Забелязахме, че използвате Ad Blocker

Разбираме желанието ви за по-добро потребителско изживяване, но рекламите помагат за поддържането на форума.

Имате два варианта:
1. Регистрирайте се безплатно и разглеждайте форума без реклами
2. Изключете Ad Blocker-а за този сайт:
    • Кликнете върху иконата на Ad Blocker в браузъра
    • Изберете "Pause" или "Disable" за този сайт

Регистрирайте се или обновете страницата след изключване на Ad Blocker

Отиди на
Форум "Наука"

България не приема идентичността на Северна Македония

Препръчано мнение

• Потребител
Публикувано

Македония не иска да "дестабилизира" ЕС и НАТО. Просто веднъж,когато излъжеш,после е много трудно признаеш лъжата си. Македонските политици преди 30+ години излъгаха своя народ,че има древна история и сега не могат да се откажат така лесно... 

• Мнения 64
  • Създадено
  • Последно мнение

ПОТРЕБИТЕЛИ С НАЙ-МНОГО ОТГОВОРИ

• Потребител
Публикувано
Преди 29 минути, Кибик said:

То няма да стане, но ще се дестабилизира ЕС и НАТО.

Това е доктрината на руснаците: непрекъснато да всяват раздор в Европа (и Америка). 

• Харесва ми! 2
  • Потребител
Публикувано (edited)
Преди 3 часа, Кибик said:

Навремето Сталин е искал да има директно прокси на Средиземно море. Тесалоники е идеален порт за база. Но е в Гърция. И се почва с Коминтерна да създаде македонска нация, която да се обедини, включи северна Гърция и разшири руската сфера. По това време това си е южна Сърбия, Вардарска Бановина. Македония е  била нещо като Добруджа в днешно време, толкова са били макеонци, колкото в Добрич са добруджанци. 

Македонизмът е измислен преди Сталин изобщо да се е родил.  

Преди 3 часа, Кибик said:

После Тито и Сталин се скарват, но идеята си остава, но вече под сръбски мениджмънт.

Тито и Сталин не се скарват. Сталин далеч преди "скарването" се е договорил със Запада на една салфетка Югославия да е 50/50.

А идеята още в зародиш е под сръбски "мениджмънт" начело с хора като Стоян Новакович.

Редактирано от Gabraka
  • ХаХа 3
  • Потребител
Публикувано
Преди 9 минути, Gabraka said:

Тито и Сталин не се скарват.

Хихи, твоите спонсори ватниците смятат, че Тито и Сталин са се скарали:

Защо се скараха Йосиф Сталин и Йосип Броз Тито?

Руснаците и сърбите са свикнали да се наричат „братя“, но историята познава период, когато Москва и Белград
стават заклети врагове за почти десетилетие. Кой лидер - съветският или югославският - е отговорен за това?

Основната причина за разпадането на съветско-югославските отношения е Албания. На 19 януари 1948 г. Тито
изпраща телеграма до нейния лидер Енвер Ходжа с „предложение“ да му се осигури база в южната част на
страната за въвеждане на пълноценна югославска дивизия с цел „защита от англо-американско нашествие“ от
Гърция, където по това време тече гражданска война, малко позната на руския читател.

Всъщност две мобилизирани дивизии вече са разположени на албанската граница – в Черна гора и Македония.

Официалното оплакване на СССР срещу Тито е, че Белград не е информирал Москва за опита си да анексира
Албания: никой не се е съмнявал, че двете обучени югославски дивизии с бойния си опит просто ще глътнат
албанците, както СССР е глътнал балтите.

Сталин възприема действията на Тито като провокация към британците и американците за намеса на Балканите. 
Ръководството на Югославия и лично другарят Тито реагират негативно на препоръките на другаря Сталин и ругаят.
Тито и Сталин си разменят няколко остри писма, чийто тон не оставя съмнение, че няма да има компромис.

В крайна сметка от Москва отзовава съветските военни съветници и цивилни специалисти. За югославяните
този обрат на събитията е неочакван, но Тито отказва да се покае и така отношенията на СССР и Югославия са
прекъснати.

https://vz.ru/politics/2018/6/29/930033.html

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано

В кой клас е бил малчуганът Сталин, когато Стоян Новакович пише долния цитат?

Тъй като българската идея, както е известно на всички, е пуснала дълбоки корени в Македония, аз мисля, че е кажи-речи невъзможно да бъде разколебана съвсем, изнасяйки срещу ѝ само сръбската идея. Тази идея, страхувам се, не би била в състояние като чиста и гола противоположност да изтласка българската идея и по тази причина на сръбската идея от помощ ще ѝ бъде някакъв съюзник, който би бил твърдо срещу българизма и който би съдържал в себе си елементи, които могат да привлекат към него народа и народните чувства, отцепвайки го от българизма. Този съюзник аз виждам в македонизма или в определени мъдро поставени граници, отразяване на македонския диалект и македонската специфика.

• Потребител
Публикувано
Преди 34 минути, Gabraka said:

Македонизмът е измислен преди Сталин изобщо да се е родил.  

Македонизъма е измислен през тридесетте години, има резолюция на Коминтерна от януари 1934, която официално дава инструкции как да се процедира:

https://bg.wikipedia.org/wiki/Резолюция_по_Македонския_въпрос_и_ВМРО_(об.)

И интересното е, че от една страна комунистите искат Балканска федерация на славяните, от друга страна рекламират отделна македонска нация.

Целта е да се присъедини България и северна Гърция към Сърбия, която е московското прокси от времето на Съединието на двете български държави,

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 1 час, Кибик said:

Македонизъма е измислен през тридесетте години, има резолюция на Коминтерна от януари 1934, която официално дава инструкции как да се процедира:

Колкото и да я повтаряш тази лъжа, тя няма да стане истина :)

• Потребител
Публикувано
Преди 6 минути, Gabraka said:

Колкото и да я повтаряш тази лъжа, тя няма да стане истина :)

Ти ми цитираш някакъв сърбин, който казва: то се е видяло, че не можем да ги посръбчим българите дето живеят в македония, ами дайте тогава да им внушим че са македонци. Това действително е по-рано, но са някакви теоретични разсъжедния.

Коминтерна вади тежката артилерия, оттам тръгва вече официална политика.

• Upvote 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 11 минути, Кибик said:

Ти ми цитираш някакъв сърбин, който казва: то се е видяло, че не можем да ги посръбчим българите дето живеят в македония, ами дайте тогава да им внушим че са македонци. Това действително е по-рано, но са някакви теоретични разсъжедния.

Далеч не са само разсъждения, а са действия на място в Повардарието. Сроян Новакович не е "някакъв сърбин", а министър :)

Коминтерна вади тежката артилерия

С това съм съгласен. Комунистите вадят тежката артилерия и осъществяват македонския проект. Но македонизмът не е измислен през 30-те от комунистите.

оттам тръгва вече официална политика.

Сърбия води напълно официална политика на помакедончване на Повардарието. Изобщо не се крият. Стоян Новакович е министър.

• Потребител
Публикувано

"Аз съм родом от Загоричане, но между другото, аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин!"

Димитър Благоев, 1917г

• Харесва ми! 1
  • ХаХа 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 3 часа, Gabraka said:

"Аз съм родом от Загоричане, но между другото, аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин!"

Димитър Благоев, 1917г

Твоите ватнишките господари са ти дали грешен цитат. Благоев не казва "македонски славянин", а само
"славянин". Проверявай преди да разпространявяш руски опорки.

Освен това цитатът ти е изваден от контекст.

На 10-ти декември 1917г в Народното събрания Благоев спори, че нашето участие в Първата световна война
не е за обединението на "българското племе", а за постигане на българска хегемония на Балканите - нещо,
срещу което той е твърдо против. 

В контекста на този спор Благоев казва, че когато прабългарите са пристигнали на територията на България,
те са прогононили местните славянски племена, някои от които са отишли на юг в Македония. Тогава на
Благоев му се репликира, че той е родом от Загоричине. На това той отговаря:

• Аз съм родом от Загоричане, обаче аз не съм българин, аз съм славянин. И като такъв, ако искате
    да знаете, аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление.

Репликата на Благоев няма нищо общо с македонизма, а отразява неговото негативно отношение към целите,
които България преследва във войната: "завоевание на племената на Балканския полуостров от българите".

Стенограмата от това заседание на НС може да се свали от тук. Виж страница 6 на файла, дясната колонка:
https://www.parliament.bg/pub/StenD/20191021045058XVII_10-12-1917.pdf

А в своята кратка автобиография от 1923г, Благоев казва следното за Загоричане:

• Родом съм от известното македонско село Загоричане, Костурско. То е голямо, чисто българско село ...

На няколко места в биографията Благоев казва, че е българин. А също така има и следното описание:

• Знаменателно събитие в живота ми от онова време е идването на първия български учител в село. 
    Той бе Константин Георгиев от Солун, тъй нареченият Динката. Той се бе условил за учител в гръцкото
    училище, каквото единствено съществуваше тогава. Но той бе преди всички агитатор - апостол и
    затова още от първите дни ни събра и ни пита искаме ли да учим българска азбука. Нашата радостна
    готовност бе безгранична и скришом се започна обучението в училището на български.

https://www.strumski.com/books/Dblagoev_Kratki_Belezhki_iz_Moja_Zhivot.pdf

Колкото и да се пънат ватнишникте отрепки, Благоев няма как да бъде изкаран небългарин. 

• Харесва ми! 1
  • Благодаря! 1
  • Потребител
Публикувано
Преди 4 часа, gmladenov said:

аз съм за Македония като славянска страна, която да има свое собствено управление.

На мен това изказване на Благоев ми казва всичко – какъв е и за какво се бори... 

• Потребител
Публикувано
Преди 5 часа, gmladenov said:

Колкото и да се пънат ватнишникте отрепки, Благоев няма как да бъде изкаран небългарин. 

Преди 5 часа, gmladenov said:

аз не съм българин, аз съм славянин.

Човекът сам твърди, че не е българин, но комунистическите отрепки се пънат да излъжат, че не е родоотстъпник. Наследникът му Георги Димитров пък не само се отказа от Повардарието, но опита да македонизира и Пиринско.

Радвам се, че развя червеното знаме и разкри троцкизма си :) Затова и навсякъде ти се привижда Путин, който днес ревизира границите на комунистическа Украйна...

• Потребител
Публикувано
Преди 1 час, deaf said:

На мен това изказване на Благоев ми казва всичко – какъв е и за какво се бори... 

Ясно си го казва човекът, но Матросов е длъжен да се хвърли да  защитава Вожда. С тази фамилия като нищо може да е и братовчед на кмета Терзиев, от виден червен произход 😁

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

За контакти:

• Create New...
/* Revenue-Ads-Footer */ /* За дарение */

Подкрепи форума!

Дори малко дарение от 5-10 лева от всеки, който намира форума за полезен, би направило огромна разлика. Това не е просто финансова подкрепа - това е вашият начин да кажете "Да, този форум е важен за мен и искам да продължи да съществува". Заедно можем да осигурим бъдещето на това специално място за споделяне на научни знания и идеи.