Отиди на
Форум "Наука"

Тримата създатели на Интерлюдията Амарна


Recommended Posts

  • Потребител

Ерата Амарна  просъществува едва две десетилетия - на фона на трихилядолетната история на Египет това е като миг от вечността , но оставя такава дълбока  оригинална и толкова различна по своята същност визия , че ще е класифицирана от египтолозите като Амарнска революция 

На хилядолетния египетски стилизиран и строго придържащ се към редица условия изобразителен стил в барелефните 

Related image            

и скулптурните изображения 

Related image

 е сложен край .  Образът на  богоподобно изглеждащи и съвършени фараони с широките рамене и перфектни лица, царици с  тела на богини и ноболитет  шаблонно изваян –  ....изведнъж е променен с такъв стряскащ реализъм , който дори в краткия си ...живот успява и да еволюира в ....гордо подчертаване на физически ....нелицеприятни недъзи , .....  иронията към собствените недостатъци характерна за късна Амарна се превръща в ... мистерия . ....

Да видим кои са ...архитектите на чудото наречено Ерата или Революцията Амарна . 

Но първо уточнение : за удобство ще използвам популярната именна система :  Ехнатон (популярен), а не Ехнейот (правилен) , град Ахетатон  а не Ах-Йот ;  Тутанкатон/Тутанкамон , а не Тут-анх-йот/Тутанхамун  и т. н 

Първите признаци на промяна в хилядолетната египетска изобразителна школа се долавят в края на управлението на Аменхотеп III (баща на Ехнатон) 

 

amenhotep_III02b.jpg

един от най-бляскавите и богати  фараони в цялата египетска история. През дългото си 40-годишно управление  Аменхотеп наречен Великолепния - гребе с пълни шепи от богатсвата на Египет придобити от победоносните войски на великия му пра-дядо Тутмос III . Връща отново столицата в Тива (от Мемфис) , строи комплекса (предградието) Малката за своята главна и любима съпруга Тий/Тия ! Тя е от скромен произход , но ...бон виванът-фараон (притежаващ харем с умопомрачителен на брой  египетски и азиатски красавици) е щедър към семейството й !  Юя - тъстът и Туя тъщата се ползват с висока почит (Юя става баща на бога - господар на коня - главнокомандващ кавалерията)  )  , както и брат й Анен.  Великолепно запазени мумии на Юя и Тия . Мумията на Аменхотеп III е Анализът - пълен мъж, около 45 годишен, страдащ от зъбна инфекция, навярно  с фатален край ! Ограбената му гробница е открита от  френска експедиция през 1799г. в западната чат от "Долината на царете ". Това е една от най-големите гробници и египтолозите  предполагат, като се има предвид неговото богатство , дългото управление и страстта му към пищност и величие , че погребението му е най-бляскавото и великолепно изобщо устройвано в цялата история на Египет. Гробницата му обаче, е ограбена и опразнена още в древността. Днес мумията на Аменхотеп Великолепния се пази в музея в Кайро . 

Продължава.....

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Трона наследява Аменхотеп IV !  Втори син на Великолепния !  По големият му брат на име Тутмос умира (камшик с неговото име е намерено в гробницата на Тутанкамон) и  той като втори син на фараона под име и номер Аменхотеп IV -ти наследява империята. В началото нищо не предвещава последвалите революционни събития . Аменхотеп IV е верен син на бляскавия си баща и му организира пищно погребение според ...староегипетските традиции  в Тива  ( Тоест Луксор или Карнак - как точно е именувана хилядолетната  велика столица на Горен Египет е въпрос дискусионен /спорен/ и излизащ от рамките на темата ...така , че за удобство ще се приеме ....Тива !) 

 

Предисловие : ................

 

В началото нищо не подсказава за ...революцията ! 

Аменхотеп IV (Ехнатон) организира пищно погребение на баща си според вековните египетски традиции ! 

Първите години от управлението му преминават благополучно в старата-архаична столица на Горното царство - Тива !  Също като баща си  , младият Аменхотеп взема за съпруга ....красавица -загадка ?  Тезата на изтъкнат египтолог като Питър Клейтън  е , че красавицата Нефертити е дъщеря на местен Велможа : Ейе - който пък е брат на майка му Тийе (главна съпруга на баща му) !  Първите няколко години от управлението са време на религиозна толерантност ....

Йот или Атон не е измислен от Аменхотеп IV ! Той е съществувал като локално божесво в  Долен Египет ....Индикациите са , че още Аменхотеп III е усещал нарастващата власт на жреците на Амон и се е стремял към ограничаването им ! С това се заема синът му Аменхотеп IV ! Първите години от от управлението си младият фараон прекарва в Тива ! 

Тук са и първоначалните изображения ....

Image result for nefertiti and akhenaten

Негфертити и Ехнатон (Аменхотеп IV) в младите си години .......красива двойка  : радост за окото ....! 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В първите 5 години от управлението си Аменхотеп IV

A_AKHNATON.JPG

управлява в Тива , там издига храм и на новия си бог Атон (Йот) . Напрежението обаче между новия култ на младия фараон и могъщото тиванско жречество ескалира.... В 6-тата година той премества столицата на ....чисто - точно по средата между Мемфис и Тива на девствено незастроено и незамърсено място (никога не е имало храм на друг бог или богиня) и града е наречен - Хоризонт на Атон - Ахетанон ...или по правилно Ах - Йот  ! Фараонът се преименува на Ехнатон/Ехнейот и премества двора и администрацията !  Днес обектът е известен с името Ел Амарна ! 

Новата столица се различава коренно както от всички градове дотогава в Египет така въобще и в тогавашния свят !  С население около 25-30 хиляди души той  е построен с широки прави улици , а къщите не са сбити една до друга както в другите градове , а разделени с обширни дворове . Богаташките къщи са притежавали басейни .  Залесен и планиран по уникален начин ! 

И тук вече започва ....Революцията  Амарна от ...тримата велики архитекти . Кои са те ? 

Първи :  Тутмос - придворен скулптор , автор на ....световно известния бюст на царица Нефертити . 

A_NEFERTITY.jpg

 Произношението на името му е приблизително.....Джехутим . Популярно име по време на Осемнадесета династия . Маестрото е стигнал до длъжност - главен дворцов скулптор . Разбира се въпросният шедьовър съвсем не е единственият запазен. Ето и други негови ....революционни творби 

800px-FaceOfAnOlderAmarnaWoman-ThutmoseWorkshop_MetropolitanMuseum.png

Неизвестна възрастна дама от Ахетатон  

и още един негов шедьовър - Нефертити в по ....натюр/еротичен , направо дибидюст   стил  (да си на мястото на маестроТутмос с позиращата Нефертити 😁  )

 

Image result for face of an older Amarna-era woman,

 

Тук реализмът на Амарна достига своето съвършенство - така е изглеждала не стилизиран образ на богиня , а жена родила 6/шест деца ! 

Величието и възхитата от майстора Тутмос не идва от това , че той е изобретил реалистичната творба , а от това , че той е пионер в този стил ! От къде се е учил , като дотогава стилът е строго стилизиран ? Да видим следващият ......

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това е главният архитект на Хоризонта на Атон  -  Бек (или Бак ) Потомствен скулптор-архитект . Баща му е заемал длъжността главен скулптор по времето на Аменхотеп Великолепния . Ето изображение на стария маестро 

Bek and Taheret

Стилизирана скулптора на дворцовия майстор със съпругата си ....

а ето как гордо се ....самоизобразява синът му Бек - главен архитект на Хоризонта на Атон 

 

beka_678.jpg

големият корем е показно подчертан , но и еднаквия ръст (има и други изображения където личи , че дори е по нисък) със съпругата си , която дотогава (съпругите) са изобразявани стилизирано по ниски с оглед на подчинено положение , така както фараоните са изобразявани по уголемени на останалия ...фон ! 

Бек е с титул - надзорник на строителството и гордо се изобразява с огромен корем и провиснали гърди , по нисък от жена си ! Която пък е почти съвършенна . Но  в сравнение с перфекционираните богоподобни женски образи от преди ...е  като че ли с по-къси крака !  Реализмът на Амарна е безкомпромисен ! 

Сега .....откъде маестро Бек е научил новия стил ...и в архитектурата и в изкуството ? 

Безспорно началото е дадено/получено от ....татко ! Занаятите в голяма степен са се предавали по наследство ! Но Старият е възпитаник и на старата школа - тоест стилизираните изображения ! Как и от кого се е научил на новия занаят майстор Бек ?  Отговорът дава самият той ! 

А учителят е не кой ѝ да е .......а ? 

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Бек - главен архитект и царски скулптор лично заявява :  Учил съм се от Негово величество , на всички дворцови скулптори е наредено да представят това което виждат !  

Надписът е на стела съхраняваща се в Берлин. 

Възможно ли е лично фараонът да е обучавал скулпторите си ?  Да разнищим  (по скоро да опитаме) личните качества на Ехнатон .  Неуравновесен религиозен фанатик ли е или многостранно надарена личност , чиято вътрешна политика е насочена с цел  да ликвидира станалата твърде силна и богата жреческа каста на тиванския бог Амон ? 

Ехнатон е приеман и представян в повечето популярни сведения като владетел отдал се фанатично на новия си бог Атон (Йот) , изтощил ресурсите на държавата като изгражда нова столица и множество храмове на монотеистичното божество , напълно занемарил външната политика на империята - сведенията са , че молбите на многобройни египетски васали в Сирия и Ханаан за помощ са безразлично игнорирани от Фараона и последните са оставени на произвола на съдбата....

Така ли е било ? 

Част от отговорите може да се потърсят в многобройните изобрзжения на фараона като ясно се наблюдават и неговите ....физически изменения и трансформации .

Приятното почти детско лице на Аменхотеп IV 

Amenophis (Amenhotep) IV: Akhenaten.  Here is a look at  Akhenaton which represents him at a much younger age than we usually see him - possibly as a child shortly before teen years. Ancient Mysteries, Ancient Artifacts, Arte Tribal, Ancient Civilizations, African History, Ancient History, Egyptian Pharaohs, Ancient Egyptian Art, Art Premier

постепенно започва да еволюира  

Related image

 

да се изменя 

Related image

 

за да стигне до стряскащи трансформации 

 

Image result for akhenaten barelef

Фараонът  призоваващ към реализъм , сам започва да се отдалечава от него превръщайки късните си барелефни  и скулпторни  изображения в мистерия която ще доведе до отчаяние учените ....

Едно от обясненията , е че Ехнатон е страдал от тумор на хипофизата водещ до синдрома Фрьолих - удължена глава , тънък врат , дебел корем , тлъсти бедра с целулит и изключително тънки крака надолу от колената ....Това добре , но проблемът е че това заболяване води до импотентност и безплодие , а фараонът е изключително плодовит - 6 дъщери от Нефертити , доказания син Тутанкамон , може би и Семенкара , няколко дъщери от втората си съпруга Киа (също много красива) 

Image result for kiya second wife of akhenaten

 

И сега страстният и плодовит Ехнатон като истински представител на владетелска династия в Кемет не подминава инцестната практика така характерна за предците му. Въпреки , че е .....революционер и в политически и в религиозен и в архитектурен , че и в художествен аспект , и въпреки , че самият той не е дете на кръвосмесителна връзка , Фараонът не само не е чужд на ицеста , но е и брутален ! 

 Къде по ...безобидно е да вземеш сестра си за съпруга , но Ехнатон стига по далеч - жени се за две от дъщерите си .  Нещо което не се среща поне в ...неговата - XVIII династия !  Едната -  Меритатон заема мястото на Нефертити превръщайки се от дъщеря на Ехнатон

Image result for the daughters of akhetaten

в негова съпруга .

Princess Meritaten - first born of Queen Nefertiti and Akhenaten ... Nefertiti by Michelle Moran Queen Nefertiti, Sumerian, Murder Mysteries, Take My Breath, Historical Fiction, Ancient Egypt, Egyptian, Egypt

Титула ѝ е   Велика царска съпруга на Бога !  Тя дарява съпруга-баща си отново с дъщеря - Меритатон-ташерит (младшата). Ехнатон е едновремено дядо и баща на Меритатон-ташерит !  

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История
On 30.12.2019 г. at 15:32, Евристей said:

Ерата Амарна  просъществува едва две десетилетия - на фона на трихилядолетната история на Египет това е като миг от вечността , но оставя такава дълбока  оригинална и толкова различна по своята същност визия , че ще е класифицирана от египтолозите като Амарнска революция 

На хилядолетния египетски стилизиран и строго придържащ се към редица условия изобразителен стил в барелефните 

Related image            

и скулптурните изображения 

Related image

 е сложен край .  Образът на  богоподобно изглеждащи и съвършени фараони с широките рамене и перфектни лица, царици с  тела на богини и ноболитет  шаблонно изваян –  ....изведнъж е променен с такъв стряскащ реализъм , който дори в краткия си ...живот успява и да еволюира в ....гордо подчертаване на физически ....нелицеприятни недъзи , .....  иронията към собствените недостатъци характерна за късна Амарна се превръща в ... мистерия . ....

Да видим кои са ...архитектите на чудото наречено Ерата или Революцията Амарна . 

Но първо уточнение : за удобство ще използвам популярната именна система :  Ехнатон (популярен), а не Ехнейот (правилен) , град Ахетатон  а не Ах-Йот ;  Тутанкатон/Тутанкамон , а не Тут-анх-йот/Тутанхамун  и т. н 

Първите признаци на промяна в хилядолетната египетска изобразителна школа се долавят в края на управлението на Аменхотеп III (баща на Ехнатон) 

 

amenhotep_III02b.jpg

един от най-бляскавите и богати  фараони в цялата египетска история. През дългото си 40-годишно управление  Аменхотеп наречен Великолепния - гребе с пълни шепи от богатсвата на Египет придобити от победоносните войски на великия му пра-дядо Тутмос III . Връща отново столицата в Тива (от Мемфис) , строи комплекса (предградието) Малката за своята главна и любима съпруга Тий/Тия ! Тя е от скромен произход , но ...бон виванът-фараон (притежаващ харем с умопомрачителен на брой  египетски и азиатски красавици) е щедър към семейството й !  Юя - тъстът и Туя тъщата се ползват с висока почит (Юя става баща на бога - господар на коня - главнокомандващ кавалерията)  )  , както и брат й Анен.  Великолепно запазени мумии на Юя и Тия . Мумията на Аменхотеп III е Анализът - пълен мъж, около 45 годишен, страдащ от зъбна инфекция, навярно  с фатален край ! Ограбената му гробница е открита от  френска експедиция през 1799г. в западната чат от "Долината на царете ". Това е една от най-големите гробници и египтолозите  предполагат, като се има предвид неговото богатство , дългото управление и страстта му към пищност и величие , че погребението му е най-бляскавото и великолепно изобщо устройвано в цялата история на Египет. Гробницата му обаче, е ограбена и опразнена още в древността. Днес мумията на Аменхотеп Великолепния се пази в музея в Кайро . 

Продължава.....

Каква кавалерия, това да не ти е наполеоново време. Недопустимо модернизираш.😄

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Thorn said:

Каква кавалерия, това да не ти е наполеоново време. Недопустимо модернизираш.😄

Кавалерията само и единствено ли е ...съществувала по Наполеоново време  ?  По рано ?  Или те притеснява чуждицата ?  ..А ..конница по добре ли ще звучи ? Знам на къде биеш - по тези времена /древно египетските/ я няма класическата конница ! Хората от Благодатния Полумесец не са усвоили изкуството на ездата - да възсядат четириногите , а само ги впрягат в колесници ! Но мисля , че се лъжеш (както обикновено)

groom-riding-horse-Horemheb-Bologna-resized1.jpg

Related image

 

Яздят египтяните жребци и кобили  не се шегуват. Аз не отричам (има си хас) , че основната сила по това време е бойната колесница - "танковата битка" на Древността  при Кадеш / - тежките "машини" на хетите срещу лекоподвижните на египтяните/ е всеизвестна !  Но дори и да приемем , че титула на Юя 

b9c1fb681b4e81fe1098d96821492375.jpg

Господар на коня се отнася за всички египетски части/сили използващи коне , това пак (поне според мен) не би противоречило на .....главнокомандващ .....кавалерията или ...хайде по коректно : конницата ...или ...конните части ! 

Доволен ? 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Конни части - може. Колеснични, както се казва традиционно си е далеч по правилно. А за това, че не знам, че в някои изключителни случаи са яздели, КАКТО ОБИКНОВЕНО - грешиш.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Новата столица Хоризонта на Атон  ….http://www.amarnaproject.com/pages/model_of_the_city/....

AMARNA3D_FocusStoria118_01_PlusText2k-10

е построена едва за няколко години и в шестата си година на управление Аменхотеп IV вече като Ехнатон се премества с целия си двор , огромна администрация и последователи на новия култ. Предимно млади хора

Като цяло в анализите и заключенията на египтолозите от по старата школа преобладават мненията , че Ерата Амарна е подкопала мощта на империята - фараонът вманиачен в своя култ към Атон , занемарява държавните дела , изтощава финансовите ресурси като строи огромни храмове на новия Бог , пренебрегвайки изцяло външната политика , отказва помощ на многобройните чужди пратеничества на сирийските и ханаанските князе , в резултат Египет губи влияние в предна Азия , а постъпленията му са прекъснати ! 

Така ли е наистина ? Някои египтолози (Питър Клейтън , Джойс Тилдзли) от по новата генерация не са съгласни с тези констатации.

Да видим  :

Централния дворец с огромен площад е предназначен не за живеене на фараона и фамилията му  (те  са обитавали северния дворец) , а …..за посрещане и настаняване на многобройните консулства. С часове Ехнатон изправен на терасите е изслушвал нескончаемите жалби , молби и прошения на пратеничествата на  знайни и незнайни  царе и князчета .   А те искат предимно само едно : Злато !  Искат го ..алчно , искат го безсрамно ! И в много по малка степен ….стоки (оръжие) и чак накрая войски ! 

Тоест ….при самото проектиране в градоустройствения план ...е предвидено ...огромна площ за приемане и настаняване на чуждестранните мисии ….авторът/архитектът на които не би бил друг освен ….фараонът - самият Аменхотеп Четвърти ! 

Откъде се знаят тази подробностти ? В далечната вече 1885 година , една женица рови за ...себах - натрошени плочки , които да използва за …...наторяване. (Колко ли плочки по този начин са отишли в небитието...) Така е открит архив от глинени плочки (великолепна и безценна кореспонденция)  намиращи се в Главния държавен архив на Амарна ! Архив специално построен за целта.  Сиреч - канцелария на Външно министерство специално построена за съхранение на необятната кореспонденция между Египет и Азия !  Без съмнение възложител и ...автор на тази архитектурна иновация е самият Ехнатон !  Така сега ......

Защо фараонът отказва да изпраща войски в Азия ? Нещо което се знае , но …..се игнорира !  ...

В Предна Азия по това време бушува унищожителна чумна пандея !  И ...за която безсъмнено Ехнатон е бил добре осведомен !  ...Как да изпрати египетски военен контингент ? Рискувайки при завръщането си да пренесат смъртоносната зараза !?   Това обезсмисля и пращането на тоновете от исканото злато от азиатците . Крайно опсана инвестиция ...и  Ехнатон е бил с пълното си право да …..се ослушва ! (мълчалив отказ) 

Между впрочем реалията в Предна Азия по времето на Амарна 

Related image

 

Относно това дали е занемарил империята с фанатичните си - религиозни култове :  Отговорът е : Не , не е !

 Фараонът оставя държавните дела във възможно най-компетентните ръце  : Ейе -  може би негов тъст - баща на Нефертити (със същите титли както и на Юя - тъст на баща му Аменхотеп III)  е държавен секретар ( велик везир) , а за главнокомандващ армията  Ехнатон назначава един наистина способен мъж на име : Хоремхеб

Ехнатон не само не разхищава богатствата на Египет - раздавайки златото на хазната за нуждаещите се сирийски князе , но и предотвратява навлизането на чумната епидемия в границите на Египет !  Нещо повече …..В последните си години Фараонът става нетолерантен към старите божества  техните жреци - започват проскрипции - храмовете се затварят , имуществата им - конфискуват ! 

И въпреки това …….

сред работническите квартали на Хоризонта на Атон  са открити при археологически разкопки много статуетки на ...старите -забранени богове !  Изводът е ,  че Фараонът е крайно толерантен към старите своеволия на простолюдието , но безкомпромисен към висшата жреческа класа от която конфискува огромни техни състояние ! И не той разхищава богатствата на Кемет , а напротив : придобивайки огромните богатства от проскрипции и конфискации на старата жреческа каста в хазната му постъпват огромни състояния …...такива , че за невзрачен фараон като наследника - болното дете Тутанкамон са поставени колосални съкровища ….

Продължава....

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Aмарнските писма – над 380 бройки запазени глинени плочки на акадски език /клинопис/ - явяващ по това време нещо като лингва франка за земите от Благодатния полумесец , дават безценна информация за политическата обстановка в предна Азия . Някои от тях започват от времето на Аменхотеп III Великолепния и са и от земите на далечна Месопотамия. Показват развитието и издигането на Международната Дипломация  и мястото ѝ като изключен фактор която заема в Цивилизацията на Близкия изток !

The Amarna Letters (by Osama Shukir Muhammed Amin, CC BY-NC-SA)

Пословично точната и педантична египетска администрация сортира щателно коресподенцията - в различни отделения се намират писма получени от различните  държави и владетели и техния статут !  

В една група са кореспонденции от така наречените независими....А това са :  легендарната Арзава , но позната ни и от хетите намираща се в югозапада на Анатолия  И другата от тази категория е : Алашия намираща се на остров Кипър и снабдяваща Египет с мед (метал)

Във втора група са  Великите сили :  Египет , Асирия , Хати , Митани и Вавилон !  (уточнението е , че до Тутмос III самият Египет не е бил третиран като Велика сила) Тази Петица оформя ...клуба на Великите  сподерд тях самите ! Кореспонденцията помежду им е със строга  етикеция и церемониал , задължително е изтъкването на равнопоставеността като владетелите се обръщат помежду си с ...брат и т. н . , въобще стриктна цензура , официоз който говори обаче за една общо-приета над национална и над регионална ....култура , един висш унифициран език на дипломацията на Близкия изток !  Културното обединение между семити , индо-европейци и хамити е вече ....на път да оформи една общо единна цивилизация . Династичните бракове между управляващите елити  достига своя апогей ! 

Ето обръщение от писмо на царя на Митани до Ехнатон 

...Говоря на Нафурея - цар на Египет , мой брат който е и мой зет и когото обичам и той ме обича...

Това са писма чиието съдържание се отнася както от споменаване на молби така и от изпратени подаръци , но най-вече за предложения за сключване или подновяване на съюзи подкрепени с династически бракове

В трета група попадат   писмата изпратени от владетели , които имат статут на васални към някоя от Великите сили.  Съдържанието им  безброй послания , молби и жалби на сирийски , ханаански князе и градове към фараона за помощ . Повечето обаче искат злато и стоки като обещават васалитет , а и доста от тях се обвиняват взаимно пред фараона в непочтеност , коварство и предателства . 

 

 

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Така ....с оглед на това което е Египет след ....Революцията Амарна  заключенията са  : всичко друго , но не и слаб !  Пищното погребение на невзрачен фараон като Тутанкамон , експанзията на Хоремхеб ,  както и великолепието на времената на Рамзес II тепърва предстоят и то ... не въпреки , а заради Ехнатон !  Фараонът до такава степен смазва мощта на тиванското жречество , което в края на управлението на баща му Аменхотеп III  започва да се превръща в институция ала държава в държавата , че дава тласък на светската власт на фараоните , чак дo след времената на Рамзес III ! Няколко поколения след него вече жреците на Амон отново са в доминиращо положение и това ще рефлектира върху властта на фараоните !  Владетелите при късните Рамзесиди изпадат във финансова зависимост от висшата жреческа каста на Амон !  А от там и пътят на върховният жрец на Амон - Херхор към трона е вече реалност !  Теокрацията на Юга , обаче не ще се хареса на светския Север - тоест ...Долен Ефипет -  "мулти" етническта Делта поема свой собствен живот от самоизолиралия се консервативно-теократически и спрял време и развитие - Горен/Южен Египет ! 

Да се върнем към ...Ерата Амарна .  Безсъмнено тук трябва да бъде включена и една личност .....ако не допринесла , то поне олицетворяваща блясъка на Амарна ! 

Нефертити. Всеизвестна от шедьовъра на дворцовия скулптор на име Тутмос - един от създателите на ...стила Амарна , а именно нейният бюст

 

Related image 

 

който обаче според ...последни писъци не е точно баш това което изглежда . Под някакъв ъгъл и под някакви светлини личало/се забелявали/ ....бръчки и т. н.   Не , обаче тези жълтини (засега) са  важни,  а ...други изображения на царицата - както от по ранни времена така и от по късни. 

Ето един не дотам популярен образ на Нефертити в ....младостта ѝ - не на красавица , не на любяща съпруга и майка на шест дъщери,  а на жесток военен управител :    Изображението на царицата олицетворява стереотипния образ на египетски висш военен/фараон/  наказващ  жестоко с пра-стария закон от архаичните времена - а именно : разбиваща с боздуган черепа на победен и пленен враг 

 

Nefertiti smashing enemies

 

Разбира се тезите (в това число и фриволни тип ..."съчинения по картинка") относно този барелф са толкова необятни , че няма да стигнат и десетки страници за отразяването им ....крайностите са от чиста символика ....до това , че в един период Нефертити е изпълнявала длъжността на главнокомандващ армията (до Хоремхеб) или военен комендант ! Натам следват изображенията ѝ на красавица от бюста на Тутмос , но и ...други . Като например идентификацията на торса ѝ ....и при ...сглобката с бюста се получава ...

A3_344.jpg

Перфектно  както за жена родила 6 деца , така и за ориенталския(и не само...а и в недалчното минало) вкус въобще . В съвременните модни течения , обаче тялото на царицата ще се приеме  и сметне като за...дебела ! 

Но и с това не свършват промените и измененията на царицата . Ще последват и други .....

Profile of Nefertiti

 

 

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, Thorn said:

Къде пише за чумната пандемия?

Image result for Джойс Тилдзли


Засега това , но има разбира се и други .....

..... 8-12 година е апогеят на Амарна , волята на Ехнатон е закон и няма никакви свидетелства за съпротива към неговите решения. Към Ахетатон прииждат пратеници от Африка донесли злато, слонова кост, леопарди. От Пунт пристига тамян и сандалово дърво, Сирия се представя с колесници, либийци с щраусови яйца, минойци с амфори , всички  поднасят дарове. Нефертити също е там на върха на своето могъщество. През 12 година от управлението нещата за Амарна се обръщат - Тейе, три от дъщерите , самата Нефертити изчезват по едно и също време. Дали причина е чумата която по това време бушува в Изтока - въпроса остава открит. Ехнатон безмълвно наблюдава как собствения му свят се срива пред очите му. Дотогава толерантен , сега фараона проявява нетърпимост към старите божества. Традиционните храмове били затворени, имуществата им - конфискувани, празниците забранени. ....Ехнатон умира в седемнайсетата година на управлението си.

 

Ето графична и цветна реставрации на семейството приемащо акламации от народа и чуждите консулства ....

 

 

ahknef_goldgive.jpg.e4812fd23fff6f2b7f98

 

564cc993892b9_AkhenatenNefertitiandtheir

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 21 часа, Thorn said:

Къде пише за чумната пандемия?

Още за чумата 

Хетите обвиняват египтяните , че са ги заразили с епидемията . Документът  този път е в хетския архив на Мурсил ! Общо взето текста е от първо лице писан/диктуван от самият Мурсил  

" Когато египтяните се страхуваха (осиротяха) , те поискаха от баща им (С/Ш/ипулиума ) да им изпрати един от синовете си за да оглави царството им . Но когато баща ми им изпрати един от синовете си , египтяните го убиха ! Баща ми се остави на гнева да го овладее - обяви война и нападна Египет !  Той порази египетската пехота и срази бойните им колесници . Завърна се с много пленници , но когато се завърнаха в земята на Хати , тогава в затворите избухна чумната зараза. От този ден хората измират в земята на Хати

Ето  го и на английски (да не бъда упрекнат в некоректен превод) 

The great plague

In the Plague Prayers of the Hittite king Mursilli, one of Suppiluliuma's successors, it is recorded that:

'When the Egyptians became frightened, they asked outright for one of his [Suppiluliuma's] sons to [take over] the kingship. But when my father gave them one of his sons, they led him there and they killed him. My father let his anger run away with him, he went to war against Egypt and attacked Egypt. He smote the foot soldiers and the charioteers of the country of Egypt. But when they brought back to the Hatti [Hittite] land, the prisoners which they had taken, a plague broke out among the prisoners and these began to die. When they moved the prisoners to the Hatti land, these prisoners carried the plague into the Hatti land. From that day on people have been dying in the Hatti land.'

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

А това , че египтяните искат хетски принц си е истина , защото го има /потвърдено и в египетските документи. А искащият  (авторът) е не кой ѝ да е , а ......

самата вдовстваща царица ....Анхесен-Амон  

Related image

Ето и отговорът/версията на Египет

Съпругата-сестра на Тутанкамон, Анхесен-Амон бивша Атон  вече вдовица отправя молба към Шупилулиума, царя на хетите

Моят съпруг почина, а аз нямам син. Но, казаха ми, че ти имаш много синове. Ако ми дадеш един от твоите синове, той ще стане мой съпруг. Аз никога не ще разпозная в него мой слуга, а ще го направя свой съпруг.

  За съжаление оцелялото клиновидно копие от това писмо е без дата и не знаем какви отчаяни обстоятелства са я принудили към тази стъпка. Дали Анхесен-Амон пише веднага след смъртта на Тутанкамон и така се опитва да попречи на Ейе? Или след смъртта на самия Ейе ? В този случай Хоремхеб е заплахата. Това е последното сведение за Анхесен-Амон преди тя да изчезне завинаги. Въпреки  подозрителността си, алчността при Шупилулиума надделява и той изпраща един от синовете си - принц Зананза. Не било учудващо, че злощастният младоженец не успял да пристигне и сватбата не се състояла. Дали е бил убит от хора на Ейе или на Хоремхеб  , дали е станал жертва на чумата, която бушувала в близкия изток , но отношенията между Египет и хетите незабавно стигнали до най-ниската си точка.       

Война ! 

http://www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/amarna_01.shtml

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

И в заключение : 
Ерата Амарна просъществува на практика ...12 години !  Десет от шестнадесет годишното управление на Ехнатон , по малко от 2 години на наследника му Семенкара и едва няколко месеца на Тутанкатон като ...атон . В последствие златното дете е фараон с името Тутанкамон - принуден да се премести в Тива  и е на трона общо 9 години !! 

Започва реакцията ....в началото умерена от ...държавния секретар (или велик везир) Ейе ....

Ейе според редица егитолози е баща на Нефертити , изпълняващ длъжността на висш държавен служител по времето на Ехнатон . След смъртта на Тутанкамон поради прекъсване на династията по мъжка линия.... се провъзгласява за фараон  като за приемственост търси брак със съпругата на Тутанкамон -  бивша Анхесенатон принудена да се "прекръсти" на Анхенсенамон ! Именно това горко девойче се обръща до могъщия хетски цар Шипулиума да му изпрати ....истински съпруг !  Според вихъра на политическата реалия по това време - Анхесетатон е била съпруга първо на баща си Ехнатон , след това на брат си Тутанкамон ...а переспективата да стане  за трети път съпруга този път на ....дядо си .....ѝ е дошло твърде множко !  Затова мисълта за един великолепен индо-арий като хета Зананза е ....овлажнявал сънищата ѝ 

Уви ...нещастният принц , който също е копнял за чистокръвна дъщеря на Нефертити ...и тръгва с изпълнени мечти , но ....никогаш не стига до Кемет !  Египетските тайни служби ликвидират хетския аристократ !  Това ще доведе до ...война между двете Велики сили на Изтока ! 

И така умерена реакция от страна на възрастния Ейе ! След близо 4-годишно управление стария държавник поема по пътя на Запад и на трона сяда ....Хоремхеб ! 

За трети път Най-Харизматичната в цялата история на Египет XVIII Династия прекъсва по мъжка линия ! 

1. Тутмос - главнокомандващ армията поема властта след смъртта на бездетния Аменхотеп I и легитимността е базирана като взима за съпруга дъщерята на Великия Яхмос - Освободителя на Египет от хиксосите и Основател на XVIII Династия ! 

2. Ейе - стъпва на трона след смъртта на ...златното дете Тутанкамон . Основанията са му , че е баща на Нефертити и взема за съпруга царската съпруга - Анхесеамон : съпруга на фараон Тутанкамон и внучка на самият Ейе ! 

3. Хоремхеб - начело на египетските войски по времето Ехнатон , с титул : Велик командир на армията ,  съпруг на ...сестрата на Нефертити - Мутнeджемет 

File:Mutnedjmet.gif

 

По времето  именно на Хоремхеб започва бруталната контра-реформация - картушите на Ехнатон са изкъртени , времето му заличено , самият Хоремхеб се представя за наследник на .....уж баща си - Аменхотеп III Великолепния , като прескача умишлено ...Амарнския период ,  Великата нова столица - Хоризонта на Атон е изоставен и потъва в пясъците на пустинята !  Неблагодарността няма място в случая на бурната политическа реалност .  Назначеният лично от Ехнатон за Велик Военен командир - Хоремхеб официално заклеймява култа към Атон въведен от бившия му господар на чието благоволение дължи високия си пост ,   връща властта на жреците на Амон ! Но ....!!!!  Хоремхеб е усетил още от времената на Аменхотеп III неконтролируемостта на жреческата каста на Амон и за да неутрализира ново нейно инкорпориране във властта , той назначава за жреци .....военни !  Негови офицери са назначени за главни жреци на могъщия тивански  бог Амон !  За да е сигурен и в лоялността на армията той разделя щаба ѝ на - южен и северен ! Така лесно контролира настроенията на войската !  Времето на Хоремхеб се характериза като ...милитаризъм !  На власт е е между 15-18 години. Затрудненията са предизвикани от разчитането/разграничаването/ на негови набивани картуши върху по раншни такива върху направо изтривани по ранни ! 

Хоремхеб няма пряк мъжки наследник - за такъв старият ветеран определя един от своите висши офицери -  мъж в напреднала възраст на име ....Рамзес ! Син на някой си Сети ! 

Този път завинаги край на XVIII Династия дала на Египет и Света

Яхмос - освободителя от омразните хиксоси - олицетворявящ египетския идеал за могъщ войн-герой от легендарните времена ,  Жената фараон Хатшепсут под чието управление Кемет благоденства  , Тутмос III - фараона войн ...най великият завоевател в историята на Египет за всички времена ,  Разкоша и изобилието по времето на Аменхотеп III Великолепния , Фараона еретик и новатор  Ехнатон - архитект на интерлюдията Амарна , Красавицата Нефертити , Златното дете Тутанкамон...

XVIII Династия е ,  и си остава .....

Именно този възрастен Рамзес ще стане основоположник на великата XIX династия , неговият син ще е Сети I 

Сети I един истински велик египтянин , по което време египетското изкуство се ....преобръща до ....стилизиран блестящ мегализъм ! 

Related image

 

Чиито син ще е именно смятаният за най-велик фараон на Египет за ...Всички времена  - Рамзес II 

 

Но все пак...

Наследството придобито от 17-те  тежки победоносни похода на  Могъщия Тутмос III  - опрял границите на Кемет до ....Ефрат ,  прахосано от пра-внука му Аменхотеп III Великолепния и тиванското жречество на Амон  , е възстановено и ...запазено от .....Ехнатон ! 

От тези запазени/възстановени/ ресурси ще черпят и погребението на Тутанкамон , и ...ремилитаризма на Хомехеб и ...Сети I с неговата новаторска блестяща архитектура и неговия наследник - Рамзес II със стряскащо-мащабната експанзия в съств на  4 дивизии и огромен брой колесници срещу  Могъщ Индоевропейски Хати в неговия апогей ! 

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Благодаря за споменаването на епидемията. Не знаех за нея. Намерих че и Заки Хавас бил казал, че е била точно чума, в Амарна. Нямам му много доверие, но явно някаква болест е върлувала. Макар, че твърденията за това, че заради епидемията не пращал войски в Сирия не звучат достоверно. По това време не са знаели механизма за заразяване, нямаме никакви данни да са правели карантина, пък и очевидно не са правели, най-малкото защото писмата редовно са идвали с някакви куриери, които спокойно са можели да се изкашлят и в Египет.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 4 часа, Thorn said:

 Макар, че твърденията за това, че заради епидемията не пращал войски в Сирия не звучат достоверно. .

Имаш предвид - Ехнатон ...че не е пращал войски в Сирия ?  Това разбира се е една от тезите - дали заради епидемията , дали заради това , че алчните князчета реват за злато и се компрометират едни други пред него , дали заради лепнатата му характеристика  - Пацифист или вманиачено себеотдаване към монотеистичното божество и занемаряване на външната и вътрешна политика .....причини много , но ....хронологията е категорична : след неговата смърт Египет е и си остава Велика сила !  Самият факт , че Ехнатон смазва мощта на тиванското жречество е показателен и това дава импулс за ...апогеят на Сети I и Рамзес II . 

Преди 4 часа, Thorn said:

 По това време не са знаели механизма за заразяване, нямаме никакви данни да са правели карантина, пък и очевидно не са правели, най-малкото защото писмата редовно са идвали с някакви куриери, които спокойно са можели да се изкашлят и в Египет.

Именно заради "куриерите" Джойс Тилдзли прави заключението , че Нефертити , две от дъщерите и царицата-майка в 12/13 година от управлението на Ехнатон изчезват....заради върлуващата епидемия !  Това води и до реакция от страна на дотогава миролюбивия и толерантен фараон  -  Ехнатон показва и другото си лице - а то  е ...страшно и жестоко   - храмовете са закрити , имотите конфискуфани ,  жреците арестувани , празниците забранени ! 

След смъртта му точно чумата или заразата дава повод на консерваторите да обвинят новия култ за бедствията (чумата) и да възстановят старата религия !  Затова и  великолепния нов град - Хоризонта на Атон е изоставен и погълнат от пясъците на пустинята . Името на Ехнатон е прокълнато , образът му заличен ,  картушите му изтръгнати , а близките му принудени да се отречат от него и култа към Атон ! 

И въпреки това верни почитатели на Ехнатон изваждат и съхраняват мумията му , която иначе би била показно унищожена . 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Thorn said:

И пак казвам - походи до Ефрат има още при Тутмос I

Добре , има ! Но това са походи , а не завладяна територия. Хронологията ти убягва ......

XVII  Тиванска Династия започва ....."Освободителната война" срещу омразните хиксоси

crbst_hyksos_20fl_c3_a8ches_20et_20chars

Секененре Тао е фараонът повел тиванците срещу хиксосите в освободителна война !  Победите са за Египет , но цената е висока.... 

Хиксосите търпят поражения , но .. и Египет дава свидни жертви ....самият фараон е посечен

 

egyptian pharaoh's head                       

 

                                                                                                                                     
   edvLUmG.jpg
 

 

Яхмос - (син на Секененре Тао)  освободителят и основателят на легендарната XVIII династия все още ще почака.....Трона наследява брат му Камосе ! Войната срещу хиксосите продължава успешно ! След 5 години вече идва Яхмос но в началото си е под чехъла на майка си Аахотеп . Ето какво четем за нея в стела на самият Яхмос

Голямата стела на Яхмос в Карнак , възвеличава Аахотеп

" Онази, която се грижеше за Египет, за неговите войници, тя го опазваше, тя върна бегълците и събра дезертьорите, тя умиритвори Горен Египет и пропъди бунтовниците."

Извода е, че не само е управлявала като регент, но е и била активен пълководец. Това се доказва и от великолепната бойна брадва и трите  ордена за храброст "Златната муха" намерени в нейния непокътнат ковчег в Тива.

След това вече започва същинското управлениет на Яхмос който се счита за ....истинският/пълният/ освободител на Египет - тоест окончателно прогонване на хиксосите от териториите на Египет и .....съвсем формалното му обявяване за основател на XVIII династия . Формално - защото той наследява брат си Камосе който пък от своя страна е наследник на баща им Секененре , а те са си чистокръвни представители на XVII  Тиванска династия ! 

Яхмос за добро или не , има една майка , която се явява и негова тъща .....сиреч женен е за сестра си !  Въпреки това потомство има ....наследен е от Аменхотеп I , който обаче вече от бруталния инцест (трето поколение) остава ялов.  След него династията прекъсва (за първи път , но ще последват още) по мъжка линия и на трона сяда .....именно Тутмос I - главнокомандващ армията , възрастен мъж който за да легитимира  правото   си , се оженва за дъщерята на Яхмос и съпругата-му сестра Яхмос Нефертари . Ражда се ......Хатшепсут !  Бъдещата жена-фараон ! От друга дъщеря на Яхмос - Мутнефрет ,  която Тутмос I взима за втора съпруга се ражда болнавия Тутмос II . Двамата му по големи братя умират млади : Уаджмос и  Аменмнос 

Наистина има засивидетелстван поход на болнавия фараон в Сирия .....Скален надпис в Ей ел Бахари . Доколко обаче е завоевателен или по точно дали територията е завладяна - сведения няма. 

Тутмос II е принуден да вземе за съпруга властната си полу-сестра Хатшепсут !  Съвместното им управление продължава 14 години. 

 

Казвай сега кога започва завладяването на земите до Ефрат ? 

Сведения за военните походи на Аменхотеп I и Тутмос I имаме от ....един юначен мъж - военачалник на име Яхмос син на Ебана . Но акцентът е, че ....техни Величества провеждат походи на юг в Нубия ! 

...Негово Величество залови един първобитен нубиец насред неговата армия..

Но в Нубия , а не в Сирия ! 

Чак след смъртта на Хатшепсут , Тутмос III ще превземе Газа и ще атакува показно Мегидо ! ....Газа не е в пределите на Египет при смъртта на Хатшепсут ! 

Остави ги някои спорадични наказателни походи - това не са подчинени земи ! 

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 9.01.2020 г. at 15:29, Thorn said:

 Намерих че и Заки Хавас бил казал, че е била точно чума, в Амарна. Нямам му много доверие, 

Е....как така нямаш доверие на доктор Захи Хауас  ?  Това е човек който се отдава изцяло и напълно на професията си.....ври и кипи , че и ...прекипява ....

Тук д-р Хауас зарязва посетителската група от експерти от цял свят ...(която види се не смее да се доближи до хилядолетните останки).. и смело се втурва към мумиите без предпазна маска и ръкавици

HAT_1399.jpg

 

На въпроса ....коя е най-романтичната му /любовна/ история като археолог...Доктора е категоричен

О, аз  имам толкова много романтични истории, но тази, която е може би най-романтичната от всички за мен, е историята ми с Хатшепсут. Аз наистина невероятно я обичам и имам дори любовна история с нея. Ние непрекъснато си разменяме любовни писма. Всъщност аз съм влюбен в Хатшепсут и затова трябваше да открия нейната мумия.  

 Докторът не лъже , не преувеличава . Ето и снимка която сама по себе си подсказва чувствата на чудатия-археолог към мадам-фараон Хатшепсут 

 

HAT_1285.jpg

 

А може би и тя не е безразлична с тази загадачна усмивка ( според него самият 🤣 )

 

Из ...мумията на Хатшепсут  ................http://guardians.net/hawass/hatshepsut/search_for_hatshepsut.htm     

 

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
  • Потребител

Все по-сериозно се засилва мнението, че това изображение намерено в работилницата на майстор Тутмос - архитекта на ерата Амарна и създател на новия революционен по своята реалистичност стил в хилядолетното консервативно и стилизирано изкуство на Египет е на фараон Аменхотеп III - бащата на Ехнатон

 

116431439_1659491574227918_5229573847106940063_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=hYprVm8fJFoAX-DsEtN&_nc_ht=scontent.fsof9-1.fna&oh=00_AfAamzzYYZ5pPDWFHzMO0DQOBe5UfpiaIaEFjuPreUcEVQ&oe=662B6422     116429845_1659491604227915_3915173086578191549_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=QXVNrF028hAAX_3nlbI&_nc_ht=scontent.fsof9-1.fna&oh=00_AfCD6J0KsnBK6Uyaa-bHRQQ6USdq1twQD-aMwM826DVOVw&oe=662B4E39

 

Изключително, дори неприятно реалистичното изображение на фона на дотогава стилизираните  образи на египетски лица излъчващи - мъдра величественост, доверие, спокойствие, доволство подплатено с полу-усмивка

Погледът гледащ от това изображение е коренно различен - неспокоен, мнителен, а персоната не вдъхва доверие - тоест, ако  потропа нощем на вратата ще е най-малкото тревожно

Ето сравнение с бюстове близо времево

Няма налично описание на снимката.        Statue of Amenhotep III, British Museum

Тутмос III и самият Аменхотеп Трети

Между двамата  са четири поколения (прадядо-правнук) а стилът не мърда и на йота ! 

Как обаче се появява тази ..революция в изображенията ? 

Реализмът започва още по времето на Аменхотеп Трети смятан за най-пищния и разточителен фараон наслаждаващ се на огромните богатства придобити от дедите му в победоносните кампании в Азия и Нубия. Въпреки прахосничеството и страстта му към лукса и изобилието, управлението му остава стабилно, а Египет се радва на просперитет. 

Въпросът обаче остава - откъде се появява този реалистичен стил ...при това като метеор - изригва внезапно, доминира едва две десетилетия и отново изчезва.  Ще се появи в Египет чак през Елинистическата епоха на Птолемеите.

На прима виста ..ще се внесе отвън !? Да, обаче през XV век пр. Хр. такъв стил няма никъде - нито на Крит, нито в Близкия Изток, Индия, Китай

Майстор като Тутмос (или учителят му) ще се реши да премине към новаторски реалистичен стил !?  Обаче той първо трябва да получи одобрението на фараона и висшето жречество !?  Може би впечатлени от реалистичните изображения те дават одобрение за новаторския стил. 

Интересното е , че за съжаление след смъртта и отричането на фараона-еретик Ехнатон, стилът престава да съществува и египетското изкуство се връща в лоното на стилизирания от хилядолетия коловоз

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересно е, че въпреки реализмът си, стилът Амарна е жесток към меценатите си - фараон, главна съпруга, деца, министри.  Или по точно акцентира и предава недостатъците им в най-подробни детайли. А още по учудващото е, че самите меценати - нямат нищо против да бъдат изобразени с физическите им недостатъци. 

Няма налично описание на снимката.

Авто-барелефен портрет на царския скулптор - майстор Бек и съпругата му.  Дори не е ползвал стилизираното правило - мъжът задължително трябва да бъде изобразяван по висок от съпругата си, отделно големият му корем е щедро подчертан. 

Прекрасният и всеизвестен бюст на красивата Нефертити е всеизвестен

Нефертити може да е в гробницата на Тутанкамон            001148.jpg

Но, торсът ѝ не е пожален от реализмът на Амарна 

 

A3_344.1..jpg.99b82eb83193e73118fefabafb

Torso of Queen Nefertiti    Torso of Queen Nefertiti

 

 

 

Тоест такъв какъвто  Е, на жена родила 6 деца и няма нищо общо с жени с титул богини изобразявани в египетски традиционен стил  

Самият Фараон с гордост се изобразява с огромен корем и дебел ханш - пълен антипод на предците си , които са държали на пра-вековния стилизиран стил на съвършенство - широки рамене, мускулесто тяло, тесен ханш

Ето сравнение

 

the King Mykerinos Triad Hathor, Mykerinos and the goddess of the province of Diospolis.

Епохата на предците във времената Стилизираното изкуство и :

 

Limestone_statuette_of_Akhenaten%2C_Nefertiti%2C_and_a_princess._Reign_of_Akhenaten._From_Amarna%2C_Egypt._The_Petrie_Museum_of_Egyptian_Archaeology%2C_London.jpg

Ехнатон с любимата Нефертити  Реализма на Амарна

 

Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...