Отиди на
Форум "Наука"

Учени алармират: Друг коронавирус е с потенциал за нова пандемия!


laplandetza

Recommended Posts

ВНИМАНИЕ, ФАЛШИВА НОВИНА!

/бел мод/

, Новата пиеса по стария Сценарий, Представлението 2022 или началото на 2023, билетите и сМаските са в обръщение, по време на театралията Доктор Али ОоохБоли, ще Ваксинира ! 😷

 

<<<  Той предизвиква Близкоизточния респираторен синдром

Всички в момента се занимават с коронавируса, но има и друг вирус от същото семейство, който е с потенциал да предизвика пандемия", предупреди водещият вирусолог на берлинската болница "Шарите" - д-р Кристиян Дростен.

Той смята да насочи следващите си проучвания именно в тази насока и да изследва вируса, предизвикващ Близкоизточния респираторен синдром (БИРС).


Този вирус засяга горните дихателни пътища и също може да предизвика смъртоносна бронхопневмония. Подобно на коронавируса той се пренася от животни върху хора – най-вероятно от камили. Има обаче и случаи, когато заразата се е разпространила при контакт между хора.

Коронавирусът на Близкоизточния респираторен синдром е установен за първи път на Арабския полуостров през април 2012 година. Оттогава насам се разпространява предимно в Саудитска Арабия, предава "Дойче веле".

През 2015 г. за проява на този вид инфекция, предизвикана от внос на БИРС, бе съобщено от Южна Корея – в рамките само на няколко седмици там бяха регистрирани 186 болни, като в 38 случая заболяването е довело до смърт.

По данни на института "Роберт Кох", досега в Германия е имало три случая на зараза с коронавируса на Близкоизточния респираторен синдром – сред хора, пристигнали от Катар и от Обединените арабски емирства, както и у пациент, посетил пазар за камили на Арабския полуостров. Той е починал три месеца по-късно от последствията от заболяването.

До септември 2020 г. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията е регистрирал над 2500 случая на заболяване от Близкоизточния респираторен синдром в 27 държави, като смъртните случаи са над 800.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/world/2020/11/26/ucheni-alarmirat-drug-koronavirus-e-s-potencial-za-nova-pandemiia.471142
 

Редактирано от Last roman
  • ХаХа 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Който се целува с камили.....да му държи сметката......Камила под камила.....

Middle East respiratory syndrome-related coronavirus (MERS-CoV)

https://en.wikipedia.org/wiki/Middle_East_respiratory_syndrome–related_coronavirus

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Доста стар е тоя Близкоизточен респираторен синдром - появява се през 2012 г.

Въпреки че повечето от случаите на MERS при хора са предавани от човек на човек, вероятно камилите са основен резервоар на MERS-CoV и източник на инфекцията при хората. Щамове на MERS-CoV, които са идентични с човешките са били изолирани от камили в няколко страни – Египет, Оман, Катар и Саудитска Арабия. Точната роля на камилите при предаване на вируса и точния начин/и на предаване все още не са известни. Произходът на вируса не е напълно изяснен, но след направените анализи на различни вирусни геноми се смята, че произхожда от прилепи и е предаден на камили в далечното минало.

Вирусът не се предава лесно от човек на човек, освен в случаите на тесен контакт, например при грижи за инфектирани пациенти без предпазни средства. Вътреболничното предаване е отличителен белег на MERS и повечето от съобщените случаи са част от болнични взривове в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Предаването на вируса в здравните заведения е както от пациенти на медицински персонал, така и от пациенти на пациенти. Ето защо мерките за профилактика и контрол на инфекциите са от решаващо значение за предотвратяване на разпространение на MERS-CoV в здравните заведения.

https://ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=111:blizkoiztochen-respiratoren-sindrom-koronavirus-mers-cov&lang=bg

А статията, която лапландеца е пуснал е меко казано съмнителна.

 

Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...