Отиди на
Форум "Наука"

Околната среда и добива на уран


Kujiro

Recommended Posts

  • Потребители

Въпросът ми е доколко добивът на уран оказва негативен ефект върху околната среда.

Урановата руда силно радиоактивна ли е ? Опасен ли е добивът на уран и това има ли връзка с анти ядреното лоби в енергетиката ?

 Благодаря предварително.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 7 часа, Kujiro said:

Въпросът ми е доколко добивът на уран оказва негативен ефект върху околната среда.

Урановата руда силно радиоактивна ли е ? Опасен ли е добивът на уран и това има ли връзка с анти ядреното лоби в енергетиката ?

 Благодаря предварително.

 

Добива на уран си е опасен, и замърсява като всяка минна дейност. А самия уран също е опасен, тъй като е силно радиоактивен. Но това е от гледна точка на човека и желанието му всички хора да са здрави и да не се разболяват.

За природата обаче урана не е много опасен, тъй като по-високата радиация просто ще доведе до повече мутации в някои растения и животни, което ще ускори еволюцията в някоя насока. Някой вид може да се измени и да изчезне, но това не е проблем за природата. След аварията в Чернобил природата в забранената високорадиоактивна зона процъфтява, въпреки наличието на мутации при някои животни и растения. Мутиралите или загиват или не могат да се справят с възпроизвеждането си и отпадат от еволюцията, а ако се справят могат да доведат до появата на нов вид. 

При нас има повишена радиация над пределно допустимите граници покрай някои стари мини. Примерно над Сливен има две затворени мини много близо до една пътека по която минава основния туристически поток към Карандила. На пътеката се засичат 0,33 μSv/h, а на десетина метра от пътеката се засичат 0,50 μSv/h. Границата над която се приема, че фона е завишен е 0,30 μSv/h, а нормалния е около 0,10-0,20 μSv/h. Пред АЕЦ-Козлодуй е 0,14 μSv/h, а по върховете на планините и в някои хижи е 0,20-0,25 μSv/h. По света има и места (някои пустини) с естествен фон, който е десетки пъти по-висок от естествения фон при нас. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

https://www.world-nuclear.org/information-library/safety-and-security/radiation-and-health/occupational-safety-in-uranium-mining.aspx

Според тази статия урановата руда не е силно радиоактивна, а по скоро остатъчните продукти при добива и са токсични.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...