Отиди на
Форум "Наука"

Европейско-американска мисия Солар Орбитър за изучаване на Слънцето


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

В готовност за първото междупланетно изстрелване през 2020: Солар Орбитър е на стартовата площадка

2020-solar-orbiter-at-launch-pad.jpg

На снимката: ракетата "Атлас 5" с мисията "Солар Орбитър" очаква своето изстрелване. Photo credits : ULA

9 февруари 2020 г. 09:40 ч.

Светослав Александров. Предстои първото изстрелване на космически апарат в междупланетното пространство през 2020 година! Американската ракета "Атлас 5" е на стартовата площадка и ако всичко мине според очакванията, в космоса ще бъде изведена европейско-американската мисия "Солар Орбитър", която ще се отправи към нашето Слънце. 

Изстрелването е насрочено за този понеделник, на 10-ти февруари в 06:03 ч. българско време. Времето се очертава да е благоприятно, но ако технически или метеорологичен проблем отложи полета, условията във вторник ще се влошат и ще имаме едва 20% шанс за хубаво време. 

Колкото и антиинтуитивно да звучи, изстрелването на апарат към Слънцето е по-трудно, отколкото да се изстреля такъв към Плутон и отвъд Слънчевата система. Не е толкова просто да се организира слънчева мисия, колкото може би си го представяте: насочвате към Слънцето и стартирате. Земята е тази, която обикаля около нашата звезда и тя пътува със скорост около нея, възлизаща на 30 km/s. За да изпратим космически апарат извън Слънчевата система, достатъчно е да изстреляме апарат по посока на движението на Земята, и да добавим към тази скорост още допълнителни 16.67 km/s. Но единственият начин да изпратим апарат към Слънцето е да изстрелваме апарата в посока, обратна на движението на Земята. Това де факто представлява ретро запалване за излизане от околослънчева орбита, също както един космически кораб "Союз" би запалил двигателя си, за да излезе от орбитата на Земята и да кацне на нея.

Даже за предстоящото изстрелване на "Солар Орбитър" няма да е достатъчна мощта на ракетата-носител "Атлас 5". Ще са необходими множество гравитационни маневри посредством облитания на Земята и на Венера, за да може мисията да се отправи към Слънцето. Но задачата е дори по-сложна - екипите на Европейската космическа агенция (ЕКА) и на НАСА ще се опитат да вкарат "Солар Орбитър" в полярна околослънчева орбита. Ако всичко мине по план, ще бъдат получени първите снимки на полюсите на Слънцето! 

До този момент е имало само една друга роботизирана експедиция, която е успявала да влезне в полярна орбита около звездата ни. Това е съвместната мисия между САЩ и ЕКА "Юлисис". Тя е прелитала над полюсите на Слънцето през 90-те години, но на далечно разстояние. И освен това е нямала камери.

Мисията "Паркър", този път изцяло американска, беше изстреляна към Слънцето през 2018-та година и минава в близост до звездата ни на разстояние само от 0.04 астрономически единици. Но и "Паркър" няма камери, които да позволят заснемането на снимки от близко разстояние. Автоматичната междупланетна станция "Солар Орбитър" обаче е екипирана със специални камери, които биха позволили направата на фотографии. Те се намират навътре в космическия апарат, защитени от специален щит. Когато дойде моментът, покритието на обектива ще се разкрие за съвсем кратко време - достатъчно, за да се заснеме звездата ни. 

През изминалите десетилетия космическите мисии на САЩ, Европейската космическа агенция и Япония доведоха до революция в изучаването на астероидите, кометите и далечните планети. Но по всичко изглежда, че 20-те години на 21-ви век ще бъдат решаващи за проучванията на нашето собствено Слънце - стига, разбира се, мисиите "Паркър" и "Солар Орбитър" да бъдат реализирани без проблеми. 

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3184-2020-solar-orbiter-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 изстреля към Слънцето мисията на ЕКА и НАСА Солар Орбитър!

2020-10-feb-Solar-Orbiter-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

10 февруари 2020 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Първото междупланетно изстрелване за 2020-та година е вече факт! Тази сутрин в 06:03 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал излетя американската космическа ракета "Атлас 5. Близо 53 минути след началото на полета, както беше планирано, от горната степен на носителя се отдели мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА "Солар Орбитър". Наземните екипи потвърдиха, че космическият апарат е комуникативен и е в добро техническо състояние. 

"Като човеци ние винаги сме били наясно с това колко е важно Слънцето за живота на Земята, наблюдавали сме го и сме го изучавали как то работи в детайли, но също така отдавна знаем как притежава потенциала да наруши ежедневния живот, ако попаднем в огневия обсег на могъща слънчева буря", съобщава Гюнтер Хасингер, директорът на научния отдел на ЕКА. "Към края на нашата мисия "Солар Орбитър" ние ще знаем много повече от преди за скритите сили, отговорни за променливото поведение на Слънцето и влиянието му върху нашата планета". 

През следващите три месеца екипите ще проверят 10-те научни инструмента, за да се убедят, че те работят според очакванията. Ще отнеме на "Солар Орбитър" около две години, за да достигне своята основна научна орбита.

Но и по време на пътуването, което ще продължи до ноември 2021-та, приборите ще събират ценни данни за околностите около космическия апарат. Ще бъдат проведени две облитания около Венера през декември 2020-та и август 2021-ва и едно около Земята през ноември 2021-ва. Първото голямо сближение със Слънцето е планирано за 2022-ра, когато "Солар Орбитър" ще мине на една трета разстояние в сравнение с разстоянието Земя-Слънце. Периодично космическият апарат ще продължи да използва гравитационното поле на Венера, за да се сближава още повече със звездата ни - както и да се отдели от равнината, в която обикалят планетите на Слънчевата система, за да навлезе в полярна околослънчева орбита. 

Космическите апарати, изстреляни от земната повърхност, обикновено остават в тази равнина, което означава, че ние нямаме изглед към слънчевите полюси. "Солар Орбитър" е първият космически апарат, който ще заснеме полярните области на Слънцето! 

До този момент е имало само една друга роботизирана експедиция, която е успявала да влезне в полярна орбита около звездата ни. Това е съвместната мисия между САЩ и ЕКА "Юлисис". Тя е прелитала над полюсите на Слънцето през 90-те години, но на далечно разстояние. И освен това е нямала камери.

През изминалите десетилетия космическите мисии на САЩ, Европейската космическа агенция и Япония доведоха до революция в изучаването на астероидите, кометите и далечните планети. Но по всичко изглежда, че 20-те години на 21-ви век ще бъдат решаващи за проучванията на нашето собствено Слънце - стига, разбира се, изстреляната през 2018-та година американска мисия "Паркър" и новата експедиция "Солар Орбитър" да бъдат реализирани без съществени проблеми. 

За повече информация: НАСА 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3187-2020-solar-orbiter-lifts-off

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Европа и САЩ показват на 16-ти юли първите снимки на Слънцето от мисията Солар Орбитър

13 юли 2020 г. 17:50 ч. На 16 юли, навръх отбелязването на 51-годишнината от изстрелването на първата пилотирана експедиция до Луната "Аполо 11", Европа и САЩ ще ни покажат първите фотографии от съвместната американо-европейска мисия "Солар Орбитър", която понастоящем изучава Слънцето! 

Никога досега космическа мисия не е успявала да заснеме снимки на звездата ни от такова близко разстояние от нея, възлизащо на 77 милиона километра. По-нататък "Солар Орбитър" ще застане и още по-близко до Слънцето, на 42 милиона километра, а с повдигането на наклона на орбитата ще станем свидетели и на първите изображения на слънчевите полюси!

"Първите фотографии надхвърлят всички наши очаквания", казва Даниел Мюлър от екипа на "Солар Орбитър". "Ние вече наблюдаваме признаци за много интересни феномени, които преди не сме били в състояние да гледаме в детайли. Десетте инструмента на "Солар Орбитър" работят прекрасно и предоставят холистичен поглед към Слънцето и слънчевия вятър".

Напомням на читателите, че космическият кораб "Солар Орбитър" е построен от европейския аерокосмически гигант Еърбъс. Той бе изстрелян на 10 февруари 2020 г. с американската ракета "Атлас 5" от космодрума на САЩ на Кейп Канаверал. На борда има както европейски, така и американски прибори. 

За повече информация: ЕКА

2020-10-feb-Solar-Orbiter-launches.jpg

Снимка от изстрелването на "Солар Орбитър" през февруари тази година. Photo credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3471-2020-solar-orbiter-first-close-up-photos

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

ПЪРВИ СНИМКИ: Американо-европейската мисия Солар Орбитър засне Слънцето от рекордно близко разстояние!

Solar-Orbiter-sun-pillars.jpg

Eдна от първите снимки на Слънцето, заснети от "Солар Орбитър" посредством прибора EUI при разстояние само 77 милиона километра от слънчевата повърхност! Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL

16 юли 2020 г. 16:10 ч.

Светослав Александров. Уникално постижение в космонавтиката, точно навръх 51-годишнината от изстрелването на дебютния пилотиран полет до Луната "Аполо 11"! Американската космическа агенция НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) ни показаха първите снимки на Слънцето, заснети от новоизстреляната мисия "Солар Орбитър". Никога досега звездата ни не е била фотографирана от такова близко растояние, възлизащо на 77 милиона километра от нейната повърхност. Снимките показват неразкрити до този момент детайли! 

Горепосочената фотография е една от множеството ултравиолетови снимки, получени от белгийската телескопична камера Extreme Ultraviolet Imager (EUI) при дължина на вълната 17 нанометра. Останалите снимки са комбинирани във видео, което можете да изгледате на следния уеб адрес: 

https://www.esa.int/ESA_Multimedia/Videos/2020/07/Solar_Orbiter_sees_campfires_on_the_Sun 

Не пропускайте да изгледате видеото! Наистина е великолепно! То показва външната слънчева атмосфера, т.нар. корона, където температурите достигат 1 млн °C. Забелязват се множество малки пламъци, които периодично изригват, ярки петна и по-тъмни, подвижни фибри. "Солар Орбитър" успя да открие и уникални структури, кръстени от учените "лагерни огньове", които никога досега не са били установявани от предходна космическа мисия! Възможно е те да допринасят за високите температури на слънчевата корона и да са първопричина за слънчевия вятър.

solar-orbiter-compilation.jpg

Компилация от снимки на Слънцето, заснети от "Солар Орбитър" посредством прибора EUI. Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team (ESA & NASA); CSL, IAS, MPS, PMOD/WRC, ROB, UCL/MSSL

EUI е само един от инструментите на "Солар Орбитър". По-долу ви представям още една фотография, този път заснета от американския прибор SoloHI (Heliospheric Imager):

solar-orbiter-zodiacal.jpg

Снимка, заснета от прибора SoloHI на борда на "Солар Орбитър"Photo credit : Solar Orbiter/SoloHI Team/NASA/ESA

Макар че тази снимка изглежда на пръв поглед невзрачна, тя е важна за науката. На нея се забелязва зодиакалната светлина (яркото петно отдясно): това е тази слънчева светлина, която се отразява от междупланетния прах. За да може да бъде заснета, инструментът е трябвало да намали яркостта до една трилионна от първоначалната яркост.  

compilation-photos-2.jpg

Още една компилация от снимки на Слънцето, заснети от "Солар Орбитър". Photo credit : Solar Orbiter/EUI Team; PHI Team/ESA & NASA

Да обърнем сега внимание и на горната компилация от изображения. Вече знаете от описаното в началото на статията, че жълтите снимки са тези, които са заснети от прибора EUI в ултравиолетовия диапазон при дължина на вълната от 17 нанометра. Те показват външната слънчева атмосфера (корона). Червените снимки, заснети при дължина на вълната от 30 нанометра, изобразяват т.нар. "преходен регион" на Слънцето, лежащ между вътрешните и външните слоеве на слънчевата атмосфера. Този регион е дебел само 100 километра и в него температурите се повишават с фактор от 100 пъти, докато достигнат 1 млн °C в слънчевата корона. 

Изображението в центъра на компилацията комбинира данните от "Солар Орбитър" с тези от мисията на НАСА "Слънчева динамична обсерватория" (в сиво), която работи в околоземна орбита.

Снимката в центъра на първата колона е заснета на 18 юни от прибора Polarimetric and Helioseismic Imager (PHI) - тя представлява "магнитна карта на Слънцето", която показва как се променя силата на магнитното поле в различните области на звездата ни. Долу вдясно на фотографията се вижда началото на активен регион. Когато Слънцето повишава магнитната си активност, приборът ще ни покаже много такива активни региони. 

Долу вляво на компилацията, т.е. синьо-бяло-червеното изображение, представлява тахограма на Слънцето, отново получена посредством PHI. Тахограмата показва скоростта на Слънцето спрямо зрителното поле - синята страна се приближава към нас, докато червената се отдалечава. Точно до нея е показана снимка във видимата област на електромагнитния спектър, заснета от PHI на 18 юни. Засега не се забелязват слънчеви петна и магнитната активност е незначителна. 

Напомням на читателите, че американо-европейската мисия "Солар Орбитър" бе изстреляна на 10 февруари 2020 г. посредством американската ракета "Атлас 5" от космодрума на Кейп Канаверал, САЩ. Космическият апарат е построен от Еърбъс, а приборите са осигурени от различни европейски държави и Щатите.

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3476-2020-solar-orbiter-first-photos

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Екипът на американо-европейската мисия Солар Орбитър се готви за празнично посещение на Венера

2020-praznichno-oblitane-venera.jpg

На снимката: американо-европейската мисия "Солар Орбитър" облита Венера. Photo credit : ESA/ATG Medialab

21 декември 2020 г. 09:00 ч.

Светослав Александров. Често се случва през годините да има интересни междупланетни събития навръх зимните празници - и 2020-та няма да е различна. Екипът на съвместната мисия на САЩ и Европа "Солар Орбитър" се готви за облитане на Венера на 27-ми декември. 

Основната цел на това посещение е гравитационна маневра, след която "Солар Орбитър" ще се сближи още повече със Слънцето и ще промени наклона на орбитата си. 

Моментът на най-голямото сближение с планетата ще е в 14:39 ч. българско време. 

За съжаление предницата на автоматичната междупланетна станция (където са камерите) ще бъде насочена към Слънцето, така че нови снимки от Венера не се очакват. Въпреки това някои от научните инструменти ще бъдат включени: в това число магнетометърът (MAG), експериментът за радиовълни и плазма (RPW) и детекторът за елементарни частици (EPD). 

Напомням на читателите, че мисията "Солар Орбитър" бе изстреляна на 10-ти февруари тази година посредством американска космическа ракета "Атлас 5" от космическия център Кейп Канаверал в САЩ. Основната задача на космическия апарат е да изучава Слънцето, в това число да направи първите подробни снимки на полюсите на нашата звезда. 

За повече информация: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3720-2020-solar-orbiter-venus-flyby

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Мисията на САЩ и ЕКА Солар Орбитър посети Венера!

2020-praznichno-oblitane-venera.jpg

На илюстрацията: американо-европейската мисия "Солар Орбитър" облита Венера. Image credit : ESA/ATG Medialab

27 декември 2020 г. 19:45 ч.

Светослав Александров. Днес, на 27-ми декември, мисията на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) "Солар Орбитър" извърши своето Коледно посещение на Венера. Космическият апарат прелетя на 7 500 километра над облачната покривка на планетата в 14:30 ч. българско време - и всичко премина успешно. 

Според съобщение, публикувано от официалния туитър акаунт на ЕКА, телеметричната информация от "Солар Орбитър" показва, че всички бордови системи са в изправност след облитането. 

Основната научна задача на американо-европейската мисия е да изучава Слънцето, така че днешното посещение на Венера бе извършено с цел корекция на траекторията и сближаване с нашата звезда. Въпреки че венерианските изследвания са вторичо задание, "Солар Орбитър" все пак проведе научни наблюдения на планетата - бяха включени няколко прибора, сред които магнетометърът (MAG), експериментът за радиовълни и плазма (RPW) и детекторът за елементарни частици (EPD).

Поради спецификите на мисията, снимки на Венера не бяха заснети по време на облитането. "Солар Орбитър" притежава камери, но те са специално предназначени за слънчеви наблюдения. Роботизираният апарат винаги трябва да насочва топлинния си щит към нашата звезда, а камерите също са разположени в тази посока. Останалите прибори, които бяха включени днес, нямаха такива ограничения - те се занимават основно с изучаването на магнитното поле и физиката на космическата плазма, така че точното им насочване не е фактор. 

За разлика от Земята, Венера няма ясно изразена магнитосфера, поради което слънчевият вятър взаимодейства директно с нейната атмосфера. По време на днешното посещение на планетата "Солар Орбитър" се фокусира върху изучаването на тези взаимодействия. Очаква се през следващите няколко дни космическият апарат да започне да изпраща събраните научни сведения към наземния център, така че скоро екипът ще разполага с данните. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3730-2020-solar-orbiter-flies-by-venus

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Мисията на ЕКА и НАСА Солар Орбитър засне най-детайлната снимка на Слънцето!

2022-closest-ever-image-sun-full-disk.jp

Слънцето, заснето от мисията на ЕКА и НАСА "Солар Орбитър" от разстояние 75 милиона километра. Image credit : ESA

27 март 2022 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Автоматичната междупланетна станция на Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА "Солар Орбитър" сполучи на 7-ми март да заснеме най-детайлната снимка на нашето Слънце!

Фотографията бе направена, докато "Солар Орбитър" бе на разстояние 75 милиона километра от звездата ни. Никога досега космически апарат, оборудван с камера, не е облитал Слънцето толкова отблизо!

Напомням на читателите, че американската мисия "Паркър" се сближава на по-малко разстояние от Слънцето в сравнение със "Солар Орбитър", до няколко милиона километра от неговата повърхност, но тя не е оборудвана с камера, а вместо това разчита на други научни инструменти, за да го изучи в детайли. Така че "Солар Орбитър" е наистина най-доброто, с което разполагаме като възможност за заснемане на звездата ни от космоса. 

2022-closest-ever-image-sun.jpg

Фрагмент от глобалното изображение на Слънцето, получено на 7-ми март. Image credit : NASA

Снимката бе получена посредством телескопичната камера Extreme Ultraviolet Imager (EUI). При такова малко разстояние от 75 милиона километра, EUI трябваше да направи 25 индивидуални кадъра, които впоследствие да бъдат съшити и така да се получи глобалното изображение. То може да бъде свалено в пълен размер от сайта на ЕКА.

Изображението съдържа повече от 83 милиона пиксела. То е 10 пъти по-добро от образа, получен на 4K ТВ-дисплей.

Освен EUI, приборът SPICE също бе включен, за да проведе измервания. Тези данни отново бяха получени на части, за да се обхване цялото Слънце. SPICE изучава структурата на слънчевата атмосфера от короната към разположената по-близо до повърхността хромосфера. 

Напомням на читателите, че мисията "Солар Орбитър" бе изстреляна на 10-ти февруари 2020 г. от космодрума Кейп Канаверал в САЩ посредством американска ракета "Атлас 5". 

Източник: ЕКА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4460-2022-27-mars-esa-sun

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Мисията на ЕКА и НАСА Солар Орбитър ще посети Венера идната нощ!

solar-orbiter-venus-1024x724.png На илюстрацията: „Солар Орбитър“ доближава Венера

3 септември 2022 г. 20:15 ч.

Светослав Александров. Лунната мисия „Артемис“ може и да не успя да излети днес, но няма време на почивка – Европейската космическа агенция (ЕКА) в партньорство с НАСА се готви за важен момент, касаещ мисията „Солар Орбитър“. Тази нощ в 04:26 ч. българско време тя ще посети Венера – и освен че маневрата е важна за промяна на орбитата за мисията, „Солар Орбитър“ ще проведе важни изследвания на най-близката до нас планета.

„Солар Орбитър“ има за задача да изучава Слънцето – така че основната цел на посещението на Венера е да се използва гравитацията на планетата, за да може орбиталният наклон да бъде променен по такъв начин, позволяващ на мисията да прелита над слънчевите полюси. На борда на „Солар Орбитър“ има мощни камери и ако промяната на наклона бъде успешна, очакваме да получим първите снимки на полюсите на нашата звезда!

Но също така това е възможност да научим повече факти за самата Венера. Докато „Солар Орбитър“ прелита край нея, един от приборите на борда ще бъде включен и той ще изучава т.нар. лъков шок – това е регионът на магнитното поле, който се сблъсква със заредените частици на Слънцето.

Магнитното поле на Венера е много различно от земното – докато на Земята е характерно присъщо магнитно поле вследствие на движението на разтопена материя в нейното ядро, при Венера имаме т.нар. индуцирано магнитно поле, резултат от взаимодействието между дебелата атмосфера на планетата и слънчевия вятър. За съжаление учените все още не знаят много от подробностите за точния произход на полето и поведението му. Ето защо предстоящите изследвания на Венера от „Солар Орбитър“ представляват чудесна бонус наука.

Стискаме палци!

За повече информация: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/03/2022-solar-orbiter-to-visit-venus/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Мисията Солар Орбитър на ЕКА и НАСА посети Венера!

solar-orbiter-venus-1024x724.png На илюстрацията: мисията на САЩ и Европейската космическа агенция „Солар Орбитър“ посещава Венера. Image credit : ESA

5 септември 2022 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Рано сутринта на 4-ти септември в 04:26 ч. българско време автоматичната междупланетна станция на ЕКА и НАСА „Солар Орбитър“ прелетя успешно край Венера, събирайки ценни данни за взаимодействието между венерианската атмосфера и слънчевия вятър. Но малко преди посещението, Слънцето бомбардира космическия апарат със заредени частици!

Въпросното коронално изхвърляне на маса е било регистрирано на 30-ти август. Макар че подобно събитие лесно може да повреди и да извади от строя изкуствен спътник или междупланетна мисия, „Солар Орбитър“ е проектирана да устоява на потока слънчеви частици. Нещо повече – автоматичната станция може и да ги изучава, освен да се пази от тях. И наистина, „Солар Орбитър“ е в отлично състояние и всички системи на борда работят нормално, но същото не може да се каже за Венера. Короналните изхвърляния на маса разрушават венерианската атмосфера и издухват газовете ѝ към космическото пространство.

Напомням на читателите, че мисията на „Солар Орбитър“ е да наблюдава Слънцето отблизо и да изучава слънчевите полюси. За тази цел орбитата ѝ е специално подбрана да е в резонанс с Венера, което означава, че автоматичната междупланетна станция минава край планетата веднъж на всеки няколко обиколки около звездата ни. Прелитанията на „Солар Орбитър“ край Венера помагат на роботизирания апарат да променя скоростта си или наклона на орбитата.

Посещението на 4-ти септември бе третото от началото на мисията, като „Солар Орбитър“ премина на 6 000 километра от венерианската повърхност. Ръководството на полета ни информира, че всичко е протекло по план. Макар че част от приборите трябваше да бъдат изключени, други събираха ценна научна информация за пространството около Венера, където слънчевият вятър се сблъсква с нейната атмосфера. Учените споделят, че получените данни ще помогнат да защитаваме астронавтите по-добре от слънчевите лъчения по време на техните дългосрочни експедиции, както и да разбираме и опазваме нашата собствена Земя.

За повече информация: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/05/solar-orbiter-flies-by-venus/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Американо-европейската мисия Солар Орбитър засне най-подробното видео на Слънцето!

Видео на слънчевата корона, заснето от „Солар Орбитър“. Movie credit : ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI Team; acknowledgement: Frédéric Auchère, IAS

27 октомври 2022 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) и САЩ „Солар Орбитър“ проведе най-голямото си сближение със Слънцето на 12 октомври в 22:12 ч. българско време, като тогава автоматичната междупланетна станция застана само на 29% от разстоянието между нашата планета и звездата ни. Първите кадри вече пристигат на Земята – и те са изумителни!

Благодарение на прибора Extreme Ultraviolet Imager (EUI) беше получено най-подробното видео на външната слънчева атмосфера – т.нар. корона (вж. горе).

Всеки пиксел от видеото отговаря на 105 км от слънчевата повърхност. Това означава, че ако приборът EUI гледаше към Земята от същото разстояние, нашата планета щеше да се побере само в 120 пиксела. Разбира се, Слънцето е неимоверно по-голямо и в рамките на един кадър от горепосоченото видео биха могли да се поберат 17 земи.

ЕКА съобщава, че научните данни от „Солар Орбитър“ все още са в процес на сваляне от бордовия компютър. Очаква се през следващите седмици да бъдат даунлоуднати сведенията от всички 10 инструмента на борда на автоматичната междупланетна станция.

Източник: ЕКА

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/27/solar-orbiter-best-movie-corona/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...