Отиди на
Форум "Наука"

Хипохлорна киселина - HOCl


Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, нов съм в този форум и като цяло не разбирам мног от химия, пиша защото търся хидрохлорна киселина и не намирам никъде. Намирам някакви видиа в youtube в които обясняват че се прави лесно с вода, сол и електролиза. Обаче не съм ного сигурен, освен това съм чувал че не е много стабилно съединение.

Някой има ли опит и/ или информация по темата, която да е склонен да сподели?

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Хипохлористата киселина (формулата в заглавието) е много нетрайно съединение, което не може да се съхранява продължително. Разпада се от светлината и температурата отделяйки хлор. В чист вид не може да бъде отделена, максималната постигана концентрация във воден разтвор е някъде (доколкото помня) към 30%, и няма някакво особено приложение, освен като междинен продукт на различни реакции, свързани с окисление.

Иначе солите и са хипохлорити, в известна степен са по-устойчиви, хлорната вар например съдържа доста калциевият хипохлорит (към 20-40%), белината (класическата) е разтвор основно на натриев хипохлорит. Но ако действате с киселина (дори слаба, например лимонена) на тези соли, няма да се получи хипохлориста киселина, а направо ще се отдели хлор и реакцията може да е доста бурна, в зависимост от количествата и концентрациите - такъв експеримент не е подходящ за домашни условия, ако не предприемете предварително някакви защитни мерки.

Солите на тази киселина се получават сравнително лесно, или чрез електролиза на съответните хлориди, или при директно насищане на съответната основа с газообразен хлор. Резултатът обаче винаги съдържа и хлориди, освен хипохлорити.  Продължителна електролиза на хипохлорити при определени условия и температура може да добави още кислородни атоми, до получаване на перхлорати, например калиевият перхлорат се нарича Бертолетова сол.

Самата хипохлориста киселина в най-чист вид се получава при пропускане на хлор през вода.

Редактирано от scaner
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря за подробният отговор :)

А има ли възможност да се постигне стабилен разтвор, на пример в комбинация с вода и натриев хлорид? Не е задължително разтвора да е наситен, може да е примерно 5, или 10% HOCl?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, scaner said:

Хипохлористата киселина (формулата в заглавието) е много нетрайно съединение, което не може да се съхранява продължително. Разпада се от светлината и температурата отделяйки хлор. В чист вид не може да бъде отделена, максималната постигана концентрация във воден разтвор е някъде (доколкото помня) към 30%, и няма някакво особено приложение, освен като междинен продукт на различни реакции, свързани с окисление.

Иначе солите и са хипохлорити, в известна степен са по-устойчиви, хлорната вар например съдържа доста калциевият хипохлорит (към 20-40%), белината (класическата) е разтвор основно на натриев хипохлорит. Но ако действате с киселина (дори слаба, например лимонена) на тези соли, няма да се получи хипохлориста киселина, а направо ще се отдели хлор и реакцията може да е доста бурна, в зависимост от количествата и концентрациите - такъв експеримент не е подходящ за домашни условия, ако не предприемете предварително някакви защитни мерки.

Солите на тази киселина се получават сравнително лесно, или чрез електролиза на съответните хлориди, или при директно насищане на съответната основа с газообразен хлор. Резултатът обаче винаги съдържа и хлориди, освен хипохлорити.  Продължителна електролиза на хипохлорити при определени условия и температура може да добави още кислородни атоми, до получаване на перхлорати, например калиевият перхлорат се нарича Бертолетова сол.

Самата хипохлориста киселина в най-чист вид се получава при пропускане на хлор през вода.

Поправка, при хипохлорити, така ли се казваха с Т,  при <разпада> се отделя предимно кислород, в преобразуване в начало като активен кислород.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, даниел м. said:

Благодаря за подробният отговор :)

А има ли възможност да се постигне стабилен разтвор, на пример в комбинация с вода и натриев хлорид? Не е задължително разтвора да е наситен, може да е примерно 5, или 10% HOCl?

По принцип по-разредените разтвори са сравнително стабилни. Имаме динамично равновесие,

71516697cd83ca475ed163c2358ef9c160357506

но в реалността то е леко изместено надясно, т.е. с времето се разпада на хлор и вода, и хлорът напуска системата като газ (белината мирише на отделеният хлор). Но ако се държи на хладно (стайна температура например и надолу) и в затворен съд, равновесието се поддържа, защото отделеният хлор пак се разтваря и връща в кръговрата.

Известната домашна белина е продукт, който е наситен с хлор разреден разтвор на натриева основа. С времето, поради разпада на натриевия хипохлорит, част от образуваната солна киселина създава натриев хлорид, защото е по-силна от хипохлористата киселина. И белината това представлява, разреден разтвор на смес от натриев хипохлорит и натриев хлорид - същото, което се получава и при електролизата. В белината е в различни търговски концентрации, 3%, 5%, в Domestos май е повече, но там пък има и други добавки за разпенване. 10% мисля че пак ще е стабилен, но не съм се сблъсквал в практиката с такъв. Но трабва да се вземат много мерки ако ще го правите с електролиза - хлорът не трябва да напуска разтвора и не трябва да взаимодейства с електродите (а той обича това :) ), не трябва да се допуска загряване на разтвора от протичащият ток, защото това води до създаване на други, по-висши хлорни оксикиселини, хлорати, перхлорати... Друг начин е да пробвате да повишите концентрацията на белина с разни обезводнители (а не с изваряване), технологията е дръпнала в тая посока, но трябва да се поинтересувате сам.

Добре е да потърсите някаква по-технологична литература по тези въпроси, на английски защото едва ли има на български, че моите знания и опит по тези въпроси са с над 40-годишна давност вече :)

Редактирано от scaner
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, laplandetza said:

Поправка, при хипохлорити, така ли се казваха с Т,  при <разпада> се отделя предимно кислород, в преобразуване в начало като активен кислород.

Основният продукт на разпада е хлор, кислорода е доста по-малко, около 25% тегловни. И това при положение че е чиста киселината в разтвора, при примеси и в киселинна среда се отделя само хлор, излишъка на водородни йони в разтвора изяжда отделяния кислород. Но и хлорът е силен окислител, нали е в седма група.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Decomposition to chlorate or oxygen[edit]

In solution, under certain conditions, the hypochlorite anion may also disproportionate (autoxidize) to chloride and chlorate:[17]

3 ClO
 + H+
  HClO
3
 + 2 Cl

In particular, this reaction occurs in sodium hypochlorite solutions at high temperatures, forming sodium chlorate and sodium chloride:[17][18]

3 NaOCl (aq) → 2 NaCl (aq) + NaClO
3
 (aq)

This reaction is exploited in the industrial production of sodium chlorate.

An alternative decomposition of hypochlorite produces oxygen instead:

2 OCl
 → 2 Cl
 + O
2

In hot sodium hypochlorite solutions, this reaction competes with chlorate formation, yielding sodium chloride and oxygen gas:[17]

2 NaOCl (aq) → 2 NaCl (aq) + O
2
 (g)

These two decomposition reactions of NaClO solutions are maximized at pH around 6. The chlorate-producing reaction predominates at pH above 6, while the oxygen one becomes significant below that. For example, at 80 °C, with NaOCl and NaCl concentrations of 80 mM, and pH 6–6.5, the chlorate is produced with ∼95% efficiency. The oxygen pathway predominates at pH 10.[17] This decomposition is affected by light[18] and metal ion catalysts such as copper, nickel, cobalt,[17] and iridium.[19] Catalysts like sodium dichromate Na
2Cr
2O
7
 and sodium molybdate Na
2MoO
4
 may be added industrially to reduce the oxygen pathway, but a report claims that only the latter is effective.[17]

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 2 минути, scaner said:

Основният продукт на разпада е хлор, кислорода е доста по-малко, около 25% тегловни. И това при положение че е чиста киселината в разтвора, при примеси и в киселинна среда се отделя само хлор, излишъка на водородни йони в разтвора изяжда отделяния кислород. Но и хлорът е силен окислител, нали е в седма група.

Говорим в случая за Натр. хипохлорит, там не знам как в нормални условия процентно се разпада, но основно е кислород.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 минути, laplandetza said:

An alternative decomposition of hypochlorite produces oxygen instead:

2 OCl
 → 2 Cl
 + O
2

Да де, нали това споменах, кислорода е само 25 тегловни процента в тоя канал на разпад.

Началният етап на разпад, когато имаме чист разтвоор на хипохлориста киселина, имаме реакцията

0fc8d014e10e40950cb4077bcc1cf03143fb77b0

Обаче, това продуцира солна киселина, след което минаваме на реакцията дето споменах,

71516697cd83ca475ed163c2358ef9c160357506

В резултат- на две молекули отделен хлор се пада една отделен кислород, по-малко от  25 тегловни процента. При солите, хипохлоритите, е същото: киселината е слаба, солта лесно се хидролизира, и попадаме в схемата на разпад на самата киселина по-горе.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вероятно съм се заблудил.трябва да прочета и аз.😀

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 минути, laplandetza said:

Вероятно съм се заблудил.трябва да прочета и аз

В зависимост от условията има различни канали на разпад, с различни реакции. Първото уравнение е на хладно, при неутрален или леко киселинен разтвор, втората реакция е при по-силно киселинен разтвор, има още варианти при които влияе температурата, с други продукти, при които кислорода се свързва в хлорати а не излиза навън, само излишния хлор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Благодаря за всички мнения 🙂
Искам да проведа този експеримент, с малко количество (да кажем 500 мл или 1л вода), но все още не са ми съвсем ясни нещата. И за това пак пиша.
scaner said: "хлорът не трябва да напуска разтвора и не трябва да взаимодейства с електродите (а той обича това)”
-ОК, съда в който ще протича реакцията (електролиза) ще бъде затворен, за да не губим хлора. Но как може да го изолирам от електродите? Можеби да са отделени анода и катода в отделни камери? Тогава обаче не се ли губи общия ефект на електролизата? 
 
scaner said: "не трябва да се допуска загряване на разтвора от протичащият ток, защото това води до създаване на други, по-висши хлорни оксикиселини, хлорати, перхлорати”
-как може да се избегне загряването? Можеби ако се работи с по нисък волтаж? Имате ли представа какво е минималното напражение, което може да предизвика реакция, но да не повишава температурата на водата? 9, 10 волта достатъчно ли е?
 
Останалите елементи: натриев хлорид или готварска сол, предполагам че трябва да се използва някаква пречистена сол, можеби морска. В разни други инструкции съм че е около 3 гр сол на литър вода.
 
Мисля че Ph на водата също има значение, до колкото разбирам трябва да е около 5. 
Време за реакцията около 12-15 мин?
 
И на края най-важното: как да разбера че съм постигнал желания ефект и че съм направил хипохлорна киселина а не нещо друго или съответно нищо не се е получило?
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, даниел м. said:
Искам да проведа този експеримент, с малко количество (да кажем 500 мл или 1л вода), но все още не са ми съвсем ясни нещата. И за това пак пиша.
scaner said: "хлорът не трябва да напуска разтвора и не трябва да взаимодейства с електродите (а той обича това)”
-ОК, съда в който ще протича реакцията (електролиза) ще бъде затворен, за да не губим хлора. Но как може да го изолирам от електродите? Можеби да са отделени анода и катода в отделни камери? Тогава обаче не се ли губи общия ефект на електролизата? 

Значи, хлорът при класическата електролиза напуска обема. Трябва да се върне обратно, да се смесва отново с разтвора около катода (който съдържа натриева основа) за да има по-ефективен добив на HOCl. Иначе основният добив става само от потока, който се отделя от електродите и пътят му до повърхността. Не се сещам как с прости средства в домашни условия можете да прекарате хлорът обратно във водата. Някаква система от скачени съдове, при които чрез налягане хлорът да се пусне по тръбичка пак във водата? Не е невъзможно, но трябва да се направи. Желателно е да има разбъркване, за да може обогатената около катода течност с натриева основа да обогати анодното пространство - това ще спомогне излизащият хлор да взаимодейства с основата, което е процесът който гоним. При такова насищане ще се увеличи и изходът на кислород на анода, но това е малка грижа.

Хлорът не може да се изолира от електродите, а трябва да се подберат електроди с които той не реагира. Повечето метали не са подходящи, той ги яде като топъл хляб и веднага се получават хлориди, които после реагират с основата получена на другият електрод и в общият случай се утаяват като хидроокиси.  Би било желателно да се ползват по-благородни метали, платина например, но това е неосъщестима мечта. Затова най-достъпното решение е графитов електрод, ама не графит от молив, а от цилиндричните батерийки (ако още ги правят с графитови аноди :) ). При електролизата се отделя и кислород на анода, той постепенно ще разяжда графитовият електрод, но това е малка грижа - хлорът ще бъде спасен.

Преди 1 час, даниел м. said:
caner said: "не трябва да се допуска загряване на разтвора от протичащият ток, защото това води до създаване на други, по-висши хлорни оксикиселини, хлорати, перхлорати”
-как може да се избегне загряването? Можеби ако се работи с по нисък волтаж? Имате ли представа какво е минималното напражение, което може да предизвика реакция, но да не повишава температурата на водата? 9, 10 волта достатъчно ли е?

Напрежението в случая не е определящо, определящ е тока. Токът определя количеството атоми за една секунда, които участват в реакцията, така че ви трябва амперметър. А самият ток се лимитира от специфичното съпротивление на разтвора, което пък зависи от типа на разтвора, концентрация, температура и площ на електродите. Електролизните вани поддържат върху себе си определен потенциал, зависещ от потенциала на разложение на веществата в тях. Превишаването на този потенциал е свръхнапрежение, ако то е голямо, може да започнат и други нежелателни реакции. Всичките параметри, определящи съпротивлението и тока, ги има в справочници за галванични процеси, има ги и в ред справочници за инженер-химиците, могат да се намерят в мрежата, поне на руски съм ги срещал. ДОбра ориентировка в процесите ще ви дадат знанията за законите на Фарадей за електролизата, числото на Фардей... Напреженията върху клетката варира от 1.5 до към 5 волта, при повече може по-бързо да се загрява разтвора.

Вече протичащият ток и приложеното напрежение определят електрическата мощност която се отделя върху електролизната клетка и съответно води до отделяне на топлина и загряване. Охлаждането може да стане ако се направи проточна клетка, разтворът да се движи в нея и на отделни участъци да се охлажда, с обдухван или радиатор. Поддържането на по-ниска температура спомага и за по-високата разтворимост на хлора във водата, съответно по-голямо време за реакция с основата и по-голям добив.

 

Но всичко това е повече теория. Най-добре е да ги пипнете нещата с ръце, и да поекспериментирате различни варианти. А наличието на хипохлорната киселина и нейните соли (при електролизата тя се свързва веднага с излишната NaOH която се получава на катода) се установява лесно - ако капнете в разтвора силна киселина (например солна), ще почувствате миризмата на хлор. Само внимавайте, хлорът при много ниски концентрации може да има аромат на ябълки :)Аз като се сблъсках навремето за пръв път с него, така ме измами. Като начало, опитайте да докажете натриевият хипохлорит в белината, с киселина, различни концентрации, различни киселини, ще придобиете опит и чувство за вярната посока. Аз навремето като малък почнах да сипвам в белината бакпулвер, т.е. основно лимонена киселина, ефектът беше впечаатляващ - но си осигурете проветрение за всеки случай.

Аз навремето експериментирах с така наречените живачни електроди, като катод. Интересното на такъв електрод е, че на него може да се отделят дори алкалните метали, те се разтварят в него и в разтвора не се образува основа (е, до време, ако не се вземат мерки). А като няма основа, има по-голям шанс да се получи чиста хипохлориста киселина, а не нейни соли. Но живакът е малко отровен, трябва да се внимава. Ако се държи под вода, няма опасност да вдишате отровните му пари, затова изглежда и съм оцелял до сега :)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Една добавка. Ако искате по тази процедура да си правите някакъв заместител на MMS, забравете - продуктът първо не е чист, и второ, самата идея на MMS е безумие от здравна гледна точка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Доста сложно звучи всичко това. За съжаление не ми звучи като нещо, което бих могъл да направя в домашни условия. Въпреки това, подробните обяснения и насоки, които получих от вас Scaner са изключително полезни и искренно Ви благодаря за това че сте отделил толкова много време за да го напишете!

Причината поради която се интересувам от хипохлорна киселина е защото тя е доста добър дизинфектант, има проучвания в които доказано убива голям брой вируси върху повъхности, в същото време няма агресивен химичен характер и е щадяща за добрите бактерии, които спирта унищожава по кожата ни. Има продукти от хидрохлорна киселина, които са направени да се пръскат в очите и гърлото.

Предполагах че може лесно да се добие в домашни условия, но учевидно не съм бил прав.

Намерих един продукт, който има американска и европейска версия - става въпрос за една кана, (прилича на кана за загряване на вода), и в момента го проучвам, тъй като не струва малко пари и не мога да прецена дали си заслужава.

Слагам линк, ако на някой му е интересно https://store.ecoloxtech.com/ecoone

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако искате да използвате HOCl за дезинфекция на ръце, няма по-добър неин източник от белината, само че допълнително разредена. Специално за ръце - аз съм пробвал и с нормална белина, просто трябва да се третира кратко, след което да се промие обилно, за предпочитане с леко киселинен разтвор, лимонтозу или оцет. Разбира се, разредената белина ще е потенциално много по-щадяща и безопасна, макар че понякога има неприятна реакция при наличие на алергия... Но тя основно съдържа HOCl и нейни соли, ще е ефективно колкото всеки друг продукт с подобно съдържания. Разреждане на 1част белина на поне 10-15 части вода би дало добър резултат, но може да се експериментира. Не съм сигурен дали HOCl пази някои бактерии, силно ме съмнява, но както и да е. Допълнителното изплакване след това е силно желателно.

А за неорганични повърхности, белината си е белина, тя за това е направена - да дезинфекцира.

Каната доколкото я гледам, ми се струва че може да прави класическа електролиза. Вероятно електродите са от неръждавейка, тя до голяма степен е устойчива в такива ситуации. Така че каквато електролиза спретнете с прости средства, полученият HOCl ще е равностоен с тая кана. Само трябва да си подберете тока и продължителността. Просто пробвайте, щом ви замирише на белина (от хлора), значи сте на прав път.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Като цяло целта ми беше да получа ефективен антибактериален (и противовирусен) препарат, който освен за ръце и повърхности, да може да се пръска в очите и в носа. Не съм сугурен обаче че, с разредена белина ще е ОК, по скоро не бих опитал.

Въпреки че, сега разгледах подробно съставките на продукта, за който имам информация че, се използва за успешно освен за пръскане в очите и носа, и за инхалации, който е бил ефективна защита по време на SARS и MERS епидемиите.

Съставките му са: Electrolyzed Water (H2O), Sodium Chloride (NaCl), Pure HOCL 0.02%

Прочетох отново това което си ми писал по горе за белината че е 3-5%. Това значи ли че, ако взема белина от 3% и я разреда с 150 части вода 😆 ще добия HOCl 0,02%?

Ами другите съставки: електролизирана вода и натриев хлорид - това не са ли самите съставки, които са образували разтвора, или трябва самата белина да е разредена с електролизирана вода и натриев хлорид?

П.С.

Пак казвам че не разбирам от химия, извинете ме ако говоря тъпотии, просто се опитвам да мисля логично 🤣

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Здравейте!

Електролизирана вода нямам идея какво е, нещо като "паметта на водата", някаква търговска марка на водата, за да се продава ? Не съм чел водата да придобива някакви особени свойства, ако е участвала в електролиза, променят се само солите в нея - самата вода служи само за да разкъса солите на йони за да участват в електролитните реакции. Мисля че може с чиста съвест да замените електролитната вода с обикновена.

NaCl е обикновена сол. В белината може да я има, може да я няма. Ако белината е получена по електролитен начин, ще я има. Ако е получена чрез пропускане на газообразен хлор през разтвор на NaOH, пак ще я има но в по-малко съотношение. Физиологичният разтвор, който е 0.9% разтвор на NaCl не дразни очите и може да се използва за промивки, ако използвате по-разреден разтвор, ще е още по-безопасно.

В електролитната белина солта е ориентировъчно равна по количество на HOCl. Тоест такъв разтвор ако го разреждате, солта ще остане със същата концентрация както и HOCl. Ако се очаква да ви трябва повече NaCl, добавете съответно сол, но гледайте да не надвишава концентрацията на физиологичния разтвор - вероятно ще дразни. На мен лично не ми е ясна ролята на солта в такъв продукт, но поне не вреди.

Това което казах, 2-3% концентрация на NaOCl в белинзта, се отнасяше за "социалистическата" белна, която се продаваше преди доста години, до и около началото на демокрацията. От тогава се повиха милион версии, Аче, Доместос, не знам какви, Не съм наясно какво  съдържат. На етикета на Доместос пише около 5% натриев хипохлорит, плюс повърхностноактивни вещества плюс някакви други дезинфектанти и сапуни.Не бих го ползвал. Ако ще опитвате, четете внимателно етикетите или правете справка по мрежата за съдържанието.

Но моето мнение, хлор в очите или гърлото, не е добра стратегия по принцип. В такива малки концентрации трябва доста продължително третиране за да има ефект, не мисля че е безопасно. Всъщност това се приближава до хлорираната вода, която навремето пускаха по тръбопроводите. Сега се счита, че тя потенцилно може да доведе и до рак... Така че внимателно с хлора в организма, ако може да измислите нещо друго, ще бъде по-добре.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Потребител
On 22.03.2020 г. at 18:07, scaner said:

Здравейте!

Електролизирана вода нямам идея какво е, нещо като "паметта на водата", някаква търговска марка на водата, за да се продава ? Не съм чел водата да придобива някакви особени свойства, ако е участвала в електролиза, променят се само солите в нея - самата вода служи само за да разкъса солите на йони за да участват в електролитните реакции. Мисля че може с чиста съвест да замените електролитната вода с обикновена.

NaCl е обикновена сол. В белината може да я има, може да я няма. Ако белината е получена по електролитен начин, ще я има. Ако е получена чрез пропускане на газообразен хлор през разтвор на NaOH, пак ще я има но в по-малко съотношение. Физиологичният разтвор, който е 0.9% разтвор на NaCl не дразни очите и може да се използва за промивки, ако използвате по-разреден разтвор, ще е още по-безопасно.

В електролитната белина солта е ориентировъчно равна по количество на HOCl. Тоест такъв разтвор ако го разреждате, солта ще остане със същата концентрация както и HOCl. Ако се очаква да ви трябва повече NaCl, добавете съответно сол, но гледайте да не надвишава концентрацията на физиологичния разтвор - вероятно ще дразни. На мен лично не ми е ясна ролята на солта в такъв продукт, но поне не вреди.

Това което казах, 2-3% концентрация на NaOCl в белинзта, се отнасяше за "социалистическата" белна, която се продаваше преди доста години, до и около началото на демокрацията. От тогава се повиха милион версии, Аче, Доместос, не знам какви, Не съм наясно какво  съдържат. На етикета на Доместос пише около 5% натриев хипохлорит, плюс повърхностноактивни вещества плюс някакви други дезинфектанти и сапуни.Не бих го ползвал. Ако ще опитвате, четете внимателно етикетите или правете справка по мрежата за съдържанието.

Но моето мнение, хлор в очите или гърлото, не е добра стратегия по принцип. В такива малки концентрации трябва доста продължително третиране за да има ефект, не мисля че е безопасно. Всъщност това се приближава до хлорираната вода, която навремето пускаха по тръбопроводите. Сега се счита, че тя потенцилно може да доведе и до рак... Така че внимателно с хлора в организма, ако може да измислите нещо друго, ще бъде по-добре.

Scaner поздравявам ви за знанията в областта.  Аз ще опитам с електроди от нераждавейка 316  дано не реагира със солта.  Имам един въпрос - каква би била трайността на получения "ДЕЗИНФЕКТАНТ" поставен в стъклена бутилка.  По моя опит с водорода при такова съхранение изкарва няколко месеца а хлора надявам се няма да дифундира като него и би трябвало разтвора по-дълго да запази качествата си.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 часа, Stefan Panayotov said:

Scaner поздравявам ви за знанията в областта.  Аз ще опитам с електроди от нераждавейка 316  дано не реагира със солта.  Имам един въпрос - каква би била трайността на получения "ДЕЗИНФЕКТАНТ" поставен в стъклена бутилка.  По моя опит с водорода при такова съхранение изкарва няколко месеца а хлора надявам се няма да дифундира като него и би трябвало разтвора по-дълго да запази качествата си.

По принцип натриевият хипохлорит в разтвора е нетрайно съединение, лесно се хидролизира от водата. Противопоказни са му (подпомагат хидролизата) и светлината, и температурата. Обикновено алкализацията на разтвора го стабилизира за по-дълго време (добавянето на чиста натриева основа например). В Уикипедията срещам данни, че за една година при 7 градуса целзиеви се разпада около 13% от ттова съединение. Но много друг фактори също играят роля тук, концентрация, примеси, нямам по-конкретна информация.

Ако ще го използвате за дезинфекция в организма, защо не опитате друг подход - кислородна вода? Тя е разреден разтвор на водороден прекис, може да се разрежда неограничено, купува се в достатъчно чисто състояние от аптеката (тоест не стои проблема с дълго съхранение), и е не по-малко ефективна като окислител от белината (търговско название е Vanish например), а и е предназначена за биологично почистване (нали се използва за почистване на рани). Вярно, като стойност е по-скъпа, но за такива разреждания, в които ще е безопасна, това няма значение. Така на пръв поглед за гърло (при достатъчно разреждане) не виждам някакви проблеми, за очите не бих ползвал никакви химикали (но аз по принцип за очите съм си много консервативен...). А вече, колко да бъде разредена, не мога да кажа, но същото е и с натриевия хипохлорит.

Реално кислородната вода е от класа киселини, дори на вкус киселее (ако я разредите обаче). Ако ще опитвате на вкус, тръгнете от голямо разреждане, и спрете когато се доближи до вкуса на газираната вода., като горна граница по концентрация :) Но това е само като ориентировъчен подход.

Личното ми мнение е, че срещи вирусите специално, използването на такава химия е безполезно. Поне сегашният вирус влиза най-вече чрез дишането, промивки на гърло и други няма да го спрат.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...