Отиди на
Форум "Наука"

Годишнина от разрушаването на совалката Буран


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Отбелязваме 18 години от разрушаването на Буран, при което загиват 8 души

2020-buran-roof-collapse.jpg

На снимката: разрушените останки от "Енергия" и "Буран". Фото: Роскосмос 

12 май 2020 г. 20:20 ч.

Светослав Александров. Когато говорим за трагедиите на космическите совалки, повечето хора се сещат за катастрофите на "Чалънджър" и "Колумбия", съответно през 1986-та и 2003-та година, при които загиват общо 14 астронавти. Инцидентът, при който е разрушена съветската совалка "Буран", когато загиват 8 работника, е като че ли забравен от историята, но по мое мнение е много по-тъжен - той е плод на колапса на СССР, недоимъка на пари и нехайството към съветското космическо наследство. 

Всичко това се случва на 12-ти май 2002-ра година. Изминало е повече от десетилетие след разпадането на СССР, а през 1993-та финансирането на проекта по космическата ракета "Енергия" и совалката "Буран" е спряно завинаги. Не са останали пари дори за приключването на програмата и обезопасяването на зарязания хардуер. Построените ракети и полетни модели на совалки ръждясват. През зимата на 2002-ра година валят много снегове, последвани от обилни дъждове през пролетта - повече, отколкото е типично за сухия климат на космодрума Байконур. Отдавна неремонтираният покрив на Хангар 112-ти, където се намира единствената летяла совалка "Буран", както и един от макетите на ракетата "Енергия", не издържа на влагата. Общо осем работника намират смъртта си. 

В историята на космонавтиката има много прекратени проекти - било поради липса на политически интерес, било заради недостиг на средства. Американските совалки ги няма, пилотираният проект "Аполо", изпратил хора на Луната, е също в историята. Но голяма част от остатъчния хардуер е съхранен и изпратен към музеите. Днес всички космически експерти са на мнение, че създаването на космическа совалка и на ракетата "Енергия" е един от най-големите успехи на съветската космическа програма, макар и да идва през последните години от съществуването на СССР и да не успява да процъфти. В този ред на мисли тъжният край на "Буран", зарязан на произвола на съдбата, е същинска трагедия. 

За повече информация: уебсайтът за Буран-Енергия и Туитър акаунтът на Катя Павлушченко

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3344-2020-buran-destruction-anniversary

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

EEEEEE .Язък. Навярно покривът е рухнал. На снимките които аз слагах преди години, корпусите и зградата отвътре беше още сравнително единна. Селави.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Вандали надраскаха с графити една от изоставените совалки Буран на космодрума Байконур

2021-grafitti-buran.jpg

Надрасканата с графити совалка "Буран". Снимка: Телеграм канал "Прости нас, Юра". 

26 май 2021 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Надали има по-тъжен символ на краха на съветската космонавтика от совалковата програма "Буран". Замислена от СССР през 70-те години в отговор на американските космически совалки, след един-единствен полет през 1988 година програмата е зарязана окончателно. Разпадането на СССР не просто забива финалния гвоздей в ковчега на "Буран", но останалият хардуер от ракетите "Енергия" и построените совалки са изоставени на произвола на съдбата, без да се вземат сериозни мерки за тяхното съхранение. Днес резултатът от това пренебрежение е налице - един от построените модели на "Буран" бе надраскан от вандали с графити.  

2021-grafitti-buran-1.jpg

Още една снимка на надрасканата с графити совалка "Буран". Снимка: Телеграм канал "Прости нас, Юра". 

В началото на 90-те години Русия полага сериозни усилия за спасяването на ракетите "Союз" и "Протон", като се отваря към западния пазар. Резултатът е виден - и до ден днешен руски ракети превозват товар и хора до МКС, както и комерсиални спътници. Но както пише Анатолий Зак за уебсайта RussianSpaceWeb, "Буран" няма никакъв шанс. Изстрелването на 20 тона товар на борда на совалката е изчислено да струва 270 милиона рубли, докато същото тегло може да бъде изведено в орбита посредством обикновена ракета "Протон" за 5.5 милиона рубли. И така започва период на забвение, през който ракетите "Енергия", совалките "Буран" и апаратурата за наземна подготовка са оставени да ръждясват. 

През 2002 г. покривът на хангара, в който се съхранява единствената летяла совалка "Буран", рухва и я унищожава. 

Пак по информация от Зак, надрасканата тези дни совалка е вероятно един от останалите модели, който никога не получава шанс да достигне космоса.

Днес Роскосмос публикува официално становище на сайта си, озаглавено "Ситуацията с корабите "Буран" има нужда от скорошно разрешение". Агенцията твърди, че на следващата междуправителствена казахстанско-руска комисия въпросът за по-нататъшното съхраняване на совалките ще бъде разгледан и при добро стечение на обстоятелствата те ще бъдат изпратени в музеи. 

И все пак се питаме ... защо Роскосмос бездействаше през изминалите десетилетия и трябваше ли "Буран" да бъде надраскан, за да се повдигне темата? 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3995-2021-nadraskaha-buran

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...