Отиди на
Форум "Наука"

Метадон


Recommended Posts

  • Потребител

Защо Метадонът ме прави по концентриран и умствено способен? Също така ми дава енергия, след като не съм пристрастен към нищо? Взех го заради болка, която не е заради абстиненция... един познат предложи да изпия 1к. и се едно за първи път от детските си години се почувствах като мен си. Метадонът като амфетамин/кока ли е? Как мога да разбера дали нямам лека форма на дефицит на вниманието? Найстина се концентрирам трудно върху едно нещо, мислите ми прелитат, а метадонът ме промени, можех да се концентрирам, и мислих с яснота. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Метадонът (продаван и под търговската марка Долофин) е опиоид, използван за лечение на болка и като поддържаща терапия или като помощ при детоксикация на хора със зависимост към опиоиди. Детоксикация, използваща метадон, може да бъде направена сравнително бързо, за по-малко от месец, или постепенно за около шест месеца. Метадонът се натрупва в организма постепенно, затова една единична доза има краткотраен ефект, а максимален ефект се достига след пет дни на употреба. Ефектът трае около шест часа след прием на единична доза и ден и половина при прием с продължителна употреба при хора с нормална чернодробна функция. Метадонът обикновено се приема през устата и рядко чрез инжектиране в мускул или вена.

Страничните ефекти са подобни на тези на други опиоиди. Обикновено те включват световъртеж, сънливост, повръщане и потене. Сериозните рискове включват злоупотреба с опиоиди или риск от затруднено дишане. Може да възникне и сърдечна аритмия, включваща продължителен QT. Броят на смъртните случаи в Съединените щати, включващи натравяне с метадон, през 2011 са 4418, което е 26% от всичките смъртни случаи от натравяне с опиоиди. Рисковете са по-високи с по-големите дози. Метадонът е създаден чрез химичен синтез и въздейства върху опиоидните рецептори.

Метадонът е разработен в Германия около 1937 до 1939 година от Густав Ерхарт и Макс Бокмил. Одобрено е за използване в Съединените щати през 1947 година. Метадонът е в списъка на основните лекарства на световната здравна организация. В световен мащаб през 2013 година са произведени около 41 400 килограма. Регламентиран е подобно на други наркотични вещества. В Съединените щати производството е сравнително евтино.

Метадонът има същите характеристики като всеки друг опиоид, и в днешно време се използва най-вече в заместителната опиоидна терапия, за да замени хероина и аналгетиците, получавани с рецепта, като Vicodin (Викодин), Oxycontin (Оксиконтин), Percocet (Перкоцет),

Метадонът има по-слабо изразен еуфоричен ефект, отколкото този на другите опиати, в дози, достатъчни за ефективно потискане на абстинентния синдром и наркотичния глад. Във високи дози обаче метадонът също има забележим еуфоричен ефект. Той също създава чувството за благополучие, макар и не толкова силно изразено, колкото при хероина. Проблемът е в това, че метадонът сам по себе си е много пристрастяващ опиоид, както физически, така и психически. Синдромът на абстиненция от метадон е много по-тежък от този на който и да е от другите наркотици, които той заменя. Зависимият от хероин може да продължи да използва метадон, за да избегне преминаването през сиптомите на абстиненцията, по същия начин както първоначалното му злоупотребяване с хероин. С други думи, метадонът е много често избор за опиоидна терапия на зависимостта от хероин. Често се получават ситуации, в които човек просто сменя един вид зависимост с друг. Голямо разочарование е, когато зависимият се обърне към някого за помощ, изведнъж да установи, че се е оказал в много по-лоша ситуация. Зависимост от Метадон е сериозен медицински и социален проблем.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да запознат съм. Въоросът ми е насочен, може би повече към специалист ако има такъв. Има ли алтернатива без рецепта, която е добра за концентрацията? 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Йога, фитнес, плуване, колездене или друг индивидуален спорт, изискващ извършването продължително време на монотонни движения и водещ до физическо изтощение. Могат да се използват и други по-приятни дейности водещи до изтощение.  

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...