Отиди на
Форум "Наука"

Мисия ДАРТ до астероидите Дидим-Диморф - старт ноември 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Астероидната мисия Дарт пристигна на космодрума Ванденберг за предстоящото изстрелване през ноември

22 октомври 2021 г. 08:05 ч. Космическата експедиция "Дарт" на НАСА е втората от общо две астероидни мисии, предвидени за изстрелване през тази година. Но докато първата "Луси" бе изстреляна миналата събота с ракета на ЮЛА "Атлас 5", притежвааща построени в Русия двигатели "РД-180", "Дарт" ще излети в края на ноември посредством ракета "Фалкън 9" на американската компания СпейсЕкс, която разполага с изцяло американски технологии и американски ракетни двигатели. 

СпейсЕкс не е новак в междупланетните полети - компанията вече е изстрелвала успешно междупланетната мисия на НАСА "DSCOVR" до точката на Лагранж L1 от системата Земя-Слънце, както и лунната мисия на Израел "Берешийт". Все пак през изминалите години американската космическа агенция продължаваше да разчита на утвърдени ракети от стария космически отрасъл като "Атлас 5" и "Делта 4 Хеви". Сега тенденцията се обръща - все повече се разчита на СпейсЕкс, като фирмата на Илон Мъск трябва да изстреля мисия на НАСА до астероида Психея през 2022 г. и мисия до юпитерианската луна Европа през 2024 година. 

Но дотогава има още време. Фокусът днес е върху ноемврийското изстрелване на "Дарт". На 20-ти октомври НАСА оповести, че космическият апарат е вече пристигнал на космодрума Ванденберг в Калифорния.

"Дарт" е първата мисия в световната космонавтика, която ще изпробва технологии за защита от опасни астероиди. След изстрелването през ноември, роботизираната експедиция ще се отправи към двойната астероидна система Дидим-Диморф. На 2-ри октомври 2022 г. "Дарт" ще се опита да отклони от траекторията Диморф, като за тази цел умишлено ще разбие малка сонда върху неговата повърхност. Нито Дидим, нито Диморф застрашават Земята, така че "Дарт" представлява суха тренировка, ако някой ден бъдем застрашени. 

За повече информация: НАСА

dart-mission-arrives.jpg

На снимката: техниците от лабораторията Джон Хопкинс опаковат "Дарт" в специализиран контейнер преди преместването му на космодрума Ванденберг в Калифорния. Photo credit : NASA/Johns Hopkins APL/Ed Whitman

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4202-2021-dart-arrives-vandenberg-base

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

СпейсЕкс е в готовност за изстрелването на Дарт - новата астероидна мисия на НАСА

2021-dart-encapsulated.jpg

На снимката: техници опаковат мисията "Дарт" в обтекателя на ракета "Фалкън 9". Photo credit : SpaceX

23 ноември 2021 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. НАСА и СпейсЕкс потвърждават, че са в готовност за изстрелването на астероидната мисия "Дарт". Стига всичко да е наред, стартът ще е факт утре, на 24-ти ноември, в 08:21 ч. българско време. За целта на мисията ще се използва космическа ракета-носител на СпейсЕкс "Фалкън 9". 

Опаковането на автоматичната междупланетната станция в обтекателя на ракетата бе осъществено в рамките на два дни, на 16-ти и 17-ти ноември. 

Напомням на читателите, че космическата експедиция "Дарт" на НАСА е втората от общо две астероидни мисии, предвидени за реализация през тази година. Но докато първата "Луси" бе изстреляна през октомври с ракета на ЮЛА "Атлас 5", притежаваща построени в Русия двигатели "РД-180", ракетата-носител "Фалкън 9, отговорна за полета на "Дарт", разполага с изцяло американски технологии и американски ракетни двигатели.

СпейсЕкс не е новак в междупланетните полети - компанията вече е изстрелвала успешно междупланетната мисия на НАСА "DSCOVR" до точката на Лагранж L1 от системата Земя-Слънце, както и лунната мисия на Израел "Берешийт". Все пак през изминалите години американската космическа агенция продължаваше да разчита на утвърдени ракети от стария космически отрасъл като "Атлас 5" и "Делта 4 Хеви". Сега тенденцията се обръща - все повече се разчита на СпейсЕкс, като фирмата на Илон Мъск трябва да изстреля мисия на НАСА до астероида Психея през 2022 г. и мисия до юпитерианската луна Европа през 2024 година.

Но дотогава има още време. Фокусът сега пада върху утрешното изстрелване на "Дарт".

"Дарт" е първата мисия в световната космонавтика, която ще изпробва технологии за защита от опасни астероиди. Ако излитането бъде успешно, роботизираната експедиция ще се отправи към двойната астероидна система Дидим-Диморф. На 2-ри октомври 2022 г. "Дарт" ще се опита да отклони от траекторията Диморф, като за тази цел умишлено ще разбие малка сонда върху неговата повърхност. Нито Дидим, нито Диморф застрашават Земята, така че "Дарт" представлява суха тренировка, ако някой ден бъдем застрашени.

За повече информация: НАСА

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4240-2021-dart-encapsulated-ready

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Ракета Фалкън 9 изведе в междупланетното пространство астероидната мисия Дарт!

2021-24-nov-dart-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Photo credit : NASA

24 ноември 2021 г. 11:20 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 08:20 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния, САЩ, бе изстреляна космическа ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9". Капсулована в обтекателя на ракетата бе автоматичната междупланетна станция на НАСА "Дарт", която се отправи на първата мисия, предназначена да изпробва технологии за защита на Земята от опасни астероиди. 

Стига всичко да мине по план, догодина на 2-ри октомври роботизираната експедиция ще пристигне в околностите на астероида Дидим. Там "Дарт" умишлено ще порази неговата малка луна Диморф. Ударът би следвало да е достатъчен, за да доведе до отклонения в орбитата на луната. 

Нито Дидим, нито Диморф представляват заплаха за нашата планета, така че мисията "Дарт" представлява просто суха тренировка как НАСА би постъпила, ако някой ден човечеството се сблъска с подобен проблем. 

Няколко сухи факта за днешния полет - за разлика от миналия месец, когато НАСА разчиташе на ракетата "Атлас 5" за изстрелването на астероидната мисия "Луси" и която притежава руски ракетен двигател на първата степен "РД-180" плюс американски "RL10" на втората, за днешния старт агенцията избра възвръщаема ракета на СпейсЕкс "Фалкън 9". Тя е с изцяло американски технологии - девет двигателя "Мерлин" на първата степен и един (вакуумно-оптимизиран) "Мерлин" на втората. Извеждането на "Дарт" от околоземна орбита и вмъкването на мисията в междупланетна траектория бе осъществено чрез директно запалване на двигателя "Мерлин" на втората степен след кратък престой в 200x300-километрова опорна орбита. 

За първа степен бе използвана "B1063", като това бе трети полет за нея. Предишните две мисии на степента бяха тази на спътник "Сентинел 6" за нуждите на НАСА и ЕКА през ноември 2020 г. и на "Старлинк" през май 2021 г.

Днес нямаше никакъв проблем по време на изстрелването, като "B1063" извърши меко кацане върху роботизираната платформа "Разбира се, че все още те обичам". Това бе 95-тото успешно връщане на първа степен за СпейсЕкс. 

Тазсутрешният полет бе 26-ти за фирмата на Илон Мъск през 2021-ва година, 129-ти за ракета "Фалкън 9" от началото на нейната експлоатация през 2010-та година и 18-ти за СпейсЕкс от космодрума Ванденберг в Калифорния - западната космическа база на Щатите.

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4241-2021-24-nov-dart-launches

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

Вече 15 години "Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

 

За контакти:

×
×
  • Create New...