Отиди на
Форум "Наука"

20 - те най-добри зоопарка в Северна Америка


Recommended Posts

  • Потребители

Съединените Американски Щати са без съмнение най-значимата Зоо нация и притежава най голям брой зоологически градини в Света,като само Германия със своите над 300 зоопарка се доближава до нея. Безпрецедентната посещаемост в Северна Америка, със над 50 зоопарка и Аквариума с повече от 1 000 000 посетители годишно, дава възможност за реализиране на нови мултимилионни проекти и водещите зоопоркаве диктуват тенденциите в създаването на мащабни комплекси, пренасящи не само животните, а и посетителите в дивата природа. Така наречените ,immersive exhibits, като Congo Gorila Forest в Бронкс, която буквално те потапя в Екваториалната джунгла на Африка, освен ролята си на водещи атракции имат и много сериозна образователна и природозащитна мисия.  Повечето от зоопарковете, членуващи в AZA (Американската Асоциация на Зоопарковете) участват в природозащитни дейности и са убежище на много застращени видове, а и инвестират енергия и средства в така наречените in situ ( на място в дивата природa ) проекти.  Америка е и лидер в  криониката и работата си в замразяване на сперматозоиди и яйцеклетки,  известна като "Frozen zoo". Oще през 70-те години на 20 век Зоопарка в Сан Диего създава своята крио лаборатория, където  се пазят замразени ДНК проби от почти изчезнали животни, като Северния бял носорог, oчакващи технологии, които могат да помогнат за тяхното завръщане. 

В тази тема ще разгледам 20 от най-добрите, като отново ги подредя по азбучен ред (на латиница) и се опитам да посоча с какво заслужават мястото си в тази класация, колкото и субективна да е тя. Ще се радвам ако някой сподели лични впечетления, били те и в несъгласие с избраните 20.  Със сигурност някои от големите Американски аквариуми, като Shedd имат място в тази листа, но аз ще я огранича само до зоопаркове в класическия смисъл на думата.

Заглавието на темата предполага включването и на други държави, но освен Торонто в Канада, надали има зоопарк извън САЩ, който може да претендира за попадане в нея .

 

Бронкс , Ню Йорк, Ню Йорк

Брукфилд, Чикаго , Илинойс

Синсинати зоопарк и ботаническа градина, Синсинати , Охайо

Кълъмбъс зоопарк и аквариум , Кълъмбъс , Охайо

Далас зоопарк, Далас, Тексас

Денвър зоопарк , Денвер , Колорадо

Детройт зоопарк , Детройт , Мичигън

Дисни Анимал Кингдъм , Орландо , Флорида

Хюстън зоопарк , Хюстън , Тексас

Лос Анджелис зоопарк , Лос Анджелис , Калифорния

Северна Каролина зоопарк, Ашборо, Северна Каролина

Oмаха Хенри Дурли зоопарк и аквариум, Омаха, Небраска

Сейнт Луис зоопарк , Сейнт Луис , Мисури

Сан Диего зоопарк , Сан Диего , Калифорния

Сан Диего Зоопарк и Сафари Парк , Ескондидо , Калифорния

Седжуик каунти зоопарк ,Уичита, Канзас

Национален зоопарк Смитсониан ,Вашингтон, окръг Колумбия

Уудланд парк зоопарк , Сиатъл , Вашингтон

Зоопарк Маями , Маями , Флорида

Оклахома сити зоопарк и ботаническа градина , Оклахома сити , Оклахома

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Бронкс , Ню Йорк, Ню Йорк

Основана 1899

Размер 107 хектара

Около 800 вида животни

Посетители годишно 2 000 000

Дружеството за опазване на дивата природа (WCS ) създадено през далечната 1895 в Ню Йорк е един от световните лидерите в работата със застрашени видове и запазването на техните местообитания. Стопанисващо няколко различни институции - Central Park Zoo, Queens Zoo, Prospect Park Zoo и аквариума в Ню Йорк, WCS е отговорно за създаването на най-големия за времето си  ( втори по големина днес след Тиерпарк Берлин ) градски зоопарк в света. От раждането си през 1899, зоопарка в Бронкс е посветил себе си на борбата за спасяването на редки животни. Вдъхновяващата история за завръщането на Американския Бизон от ръба на пропаста преди век, все още е водещ пример за много  зоопаркове и научни дружества по Света.

Днес Бронкс съчетава богата традиция с някой забележителни нововъведения. Грижливо запазените исторически сгради напоминят за класическите европейски зоопаркове, като Антверпен, Амстердам и Лондон, а звездата на зоопарка безспорно е  Congo Gorila Forest.  В нея освен голямата група Горили живеят Окапи, Мандрил, Четкоуха свиня и забележителния Гвенон на Волф, който не може да се види Европа. Всички хабитати са много добре изградени, като поведението на Горилите може да се наблюдава през униклен стъклен тунел, минаващ през тяхната територия. CGF има и водеща природозащитна роля. През по-голямата част от годината там се влиза с отделен билет, средствата от който се влагат в мероприятия за защита на животните, избрани лично от посетителите.

Колекцията от бозайници е много разнообразна с някой специални акценти, като  Голям канчил , Tънкорога газела, Петнист скункс и Червеноплещ дукер. За съжеление през Азиатска зона с пасища за редките копитните бозайници, като Гаур, Бабируса, Индийски Замбар и Лиророг Елен се минава само със специално пригоден влак, който спира за кратко пред загражденията. Африканските равнини  открити преди 80 години са все още актуални.  Стада  Ниaла и Газели на Томсън са отделени от Лъвовте само от невидим ров и се създава впечетление, че съжителсват заедно както в Саваната.Тропическите зали Jungle World и Madagascar предлагат някои незабравими зоо сцени, като Облачната Мангрова гора със група Сребристи Лангури в първата и  Каменната Гора с Лемури Сифака във втората.

На птиците в Бронкс винаги е било отделяно специално място, като преди ПСВ е можело да се видят над 900 вида !  Днес бройката е около 300, голяма част от които живеят във Футуристичната сграда Bird House. Тук е и единственото място в света, където се размножава уникалната по рода си птица Малео, която снася яйца във вулканичната почва на Сулавези и ги изоставя. Бронкс е и дом на доста други редки видове, като Киви, Андски скален петел, Златоглав кветзал, Щъркел на Сторм, Планински тукан и няколко вида Райски птици. 

При повече късмет в World of reptiles могат да се видят наскоро откритата Етиопската планинска усойница  ( Bitis parviocula ) и изчезнала в дивата природа Киханска жаба (Nectophrynoides asperginis, които  заевяват сериозната роля на Бронкс и в работата с редки влечуги.

 

 P.S Ако попаднете в Ню Йорк, не пропускайте Американският музей по естествена история. Африканските диорами с диви животни са умопомрачителни !

https://bronxzoo.com/

 

20200219_115224.jpg

20200219_121948.jpg

20200219_132541.jpg

20200219_142443.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Брукфилд, Чикаго , Илинойс

Основана 1934

Размер 87 хектара

Около 490 вида животни

Посетители годишно 2 200 000

 

Ексцентричната дъщеря на Джон Рокфелер, Едит, след като посещава емблематичния зоопарк на Хагенбек в Хамбург настоява, че на Чикаго липсва съвременна зоологическа градина и през 1919 дарява 83 хектара земя за построяване и. Въпреки тежките години на  Голямата Депресия, през 1934 в Градът на ветровете се ражда Брукфилд и веднага се превръща във водеща зоо институция на Континента. Първата Голяма Панда напуснала Китай пристига в Чикаго три години по-късно и донася на зоопарка световна слава.В Брукфилд е създаден и първият зоо-делфинариум, както и за първи път е представена , неизвестна на широката публика Австралийска фауна.

Зоопарка е разделен на много отделни зони, като Ренесансовите сгради са запазени и до днес и пригодени към съвременние изисквания. Африка e представена от няколко отделни експозиции: The Fragile Desert с уникални обитатели, като Чернолапа Котка, Южно малко галаго и два вида Земекопи,  Habitat Africa, Savanna с интересни копитни като Адакс, Геренук и  Клипспрингър и  Habitat Africa, Forest с редки животни от Екваториална Африка - Окапи, Червеникаворъждива слонска земеровка както и новата "звезда" на зоопарка Белокоремен панголин. 

Специално внимание заслужава и пресаздаващата тропическа гора Tropical World. Огромната палата разделена на три отделни помещения  Южна Америка, Азия и Африка е обитавана от много видове примати, птици и дребни бозайници . Отсъствието на външни хабитати за Горилите и Орангутаните обаче е недостатък на който Брукфилд трябва да обърне внимание в бъдеще.

Голямото разнообразието от птици и влечуги може да се види още в няколко различни експозиции на зоопарка като Feathers and Scales, Reptiles and Birds и The Swamp. Синеклюния и Оранжевоклюния кракс, Ямайска игуана и Пуерториканската краства жаба са част от критично застращените животни на чието спасяване  Брукфилд се е посветил.

Най-запомнящата се част на зоопарка е и една от най-новите. Great Bear Wilderness открита през 2010 пренася посетителите през зелени Бизонски прерии; обширни широколистни гори - дом на огромна глутница Мексикански вълци; красива волиера за Белоглави орли и живопистна скалиста зона, където живеят Бели мечки и мечки Гризли.

https://www.czs.org/Brookfield-ZOO/Home

 

 

 

 

58698521_10157427534239170_6205445345707556864_o.jpg

84485458_10158274555129170_4341516031294963712_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Синсинати  зоопарк &  ботаническа градина, Синсинати , Охайо

Основана 1875

Размер 27 хектара

Около 500 вида животни

Посетители годишно 1 500 000

 

Само едно събитие е достатъчно да запази мястото на Синсинати в Айви лигата на Американските зоопаркове. В създадения от легендарният директор Ед Марушка Център за изследване на застрашените животни (CREW) през 1996 пристига доктор Тери Рот. Още от самото начало тя  посвещава своята дейност на един критично застрашен вид. След поредица от неуспехи, програма за спасяването на Суматранския носорог е към своя печален край. От заловените над 40 екземпляра през 80-те са останали само една женска и един мъжки, способни да се разможават. Еми и Ипух са последната надежда на света. Петте неуспешни бременности на Еми определено не са окуражаващи и др. Рот, решава да я стимулира с хормони всяка сутрин в продължение на месеци. И този път не греши. През 2001 , след цели 112 години в Сисинати се ражда първото Суматранско носорогче в плен. Андалас е последван от още две малки през 2004 и 2007, а през 2015 всички оцелели са изпратени в Индонезия за да съхранят надеждата за спасяването на своя вид.

Синсинати продължава активно да рабаоти с критично застрашени видове и е лидер в  проучванията  на  Индийски и Черни носорози. А в Gorilla World се намира и една от най-големите групи Горили в Северна Америка, където през годинити са се родили над 50 бебета. Представителите на семейство котки са друга важна част от историята и бъдещето на зоопарка. През годините от тук са минали  екзотичните Мраморна  и Пампаска котки, а днес успешно се размножават Арабска пясъчна котка, Манул и Котка рибар. Освен колекцията от малки котки, нощната експозиция Night Hunters е дом и на някой много редки за зоопарковете в САЩ видове, като Пото, Тигрова генета и единствения Земен вълк в Северна Америка. 

Manatee springs е едно малкото места в Света, където може да се наблюдава Карибски ламантин. А сградата на слоновете, построена през далечната 1906 и вдъхновена от Тадж-Махал изпълнява своята роля и до днес.

Малко са зоопарковете, които обръщат специално внимание на насекомите, но World of Insects е забележителна колекция от безгръбначни животни , сравнима с тази в Берлинския аквариум и включваща Бодлив дявол  (Eurycantha calcarata) и Императорски скорпион  (Pandinus imperator).

След края на ерата Марушка, Синсинати позагуби малко от своята харизма, но със събития, като малкото Хипопотамче Фиона остава трайно в сърцата на Американците.

http://cincinnatizoo.org/

 

Screenshot-2019-12-31-at-09.41.07.png

65607900_10157213023005479_6618286570090790912_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Кълъмбъс зоопарк & аквариум , Кълъмбъс ,  Охайо

Основана 1927

Размер 234 хектара

Около 585 вида животни

Посетители годишно 2 400 000

 

Може би единствено липсата на значим исторически принос и наличието на някои не зоо увеселителни атракции, възспират Кълъмбъс да претендира за  най-добрата зоологическа градина в Америка.Все пак раждането на първата горила в плен през 1956 е важно събитие,  а що се отнася до настояще и бъдеще, простиращия се на огромната площ от над 200 хектара зоопарк, oтговаря и на най-високите претенции. Красивите европейски зоопаркове Мюнхен, Планкендел и Ротердам са известни с това, че  предстявят своите колекции разделени на Географски принцип. Следвайки подобнa организация Кълъмбъс преминава на друго ниво със зашеметяваща колекция и супер модерни експозиции. 

Пътешествието в зоопарка, започва със стада Бизони и Вилороги антилопи из прериите на North America. Освен повечето класически за континента бозайници и птици, тук може да  видите интригуващите Росомаха и Канадски Рис. А само на крачка  се намира един от най-красивите комплекси за Бели мечки в Света наречен Polar Frontier. През огромен стъклен тунел може да се наблюдават най-малко 5 Бели мечки който плуват или се разхождат буквално над главите ви. 

Представянето на африкански животни в равнинна  "Савана" е модерна практика и Кълъмбъс не е изключениe. Heart of Africa обаче е нещо изключително. Разположения на 17 хектара (повече от някои зоопаркове), обширен африкански комплекс ви пренася в сърцето на Черният континент. След като преокосите ритмите на селцето Mudiwa ,попадате в Ajabu National Park. Тук в просторни заграждения се разхождат емблематичните хищници, като Лъвове, Петнисти хиени, Гепарди и Черногръб чакал, а точно зад тях, разделени с невидими прегради, пасат два вида Жирафи (Мрежест и Масайски), антилопи Гну и Голямо Куду,  Зебра на Грант, Газела на Томсън и редките Тънкорога газела и Газела Дама.  

Със стадо Индийски слонове, Снежни леопарди, Малайска мечка и екзотики, като Маргхор и Сребрист Лангур,  Asia quest определено заслужава специално внимание. А  Australia & Island освен убежище на много изчезващи видове, като  Кафяво киви,  Комодски варани,  Куинсландска Коала и Кенгуру на Мачи, миналата година посрещна и  двойка Тазманийски дяволи. Australia & Island е и дом на голяма група Борнейски Орангутани, която е част от богатите традиции на зоопарка  в размножаването на Човекоподобни маймуни. Основните заграждения на други два вида - Горилите и Бонобо се намират в Congo Expedition, наред с Окапи, Мандрили и Леопарди.  

Не на последно място трябва да споменем и  красивата морска зона Shores & Aquarium с  Аквариум , морски птици, Флоридски ламантини и редки влечуги, като критично застрашената Ястребоклюна костенурка.  През тази година трябва да бъде открит Adventure Cove, представляващ огромен басейн с подводен тунел, над който плуват Тюлени и Морски лъвове. 

https://www.columbuszoo.org/

mt-hanna-ac-441.jpg

 

73415937_10156913247852106_5483555982854324224_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Далас зоопарк, Далас, Тексас

Основана 1888

Размер 43 хектара

Около 500 вида животни

Посетители годишно 1 100 000

 

В района на Далас, Тексас в радиус от 50 км се намират няколко емблематични зоо институции. Зоопарка Форт Уорт с изключителна колекция от  безграбначни живони представени в MOLA ( Museum of Leaving Art ). Далас Уорлд Аквариум, който освен тропически риби, притежава чудатости, като Кафявогърл трипръст ленивец и Воден опосум или Япок. И разбира се Зоопарка  Далас.

Въпреки дългогодишната си история  зоологическата градина в Далас заслужи място сред най-добрите едва през 2010 с откриването на емблематичната експозиция Гиганти на Саваната (Giant of the Savanna) .Една от малкото в Света, където Африкански слонове съжителстват успешно с други видове. Развитието на зоопарка лесно може да се долови  в контраста между двете части - Северна и Южна. По-старата ZooNorth има класически вид с тематично по-разнообразни заграждения, докато Южната е посветена изцяло на Африка. Запомнящи се в  ZooNorth са красивият дом на Суматранските Тигри,  една от най-добрите колекции на отровни влечуги в Herpetarium, Австралийската зона Koala Walkabout и малката експозиция с насекоми BUG U. Преминаването през тунела, минаващ под скоростна магистрала пренася посетителите в южната част на парка. Голяма част от нея е отделена за споменатата Giants of The Savanna. Един от най-впечатляващите хабитати за  Жирафи и Слонове, с живопистни водопади и изкуствени езера . Освен двата гиганта в комплекса пасат още Импали, Зебра На Грант и Брадавичеста свиня, а в скалисти заграждения наблизо живеят Лъвове и Гепарди. Следващата спирка е Wilds of Africa. Красива горска зона, покрита с много растителност и осигуряваща живителна сянка в Тексаските жеги. Тук могат да се видят два вида човекоподобни маймуни - Горили и Шимпанзета, Нилски крокодили и един от най-добрите басейни за Хипопотами в Америка. Последната част от зоопарка Moonrail Safari минава през пустиня с Орикси и Адакси, речни долини с Водни козли и Корморани, горска местност с Бонго и Окапи и скалисти планини с Нубийски и Гривести козирози. Забележително разнообразие от хабитати и видове, което за съжеление може да се наблюдава само от Монорелсово влакче.

https://www.dallaszoo.com/

 

34103740_10155671783436819_1203844634028015616_o.jpg

19400490_10154789237086819_3943696055092998890_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Денвър зоопарк , Денвер , Колорадо

Основана 1896

Размер 34 хектара

Около 620 вида животни

Посетители годишно 2 200 000

 

Историята на Денвер започва от осиротяло Американско черно мече, минава през изграждането на едни от първите "отворени" заграждения в САЩ за да го превърне в най-престижната зоо институция в Колорадо. Когато човек наблюдава животни в дивата природа, няма как да се предвиди с каква точност и в каква поредност ще се появят. През 1998 зоопарка Луисвил отваря първата в Света Ротационна експозиция - Islands - в който няколко вида животни разменят своите заграждения на случаен принцип. Това разнообразява  обогатява, както преживяването на обитателите им, така и на посетителите в зоопарка. Денвър усвоява тази иновативна практика и я прилага в два изключителни комплекса. Пред самия входа на зоопарка се намира Predator Ridge, където на случаен принцип се редуват емблематичните африкански хищници - Лъв, Хиеново куче и Петниста хиена. А открития през 2012 година Toyota Elephant Passage е дори още по-революционен. Азиатски слонове, Индийски носорози и Малайски тапири се редуват в пет различни хабитата. Най-ефектната част на комплекса е мост който минава над главите на посетителите.Да видиш Слон или носорог преминаващ над теб, определено е незбравимо изживяване, което иска да покаже на Света, че има начин дивите животни да преминават дори през магистрали пресичащи техните местообитания.  Зоопаркът притежава и една от най-богатите колекция от примати в Америка. В Primate Panorama могат да се видят редки видове, като Гвенон на Волф, Качулат капуцин и Ай - ай. А  огроманата закрита джунгла Tropical Discovery, пълна с много видове влечуги земноводни и птици е огласявана от сухоземното животно, притежаващо най-силен рев - Маймунта черен ревач. Загражденията на копитните животни, заемат голяма част от парка и са едно от малкото места в Америка, където се размножават Кафърски биволи, Малко куду и Овен на Дал. Денвър участва в много природозащитни проекти, но най-известна е ролята му в спасяването  на Критично застрашената Титикакска гигантска жаба. 

https://denverzoo.org/

 

39000216_10156785704047122_3717386643859046400_o.jpg

 

13652997_10154557026847122_3334061790915720538_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Детройт зоопарк , Детройт , Мичигън

Основана 1928

Размер 50 хектара

Около 300 вида животни

Посетители годишно 1 500 000

 

Много зоопаркове в началото на 20-ти век са вдъхновени от зоопарка на Хагенбах в Хамбург и започват да копират неговите революционни идеи, но ще минат десетилетия докато успеят изцяло да наложат практиката на "заграждения без решетки". Създаденият сравнително късно, обаче, Детройт е първият изцяло построен по този модел. Разположен на 30 км от границата с Канада, не е изненада, че зоопарка  е посветил голяма част от свойте 50 ха на Северната фауна. Едва през 1968 е открит Пенгвинариума - първата подобна сграда, изцяло посветена на Пингвините. Тези удивителни морски птици са в центъра на вниманието и до днес. През 2016 отвори врати, най-големия комплекс за Пингвини в Света. Разположената на 2000 кв. м. Polk Penguin Conservation Center напомняща айсберг сграда  е дом на големи колонии от четири вида. Кралски, Генту , Северен Рокхопър и Макарони. Последният, дължи името си на характерния жълт гребен на главата, наподобяващ шапка с перо. В миналото Макарони са били наричани екстравагантните хора, носещи такива шапки. Polk Penguin Conservation Center предлага и спиращо дъха 4D изживяване на борда на кораб, плаващ из Антарктикическите ледове. Северният полюс също е представен подобаващо. The Arctic Ring of Life е както най-големият, така и най-престижния комплекс за Бели мечки и тюлени в Америка. Освен обширните външни хабитати животните разполагат с огромен басейн в който могат да се наблюдават през дълъг стъклен тунел. В тунела се създава илюзията, че няма преграда, между Хищника и Жертвата.Дисплей, който няма аналог в Света. Както Polk Penguin Conservation Center (2017) така и The Arctic Ring of Life (2003) са носители на престижната награда на AZA за Експозиция на Годината, но Детройт има и още един победител. Amphibiville (2002 ) е част от комплекса National Amphibian Conservation Center, международно признат лидер в работата с критично застрашени земноводни, като Златна жаба, Пуерториканската крастава жаба и изчезналата в дивата природа Уайомингска крастава жаба.

https://detroitzoo.org/

 

 

66452412_2408591022512615_6608298013758586880_o.jpg

 

54277948_2205842159454170_3738625081044107264_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Дисни Анимал Кингдъм  , Орландо , Флорида

Основана  1998

Размер 218 хектара

Около 380 вида животни

Посетители годишно 12 000 000

 

Комбиниране на увеселителен парк с зоологическа градина не е американски феномен, но никъде по Света мащабите не могат да се сравнят с тези в САЩ.  Буш Гарденс в Тампа е една от първите, които залага на тази практика, но включването на холивудския гигант Дисни в играта през 90-те, налага стандарти, ненадминати и до днес. Легендарният Рик Баронги, привлечен от Сан Диего  лично отговаря за създаването на едни от най-реалистичните хабитати в историята. В центъра на парка е издигнато огромно Дърво на живота( Tree of Life), в чиито ствол са издълбани над 300 вида животни, символизиращи кръговрата на живота, а в корените му живеят различни видове птици и дребни бозайници.  Maharajah Jungle Trek, буквално пренасящ посетителите в Азия, започва от красивия остров на Белобузите гибони, минава през натуралистични заграждения на Комодски варани, Жерави и  Лиророги елени и достига до руините на Будистки храм, в който живеят Суматрански тигри. Кулминациата на Дисни Анимал Кингдом безспорно е Kilimanjaro Safari. Поразително копие на пасищата в Серенгети, където освен  емблематичните стада Антилопи Гну, Зебри на Грант и Африански слонове, могат да се видят отблизо рядко срещаните  Мандрил, Стийнбок и Кана на Патерсън. Скалата на Лъвовете напомня Цар Лъв, а съдържащото повече от 2 млн. литра вода, изкусвеното езеро на Хипопотамите е без  аналог. Дисни отделя много средства за природозащита и още преди откриването на парка е основан Disney Conservation Fund. Все пак не е тайна, че основната цел на всяка корпорация е финансовата печалбата и това има своите недостатъци. Колкото и автентично да е предадена атмосферата на Африканската савана, може да я разгледате само в рамките на 20 мин на борда на Сафари бус, тъй като опашките са огромни. Дисни Анимал Кингдъм, част от Дисни Уорлд  е най-посещавания зоопарк в Света с около 12 милиона посетители годишно и е първият зоопарк струващ над 1  милиард долара.  Открит е на 22 април 1998 в 8:00. В 9:00 тълпата от хора вече е толкова голяма, че принуждава ръководството на парка да спре да пуска посетители.

tree.JPG

elephant.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Хюстън зоопарк  , Хюстън , Тексас

Основана  1922

Размер 22 хектара

Около 850 вида животни

Посетители годишно 2 600 000

 

Въпреки че е една от най-посещаваните атракции в Тексас след ВСВ,  идването на споменатия вече Рик Баронги в началото на 21 век е повратната точка която превръща Хюстън в един от най-посещаваните зоопаркове в Америка. Пред него са само четири Увеселителни парка (Disney Animal Kingdom, Bush Gardens, SeaWorld Orlando , SeaWorld San Diego ), два  безплатни зоопарка (Lincoln Park zoo, Saint Luis zoo) и най-добрият зоопарк в Света, според мнозина - Сан Диего. Детските кътове в големите зоологически градини, винаги са играли важна роля за посещаемоста им и Хюстън добре знае това. През 2000 е открит един от най-добрите по рода си McGovern Children’s Zoo, включващ заграждения за Белоопашат елен, Ямайски плодояден прилеп и Американска прерийна лисица, както и Walk-through волиера със Белоглави орли. Птиците традиционно са от особена важност за зоопарка с поразителни видове като Кагу, Златоглав Кветзал и Китоглава чапла и факта, че e единственото място в Америка, където се размножават Амазонки на Сейнт Винсент. С 148 вида влечуги, 52 вида земноводни, 242 вида риби и редки бозайници, като Димен леопард, Гвенон на Ален и Гигантска антилопа кана, останалата част от колекцията  е също изключително разнообразна. Колкото и богата обаче да е тя, няма как да намери място между най-добрите, ако не е представена подобаващо. Амбициозният проект African forest се реализира на няколко етапа, и е завършен през 2015, с откриването на супер модерният хабитат на Горилите. А през 2017 след 3 последователни разширявания отвари врати огромният McNair Asian Elephant, който се радва на няколко поколения Азиатски слонове. Тази година е ред на посветеният на местната фауна Texas Wetlands, който ще бъде последван от Pantanal: Trail of the Jaguar, а за 100 годишнината (2022) се предвижда експозиция посветена на Галапагос.

https://www.houstonzoo.org/

 

 

 

e2bedcf41cad7c89045d90ac1f50d81d.jpg

18699711_10155510518302526_4709174130264409333_o.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Лос Анджелис зоопарк  , Лос Анджелис , Калифорния

Основана  1966

Размер 54 хектара

Около 300 вида животни

Посетители годишно 1 800 000

Независимо от залязващата си слава, зоопаркът в Лос Анджелис винаги е имал специално място в сърцата на зоолюбителите и е лесно да се каже защо, след като го посетите. Разглеждайки архивните им снимки, човек определено би искал да върне времето назад. Големи групи от Зебров дукер и Западноафрикански бушбок, Японски серау и Суматранския носорог Еми са само част от фантастичната колекция на Лос Анджелис от 80-те години на миналия век.

Тъжно е, че този Калифорнийски зоопарк, имащ всички предпоставки да бъде втори след Сан Диего, забави развитието си през последните десетилетия. Вероятно една от водещите зоологически градини в Света през 80-те, трудно попада в топ 30 в наши дни. Независимо от това, Ел Ей все още има какво да покаже, особено що се отнася до изключителността на колекцията си. За съжаление някой от загражденията са поостарели, но страхотните климатични условия, красивият пейзаж и силните традиции в отглеждането на редки видове ги задържат сред най-добрите в Америка.

Не е тайна, че зоопаркът специализира в работата  си с Дукери и в момента е главен източник на цели три вида - Черен Дукер, Жълтогръб Дукер и Червеноплещ Дукер. Продължават да отглеждат и Геренук, като три нови бебета видяха бял свят само преди няколко месеца. Дори могъщият Берлин, който е единственото място в Европа, където може да се види Геренук, не се справя особено добре с това деликатно животно,  заради суровата зима. Липсата на телесни мазнини ги прави изключително уязвими на тежки условия.

Лос Анджелис все още държи голяма група от най-голямата си "звезда" - Планинските тапири. Можете да ги видите само на още едно място извън Южна Америка - Чайен Маунтин Зоо в Колорадо Спрингс . Тук са и стадото  Каламиaнски елени, друг уникален вид за зоо света.

Малко от Не-австралийските зоологически градини, могат да се похвалят с колекция Торбести бозайници подобна на тази в Ел Ей. Тя включва Тасманийски дяволи, Куинсландска kоала, Късоноса ехидна, Западно сиво кенгуру, Западно скално валаби както и страхотната нощна къща за  Дългокозинестия вомбат. 

Списъка с редки, особено от Европейска гледна точка, видове e наистина умопомрачителен: Бразилски оцелот,  Американски язовец, Пустиннен дебелорог овен , Вилорога антилопа, Сифака на Кокрел, Паякообразна маймуна на Жофроа, Коронован ястребов орел, Калифорнийски кондор, Синеклюн кракс и т.н и т.н. 

Последното попълнение Rainforest of America не е особено запомнящо се, но включва езеро с Гигантски видри, величествената Харпия  и единственият Червен Уакари в Западния Свят!

Все пак Лос Анджелис може да се похвали и с някой много актуални експозиции.Домът на Азиатските слонове The Elephants of Asia,  планината на Шимпанзетата Mahale Mountains  и хабитатът на Горилите  Gorilla reserve могат лесно да отговорят на всички съвременните стандарти. А комплекса за Студенокръвни LAIR (Living Amphibian, Invertebrates and Reptiles), в чиито центъра  е разположен басейн за Гигантски саламандри, спокойно може да се конкурира с най-добрите в САЩ.

В ход е много амбициозен Мастър План за реновиране на повече от половината от зоопарка, който има за цел да възстанови репутацията му на един от лидерите в Америка, а защо не и в Света.

https://www.lazoo.org/

 

 

20200214_103122(0)1.jpg

20200214_135421.jpg

20200214_134202.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Северна Каролина зоопарк, Ашборо, Северна Каролина

Основана  1976

Размер 1052 хектара

Около 250 вида животни

Посетители годишно 800 000

 

Много от водещите американски зоопаркове инвестират десетки милиони долари всяка година в зашеметяващи проекти, посветени на застрашени видове и хабитати. Нещо което само шепа  европейски и азиатски институции могат да си позволят. След като повечето зоологически градини в Сащ са дружества с нестопанска цел или собственост на държавата или щата (като Северна Каролина), човек си задава въпроса от къде идват тези огромни средства. Още повече, че някой от най-добрите дори не взимат такса за вход. Отговорът е - cамите граждани решават къде да се инвестират определен процент от платените данъци, чрез гласуване на референдум. Разбира се част от парите идват и от огромни дарения на богати спонсори, но основния източник са средствата на данъкоплатците. За да убеди гражданите да гласуват в негова полза, всеки зоопарк се старае да изтъкне своята природозащитна роля. Тенденцията е да се създават по-малко на брой но по реалистични и много по просторни заграждения.

Живеещи на огромната площ от над 1000 хектара, няма по просторно място в Америка за обитателите на зоопарка в Северна Каролина. Все още не е усвоена цялата налична земя, но въпреки това всички животни разполагат с едни от най-големите хабитати по рода си. Африканските слонове винаги са били едни от най-енигматичните бозайници и стандартите на AZA за тяхното отглеждане стават все по стриктни. Съоръжението в Северна Каролина, обаче, надминава всякакви очаквания . Зоопарка отдавна скъса с остарелите "циркови" похвати и налага много по съвременни методи за отглеждане на вида. Отделя се специално внимание на комуникацията със Слоновете, като се избягват  установените рутинни традиции и им се дава много повече свобода и хуманно отношение. Успешната работа със Слоновете се прилага и с други представители на Мегафауната. В зелените полета на Watani Grassland живеят големи групи от Бели носорози, Ситатунга, Голямо куду, Газела дама и Източноафрикански орикс. Красива гориста местност е  дом на Жирафи, Щрауси и Равнинни Зебри, както и на едни от най-атрактивните заграждения за Горили и Шимпанзета. Зона North America е вероятно още по-впечатляваща. Простира се през огромна Прерия с Бизони и Уапити, една от малкото закрити Пустинни зали в Америка Sonora Desert и е едно от последните сигурни убежища на критично застрашения Червен вълк. 

Северна Каролина получи нов кредит на доверие и се очаква скоро да се с добие с ново разширение посветено на Азия и струващо над 50 милиона долара! 

https://www.nczoo.org/

 

 

49609786_10155891869827327_4622393505040302080_o.jpg

72453955_10156537362552327_3235419479919820800_n.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Oмаха Хенри Дурли зоопарк & аквариум, Омаха, Небраска

Основана  1894

Размер 65 хектара

Около 1300 вида животни

Посетители годишно 2 000 000

 

If you build it, they will come! Ако го построите, те ще дойдат! Надали има фраза, която по добре да опише историята на Омаха през последните 30 години от думите на Кевин Костнър в Поле на Мечтите. Разположен на 200 мили от географския център на Сащ, град Омаха щата Небраска, се намира буквално в средата на Нищото. Зимите тук са доста сурови и да се влагат големи средства в зоопарк, не  изглежда като най-преспективната инвестиция. Още повече, че населението на града е само 450 000, а на щата под 2 милиона. Не тaка мисли Ли Симонс обаче и още с пристигането си през 70-те започва да твори магия, построявайки огромната волиера Simmons Free-flight Aviary. Облика на зоопарка бързо се променя, но посещаемоста все още не е нещо за което си струва да се говори. Докато не идва 1992, когата е открита най-голямата закрита джунгла в Света, Lied Jungle, струваща умопомрачителните за времето си $16 милиона. Изключителното съоръжение пренася жителите на Небраска на невиждани места и двойно повече хора прекрачват вратите на зоопарка през същата година . Успеха на Lied Jungle проправя пътя на Омаха към нови знакови експозиции. Само три години по-късно е открит един от най-добрите зоо аквариуми в Америка, Scott Kingdoms of the Seas Aquarium и посещаемоста достига 1,6 милиона. Хенри Дурли става повод за изключителна гордост на местните жители и те с готовност подкрепят всички негови начинания. С идването на новото хилядолетие  зоопарка се превръща в една от най-влиятелните зоо институции в Света и почти всяка година чупи рекорди по популярност, като оглавява и доста класации за най-добър на Планетата. А научнизследователският им център често е във водещите новини и е отговорен за откриването на над десет нови вида Лемури.

2002 The Desert Dome, най-голямата закрита пустиня в Света, $14 милиона

2003, Kingdom of the Night, най-голямата експозиция за нощни животни в Света, $17,5 милиона

2004, Hubbart Gorilla Vallley,  $14 милиона

2005, Hubbart Orangutan Forest ,  $12 милиона

2010 Expedition Madagascar - $10 милиона

2016 African Grasslands - $73 милиона, най-скъпият зоопроект в Историята.

2017 Children's Adventure Trails - $27 милиона

2019 Asian Highlands, фаза I и II - $23 милиона

2020 Sea Lion Shores -  $27 милиона

Гореизброените цифри дават добра представа за мащабите на строителство в Омаха, но колекцията от около 1300 вида  също е сред най-богатите, сравнима само с тези на Пилзен и Берлин. Освен че притежава всички знакови АBC видове, Хенри Дурли се грижи за някой много интересни представители на животинския свят. Син гвенон , Качулат елен, Южноафрикански дългоног, Нощна маймуна, Подземна сова, Tъпоклюна кайра, Петнистогърла видра, Плоскоклюн колибри, Варан на Грей, както и много видове редки Лемури.

Надали вдовицата на медийния магнат Хенри Дурли е предполагала колко известно ще стане името на мъжа и, когато през далечната 1963 дарява  $750 000, срещу преименуването на зоопарка.

http://www.omahazoo.com/

 

zoo-dome.jpg

Capture.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сейнт Луис зоопарк , Сейнт Луис , Мисури

Основана  1910

Размер 36 хектара

Около 600 вида животни

Посетители годишно 3 100 000 - свободен достъп

 

След Бронкс, Кълъмбъс и Омаха ред е на още един легитимен претендент за званието Зоопарк #1 в Америка. И не ще е преувеличено, ако кажа, че Сейнт Луис е изключително близо до върха.

Големи зоопаркове, като Виена залагат на изящно реставрирани исторически сгради, други като Детройт  влагат в супермодерни ексозиции, а трети отделят значителни средства за природозащита. Няма обаче зоопарк в Света, който така добре да съчетава всички тези качества, както Сейнт Луис. 

Почти 100 годишната Reptile House е  една от най-красивите зоо сгради в Америка и съдаржа 2-та най-добра колекция от земноводни и влечуги на Континента след MOLA във Форт Уорт. Само тук може да се види смятаната за изчезнала доскорo Вагнерова усойница.  Подобни думи могата да се кажат и за Herpetarium и Bird House. В последната се намира единствения в САЩ Рогат гуан. 

В наскоро открития Penguin & Puffin Coast  между посетителите  и Пингвините няма прегради и изживявянето е незабравимо. Както Penguin & Puffin Coast така и новия хабитат на Калифорнийските морски лъвове, Sea Lion Sound с огромен подводен тунел са безспорно най-добрите съоръжения за тези видове в Америка. Между тях се намират и изцяло усъвременените скалисти загръждения на Бели мечки и Мечки гризли.

"Реките са наши братя. Те утоляват жаждата ни. Реките носят нашите канута и хранят децата ни ..." Тези думи от знаменититя отговор  на вожда Сиатъл на правителственото предложение за покупка на древните индиански земи, ви посрещат на входа на загадъчния River’s Edge. Изключителен комплекс който се спуска по протежението на река и в гъсто залесените и брегове живеят най-голямата група Азиатски слонове в Америка, Черни носорози, Хипопотами, Хиенови кучета, Гепарди,  Очилата мечка, Малайски мечка и много други.

Колекцията от копитни и големи котки в легендарната Red Rock сама по себе си си заслужава визитата. Не всеки ден могат да се видят Транскаспийски уриал,  Газела на Сьомеринг, Бантенг  и 7 вида котки в просторни открити загръждения. 

Скорошната покупка на 170 хектара земя, предназначени за размножаване на редки видове ясно заевява претенциите на Сейнт Луис за място на върха.

https://www.stlzoo.org/

 

group-of-penguins-at-the-st--louis-zoo-139981921-5aab5dbdff1b7800365b4f20.jpg

IMG_11511.JPG

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сан Диего зоопарк , Сан Диего , Калифорния

Основана  1916

Размер 40 хектара

Около 650 вида животни

Посетители годишно 4 000 000

 

И всичко започна със Рев ! 

Легендата разказва, че мечтата на доктор Хари Уагефорт се ражда, когато минава покрай клетката на Лъва, поставена за изложението посветено на Панамския канал (1915). Чувайки рева на могъщото животно, той решава, че Сан Диего има нужда от зоопарк и то не какъв да е, а най-модерния в Америка.От този ден нататък посвещава живота си на неговото създаване . Доктор Хари е наследен от цяла плеяда визионери, между които първата жена зоодиректор Бел Бенчли и създателя на Сафари парка доктор Чарлз Шрьодер. Те доносят на зоопарка не само американска, но и световна слава. И до ден днешен Сан Диего е известен с успехите си в размножаването на застрашени видове, нечувани за други зоопаркове по Света. През 70-те големината на колекцията достига 1600 вида от които 1000 вида птици !

Дори да не сте маниак на тема птици, това място може да ви превърне в такъв. В легендарните волиери Owens Aviary and Scripps Aviary,  редки видове от Югоизточна Азия и Екваториална Африка прелитат свободно над каскадни водопади и буйна растителност и предизвикателство да ги откриете е сравнимо само с това в Дивата природа. В новия Africa Rocks Woodland Aviary може да наблюдавате как птиците гнездят директно в скалите, а минавайки през на Parkes Aviary на снтиметри от вас блестящият Андски скален петел изпалнява своя брачен ритуал. Волиерата до автобусната станция с Кагу и Златоглав кветзал, може да бъде кулминацията във всеки друг зоопарк по Света, но в Меката на птиците е  само крайпътна атракцията. Списъка от видове е много респектиращ. Африканска змиешийка, Великолепна райска птица, Брадат късоклюн манакин, Синьокрила пита, Коронован ястребов орел, Малео, Жълтотеменен кълвач,  Червеносин лори и т.н и т.н.

Дългогодишният опит и развитие на Сан Диего достигат своя връх в Lost Forest . В огромен зелен лабиринт от тропически дървета и храсти съжителстват  четири вида Човекоподни маймуни, Малайски тигри, Черен дукер, Африкански остромуцунест крокодил, Котка рибар, Малайски тапири и много, много други. Тук се намират и споменатите  Owens Aviary, Scripps Aviary и Parkes Aviary.   Изгубената гора несъмнено е дефиницията за Immersive exhibit и определяна от мнозина за  най-добрата зоо експозиция в Историята . 

Веднага след нея се нарежда най-новата част от Сан Диего. Africa Rocks лесно може да претендира за втория най-впечатляващ зоопроект за всички времена.  На пръв поглед аквариума в Africa Rocks, не изглежда като нещо изключително, докато не видите групата Африкански пингвини, плуващи сред  Леопоардови акули... Може би единствено Азиатските острови в  Честър го доближават по визия и качество. Големите европейски тропически сгради, като Masoala и Gondwanaland са високи инженерни постижения, но е трудно да се конкурират с естествения климат, богатата растителност и фантастичният ландшафт на Калифорния.С над 300  слънчеви дни в годината, зоопарка няма нужда от сгради имитиращи тропическа джунгла, след като самият е разположен в такава. Единствената постройка, помещаващата страхотната колекция от влечуги, няма врати !

Elephant Odyssey зае мястото на митичната Hoof and Horn mesa и това не се хареса на много от феновете, които имат огромни очаквания към институцията Сан Диего. Тук обаче се намира една от най-модерните болници за слонове в света. В Elephant Odyssey можете да видите и спасеният от Сан Диего Калифорнийски кондор. 

Копитните бозайници винаги са били важна част от зоопарка, но монотонните редиците от заграждения характерни за Hoof and Horn mesa постепенно се изместват от някой зашеметяващи  смесени хабитати, като Хипопотам джудже (с Гвенон на Волф и Малък белонос гвенон),  Клипспрингер (с Мангуста джудже и Скалист даман), Нубийски козирог ( с Джелада) и Четкоуха свиня (с Червеноопашата маймуна и Петнистогърла видра ). Ако все пак имате специален интерес към тази група животни само на 40 км. от тук се намира най-богатата селекция на Земята...

Колекцията от хищници е без аналог с шест вида мечки, всички видове големи котки и интересни акценти, като Африканска безнокта видра. Няма алтернатива  извън Австралия и зоната на Коалите. Дълги години Сан Диего имаше привилегията на единствения зоопарк удостоен от Австралийското правителство с правото да отглежда Коали. 

Колкото и да харесвам  европейските гиганти Берлин и Прага и да ценя високо историческата роля на Бронкс и Сейнт Луис, трябва да призная, че зоопаркът в Сан Диего не е най-добрият зоопарк, а най-доброто място, в което някога съм бил. Съчетанието от фантастични хабитати, неповторима колекция ,благоприятен климат, природозащитна роля, образователна мисия, модерни съоръжения и страхотно обслужване го превръщат в моя личен номер едно за всички времена.

https://zoo.sandiegozoo.org/

 

20200215_101053.jpg

20200215_135643.jpg

20200218_120124.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Сан Диего Зоопарк и Сафари Парк , Ескондидо , Калифорния

Основана  1972

Размер 730 хектара

Около 400 вида животни

Посетители годишно 1 500 000

 

Сафари паркът в Ескондидо винаги е бил засенчван от по-големия си събрат и обикновено получава по-малко обществено внимание. До есента на 2019 г. След като Сан Диего Глобал реши да не подновява договара си с Китай и Големите панди напуснаха Калифорния, спешно се нуждаееше от еквивалентен магнит за туристи и феновете. И те пристигнаха, но този път не в зоопарка. В момента в Света има общо 22 Птицечовки в плен: 20 в Австралия и 2 в Сан Диего Сафари Парк ! Дългогодишното приятелство със зоопарка Таронга в Сидни и изтощителна бюрократична битка най-сетне доведоха тези забележителни създания в Златният щат. Последният път, когата тези животни са напускали Австралия е преди повече от 60 години. След опустошителните пожари там обаче , страната се нуждае от цялата световна подкрепа, за да спаси уникалната си дива природа. Сан Диего ще си партнира с Университета в Мелбърн, за  разработване на технология за ДНК проследяване . Целта е да се картографират местообитанията на Птицечовката, като се изследват водни проби за следи от генетичен материал. Ще се опитат и да установят каква е действителната численост в природата  на това изключително потайно животно. Тъй като са нощни бозайници, за тях беше изграден специален басейн с приглушена светлина, за да бъде обърнат техния биологичен часовник и да са активни през деня.  

Оставяйки на страна това историческото събитие, Сафари Парка винаги е бил и си остава царството на Копитните животни.От създаването си през 1972 тук са родени над 100 Южни бели носорога, 50 Индийски носорога,  както и хиляди Африкански антилопи. 

Преди дори да стигнете до сърцевината му , можете да видите обширни заграждени с Гигантска Кана и Червеночела газела, голяма група Бонтебок, Стийнбок и Ситатунга, Геренук и Червеноплещ дукер, Дик-дик на Кавендиш и Окапи, както и много африкански птици в пешеходната зона наречена African loop .

Въпреки че гигантските Африкански полета ( 85 хектара ) могат да се обиколят с безплатния Africa Tram,  ще пропуснете сериозна част от харизмата на това място ако не се качите на Caravan Safari, който минава между стадата от диви животни. Цената му е сериозна, но определено си заслужава, още повече, че е единствения начин да видите Азиатската част и буквално да докоснете Индийски носорог.

Колекцията е много динамична и към момента  Парка притежава следните видове Копитни бозайници :

Kон на Прежавалски, Сомалийско диво магаре, Зебра на Греви

Южен бял носорог, Черен носорог

Едногърба камила, Двугърба камила

Бабируса, Брадавичеста свиня, Четкоуха свиня

Берберски благороден елен, Бухарски благороден елен, Лиророг елен, Барасинга, Белобърнест елен, Виетнамски петнист елен, Севернокитайски петнист елен, Елен на отец Давид, Малайски замбар, Индийски замбар, Индийски мунтжак, Южен пуду

Масайски жираф, Мрежест жираф, Жираф на Ротшилд

Вилорога антилопа

Бантенг, Гаур, Кафърски бивол

Гривест козирог, Нубийски козирог, Винторог козел, Дебелорог овен, Транскаспийски уриал, Арменски муфлон

Освен споменатите по-горе антилопи - Кана на Патерсън, Обикновена кана, Бонго, Ниала, Голямо куду, Нилгай,  Газела на Томсън, Газела на Грант, Тънкорога газела, Спрингбок, Индийска черна антилопа, Импала, Угандски коб, Нилски личи, Червено личи, Обикновен воден козел, Воден козел дефаса, Белобрадо гну, Конска антилопа, Саблерога антилопа,  Адакс, Южноафрикански орикс, Арабски орикс, Саблерог орикс, Източноафрикански орикс, Черен дукер и Жълтогръб дукер

 

От 28 Северни бели носорога живели някога в плен, 8 са минали през Сан Диего Сафари Парк. За съжеление зоопарка не успя да размножи вида, но все пак съхранява замръзени семенна течност и яйцеклетки. Надеждата е да се развие ембрион на  Северен бял носорог, който да се имплантира в Южен бял носорог и така да се възкреси вида. Първата стъпка бе да се изпробва in vitru технологията с Южен бял носорог. Тя се оказа успешна и малките носорогчета Едуард и Фючър се поевиха на бял свят миналата година.

https://www.sdzsafaripark.org/

 

20200217_143447.jpg

20200217_122700.jpg

20200217_111020.jpg

20200216_121551.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Седжуик каунти зоопарк  ,Уичита, Канзас

Основана  1971

Размер 100 хектара

Около 400 вида животни

Посетители годишно 700 000

 

Наричат Седжуик каунти, "скритият зоопарк на Америка". Уичита, щата Канзас, наистина не е едно от най-популярните кътчета на земното кълбо, но зоопарка определено заслужава място сред най-добрите в Сащ. Създаден сравнително късно, Седжуик каунти бързо попада на картата със създаването на едва втората тропическа зала в Америка The Jungle през 1977. Първата е открита в Топека. Буйната растителност приютява много поколения птици и влечуги и след повече от 40 години поразително наподобява истинска джунгла. При повече късмет там могат да се видят критично застрашените Златна белоочка и Мариански пъстър гълъб, както и Прилеп вампир. Бързо се изгражда и Africa Veld. Красива експозиция с тематични препратки към Черния континент и просторни заграждения за Мрежести жирафи, Черни носорози и Зебра на Греви, както и огромен басейн за хипопотами. Africa Veld неколкократно е разширяван през годините. През 2000 е открит Pride of Planes. Красив скалист хабитат за африканските хищници Лъвове, Хиенотовидни кучете и Сурикати, през който се минава по открит мост. Кулминацията  в зона Африка обаче настъпва доста по-късно. В 46 годишното съществуване на зоопарка, легендарният директор Марк Рийд заема поста повече от 38 години. Неговата голяма мечта е да създаде просторен хабитат за Слонове, който напомня бреговете на река Замбези. През годините получава значителни дарения от заможни жители на Уичита, но те желаят да инвестират в модерни експозиции за Горили, Тигри и Пингвини и Слоновете трябва да почакат. През 2016 правителството на Свазиленд (сега Есватини) решава да умъртви 18 Слона заради тежката суша и липсата на ресурси за други редки животни. Три зоопарка - Омаха , Далас и Седжуик каунти правят всичко възможно да ги доведат в Америка спасявайки ги от сигурна смърт. Марк Рийд най-накрая успява да получи подкрепата на общоността и в Седжуик каунти те  попадат в току що открития огромен комплекс Zambezi river. Третият по големина в Америка и разполагащия с най- дълбокия басейн. 

Зоопарка е организаран географски и обръща внимание на всички континенти. Освен огромната африканска част, една от най-забележителните зони е  Северна Америка, която може да прекосите на лодка. Минавайки покрай стадо Бизони дошли на водопой на няколко метра от вас е почти сюреалистично изживяване. Много интересна в Седжуик каунти  е и фермата в която се отглеждат редки породи домашни животни от три континента. Тук може да видите най-рядката порода кози в Света - новозеландската Арапава и уникалната Четирирога овца порода Чуро, отглеждана от племето Навахо.

https://scz.org/

 

sedgwick.thumb.JPG.73b2462a92da42f7ba257c9bd6fecd05.JPG

 

24090908224_a93f6a6292_h.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Национален зоопарк Смитсониан ,Вашингтон, окръг Колумбия

Основана  1889

Размер 66 хектара

Около 270 вида животни

Посетители годишно 2 300 000 - свободен достъп

 

След като Сан Диего изгуби своите Големи панди, Съединените Щати останаха само с 3 зоопарка, които могат да се похвалят с тях. Атланта и Мемфис, въпреки своите качества, няма да попаднат в тази класация, но Националния зоопарк Смитсониан има запазено място в нея. Големите панди пристигат във Вашингтон през далечната 1972, като подарък, който ознаменува историческата визита на Ричард Никсън в Китай  и от тогава са неизменна част от имиджа на зоопарка. Техният живописен дом се намира в изключителният комплекс Asia Trail  и е навярно  най-доброто място в Запъдното полукълбо, където се отглеждат Големи панди. Въпреки неуспоримите успехи на Смитсониан с размножаването на вида, тяхната програма е сериозно застрашена от политическото напрежение между Сащ и Китай. Не е тайна, че т.н. "Панда политика" е  един от инструментите на Поднебесната империя за международно влияние. Само избрани зоопаркове в Света могат да ги получат, но това става на сериозна цена. Те трябва да плащат $1 милион годишно под формата на наем. Договорът на Националния зоопарк изтича в края на 2020 и не се знае, дали ще бъде подновен. За щастие  Asia Trail крие още интерсни хабитати и обитатели. Димен леопард, Малка панда, Бърнеста мечка, Азиатска късоноктеста видра и митичния Гигантски саламандър  А спиращ дъха мост го свързва със закономерния модерен ареал за Азиатски слонове  The Elephant Trails. Две много добре съхранени сгради, напомнят за богатата история на зоопарка. В Reptile Discovery Center е представена атрактивна колекция от редки влечуги, като Китайски алигатор и Гавиалов крокодил. A в къщата за дребни бозайници Small Mammal House, може де се видят чуждите за Европа видове  Чернокрак пор и Боливийски тити. Смитсониан се гордее и със своя Cheetah Conservation Center, където освен че успешно се размножават Гепарди, се отглеждат критично застрашените антилопи Саблерог орикс и Газела Дама.  Само преди два месеца, тук на бял свят се появиха първите две Гепардчета заченати след имплантиране на ембриони.

https://nationalzoo.si.edu/

28476205983_e637dffb9b_o.thumb.jpg.447dfa70877683c569c6ea7355f57164.jpg

 

5637300005_058c7341ab_h.thumb.jpg.95a45a39f0f4169ddeebfd8a96df6beb.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Уудланд парк зоопарк  , Сиатъл , Вашингтон

Основана  1899

Размер 37 хектара

Около 320 вида животни

Посетители годишно 1 350 000 

 

През 1978 Уудланд парк решава да създаде хабитат за Горилите  който няма аналог по своя вид. За целта използват изоставетоното заграждение на Мечките, което дълго е стояло без обитатели. Растителноста е силно избуяла и напомня истински горски пейзаж. Няколко зоопарка в Света вече отглеждат своите горили в подобна среда, но Уудланд е първият който прави следващата крачка. Пренася не само животните, а и посетителите в дивата природа. Значението на създаването на първият immersive exhibit е сравнимо с Африканската панорама на Хамбург или първият Аквариум в Лондонския зоопарк и днес е стандарт, към който се стремят всички добри зоологочески градини. С цели 8 награди на  AZA за Експозиция на Годината (само Бронкс е с повече - 9 ), зоопаркът в Сиатъл винаги е бил сред лидерите в реализирането на иновативни проекти. Интригуващия Jaguar Cove, е едно от най-добрите съоръжения за Ягуари и предлага незабравими емоции, като възможност да наблюдаване на третата по големина котка под водата. Природозащитната роля на Уудланд е също е много значима. Техният проект за съхраняването на Тропическата гора в Папуа Нова Гвинея и спасяването на уникалните Дървесни кенгура дава много сериозен резултат в последните години. Като успяха да създадат предпоставки за добър поминък на местното население, чрез отглеждането на органично кафе, значително се ограничи лова на застрашеното Кенгуру на Матчи. Зоопарка отглежда голяма група от вида и наскоро  стана свидетел на ново раждане. Очаква се  скоро Кенгурутo на Матчи и уникалната флора на Папуа Нова Гвинея   да бъдат представени в съвсем нова експозиция, която да даде повече светлина върху проекта. Северноамериканският комплекс Northern Trial също е единствен по рода си. Стадото Рузвелтови елени уапити са наблюдавани неотлъчно от глутница  Сиви вълци и липсата на видима преграда по между  им определено вдига адреналина.

 

10014936665_e11901855e_o.thumb.jpg.6e2373a414ec96645ecf9fb8920e054d.jpg

 

10028877175_35bfcac5e3_k.thumb.jpg.7ea8983f3734b8d87493d9964c70c9e8.jpg

 

https://www.zoo.org/

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Зоопарк Маями , Маями , Флорида

Основана  1980

Размер 300 хектара

Около 535 вида животни

Посетители годишно 1 000 000

 

Единственият тропически зоопарк в Сащ, успява да се възползва изцяло от предимствата на благоприятния за отглеждане на топлолюбиви животни климат. Въпреки че е създаден сравнително скоро през 1980, зоопарка в Маями е сериозно реновиран след опустошителният ураган Андрю през 1992. Добавяйки последователно Южноамериканската зона Amazon and Beyond и местната фауна в Florida: Mission Everglades , към Австралия, Африка и Азия, Маями се превърна в един от зоопарковете с най-разнообразна колекция, не само в Америка, но и в Света. Загражденията са обширни с богата тропическа растителност и повечето са изцяло заобиколени от ров, като използването на метални огради е сведено до минимум. Африка и Азия заемат по-голямата част от площта на зоопарка и изискват серизно време за разглеждане. Колекцията от Копитни бозайници в тях е забележителна, засенчвана само от тази на Сан Диего Сафари Парк. Двата вида Слонове, двата вида Жирафи, два вида Носорози (Черен и Индийски ), три вида Диви бикове ( Аноа, Бантенг и Гаур) и над 12 вида Антилопи може да наблюдавате отблизо и за разлика от Бронкс или  Далас , няма да минете покрай тях набързо и с електрическо влакче. На хищниците също е обърнато специално внимание. Освен на  Лъвове, Ягуари и Димен леопард, зоопаркът е убежище и на някой много редки видове, като Калифорнийска пума, Хиенотовидно куче и Новогвинейско пеещо куче (подивяла порода подобна на Динго).  А Tигрите обитават останките на храм, напомнящ прочутият Ангор Ват в Камбоджа.  Маями притежава и една от най-големите и вероятно най-красивите открити волиери в Света. В  Wings of Asia покрай четирите живопистни водопада и целогодишно зелените растения прелитат над 80 вида птици, между които Жълтогръда беседкова птица, Индийски щъркел и фазан Аргус. Най-новата експозиция Florida: Mission Everglades обръща внимание на намиращия се наблизо уникален  природен резерват Евърглейдс.  Единственото място в Света, където съжителстват Алигатори и Крокодили.

https://www.zoomiami.org/

8367293238_8f63afaad2_h.thumb.jpg.7277d0ed7badcdaba18e6b5cf6a442c9.jpg

 

30161251435_c5bf45f987_h.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребители

Оклахома сити зоопарк и ботаническа градина , Оклахома сити , Оклахома

Основана  1903

Размер 48 хектара

Около 380 вида животни

Посетители годишно 1 000 000

 

Основната причина да поставя Оклахома след 20-те най-добри зоологически градини в Северна Америка се нарича American Trails. Сам по себе си зоопарк в зоопарка  American Trails , както става ясно от името е свързан с Северноамериканската флора и фауна. Представяща цели 11  биома  главно от Средния Югозапад, я прави  една от най-завършените експозиции посветени на отделен регион в Сащ. Задължителните представители на  мегафауната Мечка Гризли, Бизон, Вапити, Белоопашат елен, Американска черна мечка, Пума и Северноамерикански Рис се допълват от  някой рядко срещани дребни бозайници - Опосум, Южна летяща катерица, Прерийна лисица, Рингтейл и дори Нощна къща за прилепи. Голяма част от местните птици, между които критично застрашенията Американски жерав и Дъждосвиреца "Killdeer" (името идва от звука на песента му),  могат да се наблюдават отблизо в огромната оторена за посетители волиера.   Интригуваща колекция от земноводни, риби и влечуги включва  Гърмяща змия джудже, Западна свиненоса змия и едно уникално животно характерно само за Южните щати. Трипръста амфиума (Amphiuma tridactylum) - подобно на Саламандър земноводно с тяло на змиорка.

Оклахома сити, разбира се не е само American Trails и може да се похвали с няколко запомнящи се Таксономични експозиции. Богата колекция от котки в Cat Forest ,  между които Оцелот, Котка рибар и Каракал. Три вида Човекоподобни маймуни - Западна горила, Орангутан и Шимпанзе, обитаващи обширната Graeat EscApe. И запазената, не малка част от легендарната в миналото колекция от Копитни на Оклахома, включваща Индийски свиневиден елен, Елен на Давид и Окапи. 

Зоопарка обещава и занапред да бъде сред лидерите на континента и в края на 2018 беше открита красивата Sanctuary Asia  . Основната част на експозицията е заета от  два огромни ротационни хабитата за Азиатски слонове и Индийски носорози, които се допълват от атрактивните Малки панди и Комодски варани, както и редкия Лангур на Франсоа.

 

Да селектираш 20  от най-добрите зоопарка в Северна Америка не е лесна задача, тъй като претендентите за попадане в нея са с поне дузина повече. Много е вероятно тази класация да изглежда по съвсем друг начин след 5 или 10 години. За сериозни зоопаркове, като Мемфис, Канзъс , Орегон, Джаксънвил, Минесота, Аризона и т.н за съжеление няма място и за сметка на тях попадат може би някой спорни претенденти. Според мнозина Лос Анджелис и Дисни Анимал Кингдъм нямат място сред най-добрите в Америка, но по мое мнение работата на Ел Ей с невиждани в други институции видове и уникалният подход на Дисни не могат да бъдат пренебрегнати. Посещаемоста им също е фактор, който трудно може да бъде отхвърлен с лека ръка. Що се отнася до Брукфилд и Синсинати, техният исторически принос, определено заслужава респект и не мисля, че могат да бъдат изместени от двайсетицата. Разбира се има и неоспорими участници, като  Сан Диего, Омаха, Кълъмбъс, Сейнт Луис, Бронкс и Маями, които със сигурност са сред безусловните лидерите в Америка. 

Общо взето нямах големи съмнения за дотук изброените 19  претендента, но дълго време се колебах, кой да бъде последният 20-ти зоопарк.  В крайна сметка реших това да бъде зоопарка в Оклахома сити и с него завършвам темата.  Ако някой има въпроси или критика към изброените 20, е добре дошъл да ги изрази.

 

 

 

oklahoma-citys-zoo-habitat-expansion-nominated-for-best-zoo-award.1553723810000.thumb.jpeg.97be8defd39201c0c379db961de6e9a3.jpeg

 

86969429_10158222934869180_8956354418278662144_o.thumb.jpg.4444a464b429abd1d6a210e342346651.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...