Отиди на
Форум "Наука"

Пилотиран космически кораб Союз МС-20. Старт: 8 декември 2021 г.


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Пилотираният космически кораб Союз МС-20 е на стартовата площадка

2021-soyuz-ms-20-launch-pa.jpg

Космическият кораб "Союз МС-20" е в очакване на своя полет. Фото: Роскосмос

6 декември 2021 г. 13:00 ч.

Светослав Александров. В едно съвремие, доминирано от фирмите СпейсЕкс на Илон Мъск и Блу Ориджин на Джеф Безос, които вече редовно изпращат туристи в космоса, Русия е изправена пред важен за своята космонавтика момент. Пилотираният космически кораб "Союз МС-20" е на стартовата площадка и ако всичко мине по план, той ще излети на 8-ми декември. Това ще е първият специализиран туристически полет на руски кораб и първата мисия на "Союз", свързвана с превозването на частен гражданин до МКС след септември 2009 година. 

Напомням на читателите, че първите космически туристи в историята на човечеството летяха в периода между 2001 и 2009 г. посредством "Союз"-и. Но тогава частните летци винаги пътуваха като странични членове до МКС, докато корабите изпълняваха редови мисии по обмен на екипажите. И винаги имаше само по един турист на кораб "Союз". Сега обаче е различно. По подобие на експедицията на "Союз МС-19", която беше посветена по заснемането на кинофилма "Предизвикателството", ще се използва модифициран космически кораб, който e в състояние да бъде управляван само от един професионален космонавт, съответно на борда му могат да летят двама туристи. Но даже "Союз МС-19" служеше за обмен на екипаж - професионалният космонавт Антон Шкаплеров остана да живее на станцията, докато с кораба се завърна Олег Артемиев. Предстоящата мисия "Союз МС-20" ще е изцяло краткосрочен туристически проект - космонавтът Александър Мисуркин, туристите Юсаку Маедзава и Йозо Хирано ще престоят в орбита 12 дни, след което ще се приберат на Земята. 

Изстрелването на 8-ми декември ще бъде осъществено в 15:41 ч. българско време. 

За Александър Мисуркин това ще е третият космически полет. Роденият през 1977 г. руски гражданин завършва военна авиация в проучотото авиационно училище в Качинск и работи като военен пилот до 2009 г., когато влиза в отряда на космонавтите. През 2013 г. Мисуркин за пръв път полита в космоса на борда на "Союз ТМА-08М", след което през 2017 г. отново изпълнява космическа мисия на борда на "Союз МС-06".

Юсаку Маедзава и неговият асистент Йозо Хирано са японски граждани и никога досега не са пътували в космоса. Маедзава е предприемач и основател на инициативата Dear Moon, в рамките на която той и избран от него екип ще летят около Луната посредством космическия кораб на СпейсЕкс "Старшип". За него мисията до МКС представлява тренировка за този бъдещ проект. 

Макар експедицията на "Союз МС-20" да е туристическа, тя все пак ще превози за постоянните членове на екипажа на МКС ограничено количество (около 162 килограма) полезен товар - подаръци за Коледа и Нова година, екипировка за медикобиологични експерименти, хигиенни пособия, свежа храна (плодове).

За повече информация относно полета: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4259-2021-soyuz-ms-20-launch-pad

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-20 с професионален космонавт и двама туристи излетя към МКС!

2021-soyuz-ms-20-launches.jpg

Снимка от днешното изстрелване. Фото: Роскосмос

8 декември 2021 г. 10:45 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 09:38 ч. българско време от космодрума Байконур в Казахстан беше осъществено успешно изстрелване на ракетата-носител "Союз-2.1а" с пилотирания космически кораб "Союз МС-20". На борда на кораба пътуват професионалният космонавт Александър Мисуркин и двама космически туристи - японците Юсаку Маедзава и Йозо Хирано. Това е първият специализиран туристически полет на "Союз" до Международната космическа станция. 

Напомням на читателите, че в периода между 2001 и 2009 г. руски кораби са извозвали туристи до МКС, но винаги като странични членове на екипажите им, докато "Союз"-ите са изпълнявали редови мисии по обмен на астронавтите и космонавтите на станцията. И винаги е имало само по един турист на кораб. Сега обаче е различно. По подобие на експедицията на "Союз МС-19", която беше посветена по заснемането на кинофилма "Предизвикателството", за днешния старт бе използван модифициран космически кораб, който e в състояние да бъде управляван само от един професионален космонавт, съответно на борда му могат да летят двама туристи. Но даже "Союз МС-19" служеше за обмен на екипаж - професионалният космонавт Антон Шкаплеров остана да живее на станцията, докато с кораба се завърна Олег Артемиев. Днешната мисия "Союз МС-20" е изцяло краткосрочен туристически проект - космонавтът Александър Мисуркин, туристите Юсаку Маедзава и Йозо Хирано ще престоят в орбита 12 дни, след което ще се приберат на Земята.

"Союз МС-20" ще направи четири обиколки около нашата планета, след което ще извърши стиковка с модула "Поиск" на руския сегмент на МКС. Роскосмос ще излъчва на живо процедурите по сближение и скачване, като предаването ще започне днес в 15:00 ч. българско време. Очакванията са "Союз МС-20" да изпълни стиковката в автоматичен режим, но ако нещо се обърка, космонавтът Мисуркин е обучен да поеме ръчно управлението на кораба. 

За Мисуркин това е третият космически полет. Роденият през 1977 г. руски гражданин завършва военна авиация в проучотото авиационно училище в Качинск и работи като военен пилот до 2009 г., когато влиза в отряда на космонавтите. През 2013 г. Мисуркин за пръв път полита в космоса на борда на "Союз ТМА-08М", след което през 2017 г. отново изпълнява космическа мисия на борда на "Союз МС-06".

Юсаку Маедзава и неговият асистент Йозо Хирано са японски граждани и никога до този момент не са пътували в космоса. Маедзава е предприемач и основател на инициативата Dear Moon, в рамките на която той и избран от него екип ще летят около Луната посредством космическия кораб на СпейсЕкс "Старшип". За него мисията до МКС представлява тренировка за този бъдещ проект.

Макар че основната цел на мисията на "Союз МС-20" е туристическа, Маедзава и Хирано ще проведат серия от научни опити, вкл. медикобиологични, един от които ще проучва влиянието на безтегловността върху кръвообращението. Освен това японската космическа агенция е приготвила някои експерименти, които ще бъдат изпълнени независимо на МКС.

Корабът "Союз МС-20" също така превозва за постоянните членове на екипажа на МКС ограничено количество (около 162 килограма) полезен товар - подаръци за Коледа и Нова година, екипировка за медикобиологични експерименти, хигиенни пособия, свежа храна (плодове).

Полетът на Маедзава и Хирано се осъществява посредством услуга на американската компания Спейс Адвенчърс - единствената фирма, която организира мисии до Международната космическа станция. 

Видеозапис от изстрелването - Youtube връзка

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4263-2021-soyuz-ms-20-lifts-off

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Руският пилотиран кораб Союз МС-20 се скачи с МКС!

8 декември 2021 г. 16:51 ч. Пилотираният космически кораб "Союз МС-20", който по-рано през деня излетя с космонавта Александър Мисуркин и туристите Юсаку Маедзава и Йозо Хирано, се скачи с Международната космическа станция. 

Контактът между кораба и МКС бе осъществен в 15:40 часа българско време. За разлика от полета на "Союз МС-19" през октомври с актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко, по време на който имаше аномалия на системите за автоматично скачване и се наложи корабът да бъде управляван ръчно, днес "Союз МС-20" се скачи с модула "Поиск" изцяло в автоматичен режим. За съжаление пак имаше отклонение - компютърът на кораба се рестартира неочаквано на два пъти при сближението със станцията, така че ще има какво да се работи по посока подобряване на надеждността. Все пак важното е, че всичко мина успешно!

Корабът ще остане в състава на станцията през следващите 12 дни, след което ще се разкачи и Мисуркин, Маедзава и Хирано ще се завърнат на Земята. 

2021-8-dec-soyuz-ms-20-docks.jpg

Снимка от сближаването на кораба с МКС. Photo credit : Roscosmos/Anton Shkaplerov

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/4264-2021-soyuz-ms-20-docks-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Забелязах от телеметрията, че в началото на маневрите за скачване  горивото беше 501 или 521 кг , а след скачването беше 496 кг. Разхода да е само 5 кг ми се вижда малко. Приемам 25кг. Това също е доста малко, предвид, че имаше известно заобикаляне на станцията.

 При совалката подобен разход би трябвало да е около над 300кг, предвид теглото и -80тона. Знам, че нейния запас гориво е 5 тона.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Пилотираният кораб Союз МС-20 с професионален космонавт и двама туристи се завърна на Земята!

2021-20-dec-soyuz-ms-20-lands.jpg

На кадъра: професионалният космонавт Александър Мисуркин излиза от кораба "Союз МС-20" след приземяването. Photo credit : NASA TV/Roscosmos

20 декември 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 05:13 ч. българско време сред степите на Казахстан се завърна пилотираният космически кораб на Русия "Союз МС-20" с професионалния космонавт Александър Мисуркин и туристите Юсаку Маедзава и Йозо Хирано. 

Тримата прекараха в орбита 12 дни, като през това време Маедзава и неговият асистент заснемаха видеа за преживяното, които биваха публикувани в Youtube.

Напомням на читателите, че това бе дебютният специализиран полет на руски космически кораб за туристически цели. Разбира се, това не е първият път, когато туристи са пътували до Международната космическа станция със "Союз", но преди винаги се е случвало като туристите са били част от мисия, свързана с обмен на постоянния екипаж на станцията. "Союз МС-20" нито качи космонавт на дългосрочна мисия, нито върна такъв. Мисуркин, Маедзава и Хирано не надвишиха планирания си дванадесетдневен престой. 

Полетът на туристите беше организиран от американската фирма Спейс Адвенчърс - единствената компания в цял свят, която може да ви предложи платена услуга за достъп до МКС.

След приключването на днешния полет Юсаку Маедзава може да започне подготовката си за голямата му цел - пилотиран космически полет до орбитата на Луната, който ще бъде осъществен посредством кораба на СпейсЕкс "Старшип". Най-ранната възможна дата за неговото провеждане е 2023 година. 

За повече информация: Роскосмос

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/4282-2021-soyuz-ms-20-returns-home

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...