Отиди на
Форум "Наука"

Сребро на прах


Steelo

Recommended Posts

  • Потребител

Здравейте, живо ме интересува как мога да преработя в домашни условия сребърни бижута в сребърен прах, без силни киселини. Ако има по-вещи от Вас, нека се включат с идеи.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 19.06.2021 г. at 16:57, Steelo said:

Здравейте, живо ме интересува как мога да преработя в домашни условия сребърни бижута в сребърен прах, без силни киселини. Ако има по-вещи от Вас, нека се включат с идеи.

Не е много проста тая задача. По личен опит, правил съм го по два начина (не от бижута, а от друг тип сребъни отпадъци).

Единият е чрез сребърна амалгама (навремето с това се правеха пломбите, среброто беше до 30% от амалгамата, другото калай и мед). Трудният момент тук е правенето на амалгама от чисто сребро, това бавен процес, разтваря се среброто в живак. След като се разтвори достатъчно количество, се прави силно нагряване но не над 800 градуса) на амалгамата, за да се изпари живака. Остатъка е почти прахообразно сребро, но е добре да се премели малко за хомогенност. Това е доста опасен експеримент, защото живачните пари са силно отровни, и трябва да се прави при съответните мерки.

Другият начин е от сребърна сол. Среброто се разтваря добре в азотна киселина, и после чрез електролиза може да се отложи на катода. Трябва върху него да се осигури колкото е възможно по-голяма плътност на тока. Плътността на тока се осигурява, като се вземе тънък и ръбест електрод, например тънки жички. Ако плътността е малка, влизаме в процеса галванопластика, и отлагаме плътен слой сребро. При голяма плътност голяма част от отложеният слой е много рехав и сам се утаява като гъбеста слуз, състояа се от прахообразно сребро. Но едно че тук има киселина, а две че трябва да има и още добавки в разтвора за стабилизация... Трябва да се види по справочниците за детайлите.

Може без азотна киселина - електролиза на някаква нитратна сол (дори амониев нитрат, торът, или натриев нитрат, чилска селитра, каквото има под ръка), като анодът са сребърните бижута, а на катодът се осигурява голямата плътност на тока.

Може и без електролиза. Достатъчно е в разтвор на сребърната сол да се потопят медна тел или медни парченца, добре почистени и обезмаслени. Медта измества среброто от неговите соли, и то се отлага като черна гъба от фино прахообразно сребро. Достатъчно е да се филтрира, промие и изсуши. Това е най-дребнозърнестият прах който може да се получи. Следващата стъпка е колоидно сребро, но това не ти върши работа...

Другият начин чрез който се постига подобно разпрашаване е чрез подводен искров разряд, когато във вода се пуска силен ток по два електрода, разположени много близо. Но това добре работи при тел, при по-големи плоскости се появяват много усложнения... Водата е добре да е дестилирана, иначе ще се утаят и соли на всички боклуци в нея.

Може би най-простият начин е на нещо като шмиргел? И после както се промива златото, да се раздели среброто от камъчетата от шмиргела? Тук прахът е доста едрозърнест, но толкова може.

Редактирано от scaner
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...