Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-19. Старт 5-ти октомври. Заснемане на филм с актрисата Юлия Пересилд


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Отговорът на Русия: актриса и режисьор политат в космоса на 5-ти октомври с кораба Союз МС-19

2021-soyuz-ms-19-peresild.jpg

На снимката: актрисата Юлия Пересилд, която ще лети в космоса на 5-ти октомври с кораба "Союз МС-19". Фото: Роскосмос

19 септември 2021 г. 21:37 ч.

Светослав Александров. През настоящата 2021-ва година, когато отбелязваме шест десетилетия от полета на Юрий Гагарин в космоса, частната космонавтика в САЩ е тази, която привлича медийното и обществено внимание. Сега, когато корабите на Ричард Брансън, Джеф Безос и Илон Мъск са изпълнили благополучно своите първи туристически мисии, Русия има нужда от сериозен успех. Огромни надежди се възлагат на предстоящия старт на кораба "Союз МС-19", който ще бъде изстрелян на 5-ти октомври. На борда му ще полетят професионалният космонавт Антон Шкаплеров, режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд. Целта - заснемането на филм в космоса. 

Роскосмос предприема този ход съвместно с Първи канал и студио Yellow, Black and White в отговор на една друга американска инициатива, в рамките на която Том Круз ще полети в космоса на борда на кораба "Крю Драгън" на базата на договор с частната компания Аксиом. Тъй като Круз не беше изстрелян по време на дебютната туристическа мисия на "Крю Драгън" по-рано през този месец и мисията му остава планирана за по-нататък, модерната руска киноиндустрия разполага със своя шанс да изпревари Холивуд. 

Не е изненадващо, че заснемането на руския филм е сериозно рекламирано в медийното пространство. Но не всички са очаровани от инициативата поради редица причини. Първата от тях е ясна и всеки може да се досети за нея - руснаците за пореден път не предлагат нищо ново в технологично отношение. Новият руски кораб "Орел" все още не е готов и ще се разчита на добрия стар "Союз", който е претърпял поредната си модификация. Сега той може да бъде управляван само от един професионален космонавт, а не от двама, както беше доскоро, което позволява да извозва двама пътници без сериозна техническа подготовка. Очаква се "Союз МС-19" с Шкаплеров, Пересилд и Шипенко да е първата подобна мисия, а през декември ще бъде изстрелян и корабът "Союз МС-20" с професионалния космонавт Александър Мисуркин и японските туристи Юсаку Маедзава и Йозо Хирано. 

Втората причина е по-нюансирана. Приключилата днес американска мисия "Inspiration4" на кораба на СпейсЕкс "Крю Драгън" беше осъществена странично и независимо от държавната пилотирана космонавтика на САЩ в лицето на НАСА, чиято основна научно-изследователска дейност се развива на Международната космическа станция. Наистина "Крю Драгън" летя в орбита, различна от тази на МКС, при това на височина от 590 километра - от 2009-та година хора не са се отдалечавали от Земята толкова надалече. Но Русия не разполага с възможността да изстреля "Союз МС-19" на експедиция, която не включва посещение до МКС. Сега, когато Роскосмос най-сетне успя да изстреля модула "Наука" и е вече в готовност да завърши своя сегмент на станцията, предстоящото изстрелване на актриса и режисьор разстройва планираната научна дейност. 

Истината е, че много работещи в ракетно-космическия отрасъл на Русия не са щастливи от предстоящия полет. Освен научната програма, полетният график на МКС е също разстроен. За да може мисията на актрисата и режисьора изобщо да бъде осъществена, двамата трябва да се завърнат на Земята с по-стария кораб "Союз МС-18", чийто експлоатационен период в орбита наближава своя край. Това означава, че днес живеещите на станцията руски космонавт Пьотр Дубров и американският му колега Марк Ванде Хай трябва да останат в космоса до зимата или пролетта на 2022-ра година, когато друг руски кораб "Союз" ще може да ги върне на Земята. 

"Какво е уникалното в този филм?", възмущава се космонавтът и герой на Русия Михаил Корниенко. "Че Юлия Пересилд и директорът ще полетят до МКС за 10 дни и за 2 милиарда рубли? А вие уверени ли сте, че те там, извинете ме, няма да повръщат през всичките тези 10 дни? Ние вече имаме в космонавтския отряд едно момиче Ана Кикина. Можеше да изпратите нея, тя е професионалистка".

"Самият аз съм снимал филм в орбита в продължение на една година, имам три милиона гледания", пояснява Корниенко, "той е по нашите канали от дълго време. Ние може да снимаме не по-зле от Пересилд и този директор, даже го можем по-добре. Не е нужно да изстрелваме кинооператор, директор и актриса.. Целият график на професионалните космонавти търпи отлагания, всичко е съсипано. В центъра за подготовка всички са се хванали за главите от тая новост. Може би има извънбюджетни източници, не разбирам кой ще плати тези 2 милиарда рубли. Може би имат някакви спонсори". 

Но един от най-сериозните критици се оказва не кой да е, а Сергей Крикальов, един от най-опитните космонавти на Русия. В началото на 90-те години Крикальов изпълнява мисия на борда на станцията "Мир", когато СССР се разпада, поради което завръщането му се отлага и той престоява в космоса в продължение на 311 дни. Впоследствие Крикальов се превръща в първия руснак, който полита в космоса с американски космически кораб - на борда на совалката "Дискавъри" през 1994. През последните няколко години космонавтът изпълнява длъжността Изпълнителен директор на пилотираната програма към Роскосмос и като такъв се опитва да се противопостави на полета на Пересилд. Ето защо по-рано през това лято Дмитрий Рогозин се опитва да го уволни (формално Крикальов е преназначен като пряк съветник на Рогозин). Но поради повсеместното възмущение на голяма част от работещите в ракетно-космическия отрасъл решението е отменено и Крикальов остава да изпълнява длъжността си.

Има и трета причина. Американският журналист Ерик Бъргър напомня, че грандиозната инициатива на Рогозин да снима филм на МКС не е особено голяма новост. През 1983 г. космическата програма на СССР заснема научно-фантастичната продукция "Завръщането от орбита" на борда на станцията "Салют 7. Тъй че кому е нужно това да се повтаря точно сега, вместо да се мисли за истинска новост навръх 60-годишнината от полета на Гагарин?

Независимо от сериозните и основателни критики, подготовката за изстрелването на "Союз МС-19" е в ход. Част от сюжета на филма, озаглавен "Предизвикателството", е вече ясен: лекарка, която няма нищо общо с космонавтиката, трябва спешно да полети в космоса, за да спаси бедстващ космонавт. 

Предстоящата мисия ще е трудна за режисьора Шипенко, който е висок почти два метра и трудно би се вмъкнал в тесния руски космически кораб. Но той се шегува с това: "Засега ще полетя така, пък когато снимаме продължение на филма за полет до Марс, ми е обещано, че ще ми бъде осигурено по-добро място". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4164-2021-soyuz-ms-19-preview

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-19 с космонавт, актриса и режисьор излетя към МКС!

2021-soyuz-ms-19-launch.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

5 октомври 2021 г. 14:40 ч.

Светослав Александров. Днес в 11:55 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан излетя пилотираният космически кораб "Союз МС-19" с необичаен екипаж на борда, състоящ се от професионалния космонавт Антон Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко. Целта е заснемането на филм в орбита. Това е коронната космическа мисия, която Русия провежда през 2021-ва, в чест на 60-годишнината от полета на Юрий Гагарин. Инициативата, която е под шапката на Роскосмос и лично на нейния ръководител Дмитрий Рогозин и която се организира съвместно с Първи канал и студио Yellow, Black and White, е едновременно възхвалявана в руските медии и критикувана в отрасъла. 

В новинарските емисии по руските канали ще чуете, че това е "исторически момент", тъй като тече заснемането на "първия филм в космоса". Коректно е обаче да се подчертае, че предстоящото заснемане на драмата "Предизвикателството" в никакъв случай не е първият филм, който е сниман в космоса. През 1983 година тогавашното съветско, днес украинско киностудио Довженко издава филма "Завръщане от орбита", части от които са заснети на борда на орбиталната станция "Салют 7". След това през 2008 г. американският космически турист Ричард Гариот заснема научно-фантастичната продукция "Апогей на страха", която и досега можете да изгледате в Youtube. Това е първият пълнометражен филм, сниман в космоса. 

Историческото в хода на днешната мисия е фактът, че в орбита лети първият професионален киноекипаж. За да може тази експедиция да е възможна, пултът на кораба "Союз МС-19" е модифициран по такъв начин, че може да бъде управляван само от един професионален космонавт (доскоро в управлението задължително участваше командирът и един от двамата бордови инженери). Така, ако доскоро корабите "Союз" можеха да превозват само по един непрофесионалист, сега са в състояние да возят по двама. Днес космонавтът Антон Шкаплеров е единственият професионален летец на борда на "Союз МС-19", докато Клим Шипенко и Юлия Пересилд са изцяло фокусирани върху задачата си да заснемат филма. Разбира се, киноекипажът е твърде съкратен - за заснемането на филм на Земята е нужен цял набор от специалисти, състоящ се не само от режисьор и актьори, но също така от осветители, оператори на камерите, гримьори и така нататък. Сега Шипенко не просто трябва да свърши режисьорската дейност, но да бъде едновременно с това оператор и осветител. Пересилд от своя страна ще трябва да се гримира. 

Мисията е важна и поради още една причина - за пръв път след 21-годишно прекъсване Роскосмос успява да изстреля изцяло руска експедиция в космоса. За последен път изцяло руски пилотиран полет в космоса е проведен на 4-ти април 2000 г. с космонавтите Сергей Зальотин и Александър Калери до орбиталната станция "Мир" (практически последната пилотирана експедиция до "Мир"). От тогава до сега руските кораби "Союз" винаги са извозвали по един чуждестранен астронавт, но днес тази традиция бива прекъсната. 

Кинопродукцията на Роскосмос става възможна и благодарение на размествания в полетния график през последните няколко месеца. Пересилд и Шипенко трябва да се върнат на Земята след по-малко от две седмици. За да може това да се случи, те ще заемат местата на стария кораб "Союз МС-18", чийто експлоатационен период изтича. Но това ще означава двама от екипажа му да останат да живеят още шест месеца в орбита, докато бъде изстрелян нов кораб - това са руският космонавт Пьотр Дубров и американецът Марк Ванде Хай. 

Разместванията доведоха до сътресения и разстройване на научната програма в руския космически отрасъл, като неколцина специалисти и космонавти се изказаха против мисията. 

"Какво е уникалното в този филм?", възмути се космонавтът и герой на Русия Михаил Корниенко. "Че Юлия Пересилд и директорът ще полетят до МКС за 10 дни и за 2 милиарда рубли? А вие уверени ли сте, че те там, извинете ме, няма да повръщат през всичките тези 10 дни? Ние вече имаме в космонавтския отряд едно момиче Ана Кикина. Можеше да изпратите нея, тя е професионалистка".

Разбира се, налице е и критиката, че Русия продължава да разчита на съветското си космическо наследство - ракетите и корабите "Союз", докато новото поколение космически ракети и кораби продължава да се бави. Немалко са и недоволните, които смятат, че "Союз МС-19" е просто руският отговор на току-що завършилата американска мисия "Inspiration4" на "Крю Драгън", която беше излъчена в Нетфликс, както и на предстоящата холивудска продукция на Том Круз.  

2021-peresild-sputnik-v.png

На снимката: актрисата Юлия Пересилд позира със сертификата, издаден след ваксинация със "Спутник V". Фото: Роскосмос

Но независимо дали одобрявате филмовата мисия на кораба "Союз МС-19" или сте настроени критично към нея, едно е ясно - това е голямата реклама, която Роскосмос провежда навръх 60-годишнината от полета на Гагарин и целта е да бъдат промотирани руските научно-технологични достижения. Например, както виждате от горната снимка, полетът е повод Русия да се похвали със своята ваксина "Спутник V", посредством която е ваксинирана Пересилд. 

Заснемането на по-голямата част от филма ще бъде проведено в новия руски модул "Наука", който след строеж, проточил се над две десетилетия, най-накрая полетя през това лято и беше прикачен към Международната космическа станция. 

Режисьорът на "Предизвикателството" Клим Шипенко пък е един от най-успешните кинодейци в руската киноиндустрия. Негов е култовият филм "Салют 7", в който се разказва за съветската мисия "Союз Т-17", благодарение на която е спасена тогавашната орбитална станция. Както мисията, така и филмът са руските аналози на "Аполо 13". 

Очакваме с нетърпение да видим как ще се развие новата експедиция на "Союз МС-19" с Шкаплеров, Шипенко и Пересилд!

Видеозапис от днешното изстрелване - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4179-2021-soyuz-ms-19-launches

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

След провал на системата КУРС: Космонавтът Шкаплеров успешно скачи Союз МС-19 с МКС!

5 октомври 2021 г. 15:39 ч. Автоматичното скачване продължава да е проблем за руските космически кораби.

Броени минути преди стиковката между МКС и новоизстреляния "Союз МС-19" с актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко, системата за автоматично скачване "КУРС" се повреди. Така за пореден път космонавт се превърна в героя на деня - Антон Шкаплеров пое ръчно контрола върху кораба и го прикачи към орбиталния комплекс.

"Както си го тренирал. Всичко ще бъде наред", се чу по радиото от наземното ръководство за управление на полета към космонавта Шкаплеров.  

"Нека Господ бъде с нас", отвърна той. 

Наистина, Шкаплеров се справи блестящо и изпълни благополучно задачата си, въпреки че по това време МКС беше извън обхвата на руските комуникационни станции. Но няма спор - това бе стресова ситуация за космонавта, тъй като, за да могат да бъдат пригодени за любителски или туристически мисии, корабите "Союз" вече така са модифицирани, че да могат да се управляват само от един професионалист. Нямаше друг професионален космонавт на борда на кораба освен Шкаплеров, сам беше той. 

2021-soyuz-ms-19-approaching-iss.jpg

На кадъра: "Союз МС-19" доближава МКС. Фото: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4180-2021-shkaplerov-manually-docks-soyuz-ms-19

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

След вчерашната повреда: сменят системата за автоматично скачване Курс на МКС

zvezda-service-module.jpg

Руският модул "Звезда". Photo credit : NASA 

 

6 октомври 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Причината за вчерашното неуспешно автоматично скачване на пилотирания космически кораб "Союз МС-19", което наложи ръчно скачване от космонавта Антон Шкаплеров, се корени в повредена апаратура "Курс" на руския сегмент на Международната космическа станция. Повредили са се едновременно двете подсистеми на апаратурата, което налага нейното заменяне. 

Новината бе съобщена от РИА Новости

"Ние отдавна говорим за състоянието на станцията", съобщи шефът на руската космическа агенция Дмитрий Рогозин по време на пресконференция на космодрума Байконур. "Тя все така старее тихичко, това е застояла станция. Имаше повреда в двата полукомплекта на системата за автоматично скачване "Курс" на станцията, а не на кораба".

"Главната оперативна група за управление можеше да рестартира двата полукомплекта, но реши да не го направи, знаейки с кого си имаме работа в лицето на космонавта Антон Шкаплеров. Ето защо превключихме на ръчно управление. Като цяло това е нормална ситуация, но въпреки това ще заменим оборудването на модула "МИМ", на този стиковъчен възел, така че вече да нямаме проблеми при скачванията", твърди Рогозин. 

Напомням на читателите, че космическият кораб "Союз МС-19" излетя вчера с космонавта Шкаплеров, актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко. През следващите 12 дни Пересилд и Шипенко ще снимат художествен филм на борда на МКС, след което на 17-ти октомври двамата ще се върнат с космонавта Олег Новицки и кораба "Союз МС-18". 

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4181-2021-failure-kurs-rassvet

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

Аз изгледах Вызов – филмът, заснет в космоса

yulia-peresild-683x1024.jpg

23 септември 2023 г. 18:10 ч.

Светослав Александров. Преди няколко дни един от редовните читатели на КОСМОС БГ ми изпрати копие от руския филм “Вызов” – т.нар. първи филм, заснет в космоса. Реших да го изгледам и да разкажа в това ревю мнението си за него – все пак това вероятно е най-забележителното постижение за пилотираната руска космонавтика след 90-те и е емблематично за епохата “Рогозин”, т.е. докато Дмитрий Рогозин управляваше Роскосмос.

За тези от вас, които не са запознати, напомням историята на “Вызов”. В началото на 2021 г. Русия се готвеше да отпразнува 60-годишнината от изстрелването на Юрий Гагарин и на дневен ред бе поставен въпросът какво постижение може да се направи в срок, което да демонстрира, че руснаците все още са велика сила в космонавтиката. Но това се оказа трудна задача – разработката на новите руски ракети и пилотирани космически кораби продължаваше (и все още продължава) да се бави. Даже злополучната лунна мисия “Луна-25” киснеше още в хангара без изглед да бъде завършена наскоро. Появи се обаче неочаквана възможност да бъдат натирени носовете на американците – година по-рано Том Круз бе обявил своето намерение да лети в космоса и да снима екшън. Реално това (снимането на филм в космоса) бе единственото технологично постижимо нещо, което руснаците можеха да направят в срок и да изпреварят Щатите. След като Круз отложи проекта си за по-далечно бъдеще, “победата” на Русия в импровизираната “космическа надпревара” бе практически гарантирана.

Речено-сторено. Руската национална телевизия “Първи канал” и Роскосмос си стиснаха ръцете и бъдещият филм “Вызов” бе предопределен да бъде продуциран от Дмитрий Рогозин (тогавашният шеф на Роскосмос) и Константин Ернст (изпълнителният директор на “Първи Канал”). Сюжетът също бе избистрен – космонавт претърпява травма на МКС и за тази цел до станцията трябва да бъде изпратена лекарка. Е, оставаше да бъде подбран подходящият екип за изпълнението – за пилотирания кораб “Союз МС-19”, който бе насрочен да лети в края на 2021 г., за командир бе назначен професионалният космонавт Антон Шкаплеров. Към него се присъединиха режисьорът Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд, която изигра ролята на лекарката.

Мисията на “Союз МС-19” бе изпълнена на фона на огромното недоволство от космонавти и учени от руската космическа програма, които се ядосваха, че заснемането на филм в космоса разстройва графика им и нарушава провеждането на научните експерименти. Легендарният космонавт Сергей Крикальов, който е директор на пилотираната космонавтика към Роскосмос, бе уволнен и впоследствие беше върнат на поста си само след протести на работниците. Но тогава Дмитрий Рогозин бе влиятелно лице, радваше се на цялата протекция на Владимир Путин и налагаше политиката си без да се церемони. Мисията “Союз МС-19” бе изпълнена, Шипенко и Пересилд заснеха филма и той доживя своята премиера през април 2023 година – навръх 62-годишнината от Гагарин.

Заради войната в Украйна “Вызов” имаше силно ограничена премиера и аудитория. Филмът бе излъчен основно в кината в Русия, а единствената “западна” държава, където зрителите се радваха на неговото съществуване, бе Сърбия – най-верният сателит на Русия на Балканите и родина на един от актьорите – Милош Бикович.

Както и да е, аз намерих начин да се сдобия с “първия филм, сниман в космоса”. С дебелото уточнение, че не е първият филм, сниман в космоса, въпреки гръмкия лозунг на корицата. “Вызов” не е сниман изцяло в космоса, тъй като в него има много кадри и от Земята. Първият филм, сниман изцяло в космоса, е късометражният американски “Апогей на страха”. Освен него, през 1984 г. съветският дългометражен филм “Завръщане от орбита” е бил сниман частично на станцията “Салют 7”. Е, що се касае до дългометражни филми, сега, като включим и “Вызов”, има поне една област от космонавтиката, в която Русия изпреварва САЩ.

И какво ми е впечатлението?

Първо, филмът е гледаем. Не е брутална скука, не заспах на него, има що-годе приличен сюжет (дори и да го знаех предварително), успя да задържи вниманието ми. Космическите пейзажи от и извън борда на МКС са изключително красиви. Тук отново правя дебело уточнение – операцията на космонавта е била снимана на Земята. В космоса са били снимани единствено кадрите как Юлия Пересилд се разхожда из МКС и как косата ѝ се вее в безтегловност. Дотук за “първия космически филм”, а ако руският данъкоплатец, платил $50 милиона за полета на “Союз МС-19” от джоба си, имаше свободата да изразява мнението си, със сигурност щеше да попита “оти ручахме жабетата”. Не само това е най-скъпата кинопродукция в Русия, платена с държавния бюджет, но за да могат да гледат “Вызов”, руските зрители трябва още веднъж да платят от джоба си за билет в киното.

Второ, филмът е изцяло пропаганден, както може и да се очаква от продуцент Дмитрий Рогозин. В началото на прожекцията ще научите, че инцидентът с космическите отломки, ранил злополучния космонавт, се е случил на “космическата станция”. Името “Международна космическа станция” се споменава някъде към средата. Въобще – положени са всички усилия, за да се изкара тази станция руска и американците да отсъстват. Казва ни се единствено, че там някъде си има американски сегмент и единствената роля на американците е да преработват урината в питейна вода.

Американците не са стъпвали на Луната според сюжета на “Вызов” – наземният персонал изнася реч пред лекарката, че космонавтите не са се отдалечавали от Земята на по-голямо разстояние от 400 километра. Това означава, че лунните експедиции, полетът на “Джемини 11” до разстояние 1 372 километра, ремонтите на телескопа “Хъбъл” от совалките и изстрелването на мисията “Инспирейшън 4” с кораба на СпейсЕкс “Крю Драгън” до 585-километрова орбита никога не са се случвали.

Забележително, има някои неща, които филмът “Вызов” представя изключително точно и сред тях е легендарната руска корупция. Дъщерята на лекарката пребива своя съученичка, която се оказва дъщеря на районен прокурор. Прокурорът започва преследване по съдебен ред, което е спряно единствено след обаждане от Владимир Путин (има драматична сцена, при която телефонът на прокурора звъни и той се обръща назад, гледайки към портрета на диктатора). Все пак репутацията на лекарката, която следва да извърши първата в историята космическа операция, трябва да се спаси.

Клим Шипенко не е лош режисьор – неговият най-голям успех е филмът “Салют 7”, в който се разказва за спасяването на станцията със същото име от екипажа на “Союз Т-13” (спасяването в реалния живот, както и филмът, са считани в Русия за аналози на “Аполо 13”). Бих казал, че като изключим пропагандата и изопачаването на историческите факти, “Вызов” съвсем не е филм, лишен от качества – по-скоро е посредствен, отколкото лош. Но гледайки купища филми, започвайки със “Салют 7”, продължим с “Аполо 13”, “Армагедон”, “Междузвездни войни” и прочие и прочие… и сравним тези с “Вызов”, стои въпросът – кому бе нужно да се изстрелва космически кораб в орбита, за да се снима филм? Космическите сцени лесно могат да се направят и на Земята.

Но този въпрос не може да получи добър отговор, ако пренебрегнем пропагандата.

https://cosmos.1.bg/space/2023/09/23/vizov-space-movie/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...