Отиди на
Форум "Наука"

Кошмар за НАСА : Джо Байдън избира Бил Нелсън да ръководи агенцията.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Кошмар за НАСА: Президентът на САЩ Джо Байдън ще номинира Бил Нелсън за администратор на агенцията!

bill-nelson-1.jpg

Бил Нелсън е летял в космоса на совалката "Колумбия", като си е издействал астронавтското място чрез политическото си влияние. Астронавтите са му се подигравали и са му лепнали прякора "Баласт". Photo credit : NASA

18 март 2021 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Кошмарна номинация за НАСА - въпреки че множество привърженици на Демократическата партия на САЩ и на Джо Байдън очакваха настоящия президент да назначи жена да ръководи космическата агенция, изборът му се е спрял върху Бил Нелсън - изключително спорна и недолюбвана фигура сред учени, експерти и космически ентусиасти. 

Новината беше съобщена от The Verge, като Ерик Бъргър от Арс Текника я потвърждава.

"Това е буквално все едно Тръмп да назначи изпълнители от петролната индустрия в агенцията за опазване на околната среда", твърди Саймън Портър, учен и астрофизик от мисията на НАСА "Ню Хърайзънс", която през 2015 година посети планетата Плутон. "Това е изключително идиотско. Нелсън е един от архитектите на "Спейс Лонч Систъм", най-лошата програма в историята на НАСА, а преди това е бил толкова корумпиран, че буквално е принудил агенцията да му осигури увеселително влакче на совалката. Нелсън е олицетворение на всичко, от което НАСА трябва да се откъсне". 

На пръв поглед Нелсън не изглежда лоша номинация. Той е астронавт, летял на совалката "Колумбия" през януари 1986 година. Но както пише Портър, мнозина разглеждат неговото участие в мисията като издействано посредством политическото му влияние като тогавашен Сенатор. Бъргър се позовава на книгата "Да яхнеш ракети" от астронавта Майк Мълън, който е изнесъл пиперливи подробности за полета на Нелсън в космоса.

"Той искаше да бъде член на екипажа с принос и да направи нещо наистина значимо", пише Мълън. "Имаше само един проблем. Нито един от ръководителите на експериментите, предназначени за мисията, не искаше Нелсън да се навърта около тяхната апаратура. Те бяха получили единствения си шанс за полет, работиха с астронавтите в продължение на месеци как най-добре да работят с екипировката и нямаха никакво желание политик без техническо образование да се намести в последния момент и да обърка нещата". 

Заради това Нелсън се превърнал в обект на подигравки от страна на астронавтите и получил прякора "Баласт".

По-сериозният проблем обаче се корени в това, че Нелсън е един от архитектите на "Спейс Лонч Систъм" - политически мотивираната ракета, която в рамките на последното десетилетие е погълнала $20 милиарда и все още не е готова за полет. Тази вечер тя трябва да изпълни за втори път огневото си изпитание след провала през януари. При това подкрепата на Нелсън за "Спейс Лонч Систъм" се случва заедно с натиск спрямо НАСА да не разчита на частни компании като СпейсЕкс на Илон Мъск. Според източници в ракетно-космическия отрасъл, след като Мъск е обявил разработката на ракетата "Фалкън Хеви", свръхтежък носител с възможности като на "Спейс Лонч Систъм", Нелсън е казал на тогавашното ръководство на НАСА "дръжте си момчето под контрол". 

Въпреки всичките тези критики, Нелсън вероятно ще бъде назначен като администратор на НАСА заради приятелските си връзки с Байдън. Освен това, като дългогодишен политик от Конгреса, надали номинацията му ще бъде отхвърлена от настоящите конгресмени.

Някои хора не са на мнение, че номинацията на Нелсън ще е толкова кошмарна. "Брайдънстайн бе отрицател на климатичните промени преди да стане администратор на НАСА", съобщава журналистът Майкъл Бейлър от НАСА Спейсфлайт относно предишната номинация на Доналд Тръмп. "Но Брайдънстайн не бе отрицател на климатичните промени след като стана администратор на НАСА".

Други обаче са категорични, че Нелсън не е добър избор. "През последните 15 години американската космическа политика свърши едно голямо нещо както трябва, програмата за комерсиален превоз до орбита, и едно голямо нещо не както трябва, т.е. Спейс Лонч Систъм", пише Илай Дурадо, експерт от Center for Growth and Opportunity. "Бил Нелсън бе от грешната страна на историята и в двата случая. Нелсън беше шампион на програмата "Спейс Лонч Систъм", защото това означаваше да потекат пари към Флорида за сметка на реалния прогрес в космоса. А неговият полет на совалката беше невъобразима злоупотреба с власт. Ако отчетем пазарната цена, мястото на совалката беше услуга, оказана му за стотици милиони долари. Нелсън буквално ги принуди да му го подарят".

"В случай че Белия дом наблюдава реакциите в Туитър за последно "да" или "не" на сутринта, имайте предвид, че много хора в космическата индустрия биха почувствали, че е лоша идея да кажат, че това е неприятна номинация. Те ще са принудени да работят с Нелсън. Но аз мога да си позволя да го кажа. Той е все още баласт след всичките тези години", категоричен е Дурадо. 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/3874-2021-bill-nelson-to-be-nominated-for-nasa

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Първи реакции на предишни лидери на НАСА след номинацията на Бил Нелсън

21 март 2021 г. 23:05 ч. Предишният администратор на НАСА Джим Брайденстайн, който заемаше поста по времето на Тръмп, изяви изненадваща подкрепа за номинирания от Джо Байдън кандидат Бил Нелсън. 

"Бил Нелсън е отличен избор за администратор на НАСА", пише Брайденстайн. "Той има политическото влияние да работи с Офиса за управление и бюджет на Президента Байдън, Съвета за национална сигурност, Офиса за научни и технологични политики и членовете на двете партии в Сената и Камарата. Той притежава дипломатическите умения, за да ръководи международна коалиция по усвояването на Луната и Марс". 

Но както човекът на Тръмп в НАСА подкрепи Нелсън, номинацията на Байдън срещна също толкова изненадваща опозиция. И то не от кого да е друг, а от Лори Гарвър, която съвместно с Чарлз Болдън управляваше НАСА по времето на двата мандата на Барак Обама. Гарвър не е очарована, че Байдън, който тогава бе вицепрезидент, днес се е спрял на Нелсън. 

"Имайки предвид колко много слухове имаше, че се обмислят квалифицирани и талантливи жени, той (бел. прев. Байдън) вложи голямо доверие в своя бивш колега от Сената", твърди Гарвър в интервю за Ню Йорк Таймс.

Но основната критика на някогашната зам. администраторка не е толкова във връзка с пола и възрастта на Нелсън (78-годишен бял мъж), колкото заради факта, че през 2010 година той бе основният политик, прекарал законопроекта за строежа на ракетата "Спейс Лонч Систъм". Макар че преди броени дни тази ракета за пръв път успешно премина през пълновременно огнево изпитание, това се случи след усвоени $20 милиарда и дългогодишни забавяния. Нелсън също така бе противник на намерението НАСА да разчита на частни космически компании като СпейсЕкс за превоз на астронавти до Международната космическа станция - политика, която в крайна сметка се увенча с успех през изминалата година с дебютните полети на "Крю Драгън".

"Би било трудно за Нелсън да се откъсне от "Спейс Лонч Систъм" отколкото когото и да е друг човек", съобщава Гарвър. "Защото по този начин би признал, че това, което е вършил, не е в било най-добрия интерес за космическата агенция". 

bill-nelson-1.jpg

Бил Нелсън е летял в космоса на совалката "Колумбия", като си е издействал астронавтското място чрез политическото си влияние. Астронавтите са му се подигравали и са му лепнали прякора "Баласт". Photo credit : NASA

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3883-2021-first-reactions-nelson

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
On 18.03.2021 г. at 18:50, sir said:

Що го махнаха този предния? Нали уж се ползваше с много широко одобрение, май беше писал някаква статия за него преди време.

Сам подаде оставка. Още преди края на мандата на Тръмп реши, че не иска да работи нито ако той бъде преизбран, нито ако спечели демократ. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Новият администратор на НАСА държи на титлите - иска да се обръщат към него като администратор-сенатор Бил Нелсън

11 май 2021 г. 08:05 ч. Новият администратор на НАСА, който въобще не се харесва на съществена част от космическата общност, очевидно държи на званията и титлите. В официалните прес-изявления на агенцията той се подписва като Сен. Бил Нелсън, а според журналиста от Арс Текника Ериг Бъргър е помолил да се отнасят към него като "Администратор-сенатор Бил Нелсън". 

Няма как това да не ни напомни за един друг ръководител на една друга космическа агенция, както е показано на долната картинка. Но пък кой знае? Може би двамата ще се разберат и международното сътрудничество ще потръгне отново.

dmitry-rogozin.jpg

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3972-2021-sen-nelson-nasa-admin

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...