Отиди на
Форум "Наука"

Околната среда и добива на уран


Recommended Posts

 • Потребител

Въпросът ми е доколко добивът на уран оказва негативен ефект върху околната среда.

Урановата руда силно радиоактивна ли е ? Опасен ли е добивът на уран и това има ли връзка с анти ядреното лоби в енергетиката ?

 Благодаря предварително.

 

Link to post
Share on other sites
 • Потребител
Преди 7 часа, Kujiro said:

Въпросът ми е доколко добивът на уран оказва негативен ефект върху околната среда.

Урановата руда силно радиоактивна ли е ? Опасен ли е добивът на уран и това има ли връзка с анти ядреното лоби в енергетиката ?

 Благодаря предварително.

 

Добива на уран си е опасен, и замърсява като всяка минна дейност. А самия уран също е опасен, тъй като е силно радиоактивен. Но това е от гледна точка на човека и желанието му всички хора да са здрави и да не се разболяват.

За природата обаче урана не е много опасен, тъй като по-високата радиация просто ще доведе до повече мутации в някои растения и животни, което ще ускори еволюцията в някоя насока. Някой вид може да се измени и да изчезне, но това не е проблем за природата. След аварията в Чернобил природата в забранената високорадиоактивна зона процъфтява, въпреки наличието на мутации при някои животни и растения. Мутиралите или загиват или не могат да се справят с възпроизвеждането си и отпадат от еволюцията, а ако се справят могат да доведат до появата на нов вид. 

При нас има повишена радиация над пределно допустимите граници покрай някои стари мини. Примерно над Сливен има две затворени мини много близо до една пътека по която минава основния туристически поток към Карандила. На пътеката се засичат 0,33 μSv/h, а на десетина метра от пътеката се засичат 0,50 μSv/h. Границата над която се приема, че фона е завишен е 0,30 μSv/h, а нормалния е около 0,10-0,20 μSv/h. Пред АЕЦ-Козлодуй е 0,14 μSv/h, а по върховете на планините и в някои хижи е 0,20-0,25 μSv/h. По света има и места (някои пустини) с естествен фон, който е десетки пъти по-висок от естествения фон при нас. 

Link to post
Share on other sites
 • Потребител

https://www.world-nuclear.org/information-library/safety-and-security/radiation-and-health/occupational-safety-in-uranium-mining.aspx

Според тази статия урановата руда не е силно радиоактивна, а по скоро остатъчните продукти при добива и са токсични.

Link to post
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...
 • Подобни теми

  • Guest
   От Guest
   Знаем, звучи невероятно, но смятаме,  че е напълно възможно България да се нареди, в рамките на десетина години, в челната десетка на най-развитите Аерокосмически Държави и Икономики въобще, ако престане да се занимава с глупости, и заложи на непосредствено приложими високи технологии и иновации.
   Например, производство на 150 тона Водород на час с вода от Дунава и нощна енергия на АЕЦ Козлодуй (и в бъдеще - на АЕЦ Белене). 
   Ориентировъчно, по цени на дребно на водорода ($10/kg в САЩ, GBP12/kg в UK ), това би ни носило минимум по 1,5 милиона долара НА ЧАС  бруто приход от Експорт, само от Козлодуй.
   Да произвеждаш гориво с помощта на нискоенергийна електролиза на вода (LPWE) е 50 пъти по-рентабилно от това да произвеждаш ел.енергия.
   Не очаквайте обаче чиновникът (а още по-малко - политикът), да разбира това. Пробвали сме.
   Ще напълним на 100% националната ни Газопреносна Мрежа и хранилището в с.Чирен, със 100% висококалорично чисто и възобновяемо Водород-Хибридно Гориво (МОН Gas) .
   Имайки евтин водород налице, чрез екстракция на СO2 от въздуха (www.climeworks.com), и синтез на Фишер-Тропш, бихме могли да произвеждаме също така супер-евтин дизел, бензин, метан, метанол, етилен, пропилен, формалдехид, торове, препарати, лекарства, влакна и текстил, бои, и десетки други видове въглеводороди.
   С помощта на водород-хибридни горива (SOH, MOH) ще стартираме производство и експорт на Базалто-фибърни композити (БФК) и материали, с еко-добив на евтин Базалт от огромните находища Болярка и Свищовски Могили. https://basalt.alle.bg 
   В рамките на 5-10 години ще спрем целия внос на фосилни горива и ще започнем собствено масово производство и износ за стотици милиарди евро, на чисти горива, и системи, задвижвани с тях. 
   В същия този срок минималната заплата у нас би могла да стане 2500 евро, а минималната пенсия - 1000 евро, плюс 500 евро Базов Доход и 100% безплатно здравеопазване, средно и висше образование, социален Патронаж, Ваучери за храна, безлихвени и държавно-обезпечени Кредити за малки и средни предприятия,  държавно-платено участие на всяка българска фирма на Международни Панаири, и т.н.
   Ще привлечем обратно в родината повечето българи-емигранти, плюс множество висококвалифицирани чуждестранни специалисти.
   Твърди закони за циганите и скитниците (учиш и работиш - оставаш, иначе - чао.)
   Ще създадем модерни нови Учебни Центрове, ще построим изцяло нови градове и села с модерна инфраструктура, по най-високите европейски строителни стандарти.
   До 2030 г. населението на България ще стане 10 милиона човека.
   Ще изградим от нулата авангардна, високотехнологична и иновативна индустрия за масово производство на изключително търсени и бързоликвидни :
   - Чисти горива (водород, МОН) - https://fuels.alle.bg 
   - Двигатели, турбини, генератори, 
   - Газо-Електромобили, - https://watercar.alle.bg 
   - Летящи Газо-електромобили - https://flycar.alle.bg 
   - Водородни Топлоелектрически Централи,
   - Инсталации за БФК и сглобяеми модули за къщи, фабрики, ферми, пътища, тръбопроводи и др. - https://basalt.alle.bg 
   - Плаващи БФК Платформи, Магистрали, изкуствени Острови и Архипелази за усвояване на Икономическата Акватория на България - https://shelf.alle.bg 
   - Технологии за Проучване и Усвояване на Територии и Акватории в Антарктида и развиване на индустрии - https://antarcticbg.alle.bg 
   - Летателни апарати - Дронове, Самолети, Ракети, 
   - Летящи Транспортни Системи и Мрежи - HyTube - https://hytube.alle.bg  , Hyperloop.
   - Стратосферни Геостационарни Аеростатни и Орбитални Космически Сателитни Станции - https://spaceship.alle.bg , https://orbit.alle.bg 
   - Системи за генериране на вода от Въздуха и за борба с обезлесяването, - https://desert.alle.bg 
   - Системи за Интелигентно Фермерство чрез Роботизирани Дронове, - https://zero-hunger.alle.bg 
   - БФК резервоари за водород и МОН, 
   - Водородни Горивни Клетки,
   - Графенови Ултракондензаторни Батерии за Електромобили, и др.
    
   София, 02.05.2019 г.
   Грейнис ООД Водород България
   grainis@abv.bg
   https://btp.alle.bg - Българска Технологическа Партия (Проект)
   https://btp.alle.bg/българия-водеща-космическа-сила/
   https://fuels.alle.bg 
   https://basalt.alle.bg 
   https://watercar.alle.bg 
   https://smartcity.alle.bg 
    
    
    
    
    
    

 • Теми

 • Последно разглеждащи   0 Потребители

  No registered users viewing this page.

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
 • Create New...