лихвите в опит да стимулира растежа. Това може да навреди на долара".
 

Жилища

Напоследък видяхме как жилищният бум и последвалите сривове могат да създадат проблеми за семействата, инвеститорите и заемодателите под формата на кредити за неизпълнение и спад в стойността на жилищата. Същите тези проблеми създават проблеми и за долара.

   32. Забавен и слаб жилищен пазар: Забавеният жилищен пазар създава ефект на доминото. Продавачите са принудени да намалят цените си, което създава спад в разходите на домакинствата и води до забавен растеж на икономиката, като всичко това вреди на долара.
  

  33. Силен жилищен пазар: Растящият, стабилен пазар на жилища изгражда собствения капитал и нетната стойност на собствениците на жилища, стимулирайки разходите и нарастващата ни икономика. Това подкрепя долара.
    

 34. Прекомерно увеличен пазар на жилища: Този вид жилищен пазар води до спад на собствения капитал и личното богатство, но не спира дотук; това прави и долара, тъй като ефектът от намаляването на цените на жилищата се разпростира върху цялата икономика.

 

Индустриални и икономически показатели

Американската индустрия влияе и реагира на стойността на долара. Когато доларът падне, нашите стоки стават по-евтини и по-привлекателни. Въпреки това, когато имаме силен долар, нашите индустрии трябва да се конкурират по-трудно срещу по-евтината чужда работна ръка и стоки.

    35. Нисък ръст в производството: нивата на производство служат като индикатор за здравето на американската икономика. Забавянето на промишлеността означава общо забавяне на икономиката и може да накара инвеститорите да се притеснят от долара.
   

   36. Силен растеж на производството: Обратно, силният растеж на производството може да покаже, че икономиката се увеличава, създавайки по-привлекателен долар.
   

   37. Аутсорсинг: Аутсорсингът създава търговски дефицит и причинява заетост в САЩ, което води до спад на долара. Аутсорсингът обаче прави американските компании по-печеливши и по-привлекателни цели за чуждестранни инвестиции.
  

   38. Предприемачество: Предприемачеството създава атрактивни инвестиционни възможности за чуждестранните инвеститори, подкрепяйки по-силния долар.
   

   39. Ръст на заетостта: Подобно на растежа на производството, растежът на заетостта е добър показател за цялостното здраве на икономиката. Положителният ръст на заетостта ще привлече повече инвеститори и ще създаде по-силен долар. Неестествено високата безработица кара долара да спадне, защото правителството губи данъчни приходи, които биха могли да помогнат с дефицита. Той също така отнема покупателната способност на потребителите, което кара икономиката да страда.
   

 40. Нива за заплатите: По-високите или по-ниските заплати могат или да привлекат, или да отблъснат инвеститорите, създавайки колебание в стойността на долара.

 

Следва трета част....

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Американските капиталови пазари

Американските акции, облигации и други инвестиции могат да бъдат привлекателни, независимо къде се намирате в света. Представянето на американските капиталови пазари може да привлече или да намали чуждестранните инвестиции, което пряко засяга долара.

    41. "Мечи пазари": Падащите стойности създават загуби от инвестиции, които разклащат доверието на инвеститорите и ги карат да диверсифицират или ликвидират портфейлите си, което води до загуба за долара, ако диверсификацията включва излизане от деноминирани в долари активи.
   

  42. "Бикови пазари": Силните пазарни стойности имат обратен ефект, създавайки печалби, които привличат нови инвеститори и насърчават настоящите инвеститори да влагат повече пари в активи, деноминирани в долари. Бумът на пазара може да привлече инвеститори, но също може да доведе до спад на долара, когато се коригира и инвеститорите се оттеглят.
   

 43. Счетоводни скандали: Счетоводните скандали като Enron могат да изгорят инвеститорите и да доведат до спад на чуждестранните инвестиции в американските акции.

Икономика

Сегашното представяне на американската икономика е синоним на финансовото здраве на нашата нация. Той сигнализира на инвеститорите ни да изплащаме дългове, както и нивото на печалба, което могат да спечелят.

    44. Икономически растеж и стабилност: Като цяло силната икономика ще повиши доверието, като увери чуждестранните инвеститори, че ще печелят добра печалба от стабилни инвестиции. Икономическият растеж е още по-добър, привличайки инвеститори, които се надяват, че инвестициите им също ще нараснат. Бумът в икономиката може да доведе до бърза инвестиция, която да доведе до временно надценяване на пазара. Това може да доведе до загуба на долара, когато се коригира в бавната икономика.
    

  45. Икономическа рецесия: Това, което върви нагоре, трябва да спадне. Забавянето на икономиката вреди на долара, което кара инвеститорите да се оттеглят от страх, че инвестициите им ще загубят стойността си.

  46. По-добри резултати от другите икономики: Икономическите резултати са относителни. Ако икономиката на САЩ е по-силна от другите, инвеститорите могат да се обърнат към долара като безопасен залог.

 

Метеорологично време

Времето засяга селскостопанския отрасъл, потреблението на енергия и местните икономики. Всяка промяна, за добро или за лошо, може да създаде вълнение, което да повлияе на икономиката като цяло и да предизвика колебания на долара.

    47. Неблагоприятни земеделски условия: Неблагоприятните условия на отглеждане могат да доведат до бавни култури и да принудят бакалистите да се обърнат към други страни, за да задоволят нуждите на САЩ от селското стопанство. Това допълнително отваря търговския дефицит и отслабва долара.
    

   48. Необичайно горещи лета: Необичайно горещото лято може да предизвика повишаване на разходите за енергия както за потребителите, така и за промишлеността. Това може да създаде напрежение за икономиката и да доведе до спад на долара. Точно както необичайно горещото лято може да потъне на долара, прекалено студената зима може да направи същото. Това може да доведе до повишаване на енергийните разходи и тъй като енергията трябва да се внася, доларът може да бъде засегнат неблагоприятно. Освен това, потребителите вероятно ще имат по-малък разполагаем доход, който да се излее в други области на икономиката.
   

  49. Природни бедствия: природните бедствия като урагана Катрина създават напрежение за местните икономики, както и за местното и федералното правителство, докато работим за възстановяване на щетите и за харчене на средства за подпомагане и възстановяване. Това може да доведе до борба на долара.

 

Инфлация

Инфлацията директно изяжда стойността на долара. Законът за паритет на покупателната способност (ППС) приема, че националната валута и нейните общи ценови нива трябва да се движат в противоположни посоки.

    50. Бавната инфлация на чуждестранните стоки: Бавната инфлация на чуждестранните стоки запазва цените на тези стоки стабилни, което позволява на американските потребители да закупят една и съща сума или повече от същите стоки. Това не спомага за затваряне на търговския дефицит и може да отслаби долара.
   

   51. Новини за инфлацията: Разбира се, всяка новина за евентуална инфлация на долара или чуждестранните стоки може да накара валутният пазар да реагира превантивно и да променя долара по един или друг начин.
    

 Край.....

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

На мен лично за какво са ми  крайно необходими долари?

-  да си купя чипове  ДА  

- да си купя Форд  НЕ

- да си купя  Ф16  ??   /чрез Бойко Борисов - ако той реши, тъй де/

- да си купя царевица - сигурно ДА

- да си купя цярове - ДА /след като съм изял ГМО царевицата - сигурно!/

- да си купя високодоходни облигации - благодаря НЕ

А китаецът защо се натиска за долари/хартия, като знае че се печатат по 1 млрд на ден?

Нали вече е цунал де що има американска технология?   

Или има още?

Могат ли китайците да  си ликвидират "запасите" от американски дълг? И защо не го правят,

като знаят, че прословутата му доходност е пак напечатани хартийки?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Тук има един много полезен инфлационен калкулатор, който преизчислява стойността на един долар от 1913 до 2019:

https://www.usinflationcalculator.com/

По времето на истинския златен стандарт от 1913-1934 /20 години/ инфлацията е 35 % или 1.75 % годишно

По времето на частичния златен стандарт 1934-1971 /37 години/ инфлацията е 202 % или 5.46 % годишно

По времето след като курса на долара е отвързан окончателно от цената на златото 1971-2019 /48 години/ инфлацията е 524 % или 10.9 % годишно

На този линк има много добре разказана история на златния стандарт на долара:

https://www.thebalance.com/what-is-the-history-of-the-gold-standard-3306136

Стойността на една валута обаче не е еквивалент на нейната сила, защото зад по-високата стойност на британския паунд, примерно, не стои по-голяма сила и влияние от тези на щатския долар; стойността и по-специално колебанията в стойността са най-вече от голям интерес на брокерите на валутните пазари ФОРЕКС, където ежегодно се реализират огромни сделки с покупка и продажба на различни валути, като печалбите се получават от маржовете курс купува/продава, това е търговия като всяка друга и от голямо значение за успех при нея е да се познават в комплекс и динамика всички изброени по-горе 50 фактора плюс инстинкт на опитен покер играч, за да знаеш кога трябва да купуваш и кога да продаваш

Но зад силата и стабилността на валутата, освен всичките изброени фактори, стои цялата финансова позиция на държавата, която издава съответната валута, най-вече нейната производителност и способност да произвежда и натрупва богатство. Много се пише за гигантските дългове на САЩ, които застрашавали силата и стабилостта на тяхната валута, а много по-малко е известно на широката публика за активите и дълговете, които има да получават САЩ - само паралелно измерване на активи срещу пасиви дава приблизително добра представа за реалната сила на тяхната валута:

2246d38f9ea0b175b07cae917074c1d5.jpg

Това са всички дългове и задължения, частни, федерални и щатски, на САЩ до 2009, които възлизат на 750 % от БВП на страната тогава, сега са около 800 %; когато видят това повечето хора си казват "край !!! тази страна е фалирала, нейната валута няма никаква стойност освен като безполезна хартия", да ама не:):

76bdda844c4cfe61bbf11b2a1c60242e.jpg

Това са активите/притежанията на американската държава и американските фирми и граждани за същия период - те са близо два пъти по-големи от дълговете, тогава разликата между дълг и активи е била измерена в долари над 90 трлн. щатстки долара, днес е над 120 трлн. /не милиарда/ щатстки долара; тук влиза и държавния дълг на САЩ, по голямата част от който е собственост на американски фирми, банки и частни лица

И което е по-интересно - през 1960, когато САЩ още са били в златен стандарт /1 унция - 35 долара/, разликата между активи и пасиви е била 300 процента БВП в полза на активите; по времето на "фиатния долар" след това, през 2008 тази разлика между активи и пасиви е нарастнала на 700 % от БВП, който съответно също е увеличен с пъти, тоест американската нация е станала поне два пъти по-богата по време на голямото печатане на "хартийките-долари" - говорим за реално богатство, защото БВП е стоки и услуги, той е реално богатство

Независимо от по-бързо падащата стойност на фиатния долар, той реално е направил САЩ поне два пъти реално по-богати по времето, когато е работил от 1971 до наши дни, това е реалността, останалото за апокалипсиса с долара е словесни еквилибристики и пускане на сапунени балони във въздуха

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чудя се, ако на работниците в държавните фирми, примерно Боинг, се плати с новонапечатани долари, това няма да доведе до инфлация, защото срещу доларите стои произведена и договорирана продукция.

   В такъв случай, ако държавните фирми произвеждат 1 милиард на ден, то  печатането на 1 милиард долара на ден не е опасно?

 

    Лошото може да стане при отказ на поръчки, както стана сега след двете катастрофи. Чудно че долара не се повлия забележимо?

     Но ако има изкуствено задържане, очаквайте срив!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...