Отиди на
Форум "Наука"

Имунолог: Вирусът няма да изчезне, ще трябват нови ваксини Акад. д-р Петрунов: Ваксинираме се, махаме маските и - живот? Нищо подобно!


laplandetza

Recommended Posts

Хахахах 😷🌐:D

 

<<<<    Съвсем нормално е да очакваме трета вълна на коронавируса, но е трудно да се каже дали ще бъде по-силна или по-слаба. Това заяви бившият директор на НЦЗПБ - имунологът акад. д-р Богдан Петрунов в предаването "Опорни хора".

Той подчерта, че в цял свят се увеличава разпространението на вируса, появяват се нови варианти, които също все повече ще се увеличават.

"Това е нормалната еволюция на вируса. Ние се борим против вируса, той се бори против нас. Търси си механизми да избегне нашето оръжие. Еволюцията ще продължава в най-различна степен. Вирусът трябва да намери място където да живее. Може да не става по-опасен, но ще продължава да се разпространява. Колкото повече се разпространява, толкова повече болни ще има, което предполага повече тежки случаи и смъртност", обясни акад. д-р Петрунов.


Имунологът настоя, че трябва да се научим да живеем в тези условия, защото вирусът няма да изчезне. Ако се налага, всяка година ще трябва да правим нова ваксина, както е с грипния вирус.
"Явяването на повече варианти на щама, които ще засегнат този белтък на спайковете на вируса - местата, които точно се свързват с рецепторите в човешкия организъм, вероятно ще доведат до създаването на нова ваксина. В това няма никакво съмнение", заяви гостът на Ганиела Ангелова.

По думите му ваксините на Pfizer и на Moderna, които са на базата на RNK, спокойно могат да покрият съществуващите щамове. Дават имунитет към новите щамове, но в по-ниска степен. Предполагам, че и останалите ваксини ще бъдат достатъчно добри да ни предпазват. Може би не перфектно, но до степен, която да е добра с оглед по-лекото боледуване на хората, посочи акад. д-р Петрунов.

Той подчерта, че е напълно възможно да се заразиш повторно с Ковид-19 и дори да разпространяваш инфекцията, след като си имунизиран.

"Ваксината е предназначена да ни предпази от заболяване, но не предпазва от разпространение на инфекцията. Хората смятат: имунизираме се и махаме маските - живот. Нищо подобно няма", категоричен бе имунологът пред Bulgaria ON AIR.

Самият той вече е с две поставени дози на ваксината и не е показал никакви странични реакции.

"Ваксината е разковничето, но успоредно с нея задължително продължаваме да спазваме противоепидемичните мерки - елементарното носене на маски, редовното миене на ръцете, избягване на близък социален контакт", посочи акад. д-р Петрунов и изтъкна, че у нас изискванията са най-ниски.

"Много ми е мъчно, че в днешно време може да има лекар, който да говори против ваксините. Това са най-великите постижения на медицината - ваксините и антибиотиците. Без тях ние нямаше да бъдем 7 млрд.", заяви имунологът.

"Да избереш ваксина не е да си купиш обувки - черни или кафяви. Това трябва да го каже специалистът - вашият лекар. Трябва да познаваме кратките характеристики на ваксините. Алергията не е противопоказание за имунизация. 30% от човешката популация е алергична. Хората с онкозаболявания спокойно може да се имунизират, никакво противопоказание не е", разясни специалистът.

Хората с автоимунни заболявания задължително трябва да се консултират с лекуващия си лекар, тъй като при голяма част се използва лечение, което потиска имунитета и трябва да се внимава - има ли смисъл да се прави имунизация. При голяма част от хората с автоимунни заболявания могат да бъдат имунизирани, стана ясно от думите му.

"По-добре е тези, които планират бременност, да не се имунизират. Няма противопоказания, но от етични съображения не е редно да се подлагат на риск. Страдате от тежко сърдечно-съдово заболяване - не е редно", каза още акад. д-р Петрунов.

Той добави, че потвърждаването на детските ваксини е много по-сложно от това за възрастните, тъй като трябват много изследвания и критериите са високи. Все пак имунологът очаква скоро да има и детска ваксина срещу Ковид-19.

"Няма лекарство, което да няма страничен ефект, но тъжното и тежкото е, че в момента медицината не разполага със специфично лекарство за коронавирус", заяви имунологът.

По публикацията работи: Красимир Ангелов

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/01/30/imunolog-virusyt-niama-da-izchezne-shte-triabvat-novi-vaksini.478393

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Производителите, дилърите под командата на Гейтц са готови на по 6 месеца ще трябва да се ваксинираме иначе ни изтича пропуска за ресторанта, за пътуване, за обществен живот и тнт...Па може и да ни задължат да носим на видимо място нашито на дрехите символа на ковид 19, че да се пазят хората от нас...Па може и в гетота да ни затворят....

image.jpeg.f22760de9b1bacfe3033d8e3e0dd107a.jpeg

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм по конспирациите, но ми прави впечатление следното:

Отначало учените казваха, че вирусът мутира бавно и съответно ваксините
ще ни държат имунизирани за дълго време. Сега, обаче, в пресата почнаха
да се появят статии, че новите мутации на вируса правят ваксините неефективни.

Значи за по-малко от година вирусът от устойчив и бавно-мутиращ някак стана
бързо-мутиращ.

:ck:

Link to comment
Share on other sites

Преди 20 минути, gmladenov said:

Не съм по конспирациите, но ми прави впечатление следното:

Отначало учените казваха, че вирусът мутира бавно и съответно ваксините
ще ни държат имунизирани за дълго време. Сега, обаче, в пресата почнаха
да се появят статии, че новите мутации на вируса правят ваксините неефективни.

Значи за по-малко от година вирусът от устойчив и бавно-мутиращ някак стана
бързо-мутиращ.

:ck:

Какво се чудуш, ако се наложи вируса ще проговпри и на английски за да го разбират в холивуда.......🌐😷

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребител

Чета в новините, че вирусат може да е отговорен за получаване на паркинсон и диабетес....Това второто го патих, но ми се размина/почва с инсулин резистенция и ако не се вземат мерки/....Да чукна по дърво. Тази сутрин пък, че при изключителни случаи напада черният дроб и до такава степен го амортизира, че спасението е само трасплантация. Въобще за омикрона казват, че не напада дихателната система, дробовете и затова го считат за кротичък, но напада вътрешните органи, което е много по-опасно за в бъдеще. 

Защото, КОЙ СИ ПРАВИ ЕЖЕГОДНО ГОЛЯМА ЛАБОРАТОРИЯ /тоест пълна проверка от пикоч и кръв/, освен мен?

Да драсне тук една черта. I

 

Редактирано от Skubi
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Новия щам заобикаля лесно сегашните ваксини - безспорен факт. Но всеки ваксиниран изкарва много леко, особено новия щам. Отново безспорен факт. Всеки средно интелигентен би трябвало да си направи извода. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 6.02.2022 г. at 13:39, Warlord said:

Новия щам заобикаля лесно сегашните ваксини - безспорен факт. Но всеки ваксиниран изкарва много леко, особено новия щам. Отново безспорен факт. Всеки средно интелигентен би трябвало да си направи извода. 

Тази седмица мина през мен омикрона. На два спутника имам бустерна файзер ваксинация. Значи, изключително силна хрема/фактически тече вода от носът ти/, и си изпаднал, като пребит. Друго нищо. Нито температура, нито кашлица или загубване усет на вкус или миризма. Само носът ми почервеня от многото триене. Използвах само Nasivin (oximetazolin-hidroclorid)шпрай за носът и 2х на ден пих чай от HERBAL SWISS HOT DRINK. Почивах много, понякога ме свиваше главата всякаш обръч имаш на челото, но то трае няколко минути....За днес изглежда, че ми мина.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...