Отиди на
Форум "Наука"

Развращаване на нравите


Recommended Posts

  • Потребител

Няма разум в това, да има изобилие във всичко, а да няма разврат. Не зная как си го представят това някои морални ригористи. Блудството си е съществувало открай време.  В Библията се споменава 39 пъти "блудница" и то разпръснато, не е да кажеш само във Вавилонско време. У Бокачо...?, пълно. Пък "Кама сутра"- леле- леле. Темата насочвам към това, че не може смисълът на живота ти да бъде,  да ти е "по- хубаво"  и да не навлезеш в будоара на интимното. Не е възможно индустрията да облекчи живота във всичко,  а да не ти облекчи един такъв силен нагон.  Няма и да се опитвам да изреждам секс играчки, да знаете, НЕ ПОСЕЩАВАМ ;) такива магазини, но като посетител на интернет са ми направили впечатление гнусните диети за http://suvetizalubov.com/2010/12/07/специална-диета-за-вкусна-сперма/, има и други,  но  да не ви отварям очите. Край на преамбюла.

Близо до ума ми беше, да насоча мисленето към следния казус. Женен мъж е преживял "искрата" при запознаване с чужда жена. По- блажено ли му  е да изневери на жена си, която обича или да си стегне колана? После реших, че казус няма. Това са тайни работи и в повечето случаи се уреждат едни по- кратки или дълготрайни връзки, които направо не са разврат със своето постоянство и взаимни чувства. Помислих си за развратните жени с много контакти, но още през 14 в. (България още не е под Турско каквотоидае) Бокачо разказва за една защитила се пред съда булка със следния аргумент.- Да каже мъжът ми дали съм му отказала поне веднъж. Давам му винаги, когато иска, но ми остава.  Какво да правя с остатъка? Няма да го хвърля на прасетата, я? Давам го на достойни и почтени мъже. Излезе, че и това не е съвсем и тъкмо разврат.

Понеже става дума за "Консуматорското общество", може би става дума за неестествено задоволяване с технически средства. Да, но едно затворено в четири стани преживяване, в което не се включват и развращават други хора, какво развратно има?  

Ще се наложи да започна от "консуматорско общество" (в чуждите уики е по- подробно) та в изобилието от продукти
"Развитието на консумативната култура започва още през XV-XVI век в Англия. По това време се заражда разбирането, че човек трябва да си купува не само това, което му е необходимо, за да преживее, но и неща, които правят живота по-„хубав”.
Много от стоките, които се купуват по внушението на рекламата на медиите, не намират непосредствено приложение в бита и всъщност са излишни."

 До тук тезата ми е защитена- При изобилието от връзки и контакти, хората удовлетворяват нагона си по начини, които всъщност не са с нищо по- добри и са направо излишни. (Сещате ли се за развратния и богат Фьодор Карамазов и Лизавета Смрадливата, пък си има в къщи красива и благородна жена? ) 

Сега да спомена и "разврат". В Наказателния кодекс развратът има 11 члена (еха-а- !!!) Няма определение, изреждат се престъпленията, което си го определя. 
От морална гледна точка развратът се разбира като някакви действия или склоняване към сексуални действия, което, както и трябва, се променя с времето и сега е доста стеснено и щом е при съгласие между разумни възрастни, се смята за съвсем прилични отношения. 

Християнството, зародено във времето на упадък на римските нрави е доста строго и осъжда много неща като разврат. Впоследствие, в различни периоди, осъжда и мирската, и духовна власт за разврат с един пулсираш обем на строгостта, ту- безкомпромисно, ту с бащинска загриженост. Сега, все пак отделено от държавата, критикува тихичко, а тайно се случват доста неща, които са леле- мале.

Днес, да си признаем, развратът е обичайна част от живота, на която в редки случаи обръщаме внимание. 

РАЗВРАТЪТ НОСИ ЛИ НИ ЩАСТИЕ И УДОВЛЕТВОРЕНИЕ ИЛИ Е ЕРЗАЦ- НЕПЪЛЕН ЗАМЕСТИТЕЛ НА СЕКСУАЛНОСТТА.

THIS IS THE QUESTION

Кои са границите в които развратът не е обществено опасен
Споменатият Наказателен кодекс ограничава сексуалното поведение в степен, в която да не уврежда другите личности. Има и специална грижа към опазване на децата.
Друг е въпросът кога сексуалното поведение, което не е престъпно, става толкова масово, че застрашава обществото. Примерно, коя е границата на масовост на хомосексуализма или други сексуални техники, която застрашава възпроизводството на човеци?  Коя е степента на значимост за човека и разпространението в обществото на пристрастеност към сексуалното, което го кара да отхвърли своите трудови и социални ангажименти? Към тези въпроси се отнася и този, за използването на контрацептиви. При тяхното ползване, макар че сексуалният акт е класически, цели се само удовлетвореността, но не и възпроизводство, т.е. задълбочаването на демографския проблем може да постави въпроса за това, сексуалните техники, които не водят до поколение да бъдат приети за развратни.
Вероятно в такъв смисъл са били и плачовете на пророците, за развратеното общество. Не толкова, че са пострадвали личности, колкото че от масовостта на едно такова безобидно когато се отнася за единици явление може да пострада обществото. Това е вече епидемиологическият аспект- след колко бройки е вече опасно.
Разврат? Добре, обаче...
Един баща, късно отимал син, та като усетил, че ще мре, повикал го, още непълнолетен и му казал:
- Сине, градът предлага много съблазни, ще искаш да ги опиташ. Това е естествено. Искам само да те помоля, направи го така, както ти препоръчвам.
Ще се събирате с приятели, ще пиете, ще се напивате, ти също. Ти обаче иди последен.
Ще решиш да видиш какво е публичен дом, да спиш с лека жена.  Това е в реда на нещата. Само че ти иди рано сутрин.
Ще ти се доще да отидеш в казино, да си опиташ късмета на карти. Нека това стане, обаче, само с най- известния майстор. Проучи нещата и само с него!
После бащата си заминал по дългия път, а сина, като пораснал решил да вкуси от разврата. Поканили го приятели на кръчма. Той се съгласил, но по бащиния съвет отишъл последен. Всички били с поне по ракия преднина. Смеели се от нищо и приказвали явни глупости. Не му харесало.
Решил и отишъл в бардак, но в една ранна, свежа утрин. Там миришело на пот и задушен тютюн, а лъчите осветявали изтъркана обстановка, която приглушеното нощно осветление прикрива. Когато дошла и ненагласената сводница, надиплена с бръчки, това било направо потръскващо, така че младежът без забавяне си тръгнал.
Когато решил да опита картите и разучил кой е най добрият, на срещата се явил един ошмулен човечец, с видими белези за мизерия. Към това очите му били трескави, а цветът на кожата нездрав. Младежът изгубил планираните пари, част от които другият незабавно изпил. С погнуса свършил опитът му с хазарта. Казват, че станал прилежен и съвестен търговец. Като баща си.
Корупцията развращава
 Последвано  1

Само 3 отговора ми даде Бинг за "Корупцията развращава" и 75 за "Коррупция развращает". Това означава, че и други включват извънсексуални дейности като "разврат". Явно е необходимо да се формулира как изглежда неразвратеното състояние на духа. А щом корупцията е "разврат", то в делничното ни съзнание всяка дейност, отклоняваща ни от правия път е разврат.
Връщам се към корупцията със следната забележка:
В консуматорското общество, в което се плаща за всичко- за количество и за качество, бакшишът става норма. Когато ти е приятно обслужването, даваш 1/10 бакшиш. А когато ти е приятно, че си направил добра сделка, няма ли да почерпиш тези, които са способствали? А когато раздаваш грантове или държавната ти служба е да правиш добро социални дейности), няма ли да очакваш 1/10 за добре свършена работа? "Как, господа, не го ли направих добре? Нима не ме оценихте? Я по 10%!" И това е напълно справедливо. Защо да дам на таксиметровия шофьор бакшиш за нещо, което си е написано на таксиметъра, а да не дам на някой, който ми оправя бизнеса за годината? А защо да не дам на някой, който ЩЕ ми оправи бизнеса за годината? 
Е, не може да се каже, че всичко започва от бакшиша на стотинкаджиите, но може да се каже, че и двете се пораждат в една и съща среда. Това не е еснафската среда в която стотинката се цепи на две, но е средата в която може и така, и онака, и за да получиш нещо "по- така", трябва и да си платиш "по- така". Във всички случаи, обаче, ако смяташ, че човек прави това от което печели добре, защото е устроен да го прави добре, а не защото иска да му платиш за това повече, бакшиш не бива да се дава нито в такси, нито в държавно учреждение. Другото развращава.
Склонен съм към широкото разбиране на Разврат, като всяко действие, което ни "отвръща", от истинския път. Друг е въпросът, че "Истинският път" днес не е точно формулиран. В Християнството, пък и другите религии, Бог е дал своите норми, но вече сме 21 в. и някои са остарели. Интересни са статиите "Разврат" във Википедия тук и по- малко тук . Английският източник включва и сквернословието към разврата. Пък цитата за сексуалната свобода в Драупади те не може да не се приведе

  Цитат
 трое мужчин у женщины могло быть волею судеб, получившая четвёртого считается распутной, пятого — развратной, далее считается падшей.

Естествено, по- сериозно внимание заслужава това, че развратно е:

  Цитат
РАЗВРАЩАТЬ, развратить кого-либо, совращать с пути истины; искажать умственно, лжеученьем, или нравственно, склоняя на распутство, на дурную и преступную жизнь. Дурной пример всех развращает. Подкупность судей развращает народ. Пьянство вконец развращает. -ся, страдат. и возвр. по смыслу. Развращенье ср. разврат м. действие по глаг. на ть, и сост. по глаг. на ся. Промышлять развратом. | Ссора, вражда чрез третье лицо, по наговору. Развращенность ж. состоянье развращенного. Развратный человек, — жизнь и нравы, порочные, преступные, особенно распутные. -ность ж. развращенье, развращенность. Развратник, -ница, развратный, распутный человек. Развращатель, -титель, -ница, развратчик, -чица, развращающий других. Развратительный, развращающий. Развратничать, распутничать, жить развратно, безнравственно.

т.е. развратен е практически ВСЕКИ начин на живот, който не съответства на нравствеността (безнравствен)

При консуматорското общество и либерализма, отсъства една нравственост. Всеки определя своята сам. В този хаос се губи критерият за общи нравствени ценности и от там критерият за безнравствено и развратно.
(което е пак потвърждение на основната тема)

Седемте смъртни гряха
На първо място да вместя реплика за всеобщия "разврат" (в кавички) при либерализма. Ако едно семейство иска да възпитава детето си в християнския морал, а училището го отклонява от пътя, показвайки му, че хората имат разнообразни и невредящи на социума поведения, то несъмнено това дете е подложено на развращаване. Ако едно дете е възпитавано в ценностите на свободомислие, а училището му преподава само и единствено християнски морал, то несъмнено го развращава и отклонява от пътя, че всички са свободни и свободомислещи. Ха сега, де? Тук не става дума, че училището развращава, а че училището все ще греши ако няма единствен, одобрен от повечето морал, който да преподава. А такъв не може да има в консумативното общество. Сега за смъртните грехове на католиците. 
  Цитат
Седемте смъртни гряха са: похот, чревоугодие, алчност (скъперничество), леност, гняв, завист, горделивост (високомерие). 
 
У папа Григорий били другояче подредени, пък това било и в основата на подредбата на "Чистилище" на Данте, което ще рече, че те пък подлежат на изкупване и по- нататъшен рай. Други мислят, че "смъртните" грехове не се изкупват, Бог скъсва с грешниците и непростимо ги хвърля в ада. Който има познание в областта, да сведе казаното от горе.
  Цитат
Superbia (горделивост) Invidia (завист) Ira (гняв) Acedia (ленност) Avaritia (алчност) Gula (чревоугодие) Luxuria (похот)
Сигурно е имало значение подреждането, за се изтъкне кой е по- важният грях, но като чета за похотливите и чревоугаждащи си монаси, стигам до извода, че папата правилно ги е изтикал по- назад, защото това е било нещо доста простимо. Прави ми впечатление и присъствието на една емоция- гнева. Допускам, че не емоцията е била обществено порицавана, а действията свързани с нея- насилие, заплахи, несправедливости. За един добре трениран човек, да демонстрира такова застрашително поведение без да изпитва емоция е леко и всеки родител и учител знае да се престори на разгневен за да подсили ефекта на думите си. (дали това е по- простимо от тихичкото изпитване гняв навътре). 
Отбелязвам, че към тези, наречени от католиците "смъртни" грехове човек може да бъде съвратен. Рекламите постоянно ни насочват към неопитвани и непотребни туристически дестинации и луксозни жилища, с които да се гордеем или на които да завиждаме, към апетитни неопитвани храни, напитки и хубави тела, че как човек "във младост и сила мъжка"да не си мисли постоянно за това да ги има, а с това да върти колелото на индустрията, теглейки си сам греха?Времената се менят, грешните действия с тях и ето какво станало в 2008 г пак тук
  Цитат
В марте 2008 года епископ Джанфранко Джиротти (Gianfranco Girotti) в интервью официальной газете Ватикана «L'Osservatore Romano» по аналогии с семью главными пороками личности перечислил семь социальных грехов современного мира, наносящих вред всему человечеству: загрязнение окружающей среды, усугубление социальной несправедливости, укрепление социального неравенства, чрезмерное обогащение некоторых членов общества и обнищание других, опыты в области генной инженерии, эксперименты над личностью и распространение наркотиков.
 
от което следва, че дяволът, който подвежда учените към генно модифицирана царевица и към НЛП иска развращаване на човешкия род. (да не говорим за психолозите, които препоръчват да изразяваме емоциите си за да не ни вреди изтласкването им) По цитираното няма изказване от по- горно място.
 
В заключение. Рекламата и масовото производство ни подлагат на развращаване, с което е потвърдено, че развратът е неотделим, вътрешно присъщ и необходим на консуматорското общество. То иска алчни, завистливи, похотливи и невъздържани хора. Ами, имаме ги и те въртят колелото на индустрията. Защо да ги променяме? А- де?

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чувате ли по време на вечеря реклами за ароматни дамски превръзки (защо ли?), презервативи, проблеми с уринирането и изхождането? Това не е ли неприлично за на маса?

Тези, които ги продават са от най- важните в света- хората, които правят пари и те определят кое е прилично и кое- не. Заради това новият морал включва и това. Трябва да свикваме.

  • Харесва ми! 4
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Повод за краткото настояще мнение ми даде https://dokumen.site/download/a5b39f05a02bcc (има го и на други места-ДИГИТАЛНАТА ПОЛИТИКА Христо Проданов) Става дума за медиите като обкръжение в настоящия вече дигитален свят

При възприемането на околната социална среда, в настоящето не може да пропуснем медиите. Това, което на село се научава от бабата или набора на пейката, сега се научава от медиите. С тази разлика, че в световното село не може да се има доверие на глашатая.

Разбиращи мощта на въздействие, управляващите могат пряко да контролират медиите. (Говореше се за SMS-си, които премиерът изпращал по изданията). Такова ръчно управление не винаги е необходимо- чрез лостовете на държавата и прокуратурата всяка медия може да бъде притисната ако не води "правилна" медийна политика.
Медиите вече само отчасти и доста едностранчиво- целенасочено отразяват политика, все по- често публикуват клюки (то и бабите на пейката не говорят все важни неща, а по- често "интересни"). Така гражданинът се отчуждава и става некомпетентен по значимите за страната въпроси.
Интернет дава възможност за получаване на алтернативна информация, но и тя не е задължително да е по- обективна. Всъщност интересуващият се получава множество манипулирани погледи към събитията и на практика той избира това, което съответства на нагласите му, а не се запознава с реалността.

За да избегнем манипулирането на личните възгледи чрез медиите може да игнорираме повечето, като се доверим на някои компетентни лица/автори или медии, но този избор е недостъпен, а малцина имат компетентни и ерудирани приятели, нали и кметът, попът/пасторът, полицаят не са от най- обективните, а пък бръснарят не е вътре в нещата.

Тук отново изниква въпросът за изобилието в консуматорското общество. Има информационни източници за всеки вкус. Има и сериозни, и ценни, и развлекателни. Избираш по вкус и възможности. Нали не допускате, че умът ми ще побере научна дискусия по цената на петрола и влиянието й върху Близкоизточната политика? Явно ще прочета нещо по- разбираемо, нещо което мяза на прокопан от другиго канал, по който ще се отнеса нататък, накъдето онзи е решил да ме хлъзне.

Объркани в информационното тресавище, хората искат да намерят и веднага се появяват за намиране, гидове, познаващи твърдата земя. Някой симпатяга, "с харизма", леко ще ни привлече вниманието, доверието, а после и постъпките. Някой популист, демагог, манипулатор, на когото ще се доверим, а и ще сме доволни, че има "месия" , който разделя хаоса на светлина и тъмнина.

Ами, проблеми, сър.

  • Харесва ми! 1
Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Потребител
Цитирай

В бъдеще всеки ще има своите 15 минути слава. — «In the future everyone will be world-famous for 15 minutes.» — Анди Уорхол, — от каталога на негова изложба в Стокхолм, Швеция — 1968 г.

В консуматорското общество, всеки има достъп до световната известност, ако не с нещо значимо, то с нещо скандално. Съблечи се гол за или против нещо и ще получиш своята доза. Всеки трябва да се чувства, че е част от тези, които потребяват и е почти длъжен да употреби своите 15 минути слава. 

Най- добре е да ритне журналист :) вместо да пише "Божествена комедия"

Link to comment
Share on other sites

Преди 2 часа, Втори след княза said:

В консуматорското общество, всеки има достъп до световната известност, ако не с нещо значимо, то с нещо скандално. Съблечи се гол за или против нещо и ще получиш своята доза. Всеки трябва да се чувства, че е част от тези, които потребяват и е почти длъжен да употреби своите 15 минути слава. 

Най- добре е да ритне журналист :) вместо да пише "Божествена комедия"

Ами , глупости , в тва модерното общество, най добре е да го дават по тАлАвизията, по новини и или рИалити, я от покрай некоя църква, я покрай джамия, синагога, мол, кино, концертна зала, университет, нали , ..екстремното шофиране също е препорачително, по пътя, покрай пътя, на площада  с разбиване на препятствия, а и големите возила, предпочитат се бели камиони и забравяне на личните документи...... да има принос в историята на новото общество, в краен случай една жилетка с <подараци> и 2 секунди слава !:D

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 9 минути, laplandetza said:

...... да има принос в историята на новото общество,

Тъй като липсва "душа", единственият начин да остане нещо след смъртта е информацията за някакво дело. Изборът е Херострат или Фидий. мисля, че дори да не стане човек Фидий, правилната посока е тази.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Потребител

Мисля си, че "развращаване на нравите" би значило нещо ако има някакви идеални нрави, постулирани от Господ и днешните се разминават с тях. Обаче нравите са нещо преходно и формирано в самото общество, така че тези думи имат смисъл на някакъв декаданс, поява на нрави и норми, които не са за добро на обществото, водят до дезадаптация, деструкция, не са целесъобразни или здравословни. Т.е. пак ги сравняваме с някакъв идеал, само че съобразен с представата ни за адаптивни, интегративни, целесъобразни нрави.  

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...