Отиди на
Форум "Наука"

Чернобил (mini series)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор
Да кажа и аз за Чернобил. Чак сега намерих време да го изгледам и определено мога да заявя, че това е един брилянтен филм. Съдържа в себе си елементи на постапокалиптична, любовна и военна драма, но не си спомням кога за последно съм гледал толкова силно въздействаща кино продукция, в който и да било от тези жанрове. Много добра актьорска игра, включително и на третостепенните актьори, които за кратко се появяват. Въпреки коментарите, които четох, че било много дървено пресъздадено защото американците и англичаните не познавали руската душевност и поведение. Мисля че актьорската игра, грима, декорите и всички използвани художествени похвати са генерирали оптимума, чрез който може да се пресъздаде тамошната атмосфера.
Няма да коментирам и забележките, че от техническа гледна точка били допуснати доста грешки, че дори филма бил направо 'Busted'. Далеч съм от мисълта, че разбирам нещо от ядрена физика, но е ясно че това е доста комплексен случай, по който много факти и обстоятелства са неизвестни, други пък са все още засекретени и е нормално авторите на филма да покажат една от гледните точки. Дали тя е най-правдоподобната, навярно никога няма и да разберем. Дочу се, че руснаците щели да правят своя версия, в която не Дятлов и хората над него, а американски шпионин им е прецакал реактора. Доста русофили вече се "заканват", че той ще е по-добър. Безспорно покрай тоя филм всички интернет юнаци станаха страшна компетенция по ядрена физика и КГБ-ЦРУ шпионаж. Ще ми е интересно да видя и руската гледна точка, макар че ще е със сигурност пропагандна, но ще е добре ако е и наполовина толкова добър колкото англо-американския. Действително този път НВО надскочиха себе си, и тази продукция е далеч над нивото на средните американски, в които сериала нямаше да е 5 серии, а поне 5 сезона, щеше да започва с 15 мин. секс сцена между пожарникаря и жена му, докато изтребваха заразените кучета и котки от гората щеше да изскочи някой мутирал елен с 4 глави и 10 метрови рога и да ги подгони, някоя и друга екшън престрелка и грандиозни речи на финалния процес където да се вадят неочаквани доказателства и т.н. Вместо това всичко беше едновременно реално и едновременно като кошмар случващ се в някой друг свят. Надявам се този филм да не остане изключение, а тенденцията НВО да правят такива да продължи.

черн.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз също много го харесах. Препоръчвам ти да гледаш и филма "Курск", ако не си го гледал. Тези два филма показват много добре съветската и постсъветската система и начин на мислене. И са направени с любов и уважение към обикновените хора.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Курск, съвременния? Май беше някаква странна френско-белгийско-датска продукция. Гледах го на кино даже. И аз направих паралели с него, в общи линии пак невинни обикновени хора бяха жертвани по политически, идеологически причини и немарливост. Но Чернобил е някак си много по-пълен и всеопхватен, ако трябва да ги сравняваме. Но и двата са максимално добре направени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да, същият. Съгласен и че "Чернобил" е по-пълен и всеобхватен - от една страна минисериала разполага с по-дълго време, а от друга - трагедията в Чернобил е много по-глобална, много по-апокалиптична и с огромни последици за региона, Европа, че и за цялото човечество, докато другото засяга стотина подводничари и семействата им. И все пак, когато гледах "Чернобил", неминуемо се сетих за "Курск".

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Амии, щом на мен, дето съм доста претенциозен на тема филмиране на руското/съветското/, ми хареса... Е, вероятно интерпретацията на героите наистина е дървена, все пак и актьори, и режисьор,  сценаристи са от народи с фундаментално различно мислене и емоционално състояние. 

От самата Русия се чуха гласове, че филмът доста точно отразява трагедията. Несъгласия имаше с някои подробности, както и с характерите на опр. герои /Легасов не е бил такъв, какъвто е показан/. 

Целият филм е с една доста мрачна, тягостна атмосфера, и от въздуха се носи чувство за обреченост /колко харесвам такъв тип филми/. 

Темата с шпионажа в руската версия за събитията, аз поне разбрах, че ще засяга част от сюжета, а не че аген диверсант е причинил трагедията. Дано не съм разбрал погрешно, защото непременно ще го гледам, стига да го направят. А една подобна дивотия, би оставила едни неприятни усещания от руското кино, което впрочем много харесвам. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Със сигурност никой от главните герои не е бил точно такъв като характер какъвто е бил истинският човек, когото пресъздава. То не е и това целта. Онаци жена ядрен физик от Минск пък е изцяло измислен събирателен обрез символизиращ борбата на всички онези учени от СССР, които са правили всичко възможно за да овладеят аварията, както и да убедят властта да смени концепцията за строеж и функциониране на такива електроцентрали заплашваща от нови подобни аварии. Иначе към всяка от сериите има по 50 минути подкаст, който също е доста интересен и е препоръчително да се гледа, но след филма разбира се. Там подробно обясняват сами защо в някои от сцените има несъответствия с действително случилото се и въобще какво е направило впечатление на режисиора докато се е занимавал с опознаването на инцидента.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Потребител

Сада сам такође први пут тражио. Филм је јак. Пуно истине. Али као и увек, странци су морали да додају "бруснице" у свој филм. И.е. балалајке и медведи) Прво, војници нису могли пити вотку. Друго, нико није радио голо. И треће, није било толико заштите. "Реците ми како ради нуклеарни реактор или ће вас војник избацити из хеликоптера" - Брад.
Да ли су хеликоптером летели из Москве у Чернобил? Ха ха ха) Тамо је далеко летење авионом, а не хеликоптером. Уопште, можете гледати, али пажљиво)

"Тулски рудар о серији Чернобил -
- Возили смо се добровољно, а не под пушком" (руски језик):
https://pikabu.ru/story/tulskiy_shakhter_o_seriale_chernobyil_myi_ekhali_dobrovolno_a_ne_pod_dulami_avtomatov_6779040

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Као што сам рекао, постоје подкасти од 50 минута након сваке серије у пуној верзији и тамо објашньавају зашто су направльене неке нетачности у филму.
Не се сечам да је хеликоптер летео из Москве или било где ближе. Али у сваком случају - општа верзија о катастрофу која је приказана у филму је истинита. И веома је ураден у уметничком смислу и у атмосфери. Меджутим, запамтите да је то игрални, а не документарни филм.

 

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител
On 22.12.2023 г. at 8:45, OttoDeBure said:

Дуже неймовірний вийшов серіал, памʼятаю який був навколо нього шум та галас, такі високі оцінки здається ніхто не отримував. Я дуже полюбляю такі якісні витвори мистецтва, котрі ти переглядаєш і розумієш наскільки якісний матеріал. А особливо приємно розуміти, що з настанням зими є можливість подивитися якісні новорічні фільми котрі занурять тебе в ту казкову атмосферу свята та відпочинку. Одразу пригадую, як у дитинстві завжди на новий рік дивилися комедію один вдома, а на різдво мультфільми студії Disney, це було казково.

Сериалът се оказа много невероятен, помня шума и врявата около него, май никой не е получавал толкова високи оценки. Наистина харесвам този вид качествени произведения на изкуството, които гледаш и разбираш колко висококачествен е материалът. И е особено приятно да разберем, че с настъпването на зимата има възможност да гледате висококачествени новогодишни филми , който ще Ви потопи в приказната атмосфера на празника и почивката. Веднага се сещам как като дете винаги гледахме комедии сами вкъщи за Нова година и анимационни филми на Дисни за Коледа, беше страхотно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...