Отиди на
Форум "Наука"
Warlord

Чернобил (mini series)

Recommended Posts

Да кажа и аз за Чернобил. Чак сега намерих време да го изгледам и определено мога да заявя, че това е един брилянтен филм. Съдържа в себе си елементи на постапокалиптична, любовна и военна драма, но не си спомням кога за последно съм гледал толкова силно въздействаща кино продукция, в който и да било от тези жанрове. Много добра актьорска игра, включително и на третостепенните актьори, които за кратко се появяват. Въпреки коментарите, които четох, че било много дървено пресъздадено защото американците и англичаните не познавали руската душевност и поведение. Мисля че актьорската игра, грима, декорите и всички използвани художествени похвати са генерирали оптимума, чрез който може да се пресъздаде тамошната атмосфера.
Няма да коментирам и забележките, че от техническа гледна точка били допуснати доста грешки, че дори филма бил направо 'Busted'. Далеч съм от мисълта, че разбирам нещо от ядрена физика, но е ясно че това е доста комплексен случай, по който много факти и обстоятелства са неизвестни, други пък са все още засекретени и е нормално авторите на филма да покажат една от гледните точки. Дали тя е най-правдоподобната, навярно никога няма и да разберем. Дочу се, че руснаците щели да правят своя версия, в която не Дятлов и хората над него, а американски шпионин им е прецакал реактора. Доста русофили вече се "заканват", че той ще е по-добър. Безспорно покрай тоя филм всички интернет юнаци станаха страшна компетенция по ядрена физика и КГБ-ЦРУ шпионаж. Ще ми е интересно да видя и руската гледна точка, макар че ще е със сигурност пропагандна, но ще е добре ако е и наполовина толкова добър колкото англо-американския. Действително този път НВО надскочиха себе си, и тази продукция е далеч над нивото на средните американски, в които сериала нямаше да е 5 серии, а поне 5 сезона, щеше да започва с 15 мин. секс сцена между пожарникаря и жена му, докато изтребваха заразените кучета и котки от гората щеше да изскочи някой мутирал елен с 4 глави и 10 метрови рога и да ги подгони, някоя и друга екшън престрелка и грандиозни речи на финалния процес където да се вадят неочаквани доказателства и т.н. Вместо това всичко беше едновременно реално и едновременно като кошмар случващ се в някой друг свят. Надявам се този филм да не остане изключение, а тенденцията НВО да правят такива да продължи.

черн.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Аз също много го харесах. Препоръчвам ти да гледаш и филма "Курск", ако не си го гледал. Тези два филма показват много добре съветската и постсъветската система и начин на мислене. И са направени с любов и уважение към обикновените хора.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Курск, съвременния? Май беше някаква странна френско-белгийско-датска продукция. Гледах го на кино даже. И аз направих паралели с него, в общи линии пак невинни обикновени хора бяха жертвани по политически, идеологически причини и немарливост. Но Чернобил е някак си много по-пълен и всеопхватен, ако трябва да ги сравняваме. Но и двата са максимално добре направени.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, същият. Съгласен и че "Чернобил" е по-пълен и всеобхватен - от една страна минисериала разполага с по-дълго време, а от друга - трагедията в Чернобил е много по-глобална, много по-апокалиптична и с огромни последици за региона, Европа, че и за цялото човечество, докато другото засяга стотина подводничари и семействата им. И все пак, когато гледах "Чернобил", неминуемо се сетих за "Курск".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Амии, щом на мен, дето съм доста претенциозен на тема филмиране на руското/съветското/, ми хареса... Е, вероятно интерпретацията на героите наистина е дървена, все пак и актьори, и режисьор,  сценаристи са от народи с фундаментално различно мислене и емоционално състояние. 

От самата Русия се чуха гласове, че филмът доста точно отразява трагедията. Несъгласия имаше с някои подробности, както и с характерите на опр. герои /Легасов не е бил такъв, какъвто е показан/. 

Целият филм е с една доста мрачна, тягостна атмосфера, и от въздуха се носи чувство за обреченост /колко харесвам такъв тип филми/. 

Темата с шпионажа в руската версия за събитията, аз поне разбрах, че ще засяга част от сюжета, а не че аген диверсант е причинил трагедията. Дано не съм разбрал погрешно, защото непременно ще го гледам, стига да го направят. А една подобна дивотия, би оставила едни неприятни усещания от руското кино, което впрочем много харесвам. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Със сигурност никой от главните герои не е бил точно такъв като характер какъвто е бил истинският човек, когото пресъздава. То не е и това целта. Онаци жена ядрен физик от Минск пък е изцяло измислен събирателен обрез символизиращ борбата на всички онези учени от СССР, които са правили всичко възможно за да овладеят аварията, както и да убедят властта да смени концепцията за строеж и функциониране на такива електроцентрали заплашваща от нови подобни аварии. Иначе към всяка от сериите има по 50 минути подкаст, който също е доста интересен и е препоръчително да се гледа, но след филма разбира се. Там подробно обясняват сами защо в някои от сцените има несъответствия с действително случилото се и въобще какво е направило впечатление на режисиора докато се е занимавал с опознаването на инцидента.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
  • Create New...