Отиди на
Форум "Наука"

Мисия ДАРТ до астероидите Дидим-Диморф - старт ноември 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Астероидната мисия Дарт пристигна на космодрума Ванденберг за предстоящото изстрелване през ноември

22 октомври 2021 г. 08:05 ч. Космическата експедиция "Дарт" на НАСА е втората от общо две астероидни мисии, предвидени за изстрелване през тази година. Но докато първата "Луси" бе изстреляна миналата събота с ракета на ЮЛА "Атлас 5", притежвааща построени в Русия двигатели "РД-180", "Дарт" ще излети в края на ноември посредством ракета "Фалкън 9" на американската компания СпейсЕкс, която разполага с изцяло американски технологии и американски ракетни двигатели. 

СпейсЕкс не е новак в междупланетните полети - компанията вече е изстрелвала успешно междупланетната мисия на НАСА "DSCOVR" до точката на Лагранж L1 от системата Земя-Слънце, както и лунната мисия на Израел "Берешийт". Все пак през изминалите години американската космическа агенция продължаваше да разчита на утвърдени ракети от стария космически отрасъл като "Атлас 5" и "Делта 4 Хеви". Сега тенденцията се обръща - все повече се разчита на СпейсЕкс, като фирмата на Илон Мъск трябва да изстреля мисия на НАСА до астероида Психея през 2022 г. и мисия до юпитерианската луна Европа през 2024 година. 

Но дотогава има още време. Фокусът днес е върху ноемврийското изстрелване на "Дарт". На 20-ти октомври НАСА оповести, че космическият апарат е вече пристигнал на космодрума Ванденберг в Калифорния.

"Дарт" е първата мисия в световната космонавтика, която ще изпробва технологии за защита от опасни астероиди. След изстрелването през ноември, роботизираната експедиция ще се отправи към двойната астероидна система Дидим-Диморф. На 2-ри октомври 2022 г. "Дарт" ще се опита да отклони от траекторията Диморф, като за тази цел умишлено ще разбие малка сонда върху неговата повърхност. Нито Дидим, нито Диморф застрашават Земята, така че "Дарт" представлява суха тренировка, ако някой ден бъдем застрашени. 

За повече информация: НАСА

dart-mission-arrives.jpg

На снимката: техниците от лабораторията Джон Хопкинс опаковат "Дарт" в специализиран контейнер преди преместването му на космодрума Ванденберг в Калифорния. Photo credit : NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4202-2021-dart-arrives-vandenberg-base

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс е в готовност за изстрелването на Дарт - новата астероидна мисия на НАСА

2021-dart-encapsulated.jpg

На снимката: техници опаковат мисията "Дарт" в обтекателя на ракета "Фалкън 9". Photo credit : SpaceX

23 ноември 2021 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. НАСА и СпейсЕкс потвърждават, че са в готовност за изстрелването на астероидната мисия "Дарт". Стига всичко да е наред, стартът ще е факт утре, на 24-ти ноември, в 08:21 ч. българско време. За целта на мисията ще се използва космическа ракета-носител на СпейсЕкс "Фалкън 9". 

Опаковането на автоматичната междупланетната станция в обтекателя на ракетата бе осъществено в рамките на два дни, на 16-ти и 17-ти ноември. 

Напомням на читателите, че космическата експедиция "Дарт" на НАСА е втората от общо две астероидни мисии, предвидени за реализация през тази година. Но докато първата "Луси" бе изстреляна през октомври с ракета на ЮЛА "Атлас 5", притежаваща построени в Русия двигатели "РД-180", ракетата-носител "Фалкън 9, отговорна за полета на "Дарт", разполага с изцяло американски технологии и американски ракетни двигатели.

СпейсЕкс не е новак в междупланетните полети - компанията вече е изстрелвала успешно междупланетната мисия на НАСА "DSCOVR" до точката на Лагранж L1 от системата Земя-Слънце, както и лунната мисия на Израел "Берешийт". Все пак през изминалите години американската космическа агенция продължаваше да разчита на утвърдени ракети от стария космически отрасъл като "Атлас 5" и "Делта 4 Хеви". Сега тенденцията се обръща - все повече се разчита на СпейсЕкс, като фирмата на Илон Мъск трябва да изстреля мисия на НАСА до астероида Психея през 2022 г. и мисия до юпитерианската луна Европа през 2024 година.

Но дотогава има още време. Фокусът сега пада върху утрешното изстрелване на "Дарт".

"Дарт" е първата мисия в световната космонавтика, която ще изпробва технологии за защита от опасни астероиди. Ако излитането бъде успешно, роботизираната експедиция ще се отправи към двойната астероидна система Дидим-Диморф. На 2-ри октомври 2022 г. "Дарт" ще се опита да отклони от траекторията Диморф, като за тази цел умишлено ще разбие малка сонда върху неговата повърхност. Нито Дидим, нито Диморф застрашават Земята, така че "Дарт" представлява суха тренировка, ако някой ден бъдем застрашени.

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4240-2021-dart-encapsulated-ready

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в междупланетното пространство астероидната мисия Дарт!

2021-24-nov-dart-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

24 ноември 2021 г. 11:20 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:20 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния, САЩ, бе изстреляна космическа ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9". Капсулована в обтекателя на ракетата бе автоматичната междупланетна станция на НАСА "Дарт", която се отправи на първата мисия, предназначена да изпробва технологии за защита на Земята от опасни астероиди. 

Стига всичко да мине по план, догодина на 2-ри октомври роботизираната експедиция ще пристигне в околностите на астероида Дидим. Там "Дарт" умишлено ще порази неговата малка луна Диморф. Ударът би следвало да е достатъчен, за да доведе до отклонения в орбитата на луната. 

Нито Дидим, нито Диморф представляват заплаха за нашата планета, така че мисията "Дарт" представлява просто суха тренировка как НАСА би постъпила, ако някой ден човечеството се сблъска с подобен проблем. 

Няколко сухи факта за днешния полет - за разлика от миналия месец, когато НАСА разчиташе на ракетата "Атлас 5" за изстрелването на астероидната мисия "Луси" и която притежава руски ракетен двигател на първата степен "РД-180" плюс американски "RL10" на втората, за днешния старт агенцията избра възвръщаема ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9". Тя е с изцяло американски технологии - девет двигателя "Мерлин" на първата степен и един (вакуумно-оптимизиран) "Мерлин" на втората. Извеждането на "Дарт" от околоземна орбита и вмъкването на мисията в междупланетна траектория бе осъществено чрез директно запалване на двигателя "Мерлин" на втората степен след кратък престой в 200x300-километрова опорна орбита. 

За първа степен бе използвана "B1063", като това бе трети полет за нея. Предишните две мисии на степента бяха тази на спътник "Сентинел 6" за нуждите на НАСА и ЕКА през ноември 2020 г. и на "Старлинк" през май 2021 г.

Днес нямаше никакъв проблем по време на изстрелването, като "B1063" извърши меко кацане върху роботизираната платформа "Разбира се, че все още те обичам". Това бе 95-тото успешно връщане на първа степен за СпейсЕкс. 

Тазсутрешният полет бе 26-ти за фирмата на Илон Мъск през 2021-ва година, 129-ти за ракета "Фалкън 9" от началото на нейната експлоатация през 2010-та година и 18-ти за СпейсЕкс от космодрума Ванденберг в Калифорния - западната космическа база на Щатите.

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4241-2021-24-nov-dart-launches

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Космическата мисия Дарт на НАСА засне за пръв път своята цел: астероида Дидим!

darth-didimos.jpg Това изображение на астероида Дидим е съставено от 243 индивидуални кадъра. Photo credit : NASA JPL DART Navigation Team

8 септември 2022 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Американската космическа мисия „Дарт“, която понастоящем пътува към астероида Дидим, наскоро успя да го заснеме за пръв път! На 26-ти септември „Дарт“ ще пристигне в околностите на астероида и умишлено ще се разбие в неговата луна Диморф, за да демонстрира възможността на новите технологии, с които човечеството разполага, за да се пази от опасни за Земята астероиди.

Нито Дидим, нито Диморф представляват заплаха за нашата планета, така че мисията „Дарт“ представлява просто суха тренировка как НАСА би постъпила, ако някой ден човечеството се сблъска с подобен проблем.

Американската космическа агенция се надява, че поразявайки Диморф, луната ще се отклони от своята орбита. За да се потвърди успехът, три дни преди сблъсъка „Дарт“ ще освободи малък спътник на име „LICIACube“ (построен от Италианската космическа агенция), който ще снима събитието. Вече през октомври 2024 г. Европейската космическа агенция (ЕКА) ще изстреля по-мощна мисия на име „Хера“, която ще проведе подробни проучвания на поразения няколко години по-рано Диморф.

Що се касае до горепосочената снимка, сами можете да видите, че „Дарт“ все още се намира далече от Дидим, поради което се вижда като точица. Качеството на изображението е сравнимо с тези, получени на астероида от наземните космически телескопи. И все пак то е важно, защото помогна да се потвърди работоспособността на камерата „Драко“. Със сигурност до наближаването на астероида на 26-ти септември ще видим и по-подробни изображения.

Напомням на читателите, че мисията „Дарт“ бе изстреляна на 24-ти ноември 2021 г. посредством ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“, оборудвана изцяло с американски технологии и американски ракетни двигатели.

За повече информация: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/08/dart-first-photo-dydimos/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Италианският микроспътник Ликия се отдели успешно от междупланетната сонда на НАСА Дарт!

LICIACube-deployed.jpeg На илюстрацията „Ликия Кюб“

12 септември 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Днес, на 12-ти септември, беше преминат успешно важен етап от реализацията на американската космическа мисия „Дарт“, която понастоящем пътува към астероидната система Дидим-Диморф. Микроспътникът „Ликия Кюб“, който е построен от италианското предприятие Argotec в Торино, се освободи успешно от кораба-майка.

Понастоящем „Ликия Кюб“ активира бордовите си системи, комуникира със Земята и всичко към този момент работи нормално.

Напомням на читателите, че на 26-ти септември „Дарт“ ще пристигне в околностите на Дидим и умишлено ще се разбие в неговата луна Диморф, за да демонстрира възможността на новите технологии, с които човечеството разполага, за да се пази от опасни за Земята астероиди. Нито Дидим, нито Диморф представляват заплаха за нашата планета, така че мисията „Дарт“ представлява просто суха тренировка как НАСА би постъпила, ако някой ден човечеството се сблъска с подобен проблем.

Целта на „Ликия Кюб“ е да потвърди успеха на мисията, като снима разбиването на „Дарт“ и наблюдава изхвърления от сблъсъка пламък. Също така напомням, че през октомври 2024 г. Европейската космическа агенция (ЕКА) ще изстреля по-мощна мисия на име „Хера“, която ще проведе подробни проучвания на поразения няколко години по-рано Диморф.

Източник: Италианската космическа агенция

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/12/licia-separates-dart/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Американската космическа мисия Дарт засне успешно Юпитер!

2022-dart-photographs-jupiter-964x1024.p Юпитер и четирите Галилееви луни. Photo credit : Credits: NASA/Johns Hopkins APL

21 септември 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Докато автоматичната междупланетна станция на НАСА „Дарт“ наближава своята среща с астероидната система Дидим-Диморф на 26-ти септември, бордовата камера „Драко“ успя да заснеме Юпитер и четирите Галилееви луни.

Отляво надясно на горната снимка са Ганимед, Юпитер, Европа, Йо и Калисто.

Посредством наблюденията на Юпитерианската система екипът на „Дарт“ успя да тества възможностите на „Драко“ и навигационната система „Смарт“. Бяха заложени команди космическият апарат да проследява как Европа се показва зад диска на планетата. По същия начин на 26-ти септември, в деня на пристигането, „Дарт“ ще наблюдава как малката луна Диморф се появява на фона на Дидим и бордовият софтуер ще насочи космическия апарат към сблъсък с нея. Това ще е първият тест на апаратурата на НАСА за защита на Земята от опасни астероиди.

Източник: НАСА

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/21/dart-photograps-jupiter/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Италианската междупланетна мисия Ликия засне Земята и Плеядите!

Liciacube-earth.jpg Земята, заснета от „Ликия“. Photo credit : ASI/NASA

24 септември 2022 г. 10:50 ч.

Светослав Александров. Микроспътникът на италианската космическа агенция „Ликия“, който наскоро се отдели от борда на американския космически апарат „Дарт“, засне първите си снимки от междупланетното пространство! На разстояние 14 милиона километра от Земята, това е най-далече пропътувалата мисия на Италия.

Една от снимките (вж горе) показва нашата планета, а друга – Плеядите:

liciacube-pleiades.jpg Плеядите, заснети от „Ликия“. Credit : ASI/NASA

Напомням на читателите, че на 26-ти септември американската мисия „Дарт“ ще се разбие върху малката луна Диморф на астероида Дидим, с което се надява да я отклони от нейната орбита. Това ще е първото оттрениране на системата за защита от опасни астероиди на НАСА. За потвърждение на успеха италианският микроспътник „Ликия“ ще снима момента на сблъсъка.

Източник: ASI

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/24/licia-first-photos/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Американските ракетни двигатели MR-103 насочват прецизно мисията Дарт към астероидната луна Диморф

2022-dart-photographs-jupiter-964x1024.p Юпитер и четирите Галилееви луни, заснети от американската мисия „Дарт“. Photo credit : Credits: NASA/Johns Hopkins APL

24 септември 2022 г. 19:00 ч.

Светослав Александров. Когато на 27-ми септември в 02:14 ч. българско време мисията на НАСА „Дарт“ се разбие умишлено в малката луна Диморф на астероида Дидим с цел изпитание на нови технологии за защита от астероиди, тя ще бъде насочвана прецизно към дестинацията си посредством американските ракетни двигатели „MR-103“.

Според информацията, разпространена от компанията-производител на двигателите Аероджет Рокетдайн, автоматичната междупланетна станция „Дарт“ е оборудвана с 12 двигателя „MR-103“. До този момент те са изпълнили успешно множество запалвания, считано от изстрелването през ноември 2021 г. досега.

„MR-103“ са с изключително проста конструкция и поради това са много надеждни. Те са едногоривни двигатели – за работата им е нужен само хидразин (N2H4). Няма нужда от запалителна система. Когато се налага да се задействат, хидразинът влиза в контакт с катализатор, продаван под търговското обозначение Aerojet S-405. Той представлява алуминий на гранули, покрити с иридий. Хидразинът се разгражда до азот, водород и амоняк – реакция, която е силно екзотермична. Ето и характеристиките на „MR-103“ – тяга 1.12 N, маса без горивото 0.33 kg, специфичен импулс 227 sec, дължина 0.15 метра и диаметър 0.0343 метра. Източник: astronautix.

Двигателите са въведени за пръв път в експлоатация през 1974 г., когато лети комуникационният спътник „ATS 6“ и от тогава до сега в продължение на 48 години се прилагат на различни мисии. Отново Аероджет Рокетдайн ни информира, че „MR-103“ се използват и на автоматичните междузвездни станции „Вояджър 1“ и „Вояджър 2“, като те служат за точното насочване на антените им към Земята. Макар и да са вече 45 години в космоса, двигателите на „Вояджър“ все още могат да се запалват при необходимост!

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/24/mr-103-engines-dart/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

НАСА ще излъчва на живо изображения от сблъсъка на Дарт с астероида Диморф през идната нощ!

2022-dart-approaching-asteroid.jpg На илюстрацията: „Дарт“ доближава астероидите Дидим и Диморф. Image credit : NASA

26 септември 2022 г. 12:15 ч.

Светослав Александров. Пригответе се за епичната кулминация на мисията на НАСА „Дарт“ през идната нощ! В 02:14 ч. българско време на 27-ми септември тя ще порази астероидната луна Диморф, за да изпробва технологии за защита от опасни астероиди – и агенцията ще излъчва стрийм от камерата „Драко“ на живо!

„Драко“ е единственият научен прибор на „Дарт“, като към момента на писането на тази публикация автоматичната междупланетна станция е все още далече от астероидната система Дидим-Диморф, следователно вижда обектите като точки. Това ще се промени едва през последния час преди сблъсъка, като лека-полека астероидите ще добият форма и ще се наблюдават детайлите на повърхността им.

Стриймът ще включва изображения, които екипът на мисията ще получава на Земята „на живо“, като, разбира се, това понятие е условно, тъй като радиосигналът пътува до нашата планета със скоростта на светлината в продължение на няколко минути. Необходимо е и известно техническо време за конвертирането на изображенията във формат, подходящ за стрийминг. Но все пак ще можете да се насладите на доближаването на Диморф почти в реално време.

„Дарт“ ще ви показва снимки от Диморф до самия сблъсък, след което екранът ще стане черен – показател за загубата на радиосигнала. Впоследствие в Youtube ще можете да изгледате целия запис.

Гледайте стрийма НА ЖИВО на този линк!!!

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/26/nasa-live-streaming-dart/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Американската мисия Дарт порази астероидната луна Диморф!

2022-dart-last-photo.png Последната снимка на повърхността на Диморф преди загубата на сигнала. Photo credit : NASA

27 септември 2022 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 02:14 ч. българско време мисията на НАСА „Дарт“ целенасочено се разби в повърхността на астероидната луна Диморф, демонстрирайки за пръв път технологии за защита на Земята от потенциално опасни астероиди!

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция „Дарт“ беше изстреляна през ноември 2021 г. посредством ракета на СпейсЕкс „Фалкън 9“. Отне десет месеца на мисията да достигне до крайната си цел, астероидната система Дидим-Диморф. В тази система астероидът Дидим е с диаметър 780 метра, а неговата луна Диморф – с диаметър 160 метра. В сравнение с тях космическият апарат „Дарт“ е съвсем дребен – около два метра дълъг и 600 килограма тежък. НАСА се надява, че при сблъсъка със скорост 6 km/sec, това е било достатъчно за отклоняването на Диморф от нейната орбита.

„Динозаврите нямаха космическа програма, за да си помогнат, но ние имаме“, съобщи Кейтрин Калвин, която е учен от НАСА. Преди 66 милиона години астероид с диаметър 10-15 километра се е разбил в Земята, в района на Мексиканския залив, където днес се намира кратерът Чиксулуб. Това довело до измирането на 75% от растенията и животните на нашата планета, в това число на всички динозаври с изключение на птиците (да, птиците представляват оцелели динозаври).

Днешното събитие бе наблюдавано от наземни и космически телескопи, в това число от новоизстреляния „Джеймс Уеб“. През следващите дни и седмици астрономите ще се опитат да преценят какви са характеристиките на отклонението. Очакваме скоро да видим и първите снимки от „Ликия“ – италианския микроспътник, който беше освободен няколко дни преди сблъсъка, за да го наблюдава. „Ликия“ не се разби в Диморф, а продължи своето пътешествие в околослънчева орбита и това дава време на учените да свалят всичките снимки от борда му.

Но за цялостната оценка на последствията от колизията ще е необходима нова мисия. Такава вече се планира – мисията на Европейската космическа агенция (ЕКА) „Хера“, която ще бъде изстреляна в края на 2024 година.

Изгледайте записа от сблъсъка между „Дарт“ и Диморф на този линк в Youtube

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/27/dart-hits-dimorphos/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Италианският микроспътник Ликия е заснел сблъсъка между Дарт и Диморф!

2022-liciacube-photographed-impact-850x5

Италианският микроспътник Ликия е заснел сблъсъка между Дарт и Диморф!

 
Spread the love
 
 
 
2022-liciacube-photographed-impact-1024x На тази снимка е отбелязан точно моментът на сблъсъка между „Дарт“ и астероидната луна Диморф. Photo credit : ASI/NASA

27 септември 2022 г. 18:30 ч.

Светослав Александров. Италианският микроспътник „Ликия“, който летя като вторичен полезен товар на борда на американската мисия „Дарт“ и беше отделен преди две седмици, е успял да заснеме колизията между „Дарт“ и астероидната луна Диморф през последната нощ.

Именно това беше задачата на „Ликия“ – да предостави визуални доказателства за сблъсъка. Макар че „Дарт“ вече не съществува и останките на автоматичната междупланетна станция са погребани завинаги на повърхността на Диморф, „Ликия“ остана да се рее в околослънчевото пространство. Това ще даде възможност на учените да свалят всички събрани снимки и изследователски данни.

На горепосочената снимка на преден план се намира по-големия астероид Дидим с диаметър 780 метра. На заден план, напълно покрита от отломките на сблъсъка, е неговата луна Диморф с диаметър 160 метра.

Източник: Италианската космическа агенция

https://cosmos.1.bg/space/2022/09/27/licia-photographs-dart-impact/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

ПЪЛЕН УСПЕХ: Американската мисия Дарт е променила орбитата на астероидната луна Диморф!

2022-dart-last-photo.png Последната снимка на луната Диморф, заснета от автоматичната междупланетна станция на НАСА „Дарт“ преди сблъсъка с нея. Photo credit : NASA

11 октомври 2022 г. 21:20 ч.

Светослав Александров. Американската космическа мисия „Дарт“, която на 27-ми септември порази астероидната луна Диморф, е постигнала основната си цел – промяна на орбитата на луната.

Новината бе съобщена днес на специална пресконференция, излъчена по НАСА ТВ.

Допреди сблъсъка между „Дарт“ и Диморф луната е правила една пълна обиколка около астероида Дидим за 11 часа и 55 минути. След колизията обаче бе измерено, че Диморф вече обикаля около Дидим за 11 часа и 32 минути – т.е. налице е 32-минутно отклонение.

„Това е повратен момент за планетарната отбрана и повратен момент за човечеството“, съобщи администраторът на НАСА Бил Нелсън.

Нито Дидим, нито Диморф представляват заплаха за Земята. Затова НАСА ги използваше като изпитателен полигон за изпробване на технологии, които някой ден могат да се приложат, ако планетата ни бъде застрашена от опасен астероид.

Американската космическа агенция публикува също така нова снимка на астероидната система от телескопа „Хъбъл“. На тази фотография се вижда, че „опашката“ от отломки е огромна. Дължината ѝ е около 10 000 километра:

dart-hubble.png Снимка на „опашката“ от отломки около Диморф, заснета от „Хъбъл“. Photo credit : NASA

https://cosmos.1.bg/space/2022/10/11/dart-mission-full-success/

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Исторически момент. За първи път човечеството променя орбитата на небесно тяло. Докато някои планират как да спасяват планетата и човечеството, други усърдно се стремят да го унищожават...

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има едни на североизток дето от безсилие заплашват с ядрена война, с доста поддръжници сред местната фауна. Ето някои от реакциите на подобния им планктон и по днешната тема:

311569478_5566749936755122_5375223483930346625_n.jpg

311599788_5566750136755102_5034283245397012249_n.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е те руснаците не искат да унищожават човечеството, ама ако някой се опита тях да ги унищожи или пък онези в Крим и Донбас, вероятно ще се защитят и ще ги защитят с всякакви средства. Ядреното оръжие се приема, че е за осигуряване на защита. 

Същото е и с американците. Обстрелват астероида не, за да спасят света и човечеството, а за да спасят американците. И ако решат да избират ще жертват всички останали от човечеството включително съюзниците от НАТО, за да оцелеят американците. Или поне така гледаме че пропагандират в американските филми. 

Редактирано от makebulgar
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Разликата между двете е от земята до небето - целейки да защитят себе си с мисии като Дарт, НАСА/американците спасяват и всички останали заедно със себе си. Докато целейки уж да защитават себе си/Донбас от някакви имагинерни нападения, Кремъл заплашва с употреба на ядрени оръжия, което да доведе до гибелта на всички, заедно с тях.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...