Отиди на
Форум "Наука"

Х-37B - малката военна совалка на САЩ. Старт - май 2020 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Малката космическа совалка на американските ВВС излита този месец

2020-mil-shuttle-prepared-launch-1.JPG

Космическият самолет "X-37B" бива подготвян за изстрелване този месец. Credit : Boeing

10 май 2020 г. 08:40 ч.

Светослав Александров. Много хора си мислят, че епохата на космическите самолети е приключила с пенсионирането на космическите совалки на НАСА през 2011-та година, но това не е така. Мини-совалката "Х-37В", която провежда мисии под ръководството на ВВС на САЩ, се готви за своя шести полет на 16-ти май от космическия център Кейп Канаверал във Флорида. Совалката ще проведе множество експерименти, включително ще изведе в космоса семена, за да може да бъде проучено влиянието на космическата радиация върху тях. 

Новото за мисията в сравнение с предходните е, че в задния край на "Х-37В" ще бъде прикачен за пръв път сервизен модул, позволяващ провеждането на много повече научни и технологични опити в сравнение с предходните пет мисии. Иначе самата совалка е дълга 8.9 метра и тя също притежава товарен отсек.

"Един от тези експерименти представлява тестова плака, с която ще бъде изучена реакцията на подбрани значими материали към условията на космоса", съобщава секретарят на ВВС на САЩ Барбара Барет. "Вторият от тях е свързан с изследването на влиянието на околната радиация върху семена. Трети експеримент, създаден от Военноморската изследователска лаборатория, преобразува слънчевата мощност в микровълнова енергия, след което ще бъде проучено излъчването на тази енергия към Земята".

Експериментът по материалознание и този с изследването на семена са поръчани от НАСА.

2020-mil-shuttle-prepared-launch.JPG

Още една снимка на космическия самолет "X-37B", който бива подготвян за изстрелване този месец. Credit : Boeing

Мини-совалката на ВВС на САЩ "Х-37В" често пъти бива наричана "топ-секретна", макар че това определение не е съвсем уместно за проекта. Макар че безспорно в товарния отсек се провеждат секретни експерименти за нуждите на американските военни, самата совалка не е. Най-малкото разполагаме със снимки от предстартовата подготовка.

Програмата "Х-37В" е започната през 1999-та година и първото изстрелване е проведено през 2010-та. Оттогава насам мини-совалката провежда полети с все по-голяма продължителност, като рекордният е 780 дни и приключва през октомври миналата година. Това е забележително постижение, още повече, че космическият самолет е проектиран само за 270-дневни експедиции. Тепърва предстои да видим дали и този рекорд ще бъде счупен.

За нуждите на изстрелването на мини-совалката този път ще се използва ракета "Атлас 5" на Юнайтед Лонч Алайънс. Иначе тя е агностична по отношение на носителя, била е изстрелвана и с ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс. 

За повече информация: ВВС на САЩ

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3339-2020-x-37b-prelaunch-activities

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За какво и е нужен обтекател,  след като тя изпитва много по-големи термични и аеродинамични натоварвания при завръщането?

Освен това челното и съпротивление изглежда по-малко без обтекател?

 

Link to comment
Share on other sites

<<<< ...   

Секретната совалка на САЩ, X-37B, е обгърната в мистерии. Знае се, че тя е безпилотна, че може да се движи и маневрира в околоземна орбита, както и че се приземява като самолет. До сега за мисиите ѝ обаче липсваше каквато и да е информация. Според някои космическият самолет често е подслушвал руски или китайски сателити. Други спекулират, че X-37B може да се използва като антисателитно оръжие. Този път обаче секретната совалка ще излети с по-ясна цел.

 

Стартът ще се състои на 16 май, а на борда на космическия самолет ще е инсталирана експериментална система, проектирана от Военноморската изследователска лаборатория (Naval Research Laboratory), която е способна да улавя слънчевата енергия, да я конвертира в микровълни и да я изпраща под формата на лъч към Земята.

Министерството на отбраната на САЩ и новосформираните космическите сили не разкриват нищо повече. От Военноморската изследователска лаборатория обаче споделят, че технологията им би имала голям потенциал.

Ако експериментът е успешен, то е възможно в бъдеще дроновете на САЩ да станат електрически и да летят във въздуха неограничено време. Захранването им ще идва от космоса. Ако технологията се развие, то промените биха имали ефект върху цялото човечество.

В края на миналата година военноморската лаборатория е провела важен експеримент. Тестова установка е използвала безшумен и невидим лъч с 2-киловатна лазерна мощност, за да захрани с електричество уред, разположен на над 300 метра. Лъчът е минал буквално над главите на присъстващите,  за да докаже безопасността на иновацията.

Според военните, технологията ще позволи евтино електрифициране на отдалечени военни и изследователски бази. За целта ще е необходима антена, която да улавя микровълновия лъч. Знае се, че САЩ инвестират в разработването на подобна технология още от 80-те години на миналия век. По-забележими успехи обаче са постигнати едва преди няколко години.

 

Съединените щати не са единствената страна, разработваща подобна технология. Китай има планове да разположи сателити с мощни слънчеви панели, които да изпращат събраната енергия на Земята чрез микровълни. Пекин също е провел наземни опити, като планира да пристъпи около 2050 да има и практични успехи в космоса.   ...>>>>

 

Смятам е много важно, има огромен потенциал, експериментите , кой е най ефективния начин за пренос на енергия, вероятно електричество в големи <количества> от космос до Земя и обратно.

Спомням си преди пове1е от 35/40 години четох съветски автори, които говориха за енергийни станции на Луна или в орбита около нея, които чрез системи от ретланслатори да пращат енергия към Земя. Според мен това ше се случи в близкия век. ( писано е преди 1980 г. )

 
  
 
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Лошо време отложи изстрелването на совалката на американските ВСС

16 май 2020 г. 21:00 ч. Планираното днес изстрелване на космическата совалка "Х-37B" не се състоя заради лошо време и сега стартът е отложен минимум с 24 часа.

"Проклето време", написа в Туитър Тори Бруно, президент на американската космическа компания Юнайтед Лонч Алайънс, която е оператор на ракетата-носител "Атлас 5". "Ще трябва всички да се фокусираме върху спокойните и ясни мисли по-усърдно", с което Бруно напомни как в Юнайтед Лонч Алайънс спокойствието, а не предстартовото изнервяне е гаранция за успех. 

Следващият шанс за излитане на совалката е утре, на 17-ти май, в 16:14 ч. българско време. Тогава шансът лошо време да отложи полета ще е само 20%. Перспективите "Х-37В" да излети през утрешния ден са по-големи в сравнение с днес, когато метеоролозите даваха 80% шанс за забавяне. 

Полетът ще се излъчва в реално време на този линк.

Напомням на читателите, че совалката ще превози много интересни космически експерименти, сред които установка със семена, благодарение на която учените ще изучават влиянието на космическата радиация върху развитието на растителните организми. 

2020-mil-shuttle-prepared-launch-1.JPG

Космическият самолет "X-37B" бива подготвян за изстрелване тези дни. Credit : Boeing

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3346-2020-weather-delays-military-shuttle

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 10.05.2020 г. at 12:30, Exhemus said:

За какво и е нужен обтекател, 

Обтекателя е нужен за да се скрие това което се изстрелва. Тъй като совалката е част от сформираните космически сили на САЩ в бъдеще няма да се обявява изстрелването й. Ще казват, че изстрелват някакъв сателит, и няма да разбираш дали в обтекателя е сателит или совалка, а за заблуда може с нея и сателит да извеждат едновременно. Така се отваря възможност за тайно маневриране. Ще се обявява, че совалкта се изстрелва 2-3 пъти годишно, но ще я изстрелват по често, когато им е кеф и когато трябва да свалят някой сателит на враговете. Никой няма и да разбере, че е излетяла и после, че е кацнала, тъй като ще каца нощем. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 28 минути, makebulgar said:

Обтекателя е нужен за да се скрие това което се изстрелва. Тъй като совалката е част от сформираните космически сили на САЩ в бъдеще няма да се обявява изстрелването й. Ще казват, че изстрелват някакъв сателит, и няма да разбираш дали в обтекателя е сателит или совалка, а за заблуда може с нея и сателит да извеждат едновременно. Така се отваря възможност за тайно маневриране. Ще се обявява, че совалкта се изстрелва 2-3 пъти годишно, но ще я изстрелват по често, когато им е кеф и когато трябва да свалят някой сателит на враговете. Никой няма и да разбере, че е излетяла и после, че е кацнала, тъй като ще каца нощем. 

 

Ще четеш руската и/или китайската преса. Те ще те информират за всички теб нужни данни.:dwarf:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако руснаците и китайците можеха да проследяват и да снимат всеки етап от изстрелването на всяка ракета по света щяхме да знаем за това, и поне едно видео от тайните им проследяващи сателити-камери в космоса щеше да е изтекло до сега в нета. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Поэтому милитаризация космоса со стороны США просто неизбежна. На смену экспериментальному орбитальному самолету Х-37В в недалеком будущем может прийти целая флотилия космических перехватчиков, способная эффективно защитить орбитальную группировку Соединенных Штатов от вредоносного воздействия со стороны врагов Америки, поразить истребители спутников вероятного противника и в короткие сроки вывести из строя все потенциально опасные космические аппараты неприятелей."

https://vpk.name/news/318650_sekretnyi_kosmolet_ssha_chto_delaet_na_orbite_x-37b.html

"

Стоит отметить, что российские системы контроля космического пространства все же отслеживают траекторию полета американских шаттлов и с легкостью видят все движения космических аппаратов.
"Это для нас самая простая задача — смотреть за X-37B. Он настолько большой, что стоит ему повернуться вправо-влево, мы уже это замечаем", — говорил начальник штаба 15-й армии ВКС (особого назначения) генерал-майор Анатолий Нестечук. Россия обладает не только средствами наблюдения, но и средствами борьбы с подобными аппаратами, и сможет нейтрализовать их при малейшей угрозе национальной безопасности."
 
 
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Могат да я следят тъй като знаят, че се изтрелва совалка, а ако американците обявят че изстрелват сателит, едва ли руснаците ще направят разликата. Особено ако я маскират да прилича на сателит. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вижда се, че е удачна. Защо не се размножи и да се използва за граждански цели? 

 Прилича ми да става за капсула за приземяване на 2ма космонавти. Защо не и за  изстрелване? 

Тя, притежава необходимата надеждност за всички етапи на полета за превоз на комонавти.

Оптимална конфигурация и размери. Позволява спестяване на няколко системи:

- за аварийно спасяване на старта

- парашутна система

- и въпросния обтекател

Това компенсира наличието на крилца и колесник и даже има печалба в тегло?

Няма нужда да притежава дълготрайна автономност за животоподдържане. Няколко часа са достатъчни.

Ако трябва повече, отдолу ще има модул за подръжка. Ето и от това се спестява доста тегло.

Това е бижу накосмонавтиката. То трябваше да се разработи. Не шатълите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската совалка на ВВС е в орбита около Земята след безпроблемно изстрелване!

2020-17-may-mini-shuttle-launches.jpg

Снимка от днешното успешно изстрелване. Photo credit : ULA

17 май 2020 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 17-ти май в 16:14 ч. българско време от космическия център Кейп Канаверал, Флорида, САЩ, излетя ракетата на Юнайтед Лонч Алайънс "Атлас 5" с космическата совалка на американските военно-въздушни сили "X-37". С това Щатите отново се утвърдиха като единствената съвременна държава, притежаваща действаща совалка за орбитални полети. "Х-37" е едва третият орбитален космически самолет в историята на космонавтиката след пенсионираните совалки "Спейс Шатъл" на НАСА и някогашния "Буран" на СССР. 

Изстрелването бе осъществено след 24-часово забавяне поради лоши метеорологични условия. Успешното начало на полета бе потвърдено от секретаря на американските ВВС Барбара Барет. 

Много медии категоризират програмата "X-37" като секретна. Самата совалка обаче не е секретна - ние познаваме доста добре историята на проекта и основните му характеристики, а ВВС предоставят множество снимки и видеокадри. Безспорно обаче совалката превозва в товарния си отсек някои секретни експерименти с военно предназначение.

Но не всички опити са засекретени. Знаем със сигурност, че совалката ще изведе в орбита микроспътника "ФалконСат-8", а на борда ѝ има семена като част от опит на НАСА, който ще изучава влиянието на космическата радиация върху растителните организми. Освен това Военноморската изследователска лаборатория провежда авангарден експеримент, при който слънчевата енергия се преобразува в сноп от микровълни. Снопът от микровълни се насочва към наземна станция, а тя съответно го преобразува в използваема мощност. 

Идеята съществува още от 70-те години, когато, по време на петролната криза, цените на фосилните горива се покачват драстично. Микровълновата енергия се очертава да е обещаваща технология, която може да замени класическите енергийни източници. Но с отшумяването на кризата и със стабилизирането на цените на петрола, концепцията е временно зарязана. Сега обаче американците проявяват отново интерес към нея, под патронажа на военните. И наистина, потенциалното приложение на технологията не се изчерпва само с осигуряване на енергия за бъдещето. Самолети и дронове биха могли да кръжат над вражеските региони практически вечно, стига над тях да има спътник, насочващ микровълнова енергия. Просто няма да има нужда от презареждането им с гориво. 

Но да се върнем на програмата за совалката "Х-37". Безпилотната совалка е въведена в експлоатация през 2010-та година - точно навреме, преди старите совалки на НАСА да бъдат пенсионирани. От тогава до сега "Х-37" е провела пет мисии, без да броим настоящата. Четири от тях са изстреляни посредством ракета-носител "Атлас 5", която обаче използва построени в Русия двигатели "РД-180". Петата излетя през 2017-та година с ракета "Фолкън 9" на СпейсЕкс - с което беше доказано, че совалката е агностична към носителя и може да бъде изстрелвана с чисто американска ракета, работеща с американски ракетни двигатели. След като това беше доказано на практика, днес американските ВВС се върнаха към класиката - поне засега предпочитанието им да работят с "Атлас"-ите е видно, защото ракетите се произвеждат от Юнайтед Лонч Алайънс, консорциума между Локхийд Мартин и Боинг. А самата совалка "Х-37" е конструирана от Боинг. Не бих казал, че отношенията между СпейсЕкс и Боинг са цветущи. 

Колко време ще продължи шестата мисия на совалката, ние не знаем. Петата (същата, която бе изстреляна от СпейсЕкс) завърши през 2019-та след общо 779 дни в орбита. Нищо не е сигурно, но ако историята е някакъв показател, ще очакваме "Х-37" да се завърне след около две години.

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3349-2020-17-may-shuttle-launches

Link to comment
Share on other sites

Едно време съветските учени предложиха микровълнови лазери (мазери)за прехвърляне. По онова време нямаше технологията. 

Ако се продължава нататък предполагам ше си саботират отново изстрелванията, може и със жертви.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор Космически науки

Военната совалка на САЩ постави нов рекорд в орбита

10 юли 2022 г. 11:30 ч. Космическата совалка "X-37B", построена от Боинг и ръководена от американските ВВС, счупи предходния си рекорд от 780 дни в орбита.

Новината бе съобщена от журналиста Ленърд Дейвид

Напомням на читателите, че совалката бе изстреляна на 17-ти май 2020 г. посредством ракета-носител "Атлас 5".

На борда на "X-37B" пътуват множество интересни експерименти.

"Един от тези експерименти представлява тестова плака, с която ще бъде изучена реакцията на подбрани значими материали към условията на космоса", съобщи през 2020 г. секретарят на ВВС на САЩ Барбара Барет. "Вторият от тях е свързан с изследването на влиянието на околната радиация върху семена. Трети експеримент, създаден от Военноморската изследователска лаборатория, преобразува слънчевата мощност в микровълнова енергия, след което ще бъде проучено излъчването на тази енергия към Земята".

Експериментът по материалознание и този с изследването на семена са поръчани от НАСА.

Мини-совалката на ВВС на САЩ "Х-37В" често пъти бива наричана "топ-секретна", макар че това определение не е съвсем уместно за проекта. И дори и безспорно в товарния отсек се провеждат секретни експерименти за нуждите на американските военни, самата совалка не е. Най-малкото получихме подробни снимки от предстартовата подготовка. 

2019-27-oct-military-shuttle-lands.jpg

На снимката: космическата совалка "X-37В" след нейното завръщане през 2019 година. Photo credit : US Air Force

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4624-2022-x-37b-record

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Военната космическа совалка на САЩ се завърна на Земята след рекордна мисия!

2022-x-37b-returns-to-earth-1024x683.jpg На снимката: военната совалка след завръщането ѝ днес. Photo credit : USSF

12 ноември 2022 г. 19:30 ч.

Светослав Александров. Днес, на 12-ти ноември 2022 г., военната космическа совалка на САЩ „X-37B“ се завърна на Земята след рекорден 908-дневен престой в околоземна орбита и след осъществяването на интересни научни опити, включително такъв от областта на растителните дисциплини.

Това бе шестият полет на възвръщаемия космически самолет, построен от Боинг и използван за нуждите на Космическите сили на САЩ.

Новото за тази мисия в сравнение с предходните бе, че в задния край на „Х-37В“ беше прикачен за пръв път сервизен модул, позволяващ провеждането на много повече научни и технологични опити в сравнение с предходните пет мисии. Иначе самата совалка е дълга 8.9 метра и тя също притежава товарен отсек.

Совалката превози в космоса научни експерименти, сред които тестова плака, посредством която беше изучена реакцията на подбрани значими материали към космическите условия. Имаше също така научен експеримент, посветен по изследване на влиянието на космическата радиация върху семена. Трети експеримент, създаден от Военноморската изследователска лаборатория, изучаваше преобразуването на слънчевата мощност в микровълнова енергия.

Експериментът по материалознание и този с изследването на семена бяха поръчани от НАСА.

Източник: USSF

https://cosmos.1.bg/space/2022/11/12/military-shuttle-returns-earth/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...